Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Adeziv pentru gresie si faianta: de ce aspecte sa tii cont in alegerea sa

Actualizat: 13.09.2024 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 10 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/09/pqqbfk5y_mk0ktrtem40uqmpd0h_4uq26hesfdgn7hicnqnz7txmxmdaqlss6ynvqfmlyuhhlbimxou9rqyawjuhxvud58_ejgz1slfi_bzae_hq7at99tddtgf2hzcxmbweywwr-jpeg-2.jpg

Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii cu adezivi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare, vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.

Cuprins

Cum pregatesti suprafata pentru aplicarea gresiei si a faiantei?

pregatirea suprafetei pentru aplicare adeziv gresie

Etapa este esentiala pentru a asigura durabilitatea si calitatea lucrarii finale. Fie ca vorbim de placarea cu gresie, fie cu faianta, un strat suport bine pregatit va preveni problemele ulterioare, cum ar fi desprinderea placilor sau formarea fisurilor. Iata pasii principali pentru a pregati corect suprafata!

1. Curatarea si nivelarea suprafetei

Presupune indepartarea oricaror impuritati, praf, uleiuri, grasimi sau resturi de adeziv vechi. Un strat suport curat si neted va permite o mai buna aderenta a adezivului si a placilor ceramice. Daca se monteaza gresie sau faianta peste o suprafata deja placata, este important sa analizezi daca placile existente sunt bine fixate si nu prezinta goluri sau zone instabile. In caz contrar, respectivele probleme trebuie corectate inainte de aplicarea noului strat de placi.

2. Evaluarea si repararea stratului suport

Este important sa verifici calitatea stratului suport, fie ca este din beton, fie sapa autonivelanta, fie rigips sau alte materiale. In cazul in care observi fisuri, denivelari sau goluri in stratul suport, rebuie sa le repari inainte de a incepe placarea. De exemplu, fisurile mici pot fi umplute cu mortar de reparatie, in timp ce golurile mai mari necesita materiale de umplere adecvate, cum ar fi ciment sau rasini speciale. Suprafata trebuie sa fie neteda si stabila pentru a evita problemele ulterioare.

3. Tratarea suprafetelor umede sau uscate

Umiditatea stratului suport poate influenta aderenta adezivului. Daca suprafata este prea uscata, este recomandat sa o umezesti usor inainte de aplicarea adezivului, pentru a preveni absorbtia rapida a apei din adeziv, ce ar compromite rezistenta acestuia. Pe de alta parte, daca substratul este prea umed, este indicat sa lasi suprafata sa se usuce pentru a evita acumularea de umiditate sub placi, care poate duce la desprinderea acestora.

4. Utilizarea amorselor

Pentru a imbunatati aderenta adezivului, foloseste o amorsa adecvata tipului de strat suport. Amorsele ajuta la crearea unui strat uniform si stabil pentru aplicarea placilor. In cazul unei suprafete deja placate cu gresie sau faianta, amorsarea este esentiala pentru a permite adezivului sa adere pe suprafata existenta.

5. Nivelarea si verificarea planeitatii

O suprafata neuniforma compromite calitatea montajului si aspectul final al lucrarii. Denivelarile trebuie corectate folosind o sapa autonivelanta, care asigura o planeitate perfecta. Verifica suprafata cu o nivela pentru a te asigura ca este dreapta si pregatita pentru aplicarea placilor. In caz contrar, placile nu se vor aseza corect.

6. Asigurarea aderentei placilor vechi

Daca optezi sa montezi gresie peste o suprafata deja placata, trebuie sa observi daca placile vechi sunt bine fixate si nu au fisuri sau goluri. In cazul in care placile suna a gol la ciocanit, acestea trebuie indepartate si zona trebuie reparata. Dupa ce verifici aderenta placilor vechi, amorseaza suprafata inainte de a aplica noul strat de adeziv si placi.

comanda gresie si faianta

Alegerea adezivului pentru gresie si faianta: de ce aspecte sa tii cont 

adeziv pentru gresie si faianta

Un prim aspect de considerat este tipul de placi ceramice pe care doresti sa le montezi. Placile pot avea caracteristici diferite in functie de gradul lor de absorbtie, iar acest lucru va influenta tipul de adeziv necesar. Cele glazurate, de exemplu, au un nivel de absorbtie mai ridicat, ceea ce le face mai potrivite pentru utilizarea in spatii interioare, unde nu exista riscul inghetului.

Pentru ca adezivul se alege conform placilor ceramice, este important sa cunosti cateva aspecte legate de acestea. Exista doua categorii mari de placi ceramice in functie de doua criterii!

Metoda de fabricatie:

  • prin extrudare (clasa A) - placile rezulta prin deformarea materialului cu ajutorul unui aparat special, rezultand o banda care este taiata in placi la lungimile stabilite; placile pot fi glazurate si neglazurate;
  • prin presare uscata (clasa B) - rezulta dintr-un amestec fin, macinat si presat in matrite la presiune inalta; pot fi glazurate si neglazurate.

Gradul de absorbtie

Placile ceramice se clasifica in grupe, de la cel mai mic nivel de absorbtie pana la cel mai mare; notarea Bla si Blb indica gradul de absorbtie cel mai mic (sub 3%), iar la polul opus vei intalni Blla, Bllb sau Blll (adica un procent de absorbtie de peste 10%); astfel, vei retine urmatoarele grade de absorbtie ale placilor:

  • grad de absorbtie > 10 %;
  • grad de absorbtie < 10 % > 3 %;
  • grad de absorbtie < 3 %;

Daca ai un proiect de placare in exterior si urmeaza sa iti cumperi placile ceramice, citeste si articolul nostru de blog: Gresie de exterior - Ce trebuie sa stii inainte de achizitie!

In schimb, placile portelanate, care au un grad de absorbtie mult mai redus, sunt mult mai rezistente si sunt potrivite atat pentru interior, cat si pentru exterior, inclusiv in zone expuse la conditii de inghet-dezghet. Alegerea unui adeziv care sa fie compatibil cu tipul de placi este esentiala pentru a asigura o aderenta corecta si durabilitate in timp.

De asemenea, trebuie sa ai in vedere tipul de suprafata suport pe care se vor monta placile. Suprafata suport poate varia de la ciment, beton, pana la gips-carton sau chiar suprafete metalice tratate. Fiecare dintre aceste materiale are proprietati diferite de absorbtie, ceea ce inseamna ca nu orice adeziv este potrivit pentru toate tipurile de suport. De exemplu, pentru o suprafata din ciment, poti folosi un adeziv standard, insa daca lucrezi cu gips-carton sau cu suprafete care sunt mai deformabile, va trebui sa alegi un adeziv flexibil, care sa poata prelua micile miscari ale stratului suport fara a afecta stabilitatea placilor ceramice.

Locul de utilizare si grosimea placilor ceramice

In functie de destinatia finala a placilor, fie ca ele sunt montate intr-un spatiu interior, fie exterior sau intr-un mediu umed, precum baia sau piscina, va trebui sa alegi un adeziv specific. In interior, poti opta pentru adezivi standard, care ofera o buna aderenta si sunt usor de aplicat, dar in spatiile exterioare sau umede, adezivii trebuie sa fie rezistenti la conditiile extreme, cum ar fi schimbarile de temperatura, expunerea la apa sau traficul intens. 

Adezivii sunt proiectati pentru a fi aplicati pe placi de diferite grosimi, iar alegerea unui adeziv neadecvat pentru dimensiunile placilor poate duce la probleme precum alunecarea placilor de pe perete in timpul montajului sau aparitia golurilor de aer intre placi si suport. Grosimea placilor influenteaza si modul in care adezivul trebuie aplicat; pentru placi mai groase, va fi necesar un strat de adeziv mai consistent si cu o formula care sa ofere o sustinere mecanica adecvata.

Tine cont de indicatiile de preparare si aplicare ale adezivului

De obicei, producatorii specifica proportiile exacte de apa si adeziv pudra necesare pentru obtinerea unui amestec omogen. O greseala frecventa este adaugarea unei cantitati incorecte de apa, ceea ce poate afecta negativ performantele adezivului. In plus, timpul de asteptare si procesul de amestecare trebuie respectate pentru a obtine o pasta omogena si usor de aplicat. Adezivul se aplica, de regula, cu o gletiera dintata, intr-un strat uniform, astfel incat sa se asigure o acoperire completa a suprafetei de contact dintre placi si stratul suport.

Adeziv alb pentru gresie si faianta

Este o solutie ideala pentru fixarea placilor de gresie, faianta si piatra naturala pe diverse suprafete, atat la interior, cat si la exterior. Rolul sau principal este de a oferi o aderenta superioara si de a preveni dezlipirea, craparea sau ciobirea colturilor placilor, provocate de factori precum umiditatea, variatiile de temperatura sau traficul intens. 

Desi principala diferenta dintre adezivul alb si cel gri este culoarea, exista aspecte subtile care pot influenta alegerea. In mod tehnic, proprietatile celor doua tipuri de adeziv sunt similare, insa pretul adezivului alb este, de obicei, mai ridicat, ca urmare a procesului de productie mai complex, ce implica temperaturi mai mari. Totusi, adezivul alb va oferi avantaje semnificative in anumite situatii estetice.

Adezivul alb are o aplicabilitate mai larga decat cel gri, fiind preferat in special pentru placi semi-transparente sau produse de lux, precum mozaicurile din sticla sau piatra naturala subtire. Datorita culorii sale deschise, este ideal pentru materiale care pot fi influentate de nuanta adezivului. Astfel, daca utilizezi materiale delicate, cum ar fi marmura subtire sau onyxul, adezivul alb este alegerea potrivita.

In cazul materialelor semi-transparente, utilizarea adezivului gri ar putea diminua frumusetea naturala a acestora. Adezivul alb, in schimb, asigura o montare estetica si uniforma, evitand aparitia nuantelor opace sau neuniforme sub placi. Atunci cand plachezi cu mozaic alb sau deschis la culoare, adezivul alb este o alegere optima, pentru ca micile urme ce raman dupa aplicare nu vor afecta vizual rezultatul final. In schimb, adezivul gri necesita o atentie sporita la curatare, pentru ca orice ramasita neindepartata poate afecta aspectul chitului alb sau al placilor.

Vezi aici adezivi pentru gresie si faianta!

Caracteristicile adezivilor pentru placarile ceramice

Caracteristici ale adezivilor pentru placarile ceramice

Cele mai utilizate tipuri de adezivi pentru placarile ceramice sunt cele pe baza de lianti minerali (cunoscuti sub numele de adezivi pe baza de ciment) si pe care ii vei recunoaste usor dupa litera C prezenta pe ambalaj. Adezivii pe baza de lianti minerali/pe baza de ciment (de tip C) se impart in doua clase principale:

  1. adezivi normali (clasa 1 sau adezivi C1) se folosesc in conditii uzuale, cand suportul este unul standard (tencuiala pe baza de ciment, sapa pe baza de ciment) pentru a lipi placi ceramice la interior (fara a fi un mediu expus umiditatii sau cu variatii mari de temperatura)/;
  2. adezivi imbunatatiti (clasa 2 adezivi C2) - se utilizeaza in conditii dificile, precum medii umede, medii cu aciditate, in cazul prezentei sistemelor de incalzire prin pardoseala, in situatia unui montaj peste alte placi ceramice.

Vei intalni aceeasi categorisire a adezivilor sub urmatoarele doua denumiri:

  • adezivi standard - pentru lipirea placilor poroase absorbante (gresia glazurata) si suprafete stabile absorbante;
  • adezivi flexibili - pentru placile portelanate, cu un grad redus de absorbtie si suprafete absorbante sau neabsorbante, stabile sau deformabile.

La cele doua clase principale anterior mentionate, respectiv adezivi de tip C1 si adezivi de tip C2, se mai adauga diferite simboluri suplimentare, ce exprima caracteristicile speciale ale acelui adeziv, astfel:

  • E = adeziv cu timp deschis extins de lipire (nu se intareste rapid);
  • F = adeziv cu intarire rapida;
  • T = adeziv cu alunecare redusa (pentru placarile pe verticala);
  • S1 = adeziv deformabil (este flexibil si garanteaza rezistenta impotriva deformarii);
  • S2 = adeziv inalt deformabil (este flexibil si garanteaza o excelenta capacitate de preluare a deformarilor din substrat si placi);

Prin urmare, in tabelul de mai jos iti prezentam tipurile de adeziv pe baza de ciment pe care le poti intalni si cum vei citi simbolul de pe ambalaj:

Adezivi pe baza de ciment

1. Adezivi normali clasa C1

C1

intarire normala

C1E

intarire normala si timp deschis extins

C1F

intarire rapida

C1FT

 intarire rapida si alunecare redusa

2. Adezivi imbunatatiti clasa C2

C2

imbunatatit cu caracteristici suplimentare

C2E

imbunatatit cu caracteristici suplimentare si timp deschis extins;

C2F

imbunatatit si cu intarire rapida

C2S1

imbunatatit si deformabil

C2S2

imbunatatit si inalt deformabil

Exemple de alegere a adezivului:

  • pentru placile ceramice portelanate (absorbtie < 0.5%) vei folosi un adeziv de tip C2S1;
  • pentru baie vei folosi un adeziv imbunatatit de tip C2;
  • pentru exterior vei folosi intotdeauna un adeziv de tip C2;
  • pentru placile de mari dimensiuni este recomandat un adeziv flexibil (S1 ori S2);
  • pentru medii umede, terase, incalzire in pardoseala vei utiliza un adeziv de tip C2S1.

Adezivi CM 9, CM 11 si CM 17

Adezivul Ceresit CM 9 este ideal pentru placari ceramice standard, fiind compatibil cu placi de gresie si faianta avand grosimi cuprinse intre 5 si 15 mm. Se utilizeaza pentru placile ceramice cu un grad de absorbtie a apei de peste 3% (E>3%), asigurand o buna aderenta in conditii normale de utilizare. Pe de alta parte, Ceresit CM 11 PLUS (il gasesti si sub denumirea de adeziv CM 11) este o varianta imbunatatita, ce permite aplicarea placilor portelanate la interior, oferind o aderenta excelenta pe diverse suprafete suport.

Pentru conditii mai dificile, cum ar fi aplicarea pe suprafete critice sau in medii permanent umede, Ceresit CM 17 (adeziv CM 17) este alegerea potrivita; este flexibil, fiind recomandat atat pentru placile ceramice, cat si pentru piatra naturala, putand fi utilizat atat la interior, cat si la exterior. CM 17 poate fi aplicat pe suprafete precum betonul vechi de cel putin trei luni sau sapele din ciment de peste 28 de zile, care trebuie sa fie compacte, curate si fara impuritati ce ar putea afecta aderenta, cum ar fi praf sau grasimi.

Ceresit CM 17 este potrivit pentru o gama larga de aplicatii, incluzand placarea piscinelor cu mozaic vitroceramic, a balcoanelor, teraselor, dar si rezervoarelor de apa. Poate fi utilizat pe suporturi absorbante si neabsorbante si chiar pe suprafete deformabile, precum gips-cartonul, placile de PAL sau OSB tratate. In plus, este compatibil cu hidroizolatiile pe baza de ciment, oferind o etansare optima pentru zonele cu umiditate permanenta.

Pentru ca de alegerea adezivului depinde succesul proiectului tau de placare cu gresie si faianta, acorda atentie produsului pe care il achizitionezi. Citeste cu atentie specificatiile producatorului pentru a te asigura ca raspunde in totalitate cerintelor de montaj! Ai identificat adezivul necesar pentru placarea pe care o vei face? Tine cont ca poti comanda online de pe MatHaus.ro, iti aducem sacii de adezivi direct la tine acasa.

Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile, asa cum ai citi in articolul de mai sus, fie cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat, fie cu ambele.

Cu Mathaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp pentru alte activitati. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

adezivi gresie si faianta cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

O usa trantita puternic de peretele baii sau cateva corpuri de mobilier mutate cu neatentie dintr-un loc in altul, pot sparge cu usurinta placile de faianta. Daca vrei sa le schimbi rapid, iti explicam pas cu pas cum poti inlocui de unul singur aceste placi ceramice: Sumar: Gaseste cauza problemei Sparge placile de faianta deteriorate Indeparteaza placile de faianta sparte Curata suprafata din spatele faiantei scoase Aplica adeziv pentru montarea noilor placi Monteaza cu grija noile placi de faianta Aplica in final chit intre placile de faianta
Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti aranja de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.