Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min

Ferestrele termopan din PVC (policlorura de vinil) sunt foarte eficiente, iar daca stii cum sa le montezi in mod corect, vei putea sa le folosesti pentru o lunga perioada de timp. Chiar daca popular acestea sunt cunoscute sub denumirea de geam termopan, trebuie mentionat ca denumirea corecta este cea de geam termoizolant. 

Desi instalarea unei ferestre termopan este un proiect destul de usor de realizat, fiecare etapa de montare necesita o atentie sporita. 

Tocmai de aceea am adunat in acest articol informatiile de care ai nevoie inainte sa incepi proiectul, sfaturi de care sa tii cont si pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa faci o treaba buna.

Cuprins

Materialele si uneltele de care ai nevoie ca sa montezi o fereastra termopan

Inainte sa incepi proiectul de montare a ferestrei, asigura-te ca te-ai echipat cu toate materialele si uneltele de care vei avea nevoie.

  • Profile PVC
  • Geam termoizolant
  • Pene de montaj
  • Port-cale si cale
  • Baghete de fixare
  • Suruburi autofiletante
  • Lopatica de calare
  • Dibluri
  • Masina de gaurit si insurubat
  • Ciocan de plastic
  • Nivela
  • Rigla gradata
  • Spuma poliuretanica
  • Cutter

Montarea ferestrei termopan pas cu pas - pregatirea proiectului si sfaturi utile

Tine minte ca etapa cea mai importanta din acest proces este pregatirea, asa ca fii atent atunci cand masori dimensiunile golului din perete, in functie de care vei stabili dimensiunea necesara a ramei. De obicei, distanta dintre rama si zid, pe toate laturile, nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 10-15 mm. Pentru mai multa siguranta, iti recomandam sa masori macar de doua ori inainte sa achizitionezi ramele din PVC si geamurile termoizolante.

Ramele si geamurile sunt separate, asa ca mai intai te vei ocupa de montarea ramelor si abia spre final vei monta si geamurile termoizolante.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, ca sa montezi corect o fereastra termopan:

Pasul 1. Pregateste laturile din perete - trebuie sa te asiguri ca laturile spatiului unde vei monta ferestra nu au sparturi sau denivelari si sunt in unghi drept. Daca montezi fereastra intr-o casa veche, indeparteaza tamplaria veche si repara peretii.

Pasul 2. Monteaza rama - inainte sa montezi rama, trebuie sa te asiguri ca profilele sunt prevazute cu gauri de ventilatie si drenaj. Fixeaza rama in interiorul golului cu ajutorul penelor de montaj si verifica daca rama este pozitionata corect cu ajutorul nivelei. Rama trebuie fixata apoi de perete cu ajutorul diblurilor, unde ai masurat si facut in prealabil gauri. Primul diblu trebuie fixat la 1,5 cm de coltul interior, iar distanta dintre dibluri trebuie sa fie de 7 cm. Ai grija sa nu strangi prea tare diblurile, doarece poti sa indoi rama. Ulterior, poti sa scoti penele de pe trei laturi ale ramei, insa este recomandat sa nu scoti penele din partea inferioara a ramei.

Pasul 3. Etanseaza rosturile - foloseste un tub cu spuma poliuretanica pentru a umple golurile dintre rama si perete. Abia dupa ce spuma se va usca suficient de bine vei putea sa indepartezi excesul (cel putin o ora).

Pasul 4. Monteaza ramele mobile - ramele mobile sunt prevazute cu balamale, cu ajutorul carora le vei monta pe profilul ramei fixe.

Pasul 5. Monteaza glaful exterior - acesta are rolul de a impiedica patrunderea apei sub fereastra. Aplica un strat de silicon pe glaful exterior, asaza-l sub rama si apoi fixeaza-l cu suruburi autofiletante. Glaful exterior poate sa fie din aluminiu.

Pasul 6. Monteaza glaful interior - dupa ce ai indepartat excesul de spuma, aplica un strat de silicon adeziv pe glaf si fixeaza-l bine sub rama geamului. Glaful interior trebuie sa fie din PVC.

Pasul 7. Monteaza geamul termoizolant - acesta se fixeaza atat in rama fixa, cat si in rama mobila. Fixeaza port-calele pe partea interioara a ramelor, cate doua pe fiecare latura, in apropiere de colturile interioare. Fixeaza apoi si calele, dar numai pe partea de jos a ramei. Introdu geamul si caleaza-l prin introducerea restului de cale in locurile unde ai montat deja port-calele. Foloseste o lopatica de calare ca sa poti fixa mai usor geamul.

Pasul 8. Fixeaza baghetele - acestea au rol de fixare si de etansare a geamului termoizolant montat anterior. Baghetele trebuie montate pe fiecare latura a geamului. Foloseste un ciocan de cauciuc ca sa fixezi cat mai bine baghetele. Aplica pe balamale si pe gaurile de montaj capace speciale de protectie, care au si un rol estetic, apoi monteaza manerul pe rama mobila.

Daca este prima data cand montezi o fereastra termopan, iti recomandam sa incepi cu o fereastra de dimensiuni mici, asa cum este cea din baie. Ulterior, poti trece la ferestrele din dormitor, sufragerie sau bucatarie. Pe masura ce inveti cum sa montezi ferestrele termopan de unul singur, nu doar ca vei deveni mai priceput, ci vei economisi si bani.

Tipuri de geam termopan pentru tamplaria PVC

Cel mai bun profil pentru geamul termoizolant este cel din PCV. Profilele PVC au un cost redus si cel mai bun coeficient de izolare, spre deosebire de alte materiale. Un profil PVC poate fi prevazut cu trei, patru, cinci sau sapte camere, iar in functie de numarul de camere este ales si geamul termopan. Cu cat numarul de camere este mai mare, cu atat nivelul de izolatie fonica si termica este mai ridicat.
Tipurile de geam termoizolant pe care poti sa le folosesti sunt urmatoarele:

Dupa ce ai ales tipul de geam temoizolant (termopan) pentru locuinta ta, poti opta si pentru tipul de profil PVC. Pe langa culoarea alba, acesta este disponibil si in alte nuante, de la culori vii pana la cele care imita lemnul.

  • Geam termoizolant clasic - este cel mai des intalnit, are un cost mic de achizitie, iar principalul avantaj este ca asigura o buna dispersie a luminii.
  • Geam termoizolant reflexiv - cu sticla argintie care ofera un efect de oglinda. Acesta impedica patrunderea luminii in locuinta, chiar si atunci cand razele de lumina sunt puternice.
  • Geam termoizolant mat - este asemanator cu cel reflexiv, insa te fereste de privirile celor care trec pe langa casa chiar si pe timpul noptii.
  • Geam termoizolant fumuriu - acesta respinge razele ultraviolete si previne cresterea temperaturii din locuinta, in special in cazul in care aceasta este orientata catre soare in cea mai mare parte a zilei.
  • Geam termoizolant Low-e (Loe emissivity) - are cel mai bun nivel de izolatie si impiedica patrunderea radiatiilor de unda mare prin joasa emisivitate.
  • Geam termoizolant ornamental - sticla poate fi decorata cu tot felul de detalii si ofera un plus de stil locuintei.

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.