Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghidul cumparatorului: tot ce trebuie sa stii despre membrana bituminoasa

Actualizat: 20.10.2022 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 7 min

Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!

Cuprins

Ce este membrana bituminoasa?

Membrana bituminoasa este un material utilizat frecvent in lucrarile de hidroizolatii, cu rol de protejare a constructiilor (subsoluri, bazine, terase, acoperisuri etc.) atat de precipitatii, cat si de apa provenita din panza freatica. In structura membranei bituminoase pot fi incluse urmatoarele materiale: bitum distiliat aditivat cu polimeri elastomerici sau plastomerici, cu armatura din fibra de sticla, poliester sau mixta.

Pentru lucrari cu solicitari reduse, membranele bituminoase pot avea in compozitia lor bitum oxidat. Pe partea superioara, aceasta poate fi acoperita cu diverse materiale, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca: nisip, film PE, granule die ardezie sau folie din aluminiu.

Cate tipuri de membrane bituminoase exista?

aplicare membrana bituminoasa​​​​​​​Poate fi facuta o diferenta intre membranele bituminoase cu finisaj de ardezie sau fara si cele autoadezive. In functie de proprietatile lor, sunt recomandate in aplicatii dinstincte. Citeste mai multe detalii in continuare! 

Membrana bituminoasa cu ardezie

Stratul superior acestor membrane este din ardezie si are rol de protectie la actiunea razelor UV si la ciclurile de inghet-dezghet. Din aceste motive, membranele cu finisaj de ardezie se folosesc ca strat final pentru acoperisuri drepte, terase necirculabile sau alte situatii in care membrana are contact direct cu mediul. 

In cazul acoperisurilor in panta, poti utiliza cartonul impregnat cu bitum. Acesta reprezinta o folie bituminoasa hidroizolanta si se utilizeaza ca strat secundar nu doar la acoperis, ci si la fundatie, soclu, podele si plansee etc. Tot pentru impiedicarea infiltratiilor de apa si acumularea umezelii, este recomandata montarea unei folii sub acoperis.

Membrana bituminoasa fara ardezie

Membranele fara ardezie, cu finisaj de nisip sau film PE, sunt folosite ca strat de baza in lucrarile cu 2 sau mai multe straturi. De asemenea, o membrana bituminoasa perforata are rolul unui strat de difuzie, adica permite circulatia vaporilor sub membrana hidroizolatoare. 

Acest tip de membrana este folosit in lucrarile de termo si hidroizolare in mai multe straturi, cand membrana nu este in contact direct cu mediul. Astfel, trebuie protejata de o membrana cu ardezie ca strat final sau cu alte tipuri de finisaje.

Membrana bituminoasa autoadeziva

Majoritatea membranelor bituminoase se monteaza prin termosudare cu flacara, insa unele situatii nu permit folosirea focului deschis: spre exemplu, unul dintre straturile inferioare este format din polistiren, lemn sau alte materiale usor inflamabile. In schimb, in cazul acestor aplicatii poate fi folosita o membrana bituminoasa autoadeziva, cu lipire la rece. 

In ce lucrari este utilizata membrana bituminoasa?

In ce lucrari este utilizata membrana bituminoasa​​​​​​​

Membrana bituminoasa este utilizata pentru lucrari de hidroizolatie, in situatii precum:

  • Prevenirea infiltrarii apei in suprafata unor elemente din structura constructiei: subsolurile, balcoanele, terasele, tunelurile, fundatiile etc.;
  • Refacerea unor hidroizolatii afectate de factori externi sau de trecerea timpului;
  • Realizarea de hidroizolatii pe terase noi, circulabile sau necirculabile (de exemplu, terase inverzite).

In acelasi timp, poti folosi pentru proiectul tau membrane cu utilizari speciale. Acestea sunt din bitum aditivat cu polimeri tip plastomeri (APP), elastomeri (SBS) sau mixte (elasto-plastomeri), cu armaturi de fibra de sticla, poliesteri sau mixte, si diverse finisaje pe stratul superior:

  • Membrane strat de difuzie (permit evacuarea umiditatii din interior spre exterior);
  • Membrane bariera de vapori (impermeabile la vaporii din substrat);
  • Membrane autoadezive care se aplica in special pe termoizolatii din XPS sau EPS, ori pe lemn;
  • Membrane antiradacina care au o rezistenta ridicata la imbatranire si la perforare de catre radacinile plantelor, folosite in sisteme de hidroizolatii pentru terase verzi;
  • Alte tipuri de membrane cu aplicatii specializate, uzual in afara domeniului rezidential.

Ce avantaje are utilizarea membranelor bituminoase?

Membranele bituminoase au proprietati excelente de hidroizolare si o durabilitate de pana la 15-20 de ani. In functie de tipul de armatura si de finisaj, pot avea urmatoarele avantaje: 

  • montaj usor;
  • elasticitate si flexibilitate la rece pana la -25 sau -30 de grade Celsius;
  • stabilitate la temperaturi inalte de peste 120-130 de grade Celsius;
  • rezistenta la rupere si stabilitate dimensionala;
  • protectia la factori chimici sau de mediu etc.

Cum se alege membrana bituminoasa pentru hidroizolatii?

membrana bituminoasa pentru hidroizolatii​​​​​​​Pentru a alege cea mai buna membrana bituminoasa, trebuie sa tii cont de specificatiile tehnice ale produsului si de caracteristicile proiectului tau. Pentru a-ti usura procesul de selectie, iata mai multe detalii despre membrane in functie de structura armaturii si de aditivii folositi!

In functie de structura armaturii

Ai la dispozitie membrane bituminoase cu armatura din fibra de sticla si cele cu armatura din poliester netesut. Fiecare tip are utilizari si recomandari diferite. Astfel, membranele bituminoase cu armatura din fibra de sticla (V, VA):

  • Sunt utilizate in lucrari de hidroizolatie in sistem dublu sau multistrat;
  • Se monteaza in sisteme care includ si o membrana armata cu poliester (P, PA).

Pe de alta parte, membranele bituminoase cu armatura din poliester netesut (P, PA):

  • Sunt utilizate atat in lucrari de hidroizolatie monostrat, cat si in lucrari multistrat;
  • Pot fi utilizate pe suprafete precum: acoperisuri plane sau curbe, hale pe structuri de beton, fundatii, sisteme mixte termo-hidro. 

In functie de aditivii adaugati in bitumul distilat

Datorita compozitiei chimice, membranele bituminoase APP (aditivate cu polimeri plastomeri) au temperatura de lucru mai mare decat cele SBS (aditivate cu polimeri elastomeri) si sunt indicate pentru aplicatiile din timpul verii. Acestea pot fi supuse unor temeraturi mai mari de lucru, fara a provoca modificari in structura materialului. Poti alege intre: 

  • Membranele APP, cu flexibilitate la rece (0°C) si armare longitudinala sau in retea, cu armatura de poliester sau fibra de sticla, se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie multistrat, cu o complexitate usoara: acoperisuri plane sau curbe, pe structuri de beton;
  • Membranele APP, cu flexibilitate la rece (-5°C) si armare longitudinala, cu armatura de poliester sau fibra de sticla, se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie monostrat si multistrat, cu o complexitate medie: fundatii, acoperisuri plane sau curbe;
  • Membranele APP, cu flexibilitate la rece (-15°, -20° C), cu armatura de poliester sau fibra de sticla, dispusa longitudinal, se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie care necesita o rezistenta optima la imbatranire termica si stabilitate de forma la cald, in zone cu clima aspra, pe acoperisuri izolate termic si terase circulabile.
  • In schimb, membrane bituminoase SBS (aditivate cu polimeri elastomeri) rezista si raman flexibile la temperaturi mai scazute decat cele APP. Variantele intre care poti opta sunt:
  • Membranele SBS, cu flexibilitate la rece (-15° C), se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie cu o complexitate medie si ridicata: acoperisuri plane si curbe, pe structuri metalice sau din beton, parcari subterane, lucrari hidrotehnice;
  • Membranele SBS, cu flexibilitate la rece (-20° C), se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie cu o complexitate mare, monostrat si multistrat: acoperisuri plane si curbe, pe structuri metalice sau din beton, parcari, lucrari hidrotehnice;
  • Membranele SBS, cu flexibilitate la rece (-25° C), se utilizeaza in lucrari de hidroizolatie cu o complexitate ridicata: acoperisuri plane si curbe, pe structura metalica, lucrari hidrotehnice, acolo unde flexibilitatea si rezistenta mecanica sunt necesare.

Cum se aplica membrana bituminoasa?

Cum se monteaza membrana bituminoasa​​​​​​​Pentru ca majoritatea lucrarilor de acest tip sunt realizate prin termosudare, in continuare iti vom prezenta intrumentele necesare si modul de lipire a membranei bituminoase cu ajutorul unui arzator cu gaz. 

Instrumente necesare

Pentru pregatirea suprafetei-suport si montarea propriu-zisa a membranei bituminoase, se recomanda utilizarea urmatoarelor instrumente:

  • arzator cu furtun si regulator sub presiune;
  • butelie cu gaz propan sau cu gaz butan;
  • scule si unelte pentru croirea/taierea membranei;
  • scule si unelte pentru presarea partilor in timpul termosudarii;
  • echipament de protectie si incaltaminte rezistenta;
  • stingator de incendiu de capacitate medie.

Pregatirea stratului suport

pregatirea stratului suport Inainte de montarea propriu-zisa a membranei bituminoase pentru hidroizolatii, se recomanda pregatirea suprafetei-suport, respectand urmatoarele indicatii tehnice:

  • Suprafata-suport va fi tratata cu o amorsa bitumonoasa, pentru o aderenta mult mai buna. Suprafetele tratate cu amorsa trebuie lasate sa se usuce cel putin 3-4 ore inaintea aplicarii membranei;
  • Suprafata-suport trebuie sa aiba o panta de aproximativ 1.5%, pentru ca apa pluviala sa se poata scurge fara probleme prin gaurile de scurgere;
  • In cazul in care exista acoperisuri cu pante mai mari de 20%, se recomanda fixarea mecanica suplimentara a membranei bituminoase. Aceasta se utilizeaza doar pentru aplicarea stratului inferior in cazul lucrarilor cu 2 sau mai multe straturi, pe acoperisuri cu termoizolatie;
  • In cazul in care lucrarea se executa intr-o perioada cu nopti geroase, cu 24 de ore inaintea montarii, membrana bituminoasa trebuie depozitata intr-un loc ferit de temperaturile extreme, unde temperatura este de aproximativ 5°C;
  • Suprafata-suport trebuie sa fie neteda si perfect uscata;
  • In cazul aplicarii peste hidroizolatia veche, aceasta trebuie curatata complet de pietris sau stratul de ardezie. Urmatorul pas este umplerea crapaturilor si a gaurilor cu un mastic pentru membrane bituminoase si taiat surplusul de material dupa uscare. Se aplica stratul de amorsa si apoi membrana se termosudeaza in suprafata continua (niciodata in puncte).

Aplicarea membranei bituminoase

aplicarea membranei bituminoase​​​​​​​
In general, membrana bituminoasa se monteaza prin termosudare, cu ajutorul unui arzator racordat la o butelie de gaz, cu flacara intre sulul de membrana si suprafata-suport:

  • In anumite conditii, membrana bituminoasa se poate lipi si prin termosudare cu aer cald, cu ajutorul unui dispozitiv special;
  • Latura termosudabila a membrane are lipita pe suprafata sa o folie subtire din polietilena, pe care se poate observa un marcaj patrat in relief. In momentul in care flacara atinge folia din polietilena, marcajul in relief se topeste si dispare;
  • Disparitia marcajului respectiv este un semn ca materialul a fost incalzit corespunzator, astfel incat sa garanteze o aderenta foarte buna pe suprafata-suport. Daca se continua topirea materialului dupa disparitia marcajului respectiv, se poate provoca deteriorarea armaturii;
  • Fixarea membranelor bituminoase incepe intotdeauna din dreptul gurilor de scurgere, in sensul de urcare a pantei. Acestea se aplica in „tesut”: partile de suprapunere de capat trebuie sa fie la mijlocul membranei urmatoare. Suprapunerea marginilor la capetele rolelor de lipire trebuie sa masoare 15 cm, iar suprapunerea longitudinala (pe latimea rolelor), 10 cm;
  • In cazul in care hidroizolatia se compune din 2 straturi: marginile de suprapunere ale stratului inferior trebuie sa fie acoperite de mijlocul membranei stratului superior;
  • Pentru a asigura durabilitatea lucrarii, se pot monta accesorii pentru membrana bituminoasa, cum ar fi: guri de ventilatie care previn umflarea hidroizolatiei, prin eliminarea vaporilor dintre placa de beton si membrana; 
  • O atentie deosebita trebuie acordata montarii corespunzatoare a membranei si fasiilor de membrana in zona detaliilor de acoperis: scafe, atice, cosuri, aerisiri, luminatoare, guri de scurgere. Marginile si colturile acestor zone se vor rotunji la baza prin umplere sau cu profile speciale, dupa care membrana se aplica in 2 straturi prin suprapunere – membrana de camp peste care se aplica fasiile de ridicare/izolare a detaliilor mentionate.

Alege intotdeauna materiale de calitate si potrivite proiectului tau, pentru a obtine o hidroizolare eficienta si durabila! Tine cont de specificatiile si aplicatiile fiecarui produs, astfel incat sa faci cele mai bune achizitii pentru tine.  

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.
Zgomotele de afara si galagia din locuintele invecinate pot fi deosebit de deranjante, afectandu-ti orele de odihna, concentrarea si buna dispozitie. Din fericire, izolarea cu vata minerala ajuta la rezolvarea acestei probleme si implicit la sporirea confortului acustic. In acest ghid iti prezentam principalele tipuri de zgomote, iti explicam care sunt avantajele izolarii cu vata minerala si cum se aplica aceasta pentru a izola fonic peretii interiori. Izolare fonica: principalele tipuri de zgomote Care sunt avantajele izolarii cu vata minerala? Cum se aplica vata minerala pentru izolarea fonica a peretilor interiori?