Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum realizezi izolatia interioara a locuintei, pas cu pas: avantaje si materiale recomandate

Actualizat: 20.03.2025 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/05/shutterstock_235885258-800x534.jpg

Izolarea interioara a locuintei are numeroase avantaje pentru caminul tau atat pe perioada verii, cat si pe perioada iernii, fiind o alternativa ideala la izolatia exterioara, in cazul in care, din diverse motive, nu poti efectua lucrari de izolare exterioara a locuintei. Afla de la specialistii MatHaus care sunt materialele recomandate si metodele folosite pentru izolatia interioara a peretilor!

Cuprins

Care sunt avantajele izolatiei interioare?

nainte de a citi mai departe, citeste articolul de pe blogul MatHaus si afla care este cel mai bun material izolator - vata bazaltica, vata de sticla sau polistiren!

Izolarea interioara a locuintei are beneficii importante, insa este util ca lucrarile sa fie efectuate in mod corect daca vrei sa beneficiezi de toate atuurile de mai jos:     

  • economie de energie - izolarea termica a locuintei ajuta la mentinerea unei temperaturi constante si impiedica pierderile de caldura in sezonul rece, astfel, costurile la intretinere si la factura de gaze vor fi reduse;
  • cresterea confortului - pentru ca izolarea interioara ajuta la mentinerea unei temperaturi constante, nivelul de confort in locuinta va creste considerabil, atat iarna, cat si vara;
  • protejarea peretilor - izolarea corecta scade riscul aparitiei infiltratiilor de apa in locuinta, ceea ce inseamna ca peretii vor fi protejati mult mai bine;
  • beneficii pentru sanatate - izolarea interioara scade riscul de aparitie a mucegaiului si a igrasiei in locuinta, mentinand, totodata, un nivel optim de umiditate. 

Tipuri de izolatii interioare si cum iti protejeaza locuinta

In functie de materialele folosite, pot fi realizate cateva tipuri de izolatii interioare, fiecare avand un scop diferit.

  • termoizolatia - ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in interiorul locuintei si impiedica patrunderea frigului sau caldurii din exterior, dar si pierderile de caldura
  • hidroizolatia - sau izolatiile hidrofuge protejeaza impotriva aparitiei umezelii si reduce riscul de aparitie a mucegaiului
  • izolarea fonica - reduce atat zgomotele de impact, provocate de obiecte cazute pe jos sau de mutarea mobilei in locuinta, cat si zgomotele aeriene, provocate de o tonalitate ridicata sau de muzica redata la un volum ridicat. 

Ce materiale poti sa folosesti pentru izolatiile interioare

montare vata minerala

e langa calitatea lucrarilor de izolare interioara a locuintei, sunt importante si materialele folosite in functie de incaperea si scopul final al acestora. In functie de materialul ales, acesta ar trebui sa sporeasca gradul de confort si sa asigure o eficienta energetica ridicata. Specialistii MatHaus iti explica in continuarea articolului ce optiune este potrivita pentru izolatia locuinei.

Vata minerala

Vata minerala (de sticla sau bazaltica) si gips-carton - acestea pot fi gasite sub forma de placi, role sau vrac, sunt neinflamabile si pot fi folosite pentru realizarea izolarii fonice a locuintei. Vata minerala este ideala pentru izolarea interioara a mansardei, fiind un bun izolator termic. Recomandarea specialistilor MatHaus este aceea de a tine cont de un aspect: in cazul izolarii interioare a locuintei cu vata minerala, vei pierde aproximativ 7 cm din spatiul camerei.

Fibre de celuloza

Sunt materiale organice, obtinute prin reciclarea hartiei si contin o solutie antiseptica ce previne aparitia mucegaiului si protejeaza impotriva daunatorilor (insecte sau rozatoare). Totodata, fibrele de celuloza sunt ideale pentru izolarea termica, intrucat au o conductivitate termica redusa, de numai 0.037kW/mK, spre deosebire de vata minerala de sticla (0.044 W/mK), polistiren expandat (0.045W/mK) sau vata minerala bazaltica (0.042 W/mK), ceea ce inseamna ca reduc pierderile de caldura.

In plus, fibrele de celuloza sunt materiale higroscopice, adica ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate (intre 40 si 50%), fiind recomandate pentru hidroizolarea locuintei. Un alt avantaj al fibrelor de celuloza este ca pot fi folosite in zonele inguste din jurul instalatiilor si tevilor.

Fibre de lemn

Materialele din fibre lemnoase sunt recomandate pentru izolarea termica si fonica a locuintei. Sunt folosite atat pentru izolarea acoperisului, cat si pentru izolarea pardoselii si a peretilor interiori sau exteriori. Placile fibro-lemnoase sunt montate cu ajutorul adezivului si a diblurilor, iar grosimea lor poate varia si ajunge pana la 240 mm. Acestea permit peretilor sa respire, insa previn, totodata, aparitia condensului si a mucegaiului in interiorul locuintei.

Panouri compozit

Reprezinta o solutie moderna pentru izolarea fonica a locuintei. Acestea sunt compuse dintr-o placa de gips-carton si una de polistiren, lipite una de alta si pot fi lipite atat pe betonul armat, caramida si lemn, cat si pe BCA. Inainte de fixarea panourilor compozit, specialistii MatHaus recomanda aplicarea unui strat de amorsa, care asigura aderenta sporita a adezivului (mortar). Aplica mortar de panouri si fixeaza-le pe perete, una langa cealalta, fara rosturi intre ele, pentru a asigura o mai buna izolare termica si fonica si pentru a scadea riscul de aparitie a mucegaiului.

Polistiren expandat sau polistiren extrudat este bun pentru izolatia interioara?

Polistirenul este folosit in special pentru izolatia exterioara a locuintei, insa nu se recomanda folosirea lui pentru izolatia interioara, pentru ca favorizeaza aparitia igrasiei. In plus, polistirenul expandat se depolimerizeaza si poate deveni cancerigen pentru locuitorii casei.

Pasii de lucru pentru aplicarea izolatiei interioare cu vata minerala si gips-carton

Daca te hotarasti si alegi izolarea interioara a locuintei, trebuie sa urmezi cateva etape importante pentru ca rezultatul sa fie satisfacator. Iata care sunt principalii pasi pentru izolarea peretilor interiori!

Pasul 1. Daca realizezi lucrarile de izolare intr-o locuinta deja finalizata, este necesar sa cureti peretele de tencuiala pana ajungi la beton sau caramida, inainte de a aplica materialele izolatoare.

Pasul 2. Pregateste materialele necesare, vei avea nevoie de rulouri de vata minerala de sticla, o banda adeziva pentru racordul fasiilor de vata de sticla, placi gips carton, suruburi gips-carton, benzi metalice de tip „U” asimetrice pentru fixarea stalpilor, grinzi si stalpi pentru gips-carton, piese de suport intermediare, banda elastica, holsuruburi cu dibluri.

Pasul 3. Fixeaza pe pereti grinzile orizontale, prin insurubare (holsuruburi cu dibluri) cu ajutorul unei bormasini, la jumatatea inaltimii camerei, avand grija ca suruburile sa coincida cu imbinarile dintre caramizi sau blocurile de BCA, in functie de materialul folosit pentru construirea peretilor.

Pasul 4. Lipeste banda elastica in interiorul benzii de tip „U” asimetric si monteaz-o pe podea, pastrand o distanta fata de perete egala cu grosimea fasiilor de vata minerala. Fixeaza banda de podea cu ajutorul holsuruburilor cu dibluri. Aceeasi operatiune o vei repeta si pentru tavanul camerei.   

Pasul 5. Fixeaza apoi piesele de suport intermediare in interiorul grinzilor orizontale de pe pereti la o distanta de 60 de cm, cu ajutorul holsuruburilor cu dibluri. Incepe montarea pieselor de suport de langa tocul ferestrei, la o distanta de 10 cm de toc si apoi monteaza celelalte piese, pastrand distanta de 60 de cm.

Pasul 6. Taie fasia de vata minerala cu 2 cm mai mult decat inaltimea peretelui si apoi fixeaz-o pe perete, apasand si presand cat mai bine peste piesele de suport intermediare.

Pasul 7. Monteaza apoi stalpii pe inaltimea peretelui, fixandu-i in cele doua benzi de tip „U” asimetrice aflate pe podea si pe tavan. Pozitioneaza stalpii in dreptul pieselor de suport si blocheaza-i cu ajutorul unei piese pentru blocare.

Pasul 8. Deasupra si sub tocul ferestrei trebuie sa montezi cate o banda de tip „U” asimetrica, fixata de stalpi cu ajutorul unor piese de blocare, si apoi poti monta si fasia de vata de sticla.

Pasul 9. Lipeste cu ajutorul unei benzi adezive spatiile dintre fasiile de vata de sticla alaturate pentru o mai buna izolare interioara. 

Pasul 10. Monteaza piese de blocare sub benzile de tip „U” asimetrice din dreptul ferestrei (in partea de sus si de jos) si apoi fixeaza stalpi de sustinere peste fasiile de vata de sticla. Repeta operatiune si pentru restul peretelui. 

Pasul 11. Monteaza placile de gips-carton peste vata de sticla si fixeaza-le de stalpi cu ajutorul unor suruburi speciale pentru acest tip de placi. Repeta operatiunea pana cand acoperi toti peretii incaperii.

Izolarea interioara vs exterioara - ce sa alegi

In ceea ce priveste termoizolarea locuintei, ai de ales intre izolarea interioara sau cea exterioara. Nu este recomandata izolarea interioara impreuna cu cea exterioara, pentru ca astfel vei impiedica peretii sa respire si va favoriza cresterea nivelului de umiditate, dar si aparitia mucegaiului si a igrasiei.   

Unele dintre motivele pentru care este recomandata termoizolarea interioara a locuintei este reprezentat de faptul ca termoizolarea exterioara poate fi facuta numai in urma unei autorizatii, iar in cazul caselor de patrimoniu, este interzisa modificarea aspectului exterior al locuintei.  In cazul termoizolatiei la exterior, este necesar ca lucrarea sa fie efectuata pe toata fatada cladirii, in schimb, pentru termoizolarea interioara, poti alege sa izolezi cate o camera, pe rand.

Un alt lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca termoizolarea interioara a locuintei va reduce din spatiul camerelor, ceea ce inseamna ca termoizolatia la exterior poate fi o alternativa mai buna. Insa, in cazul in care nu poti realiza termoizolatie la exterior, poti folosi pentru interior placi de polistiren expandat subtiri.

Izolarea interioara a locuintei este o metoda care ajuta la reducerea consumului de energie si, implicit, la scaderea costurilor de intretinere. In plus, cu cat este mai bine izolata locuinta, cu atat mai mult va spori gradul de confort, temperatura va ramane constanta, iar pierderile de caldura vor fi reduse semnificativ.        

Alege de pe MatHaus materialele de care ai nevoie pentru izolatia interioara a locuintei! Comanda simplu si rapid, iar noi ne ocupam de livrare in cel mai scurt timp!

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!