Găsește repede ce ai nevoie

Repararea peretilor si a tavanului

Indiferent cat ai investi in amenajarea sau renovarea locuintei, mici probleme pot aparea oricand. Una dintre cele mai comune astfel de probleme o reprezinta micile fisuri ale peretilor sau ale tavanului. Uneori, fisurile apar la scurt timp dupa zugravire si nu tin cont de natura materialelor folosite. Sunt la fel de inestetice si pe peretii construiti si pe tavanul fals, din rigips.

Din fericire, reparatiile se pot efectua local, doar in zona afectata, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca ai putea fi nevoit sa reinvestesti intr-o renovare de la zero. Iata tot ce trebuie sa stii despre reparatiile fisurilor de pe pereti sau tavan:

Care este cauza fisurilor de pe pereti sau tavan

Peretii si tavanele construite, dar si cele din rigips pot crapa din mai multe motive. Explicatia generala pentru aparitia fisurilor este legata de contractia materialelor pe masura ce acestea se usuca.

Din acest punct de vedere, trebuie sa stii ca materialele pe baza de ciment sunt mai expuse la acest pericol decat alte tipuri de materiale. Tocmai de aceea, fisurile apar de regula sub straturile de zugraveala, la nivelul gletului. Asta nu inseamna ca singura posibila cauza a aparitiei crapaturilor este contractia materialelor. Fisurile apar destul de des si la constructiile mai noi, din cauza tasarii terenului, care pot duce la miscari aproape insesizabile ale zidurilor, dar care lasa urme vizibile.

Zonele in care apar crapaturile se afla, de obicei, la imbinarile zidurilor si la imbinarile dintre zid si tencuiala pe baza de ciment. Chiar daca unele dintre ele sunt greu vizibile cu ochiul liber, repararea lor prompta este necesara, tocmai ca sa nu se adanceasca si sa nu se extinda.

De ce unelte si echipamente ai nevoie pentru reparatiile locale

Nu este nevoie sa apelezi la o echipa de specialisti pentru astfel de reparatii usoare. Cu putina indemanare si cu uneltele si echipamentele potrivite, poti rezolva chiar singur problema. Din punct de vedere tehnic nu este foarte complicat, iar costurile sunt mai mici si satisfactia ca ai reparat singur ceva atat de important nu se compara cu nimic.

In ce priveste echipamentul, vei avea nevoie de urmatoarele:

  • Un schimb de haine confortabile de care te poti lipsi; ai nevoie de libertate de miscare ca sa executi o astfel de lucrare, iar petele de glet si vopsea nu pot fi indepartate cu una, cu doua.
  • O pereche de incaltari adecvate, cu un calapod comod si talpa aderenta si stabila; nu vrei sa te accidentezi, asa ca este important sa iti alegi incaltarile potrivite.
  • Un coif sau o sapca; o astfel de lucrare poate fi destul de murdara, iar capul tau are nevoie de protectie in astfel de imprejurari.

Lista uneltelor necesare pentru repararea peretilor include, probabil, obiecte pe care le ai deja acasa, mai ales daca ai renovat de curand:

  • Un spaclu, pe care il vei folosi pentru curatarea peretilor sau a tavanului;
  • Un cancioc sau un vas pentru manuirea usoara a materialelor;
  • Smirghel cu granulatie de 120, pentru finisarea lucrarii;
  • Trafalet si pensula pentru aplicarea vopselei; daca este posibil, opteaza pentru un trafalet telescopic sau pentru unul cu prelungitor, ca sa ajungi cu usurinta in zonele superioare;
  • O galeata;
  • O gletiera, pentru aplicarea gletului;
  • O scara, pentru zonele superioare greu accesibile.

Repararea fisurilor peretilor si ale tavanului, pas cu pas

Pentru ca probabil nu ai mai facut asta niciodata, iti vom explica ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca lucrarea ta sa arate impecabil, si mai ales, sa fie de calitate si durabila. Urmeaza intocmai sfaturile noastre si vei executa renovarea ca un profesionist.

Pasul 1: Curatarea

Indiferent daca este vorba despre pereti sau despre tavan, primul pas pe care il vei face ca sa repari fisurile este sa indepartezi cu spaclul toate materialele de-a lungul fisurii, pana la tencuiala.

Este posibil ca fisurile sa fie profunde, iar curatarea superficiala, urmata de aplicarea unui strat de glet, ar putea avea, in timp, aceleasi rezultate ca lucrarea initiala. Asadar, daca nu vrei sa risti aparitia unor noi fisuri, curata bine zona din jurul crapaturii si nu aplica materiale de reparare decat dupa ce ai executat aceasta etapa.

Pasul 2: Chituirea

Dupa curatarea zonei afectate vei aplica un chit acrilic, cunoscut in randul mesterilor si drept “chit de cutit”. Foloseste un spaclu flexibil ca sa aplici omogen chitul si ca sa-l nivelezi corespunzator. Este important ca acesta sa fie curat.

O alta metoda de reparare a crapaturilor este cea cu ipsos. Pasta de ipsos se prepara intr-o cantitate mica, direct in cancioc, conform instructiunilor si se aplica pe perete dupa ce acesta a fost umezit.
Indiferent daca folosesti chit acrilic sau ipsos, etapele urmatoare vor fi aceleasi. In ce priveste diferentele dintre cele doua materiale, chitul acrilic este mai usor de folosit, deoarece nu necesita preparare.

Pasul 3: Pregatirea peretelui sau a tavanului pentru aplicarea gletului

Dupa ce chitul sau pasta de ipsos s-au uscat conform instructiunilor de pe ambalaj, poti trece la etapa urmatoare. Aceasta presupune aplicarea unei benzi speciale pe toata suprafata fisurii. Banda fibra va arma si va crea aderenta pentru glet. Este un element de sustinere pentru acesta, asadar utilizarea ei nu este optionala daca vrei o lucrare de calitate.
In cazul in care folosesti pasta de ipsos ca sa astupi fisura, poti sa mai aplici o mana dupa lipirea benzii fibra, inainte de gletuire.

Pasul 4: Aplicarea gletului

Amesteca si omogenizeaza gletul in conformitate cu sugestiile producatorului si aplica-l cu gletiera in strat uniform. Daca esti nesigur pe tehnica de aplicare, poti consulta ghidul nostru pentru gletuirea peretilor.
Aplicarea gletului este o lucrare de finete, pentru care va trebui sa te inarmezi cu rabdare, mai ales ca intre doua straturi vei avea si de asteptat aproximativ 24 de ore pentru uscare. De asemenea, pentru colturi si locuri greu accesibile, vei folosi unelte de precizie, asa cum este pensula.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont cand aplici gletul este aerisirea corespunzatoare. Acesta se usuca mai bine intr-o incapere aerisita, la contactul cu aerul. Dupa uscarea completa, gletul poate fi netezit cu ajutorul unui smirghel abraziv sau al unei plase de slefuit, inainte de aplicarea vopselei.

Pasul 5: Aplicarea amorsei

Amorsa se aplica dupa curatarea si gletuirea fisurii, inainte de vopseaua lavabila. Aceasta asigura aderenta vopselei, uniformizeaza capacitatea de absorbtie a peretelui si, implicit, stratul de vopsea. Are un rol important si in reducerea consumului de vopsea, dar si in prevenirea aparitiei petelor.
Amorsa se aplica pe suprafete gletuite sau tencuite, dar si pe placi de gips carton, asadar va fi utilizata in repararea fisurilor, indiferent de natura stratului suport.

Pasul 6: Aplicarea vopselei

Inainte sa ajungi la aceasta etapa, asigura-te ca ai vopseaua corespunzatoare. Este foarte usor, mai ales in cazul peretilor colorati, sa nu cumperi nuanta corecta, iar o astfel de greseala iti poate compromite intreaga lucrare de reparatii.
Vopseaua lavabila va fi aplicata intr-un strat subtire, cu ajutorul unui trafalet de dimensiuni mici, potrivit pentru vopsirea ariei reparate. Dupa uscarea primului strat, va fi aplicat si un al doilea, pentru un aspect uniform si neted.

Galerie

Te-ar putea interesa și: