Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 37 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

5 trucuri ca sa schimbi ferestrele ca un profesionist

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 12.05.2021 / Timp lectură: 5 min

Atunci cand te muti la casa noua sau te afli in plin proces de renovare, ferestrele au un rol semnificativ in proiectul de amenajare. Prin urmare, daca ferestrele vechi necesita inlocuire, fie ca nu se mai deschid sau se inchid corespunzator ori nu mai raspund cerintelor de izolare termica si fonica, va trebui sa acorzi atentie catorva aspecte. Pentru ca schimbarea ferestrelor poate deveni urmatorul tau proiect DIY, in acest articol iti dezvaluim cateva trucuri utile, pentru a duce munca la bun sfarsit cu rezultatele unui profesionist.

Cuprins

1. Masoara corect fereastra

Masuratorile realizate corect sunt esentiale, indiferent de proiectul pe care il ai de dus la indeplinire, fie ca inlocuiesti ferestrele sau usile, iti mobilezi bucataria sau iti pui tapet in hol. Pe principiul Masoara de doua ori, taie o singura data!, inarmeaza-te cu o ruleta si un carnetel in care sa notezi cotele.

Trebuie sa stii ca masuratorile se fac in mod diferit, in functie de tamplaria pe care urmeaza sa o inlocuiesti. Astfel, se disting doua situatii, cand tamplaria veche este din PVC sau aluminiu si cel de al doilea scenariu, cand tamplaria este din lemn.

Masoara corect fereastra

Cum masori corect fereastra cu tamplarie din PVC/ aluminiu?

  • Masoara golul interior al ferestrei din tencuiala in tencuiala (latimea in partea de sus si jos si inaltimea pe latura stanga si pe cea dreapta).
  • Repeta procedura, masurand de data aceasta golul exterior al ferestrei din tencuiala in tencuiala.
  • Pornind de la cele doua lungimi si inaltimi obtinute, se vor lua in considerare dimensiunile cele mai mici masurate, iar la acestea vei adauga un plus de 10, 20 mm, rezultand cotele de executie pe care trebuie sa le aiba rama noii ferestre.
  • Daca iti doresti glafuri, atunci din cea mai mica cota obtinuta pentru inaltimea golului ferestrei, scade 30 mm.

Cum masori corect fereastra cu tamplarie din lemn?

  • La inlocuirea tamplariei vechi din lemn cu una noua din PVC, vei lua in considerare cotele exterioare ale ferestrei. Prin urmare, masoara dimensiunea golului exterior din tencuiala in tencuiala (latimea in partea superioara si cea inferioara si inaltimea, pe lateral stanga si dreapta).
  • La cele mai mici cote obtinute in urma masuratorii, latime si inaltime a golului exterior, vei adauga un plus de 10, 20 mm, rezultand cotele de executie pentru noua rama a ferestrei din PVC.

2. Repara zidul din jurul ferestrei

Spatiul unde urmeaza sa se monteze fereastra este important sa fie neted, pentru ca tamplaria sa fie instalata drept, atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Fiindca in urma indepartarii tamplariei vechi, cel mai probabil au aparut sparturi, acestea vor trebui reparate prin tencuire. O situatie mai simpla este aceea in care te confrunti doar cu fisuri sau cand ai de rezolvat doar o denivelare a peretelui:

3. Verifica geamul termopan inainte de montare

Facem referire la montarea geamului termopan, tocmai pentru ca este o solutie foarte populara atunci cand vine vorba de achizitia unei tamplarii noi. Multi proprietari aleg ferestrele din PVC datorita termoizolarii oferite (pastreaza caldura in casa pe timpul iernii si racoarea in sezonul cald), ofera izolare fonica si, foarte important, au un pret avantajos raportat la eficienta oferita.

Cu toate acestea, inainte sa achizitionezi geamul termopan, este important sa acorzi atentie catorva criterii precum:

  • grosime - cu cat profilul este mai gros, cu atat izolarea termica este mai buna;
  • culoare - tine cont ca nu sunt doar termopane albe, exista si cele care imita fidel lemnul la culoare si textura;
  • modul de deschidere - pot fi fixe (adica fara deschidere), simple (cu o singura deschidere de la stanga la dreapta sau invers) si oscilobatante (au dubla deschidere, pe orizontala si verticala);

Inainte de a te apuca de montaj, verifica ferestrele din PVC, asigura-te ca ele respecta caracteristicile din comanda ta, grosime, culoare, tipul de deschidere si analizeaza geamul, ca sa nu existe zgarieturi pe suprafata acestuia.

De asemenea, foarte important, asigura-te ca rama este prevazuta cu gauri de drenaj si ventilatie si ca acestea nu sunt opturate. Rolul lor este de a elimina apa care poate aparea in interiorul tamplariei din cauza precipitatiilor si a condensului.

Inainte de a aseza tamplaria in pozitia de montaj, asigura-te ca ai montat solbancul pe latura inferioara a ramei (in cazul in care doresti glaf).

Tot ce trebuie sa stii despre regulile de montare a termopanului, gasesti in articolul dedicat acestui subiect: Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice.

4. Asigura-te ca tamplaria este aliniata

Cand fixezi fereastra pe pozitii, este important sa ai la indemana un instrument esential, bolobocul. In felul acesta te asiguri ca tamplaria este pozitionata corect. Regleaza orizontalitatea si verticalitatea ramei. Pentru ca aceasta misiune sa fie mult simplificata si sa poti folosi nivela (bolobocul), pastrandu-ti in acelasi timp atentia asupra fixarii corecte, foloseste o menghina de mana. Aceasta va tine in pozitie fixa si stabila rama ferestrei, cat timp tu vei verifica alinierea tamplariei.

  • Fixarea ramei ferestrei mai poate fi facuta cu ajutorul penelor de montaj, la o distanta de 10, 20 mm de laturile spatiului, perimetral, astfel incat tamplaria sa fie fixata in gol.

Asigura-te ca tamplaria este aliniata

5. Etanseaza rosturile interioare si exterioare

Calitatea ferestrei este in stransa legatura cu executia montajului. Ferestrele contribuie la o reducere semnificativa a consumului de energie, iar un rol important il are inclusiv o buna izolare a tamplariei, care sa poata asigura confortul termic de durata.

  • Etanseaza cu spuma poliuretanica pentru montaj, spatiul dintre rama ferestrei si zid (la interior), aceasta avand rol de izolare, nu si de fixare (spatiul nu trebuie sa fie mai mare de 10 mm). Spuma poliuretanica se va dilata, iar dupa uscare, materialul in surplus va fi taiat cu un cuter. Ultimul pas va fi sa etansezi cu acril.
  • In exterior, golul dintre perete si rama ferestrei il vei etansa cu silicon.

Daca proiectele DIY sunt cea mai mare provocare a ta, inarmeaza-te cu materialele necesare din magazinul MatHaus, cere sfatul specialistilor nostri ori de cate ori ai nevoie. Spor la lucru!

 Etanseaza rosturile interioare si exterioare

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.