Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 33 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tencuieli interioare: instructiuni de aplicare a gletului si sfaturi de utilizare

Actualizat: 30.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 7 min

Gletuirea peretilor, desi tratata uneori ca etapa optionala in amenajarile interioare, este extrem de importanta pentru aspectul final al unei lucrari. Gletul este o tencuiala subtire, menita sa niveleze suprafata tavanului si a peretilor si sa o pregateasca pentru zugraveala.

Gletul nu contine nisip si poate fi pe baza de var, ipsos sau ciment alb. Gletul de ciment se poate aplica deasupra celui de ipsos, insa cel de var nu poate fi folosit in combinatie cu alte straturi. Pe langa cele trei tipuri de glet deja mentionate, in magazinele de specialitate se mai gaseste un tip de glet, folosit doar pentru finisare; este vorba despre gletul acrilic, care se achizitoneaza gata preparat.

Acesta se aplica intr-un singur strat peste tencuiala mecanizata pe baza de ipsos; daca tencuiala este din ciment-var, sunt necesare doua straturi, de calitate si granulatii diferite, unul de nivelare si unul de finisare.

 In anumite situatii, cand lucrarea nu arata perfect dupa cele doua straturi, meseriasii opteaza si pentru aplicarea celui de-al treilea strat, tot de finisare.

Cuprins

Despre gletuirea tavanului si a peretilor

Desi este o lucrare destul de pretentioasa, care trebuie executata rapid si cu precizie, gletuirea poate fi realizata si de catre neprofesionisti, cu conditia respectarii instructiunilor si a recomandarilor specialistilor, dar si ale produselor folosite.

Un lucru important pe care trebuie sa il stii despre glet este ca suprafetele pe care se aplica trebuie sa fie perfect uscate inainte de aceasta etapa, cu exceptia situatiei in care folosesti un glet care se aplica umed pe umed, asa cum este adera finna, care se aplica peste adera strato inainte de uscare.

De aceea, in cazul tencuielilor interioare de ciment-var vei astepta aproximativ 4 saptamani inainte de a aplica gletul, iar in cazul celor pe baza de ipsos timpul de uscare este de 2-3 saptamani. Respectand aceasta regula, te vei asigura ca lucrarea finala va fi una nivelata, fara umflaturi, care nu prezinta riscul de a ceda dupa un timp.

De asemenea, trebuie sa stii ca gletul se aplica mai usor pe placile de rigips decat pe peretii tencuiti, chiar daca in cazul peretilor si a tavanelor false aplicarea trebuie sa acopere in intregime placile, iar pretul manoperei este proportional cu dificultatea lucrarii.

Orientativ, pretul pe metrul patrat este de aproximativ 8 lei pentru gletul grosier, 7 lei pentru cel de finisaj si 6 lei pentru slefuirea acestuia. Costurile totale ale unei lucrari depind insa si de pasii premergatori gletuirii, cum sunt aplicarea amorsei, a tinciului sau a unei tencuieli brute.

Tipul peretelui si numarul de straturi de glet necesare pot influenta, de asemenea, costul lucrarii, iar daca apelezi la un specialist sau la o echipa de meseriasi, trebuie sa iei in calcul si costurile pe care acestia le vor avea cu deplasarea catre si de la locuinta ta.

Pregatirea suprafetei

Suprafata pe care este aplicat gletul trebuie sa fie foarte curata si neteda inainte de gletuire. De acest lucru depind in mare masura calitatea si rezistenta lucrarii finale. Iata cum poti curata eficient si pregati peretii si tavanul pentru a aplica gletul:

  • In cazul varului, peretii se umezesc cu ajutorul bidinelei si se rascheteaza cu spaclul.
  • In cazul peretilor cu ipsos sau calciu, procesul este similar, cu mentiunea ca apa trebuie aplicata din abundenta pentru a patrunde bine aceste tipuri de finisaje.
  • In cazul calciului cu ciment alb si praf de piatra (modelul bob de orez), peretii se vor curata cu barda si spaclul, manopera fiind una destul de minutioasa si cronofaga.
  • In cazul peretilor finisati cu vopsea, se verifica in prealabil aderenta acesteia; cu ajutorul unui cutter, se traseaza cateva linii verticale in pelicula de vopsea, urmate de linii orizontale, astfel incat taieturile sa arate ca un grilaj; distanta dintre acestea trebuie sa fie de 4-5 mm. Aplica o banda adeziva deasupra taieturilor si dezlipeste-o cu o miscare brusca; in cazul in care vopseaua se desprinde de pe perete si ramane lipita de banda adeziva, vopseaua trebuie inlaturata cu spaclul.

Repararea peretilor

Este posibil ca, dupa indepartarea varului sau a vopselei, pe suprafata de lucru sa ramana mici imperfectiuni, denivelari sau chiar gauri. In functie de natura acestora, de suprafata pe care se intind si de materialul peretilor sau al tavanului suport, aceste defectiuni se pot repara cu multibat si nisip, banda din fibra de sticla si pasta pentru imbinari sau adeziv.

Inainte de a te apuca de reparatii, verifica instalatia electrica, legaturile si toate dozele din pereti; la urma urmei, nu vrei sa sari peste etape si sa fii nevoit sa revii ulterior, cu riscul de a repeta munca. Daca aceasta este in regula, poti incepe sa repari peretii astfel:

  • Golurile ramase in urma caderii tencuielii se repara cu multibat si nisip;
  • Fisurile vor fi reparate cu banda de fibra si pasta pentru imbinari;
  • Pentru defectele minore, poti folosi un simplu adeziv.

Respecta timpul de uscare pentru materialele folosite in reparatii. Dupa astuparea gaurilor si indreptarea suprafetelor, urmeaza montarea coltarelor din aluminiu, deoarece colturile au nevoie de o protectie suplimentara. Acestea se fixeaza cu pasta pentru imbinari si se monteaza fara plasa.

Amorsa

Dupa repararea peretilor si a tavanului, pe suprafetele de lucru va fi aplicata o amorsa. Aceasta va pregati suprafata portanta pentru straturile de glet, niveland imperfectiunile si eventualele denivelari. Amorsa va conferi si aderenta suprafetei portante, asadar aplicarea ei este o etapa importanta.

Alege o amorsa special conceputa pentru interior si asigura-te ca aceasta are suficient timp pentru a se usca inainte de gletuire. De regula, instructiunile de folosire si recomandarile privind timpul de uscare pentru amorse sunt mentionate pe ambalajul acesteia.

Prepararea gletului

Inainte de a incepe sa prepari amestecul, trebuie sa constientizezi importanta prospetimii acestuia. Gletul nu se achizitioneaza niciodata cu mult timp inaintea efectuarii lucrarii, ci cu o zi inainte.

De asemenea, daca ti-a ramas glet de la o lucrare anterioara, acesta nu va putea fi refolosit, deoarece ar putea dauna calitatii rezultatului final. Aproximeaza cat mai precis cantitatea necesara pentru a evita risipa, dar si tentatia de a refolosi un material care si-a pierdut din proprietati.

Gletul trebuie preparat intr-un vas curat. De regula, mesterii folosesc galeti de plastic pentru realizarea amestecului. In vas se toarna intai apa si apoi gletul, in cantitatile recomandate de catre producator. In principiu, regula este ca praful de glet trebuie sa depaseasca putin nivelul apei din galeata atunci cand este adaugat.

Praful de glet va fi lasat sa absoarba apa si ulterior amestecat, pentru a nu forma cocoloase. Amestecarea se realizeaza cu ajutorul unui mixer sau amestecator special folosit in constructii sau cu o bormasina pe care a fost montata o spirala de amestecare. Consistenta finala trebuie sa fie una cremoasa si omogena.

Pentru ca gletul se usuca destul de repede, este important sa fie aplicat cat mai curand dupa amestecare. Pentru a te asigura ca-si va pastra proprietatile, va adera perfect pe suprafete si rezultatul final va fi unul neted si uniform, nu amana aplicarea gletului mai mult de 30-40 de minute dupa mixarea acestuia.

Aplicarea gletului

Inainte de a incepe lucrarile de gletuire, este important sa fii pregatit cu toate materialele si uneltele necesare, dar sa ai si conditiile optime pentru executarea unei astfel de lucrari. Asta inseamna ca atat temperatura din camera, cat si cea a peretilor trebuie sa depaseasca 10 grade Celsius.

Unelte necesare pentru aplicarea gletului

Avand in vedere ca aplicarea gletului nu este un lucru pe care il faci recurent sau la modul profesionist, nu vei avea nevoie de mecanisme precum pompa mecanizata pentru glet sau masina de gletuit; acestea sunt utilaje pe care le folosesc de regula constructorii, pentru o aplicare mai rapida si nedefectuoasa, insa poti obtine rezultate foarte bune si prin aplicarea clasica, cu spacluri.

Pe langa vasul in care vei amesteca gletul si amestecator sau bormasina cu cap spiralat, vei mai avea nevoie de doua spacluri metalice realizate din otel inoxidabil. De primul, mai ingust, te vei folosi pentru a lua gletul din galeata si pentru a-l intinde pe celalalt spaclu, cu o latime mai mare, pe care il vei folosi pentru a aplica gletul pe pereti si pentru a-l nivela.

Spaclul ingust poate fi inlocuit si cu un vas mic, care poate doza o cantitate suficienta pentru aplicarea cu spaclul lat. De asemenea, in locul spaclului lat poti folosi si o drisca; aceasta are o suprafata mai mare si este mai rapida, insa pentru zonele dificile precum cea de deasupra plintei si cele din spatele tevilor, vei avea nevoie de mai multa precizie si, implicit de un spaclu. In colturi si la imbinarile dintre pereti si tavan, gletul poate fi aplicat omogen cu o pensula.

Pentru a te asigura de calitatea manoperei, indiferent daca este vorba despre stratul grosier sau despre cele de finisaj, este imperativ sa pastrezi mereu curat spaclul pe care il folosesti la intinderea gletului.

Aplicarea gletului pas cu pas

Gletul se aplica pe pereti de jos in sus, intr-un strat subtire si cat se poate de neted. Acesta trebuie sa fie nivelat inca din timpul aplicarii, deoarece are un timp de uscare destul de scurt.

In cazul in care primul strat grosier nu este perfect plan, vei corecta micile nereguli prin aplicarea urmatoarelor doua straturi de finisaj.
Pentru zonele greu accesibile, vei folosi spaclul si pensula. Astfel vei reusi sa executi lucrarea cu precizie si fara imperfectiuni.
In ceea ce priveste aplicarea gletului pe tavan, metoda este similara, cu mentiunea ca aici vei avea nevoie de o scara, dar si de ochelari de protectie.

Dupa aplicarea primului strat de glet, camera va fi aerisita cat mai bine, deoarece gletul se usuca eficient in contact cu aerul. Stratul grosier trebuie sa fie complet uscat inainte de aplicarea straturilor de finisaj. De asemenea, ultimul strat de glet trebuie sa se usuce in totalitate inainte de aplicarea zugravelii sau a vopselei.

Cum alegi gletul si ce trebuie sa stii despre folosirea lui

Indiferent de brandul pe care il preferi, este important sa diferentiezi gletul grosier de cel pentru finisaje. Primul strat de glet va fi unul cu o rugozitate mai mare, pentru ca aderenta sa fie optima atat pe amorsa, cat si pentru straturile ulterioare de finisare. Pentru acestea din urma vei utiliza un glet mai fin, deoarece deasupra lor vei aplica direct vopseaua sau zugraveala.

Tine cont de recomandarile privind achizitionarea gletului si nu il cumpara cu mult timp inainte de a-l folosi. De asemenea, este important sa nu il depozitezi in incaperea unde vei face amenajarile, deoarece este posibil ca umiditatea din camera sa fie inca mare, din cauza amorsei aplicate anterior.

Desi este posibila aplicarea a doar doua straturi de glet, pentru a te asigura de calitatea lucrarii este mai bine sa aplici 3: unul grosier si doua de finisare.


 

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.