Tipuri de incalzire in plinta
Incalzirea in plinta poate fi
- electrica;
- prin agent termic.
Sursa de energie pe care o ai disponibila (curent electric sau gaz) este criteriul pe baza caruia se va face alegerea tipului de incalzire in plinta.
Daca ai o centrala termica, sistemul bazat pe circulatia agentului termic prin plintele radiante va fi optiunea potrivita. Pentru a alege incalzirea in plinta ce are ca sursa electricitatea, ai grija ca instalatia electrica sa fie corect dimensionata pentru a asigura puterile necesare pentru o functionare optima si sigura a sistemului de incalzire.
Ce avantaje are incalzirea in plinta?
- Siguranta in timpul functionarii. SIstemul de incalzire in plinta are un risc scazut de producere a arsurilor la atingerea radiatoarelor sau a tevilor.
- Incalzirea peretilor. Pentru ca aerul cald se ridica uniform de la nivelul podelei, peretii sunt incalziti, iar suprafata lor se mentine constant uscata. Ca urmare, formarea mucegaiului este stopata, iar problema umiditatii ridicate dispare.
- Plintele radiante au dimensiuni mici. Asta iti permite sa le asezi sub ferestrele panoramice fara a deranja vizual. In acelasi timp, se creeaza o perdea termica eficienta.
- Incalzirea uniforma a camerei. Temperatura este aproximativ aceeasi peste tot in incapere.
- In cazul unei defectiuni, se poate interveni rapid, fara a fi nevoie de distrugerea pardoselilor sau spargerea peretilor.
- Sistemul poate fi ascuns cu usurinta, ceea ce este ideal pentru cei ce isi doresc spatii vitrate mari, iar radiatoarele nu reprezinta o solutie.
Cum se monteaza un sistem de incalzire in plinta?
- Se monteaza plintele cu ajutorul unor dibluri si cleme.
- Se monteaza micro radiatoarele (miezul radiant).
- Se instaleaza fetele radiante ale plinte, care sunt, de regula, niste panouri din aluminiu cu fante superioare si inferioare pentru circulatia aerului.
- Se leaga sistemul la sursa de energie (electricitate sau gaz). In cazul folosirii agentului termic, este recomandata folosirea unui distribuitor-colector pentru asigurarea unei functionari corecte a sistemului de incalzire.
- Dupa ce toate legaturile sunt facute, se face proba sistemului pentru a verifica daca exista module nefunctionale sau daca sunt pierderi de caldura.
- Inchiderea finala a plintelor se poate realiza cu fete decorative de diverse modele si culori.
Poate fi folosita incalzirea in plinta impreuna cu alte radiatoare?
Incalzirea in plinte poate fi folosita impreuna cu alte radiatoare doar daca sistemul functioneaza cu agent termic. Aceasta solutie este indicata pentru spatiile de dimensiuni mari, cu multe treceri la nivelul pardoselii, unde lungimea plintei nu acopera necesarul termic.