Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montez plinta pentru parchetul laminat?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 3 min

Cum montez plinta pentru parchetul laminat?

Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor.

Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.

Cuprins

Cum montez o plinta pentru parchetul laminat?

    Trei tipuri de plinte foarte des intalnite pentru parchetul laminat sunt plinta din PVC, plinta din MDF (Medium Density Fibreboard) si plinta din Duropolimer.

Plinta din PVC:

  • foarte populara a devenit plinta alba din PVC, usor de asortat, indiferent de nuantele intalnite la parchet
  • se monteaza cel mai adesea prin clipsare, cu ajutorul clemelor metalice sau prin insurubare cu dibluri si suruburi direct in perete (cazul plintei PVC cu pat pentru cablu);

Plinta din MDF:

  • este realizata din fibre lemnoase, deci este mai grea decat plinta din plastic, are un aspect elegant si se gaseste in diferite nuante: de stejar, nuc, pin s.a.; foarte populara a devenit plinta alba din MDF, usor de asortat, indiferent de nuantele intalnite la parchet;
  • se monteaza cel mai adesea prin lipire cu adeziv;

Plinta din alba Duropolimer:

  • este eleganta, realizata din Videlit, rezistenta la umiditate si impact.
  • poate fi vopsita in diferite culori
  • se monteaza prin clipsare sau prin lipire cu adeziv;

Indiferent de plinta pentru parchet laminat pe care o ai de instalat, trebuie sa stii ca aceasta poate fi montata prin trei metode distincte:

  • prin clipsare - clemele metalice cu rol de suport sunt prinse de perete, astfel permit ulterior fixarea plintei prin clipsare (mecanismul de prindere nu este la vedere);
  • prin insurubare - se foloseste in cazul plintelor PVC cu pat pentru cablu, cu ajutorul diblurilor si al suruburilor direct in perete; datorita sinei de acoperire a plintei, suruburile nu sunt la vedere;
  • prin lipire cu adeziv - se aplica un adeziv special pe spatele plintei si se fixeaza de perete prin presare;

 

Montarea prin clipsare:

  1. Stabileste locurile in care vei avea clemele de prindere. Marcheaza cu creionul, desenand un X, locul in care vei realiza insurubarea. Distanta intre clemele de prindere este necesar sa fie de 25 cm - 50 cm.
  2. Realizeaza gaurile in zid pentru prinderea clemelor cu ajutorul unei bormasini (potrivit semnelor facute cu creionul).
  3. Insereaza cate un diblu la fiecare gaura realizata in zid.
  4. Asaza fiecare clema pe locul destinat ei, iar in mijlocul acesteia, acolo unde se afla diblul, infileteaza holsurubul.
  5. Fixeaza plinta pe clemele de prindere prin metoda de clipsare, adica printr-o apasare ferma.

 

Montare plinta parchet prin clipsare

        Montarea prin insurubare:

  1. Fixeaza plinta la perete si dupa ce ai indepartat sina de acoperire de pe canalul de cablu, stabileste punctele in care vei realiza gaurile, marcandu-le cu creionul. Distanta pe care va trebui sa o lasi intre ele este de 50 cm.
  2. Realizeaza gaurile in plinta si perete cu ajutorul unei bormasini.
  3. Insereaza in perete cate un diblu la fiecare gaura pe care ai facut-o.
  4. Fixeaza sina in suruburi pe care le infiletezi rand pe rand in diblurile din perete.
  5. Monteaza sina de acoperire a plintei.

 

Montare plinta parchet prin insurubare

        Montarea prin lipire cu adeziv:

  1. Asigura-te ca ai taiat plinta la dimensiunile potrivite si ca suprafata interioara este curatata de praf sau grasimi.
  2. Slefuieste extremitatea plintei, acolo unde a fost taiata, pentru a obtine o finisare perfecta. Foloseste un smirghel de granulatie fina, apoi indeparteaza praful rezultat.
  3. Aplica adezivul special de lipire pe spatele plintei. Foloseste-te de un pistol pentru aplicarea siliconului. Adezivul se intinde in linie serpuita continua pe toata suprafata plintei, pentru a rezulta o prindere uniforma.
  4. Pozitioneaza plinta pe perete si fixeaz-o bine prin presare sau ajuta-te de un ciocan de cauciuc.
  5. Aplica un chit special acolo unde se imbina bucatile de plinta (marginile taiate). Indeparteaza surplusul de material dintre imbinari cu o laveta umeda.

Montare plinta parchet prin lipire

Ce trebuie sa mai stii?

  • primul pas inainte de montare il reprezinta taierea plintei la dimensiunea impusa de spatiu; vei folosi un fierastrau; tine cont ca va trebui sa faci inclusiv taiere in unghi, la 45 de grade; te vei ajuta de un suport special pentru astfel de taieri;
  • plinta din PVC are elemente de imbinare care te ajuta sa obtii un frumos aspect estetic, fara a fi nevoie sa faci taieri in unghi: coltari exteriori, coltari interiori, legaturi, capete stanga si dreapta;
  • slefuieste extremitatile plintei din MDF cu smirghelul, pentru a obtine suprafete cat mai fine;

Tu ce tip de plinta ai si prin ce metoda te gandesti sa o montezi? Daca te afli in etapa de achizitie, tine cont ca in magazinul MatHaus gasesti toate materialele necesare. In plus, o echipa de specialisti iti sta la dispozitie si iti ofera inclusiv consiliere telefonica.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

O usa trantita puternic de peretele baii sau cateva corpuri de mobilier mutate cu neatentie dintr-un loc in altul, pot sparge cu usurinta placile de faianta. Daca vrei sa le schimbi rapid, iti explicam pas cu pas cum poti inlocui de unul singur aceste placi ceramice: Sumar: Gaseste cauza problemei Sparge placile de faianta deteriorate Indeparteaza placile de faianta sparte Curata suprafata din spatele faiantei scoase Aplica adeziv pentru montarea noilor placi Monteaza cu grija noile placi de faianta Aplica in final chit intre placile de faianta
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.