Găsește repede ce ai nevoie

Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice

Ferestrele termopan din PVC (policlorura de vinil) sunt foarte eficiente, iar daca stii cum sa le montezi in mod corect, vei putea sa le folosesti pentru o lunga perioada de timp. Chiar daca popular acestea sunt cunoscute sub denumirea de geam termopan, trebuie mentionat ca denumirea corecta este cea de geam termoizolant. 

Desi instalarea unei ferestre termopan este un proiect destul de usor de realizat, fiecare etapa de montare necesita o atentie sporita. 

Tocmai de aceea am adunat in acest articol informatiile de care ai nevoie inainte sa incepi proiectul, sfaturi de care sa tii cont si pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa faci o treaba buna.

Materialele si uneltele de care ai nevoie ca sa montezi o fereastra termopan

Inainte sa incepi proiectul de montare a ferestrei, asigura-te ca te-ai echipat cu toate materialele si uneltele de care vei avea nevoie.

 

Montarea ferestrei termopan pas cu pas - pregatirea proiectului si sfaturi utile

Tine minte ca etapa cea mai importanta din acest proces este pregatirea, asa ca fii atent atunci cand masori dimensiunile golului din perete, in functie de care vei stabili dimensiunea necesara a ramei. De obicei, distanta dintre rama si zid, pe toate laturile, nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 10-15 mm. Pentru mai multa siguranta, iti recomandam sa masori macar de doua ori inainte sa achizitionezi ramele din PVC si geamurile termoizolante.

Ramele si geamurile sunt separate, asa ca mai intai te vei ocupa de montarea ramelor si abia spre final vei monta si geamurile termoizolante.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, ca sa montezi corect o fereastra termopan:

Pasul 1. Pregateste laturile din perete - trebuie sa te asiguri ca laturile spatiului unde vei monta ferestra nu au sparturi sau denivelari si sunt in unghi drept. Daca montezi fereastra intr-o casa veche, indeparteaza tamplaria veche si repara peretii.

Pasul 2. Monteaza rama - inainte sa montezi rama, trebuie sa te asiguri ca profilele sunt prevazute cu gauri de ventilatie si drenaj. Fixeaza rama in interiorul golului cu ajutorul penelor de montaj si verifica daca rama este pozitionata corect cu ajutorul nivelei. Rama trebuie fixata apoi de perete cu ajutorul diblurilor, unde ai masurat si facut in prealabil gauri. Primul diblu trebuie fixat la 1,5 cm de coltul interior, iar distanta dintre dibluri trebuie sa fie de 7 cm. Ai grija sa nu strangi prea tare diblurile, doarece poti sa indoi rama. Ulterior, poti sa scoti penele de pe trei laturi ale ramei, insa este recomandat sa nu scoti penele din partea inferioara a ramei.

Pasul 3. Etanseaza rosturile - foloseste un tub cu spuma poliuretanica pentru a umple golurile dintre rama si perete. Abia dupa ce spuma se va usca suficient de bine vei putea sa indepartezi excesul (cel putin o ora).

Pasul 4. Monteaza ramele mobile - ramele mobile sunt prevazute cu balamale, cu ajutorul carora le vei monta pe profilul ramei fixe.

Pasul 5. Monteaza glaful exterior - acesta are rolul de a impiedica patrunderea apei sub fereastra. Aplica un strat de silicon pe glaful exterior, asaza-l sub rama si apoi fixeaza-l cu suruburi autofiletante. Glaful exterior poate sa fie din aluminiu.

Pasul 6. Monteaza glaful interior - dupa ce ai indepartat excesul de spuma, aplica un strat de silicon adeziv pe glaf si fixeaza-l bine sub rama geamului. Glaful interior trebuie sa fie din PVC.

Pasul 7. Monteaza geamul termoizolant - acesta se fixeaza atat in rama fixa, cat si in rama mobila. Fixeaza port-calele pe partea interioara a ramelor, cate doua pe fiecare latura, in apropiere de colturile interioare. Fixeaza apoi si calele, dar numai pe partea de jos a ramei. Introdu geamul si caleaza-l prin introducerea restului de cale in locurile unde ai montat deja port-calele. Foloseste o lopatica de calare ca sa poti fixa mai usor geamul.

Pasul 8. Fixeaza baghetele - acestea au rol de fixare si de etansare a geamului termoizolant montat anterior. Baghetele trebuie montate pe fiecare latura a geamului. Foloseste un ciocan de cauciuc ca sa fixezi cat mai bine baghetele. Aplica pe balamale si pe gaurile de montaj capace speciale de protectie, care au si un rol estetic, apoi monteaza manerul pe rama mobila.

Daca este prima data cand montezi o fereastra termopan, iti recomandam sa incepi cu o fereastra de dimensiuni mici, asa cum este cea din baie. Ulterior, poti trece la ferestrele din dormitor, sufragerie sau bucatarie. Pe masura ce inveti cum sa montezi ferestrele termopan de unul singur, nu doar ca vei deveni mai priceput, ci vei economisi si bani.

 

Galerie

Tipuri de geam termopan pentru tamplaria PVC

Cel mai bun profil pentru geamul termoizolant este cel din PCV. Profilele PVC au un cost redus si cel mai bun coeficient de izolare, spre deosebire de alte materiale. Un profil PVC poate fi prevazut cu trei, patru, cinci sau sapte camere, iar in functie de numarul de camere este ales si geamul termopan. Cu cat numarul de camere este mai mare, cu atat nivelul de izolatie fonica si termica este mai ridicat.
Tipurile de geam termoizolant pe care poti sa le folosesti sunt urmatoarele:

Dupa ce ai ales tipul de geam temoizolant (termopan) pentru locuinta ta, poti opta si pentru tipul de profil PVC. Pe langa culoarea alba, acesta este disponibil si in alte nuante, de la culori vii pana la cele care imita lemnul.

  • Geam termoizolant clasic - este cel mai des intalnit, are un cost mic de achizitie, iar principalul avantaj este ca asigura o buna dispersie a luminii.
  • Geam termoizolant reflexiv - cu sticla argintie care ofera un efect de oglinda. Acesta impedica patrunderea luminii in locuinta, chiar si atunci cand razele de lumina sunt puternice.
  • Geam termoizolant mat - este asemanator cu cel reflexiv, insa te fereste de privirile celor care trec pe langa casa chiar si pe timpul noptii.
  • Geam termoizolant fumuriu - acesta respinge razele ultraviolete si previne cresterea temperaturii din locuinta, in special in cazul in care aceasta este orientata catre soare in cea mai mare parte a zilei.
  • Geam termoizolant Low-e (Loe emissivity) - are cel mai bun nivel de izolatie si impiedica patrunderea radiatiilor de unda mare prin joasa emisivitate.
  • Geam termoizolant ornamental - sticla poate fi decorata cu tot felul de detalii si ofera un plus de stil locuintei.

 

Galerie

Te-ar putea interesa și: