Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Pierderile de caldura din locuinta: Cum le poti preveni sau elimina

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 30.05.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h91/h78/h00/9473018495006/aparat-pentru-masurat-pierderile-de-caldura-din-locuinta.jpg
Pierderile de caldura la case sau la apartamente se observa prin costurile de incalzire ridicate. O locuinta neizolata poate avea mai multe zone prin care se pierde o cantitate considerabila de caldura. Afla care sunt aceste locuri si pune in practica modalitatile prin care poti reduce consumul de energie termica.  

Cuprins

Pe unde se pierde caldura?

In functie de tipul si de vechimea constructiei, se pot inregistra pierderi insemnate de caldura prin pereti, pardoseala, acoperis, guri de aerisire, ferestre si usi. Pentru a impiedica risipirea caldurii si, implicit, pentru economia energiei termice, este nevoie de realizarea unor termoizolatii eficiente, adaptate nevoilor locuintei.

Pereti

Pentru o casa neizolata, pierderile de caldura prin peretii exteriori pot fi semnificative, de aproximativ 35-40% din totalul temperaturii risipite. Cu cat este mai mare numarul peretilor care iau contact direct cu mediul extern (temperaturi scazute, curenti de aer rece), cu atat este mai mare procentajul de caldura pierduta. 

Pardoseala

Se inregistreaza pierderi de caldura prin pardoseala de pana la 10-15%, in cazul podelelor neizolate sau cu o protectie termica scazuta. In plus, apartamentele de la parter sau casele construite deasupra unui subsol pierd destul de multa caldura, din cauza izolarii deficitare si a temperaturilor joase din pivnita. 

Ferestre si usi

In cazul ferestrelor si usilor se risipesc in jur de 15-25 de procente din caldura totala pierduta. Cel mai putin izolate sunt geamurile cu un singur strat de sticla si cu tamplarie din lemn. De asemenea, o usa de acces in locuinta cu o suprafata mare vitrata este predispusa la pierderi mai mari de caldura decat una obisnuita. 

Acoperis

Aerul cald se ridica si din acest motiv podul sau acoperisul neizolat genereaza pierderi de caldura de 20-25%. Crapaturile din dusumeaua podului sau golurile din structura acoperisului permit transferul de caldura spre exterior.

Guri de aerisire

Se pot realiza pierderi de caldura prin conducte si calorifere, guri de aerisire prea mari sau prost amplasate, precum si prin cosuri de fum ale sobelor sau ale semineurilor. 

termoizolatie exterioara cu polistiren​​​​​​​

Pierderile de caldura: Cum le poti preveni si elimina?

Pierderile de caldura pot fi prevenite prin alegerea unor materiale de constructii cu un grad mare de termoizolare. Mai mult, se pot adauga straturi suplimentare de izolatii termice, cu vata bazaltica, cu vata minerala din fibra de sticla sau cu polistiren. Descopera in acest articol care sunt diferentele dintre cele trei tipuri de materiale si care este cel mai potrivit pentru nevoile tale. 

De asemenea, in alegerea materialelor de constructii, pe langa alti parametri, ar trebui sa tii cont de valoarea R (rezistenta termica la transmisia caldurii) si de coeficientul de conductivitate termica.

O valoare mai mare a rezistentei termice R (cu unitatea de masura m²K/W) inseamna o eficienta termica mai ridicata. In schimb, coeficientul de conductivitate termica (masurat in W/mK) trebuie sa fie cat mai mic, pentru o performanta adecvata. 

Izolarea peretilor

Izolatia interioara a paretilor poate avea costuri mai mici, insa micsoreaza spatiul locuibil. Aplicarea unui strat termoizolator pe fatada casei poate implica un efort financiar si logistic mai mare, dar pierderile de caldura se diminueaza considerabil. Iata ce presupune izolarea exterioara a locuinei si care sunt avantajele acesteia.

In functie de materialul si de grosimea peretilor, este necesar un strat de cel putin 10 centimetri de vata bazaltica sau de polistiren expandat pentru fatada. De asemenea, se poate folosi polistiren grafitat, care are un coeficient de conductivitate mai mic, adica este mai eficient termic.

Izolarea pardoselii

Pentru a impiedica pierderile de caldura prin pardoseala si patrunderea frigului din subsolul casei sau al blocului, se poate izola podeaua cu panouri de polistiren extrudat de cel putin cinci centimetri, cu spuma din poliuretan, cu sapa izolanta cu bile de polistiren sau cu panouri de lemn si vata minerala. 

Descopera si alte moduri de a izola interiorul locuintei, pentru a te bucura de un confort termic ridicat in perioada de iarna. De asemenea, poti recurge la cateva mici trucuri, precum acoperirea unei suprafete cat mai extinse a pardoselii cu mai multe covoare groase  

Izolarea podului

O solutie eficienta pentru izolarea podului este vata minerala bazaltica sau de sticla. In functie de tipul de acoperis, fie trebuie pus un strat termoizolant cu un coeficient de conductivitate cat mai mic, fie suprapui doua straturi de vata minerala, astfel incat sa se obtina un strat de pana la 30 de centimetri grosime. 

Citeste in urmatorul articol despre cum se realizeaza izolarea acoperisului, cu ajutorul unui plan recomandat de cunoscatori, format din cinci pasi. Investitia si efortul depus pentru termoizolarea acoperisului te ajuta sa reduci pierderile de caldura si costurile pentru incalzirea locuintei. 

In plus, poti termoizola si pardoseala podului sau tavanul inclinat de la mansarda, pentru a impiedica aerul cald sa se piarda prin zonele respective. Consulta acest ghid cuprinzator si afla beneficiile izolarii podului si a mansardei, ce materiale se pot folosi, care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia, precum si criteriile de alegere a acestora.

izolarea podului​​​​​​​

Izolarea ferestrelor si usilor

Obtii cea mai mare eficienta termica daca folosesti ferestre din PVC cu geamuri termopan, cu trei foi de sticla. De asemenea, etansarile si montajul realizate corect contribuie la limitarea pierderilor de caldura. 

Totusi, investitia pentru astfel de ferestre poate depasi bugetul alocat de tine. In acest caz, daca locuinta are ferestrele cu tamplarie din lemn sau din PVC, cu sticla simpla, poti recurge la alte moduri de a limita pierderile de caldura. 

Spre exemplu, aplica sau schimba chederele si garniturile de etansare ale ferestrelor, pune perne cilindrice, anti-curent, la usi si la geamuri, foloseste perdele mai groase sau storuri si obloane exterioare, instaleaza un capac pentru gaura cheii, in cazul usilor cu sistem de inchidere mai vechi. 

Aerisirea caloriferelor

Un calorifer care nu se incalzeste eficient duce la cresterea costurilor pentru energia termica. Aeriseste caloriferele din toata casa inainte de sezonul rece, pentru a te asigura ca functioneaza corespunzator. 

Mai mult, indeparteaza mobilierul din fata caloriferului, astfel incat sa se transmita caldura unitar in toata camera. Un alt lucru pe care il poti face este sa montezi glafuri pentru calorifer, care impiedica ridicarea aerul cald.

Instalarea unui termostat

Instalarea unui termostat ambiental permite, de asemenea, o economie la energia termica. Aparatul transmite comenzi centralei, in conformitate cu temperatura inregistrata in camera si setarile tale. Modelele smart pot fi controlate de la distanta, printr-o aplicatie de pe telefonul mobil, si au functii precum stabilirea in avans a temperaturii pentru mai multe intervale orare. 

In functie de necesitati, pot fi folosite si alte modalitati de limitare sau de eliminare a pierderilor de caldura: montarea unor grile de aerisire automatizate, cu senzori de temperatura si de umiditate; acoperirea hornurilor si burlanelor cu baloane izolatoare, atunci cand semineul sau soba nu sunt utilizate s.a.

Utilizeaza produse cu un grad ridicat de rezistenta termica si izoleaza zonele locuintei prin care se pierde caldura. Comanda de pe site-ul nostru sau achizitioneaza din magazine materialele de constructii potrivite pentru termoizolarea casei tale. 

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.