Setări personalizate Accept toate cookie-urile

Găsește repede ce ai nevoie

Sistemul de incalzire in plinta

Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.

Tipuri de incalzire in plinta

Incalzirea in plinta poate fi

 • electrica;
 • prin agent termic.

Sursa de energie pe care o ai disponibila (curent electric sau gaz) este criteriul pe baza caruia se va face alegerea tipului de incalzire in plinta.

Daca ai o centrala termica, sistemul bazat pe circulatia agentului termic prin plintele radiante va fi optiunea potrivita. Pentru a alege incalzirea in plinta ce are ca sursa electricitatea, ai grija ca instalatia electrica sa fie corect dimensionata pentru a asigura puterile necesare pentru o functionare optima si sigura a sistemului de incalzire.

Ce avantaje are incalzirea in plinta?

 • Siguranta in timpul functionarii. SIstemul de incalzire in plinta are un risc scazut de producere a arsurilor la atingerea radiatoarelor sau a tevilor.
 • Incalzirea peretilor. Pentru ca aerul cald se ridica uniform de la nivelul podelei, peretii sunt incalziti, iar suprafata lor se mentine constant uscata. Ca urmare, formarea mucegaiului este stopata, iar problema umiditatii ridicate dispare.
 • Plintele radiante au dimensiuni mici. Asta iti permite sa le asezi sub ferestrele panoramice fara a deranja vizual. In acelasi timp, se creeaza o perdea termica eficienta.
 • Incalzirea uniforma a camerei. Temperatura este aproximativ aceeasi peste tot in incapere.
 • In cazul unei defectiuni, se poate interveni rapid, fara a fi nevoie de distrugerea pardoselilor sau spargerea peretilor.
 • Sistemul poate fi ascuns cu usurinta, ceea ce este ideal pentru cei ce isi doresc spatii vitrate mari, iar radiatoarele nu reprezinta o solutie.

Cum se monteaza un sistem de incalzire in plinta?

 • Se monteaza plintele cu ajutorul unor dibluri si cleme.
 • Se monteaza micro radiatoarele (miezul radiant).
 • Se instaleaza fetele radiante ale plinte, care sunt, de regula, niste panouri din aluminiu cu fante superioare si inferioare pentru circulatia aerului.
 • Se leaga sistemul la sursa de energie (electricitate sau gaz). In cazul folosirii agentului termic, este recomandata folosirea unui distribuitor-colector pentru asigurarea unei functionari corecte a sistemului de incalzire.
 • Dupa ce toate legaturile sunt facute, se face proba sistemului pentru a verifica daca exista module nefunctionale sau daca sunt pierderi de caldura.
 • Inchiderea finala a plintelor se poate realiza cu fete decorative de diverse modele si culori.

Poate fi folosita incalzirea in plinta impreuna cu alte radiatoare?

incalzirea in pardoseala

Incalzirea in plinte poate fi folosita impreuna cu alte radiatoare doar daca sistemul functioneaza cu agent termic. Aceasta solutie este indicata pentru spatiile de dimensiuni mari, cu multe treceri la nivelul pardoselii, unde lungimea plintei nu acopera necesarul termic.
 

Te-ar putea interesa și:

Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.
Membrana bituminoasa este un material utilizat frecvent in lucrarile de hidroizolatii, protejand constructiile (subsoluri, bazine, terase, acoperisuri etc) atat de precipitatii, cat si de apa provenita din panza freatica. In structura membranei bituminoase pot fi incluse urmatoarele materiale: Bitum distiliat aditivat cu polimeri elastomerici sau plastomerici; Pentru lucrari cu solicitari reduse exista membrane bituminoase pot avea in compozitia lor bitum oxidat; Armatura din fibra de sticla, poliester sau mixta Pe partea superioara, membrana bituminoasa poate fi acoperita cu diverse materiale, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca, membrana poate fi acoperita cu: nisip, film PE, granule die ardezie sau folie din aluminiu.
Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Ne dorim case calduroase si costuri de intretinere mici. Acestea sunt mai accesibile decat iti imaginezi. Un prim pas este izolarea termica, iar daca ai decis sa faci singur lucrarea, montajul polistirenului este o idee la indemana. Polistirenul este un material care are un pret avantajos si, daca-l montezi singur, vei economisi substantial bugetul. De asemenea, este cel mai popular material folosit pentru izolarea locuintei, din cateva motive: are un cost scazut in comparatie cu alte materiale izolatoare (vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, panouri poliizocianurat, panouri poliuretan); reduce costurile de intretinere; are o rezistenta mare la compresiune, rezista bine la sarcini pe directie orizontala; este un material foarte durabil; nu absoarbe apa; are o permeabilitate optima pentru vaporii de apa, asta inseamna ca permite umiditatii din interiorul peretelui sa iasa; tencuiala adera foarte bine pe polistirenul extrudat; asigura o aderenta mare a tencuielii de placa termoizolanta fiindca are o suprafata cu asperitati; se aplica usor; se poate taia fara rebuturi; nu se uzeaza in timp; se poate aplica aproape in orice conditii meteo. Daca optezi pentru izolarea termica a locuintei cu polistiren trebuie sa tii seama de doua lucruri importante: ar fi bine ca intreaga cladire sa fie izolata: pentru a obtine un randament termic perfect trebuie izolata cu polistiren intreaga cladire. Daca stai la bloc acest lucru este mai greu de realizat, pentru ca trebuie obtinut acordul administratiei si al celorlalti vecini. Daca vei opta pentru izolarea termica a apartamentului doar pe o latura, randamentul termic va fi mai scazut. De asemenea, este foarte important sa acorzi o mai mare atentie spatiilor prin care se pierde mai multa caldura: de exemplu subsol si acoperis. durabilitatea constructiei: placarea cu polistiren este considerata una dintre cele mai durabile lucrari, cu conditia ca materialul sa fie ales cu atentie si sa fie aplicat corect. In cazul placarii cu polistiren trebuie sa fii atent la factori precum: vapori (au capacitatea de a reduce rezistenta si elasticitatea materialului); variatiile de temperatura (pot scadea durata de viata a izolarii cu polistiren); gaurile date in material (pe acolo se va pierde caldura). Tocmai de aceea, in cazul unei lucrari care presupune placarea cu polistiren, trebuie sa alegi polistiren de calitate superioara si sa fii atent ca lucrarea sa fie corect realizata.