Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Top 5 utilizari ale polistirenului, un material multifunctional - Tu pe cate dintre ele le stiai?

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min

Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.

Cuprins

Ce este polistirenul?

Polistirenul este un material polimerizat, slab transparent, fabricat din stiren (monomer stirol), o hidrocarbura mai simpla lichida, obtinuta din petrol.

Are multe utilizari, industria de servicii alimentare fiind una principala. Este folosit pentru diverse tipuri de ambalaje - tavite, caserole de unica folosinta pentru mancare etc.

Pentru a avea performante mai mari, polistirenul este imbunatatit cu aditivi, devenind astfel mai dur si mai rigid. Datorita rezistentei mari la impact pe care o castiga, aria de utilizare se largeste. Prin urmare, mai mult de jumatate din polistirenul produs, este amestecat cu 5 pana la 10% cauciuc butadenic. Amestecul este cunoscut sub numele de polistiren de mare impact sau HIPS. Produsele de ambalaj rezultate sunt cele folosite pentru iaurturi, branza, lapte s.a.

Proprietati ale polistirenului:

  • este transparent, amorf;
  • are rigiditate mare;
  • prezinta stabilitate dimensionala buna;
  • izoleaza termic si electric;
  • este casant la impact;
  • are rezistenta mica la solventi;
  • are permeabilitate mare pentru vaporii de apa si gazele comune (produsele proaspat ambalate sunt lasate sa respire);
  • este rezistent la apa, acizi diluati si baze;
  • oxideaza lent in prezenta luminii si oxigenului;

polistiren

Polistiren extrudat vs expandat

Exista doua tipuri de materiale izolatoare foarte utilizate in constructii: polistirenul extrudat (XPS) si polistirenul expandat (EPS). Izolatia cu polistiren este folosita la scara larga, iar cele doua tipuri de produse sunt realizate prin procese de fabricare distincte, amandoua avand la baza stirenul, micile granule sferice obtinute din petrol.

Polistirenul expandat se obtine prin marirea volumului granulelor de polistiren (in camere cu vacuum), in timp ce in cazul polistirenului extrudat, micile sfere sunt topite si amestecate cu aditivi (obtinandu-se un fluid vascos care este controlat in conditii precise de temperatura si presiune). Rezulta doua produse cu performante si proprietati diferite:

  • polistirenul extrudat care are o structura celulara cu pori inchisi si se caracterizeaza prin:
  • duritate superioara;
  • rezistenta sporita la socuri mecanice, conditii meteo extreme;
  • impermeabilitate (nu este afectat de umezeala);
  • polistirenul expandat care are o structura celulara cu pori deschisi si se caracterizeaza prin:
  • permeabilitate la vaporii de apa (vaporii de apa acumulati in interior sunt lasati sa iasa in atmosfera, nu se creeaza condens);
  • stabilitate termica (nu isi modifica dimensiunile la temperaturile ridicate ale verii);
  • rezistenta la compresiune mai mica (isi modifica mai usor forma sub actiunea socurilor sau loviturilor) > daca te intrebai ce inseamna EPS la polistiren (polistiren EPS 80, EPS 100, EPS 150 s.a.), trebuie sa stii ca valorile arata rezistenta la compresiune; cu cat numarul este mai mare, cu atat acele placi rezista mai bine la deformari;

Nota: O varianta mai noua de produs este polistirenul grafitat, adica un polistiren expandat cu un continut de perle de grafit, de culoare gri si calitati termoizolante imbunatatite.

Datorita proceselor de fabricare distincte si implicit ale proprietatiilor diferite, cele doua tipuri de polistiren nu se folosesc in aceleasi aplicari de izolare. Astfel, polistirenul expandat se utilizeaza cu precadere pentru izolarea fatadelor, in timp ce polistirenul extrudat este recomandat pentru termoizolarea fundatiilor. Mai jos este un tabel cu utilizarile celor doua tipuri de polistiren:

Lucrari de izolatie cu polistiren expandat

Lucrari de izolatie cu polistiren extrudat

pereti exteriori

fundatii

pereti interiori

subsoluri

terase necirculabile sau cu trafic redus

terase cu trafic auto

acoperisuri in panta

pardoseli in contact cu solul

poduri, mansarde

grinzi, stalpi, centuri de beton

1. Polistiren in domeniul constructiilor (in izolatii)

O utilizare cunoscuta a polistirenului este in lucrarile de izolare, oferind cladirilor (rezidentiale, industriale, comerciale) o buna eficienta termica. Izolatia reprezinta cea mai eficienta metoda pentru imbunatatirea randamentului energetic al cladirilor, care aduce si o semnificativa economie de costuri.

Polistirenul a devenit foarte popular in materie de termoizolatii, datorita faptului ca este un material usor de manevrat si de montat, are calitati termice foarte bune si, in plus, un pret mai mic decat al celorlalte materiale izolatoare.

Mai sus ti-am prezentat cele doua tipuri de polistiren folosite in aplicatiile de izolare, polistirenul extrudat (XPS) si expandat (EPS), cu proprietati diferite. Conditia unei lucrari de izolare corecte este tocmai folosirea adecvata a termosistemului, in concordanta cu zona constructiei care urmeaza a fi izolata.

Iti recomandam si articolele noastre de blog:

2. Polistiren in industria ambalajelor

Fiecare dintre noi a tinut in mana o caserola de mancare din polistiren. Datorita unor proprietati precum, izolare termica sau permeabilitatea la vapori, este folosit in industria alimentara, pentru ambalarea produselor proaspete care au nevoie sa respire, precum si in zona de catering la servirea mancarii gatite.

Astfel, alimentele proaspete, semipreparate sau produsele congelate sunt ambalate in tavite de polistiren, iar pentru catering (mancarea gatita) se folosesc caserole de diverse modele si marimi, boluri de supa, tacamuri de unica folosinta, pahare, farfurii s.a.

Ambalajele din polistiren sunt de o varietate mult mai larga, inclusiv cu forme precise si decupaje complexe. Polistirenul este unul dintre cele mai folosite tipuri de plastic in productia de ambalaje, fiind usor de produs, rigid si cu un cost avantajos. De asemenea, datorita aditivilor din compozitie, materialul devine mai dur, fiind folosit la mult mai multe tipuri de ambalaje.

3. Polistiren in industria auto

Un autoturism este realizat dintr-o paleta larga de materiale (metal, plastic, textil s.a.). In proiectare, alegerea materialelor este esentiala pentru performantele si costul produsului. Masele plastice, devenite materiale compozite pe baza armarii cu fibra de sticla sau carbon, au inceput sa aiba un rol tot mai important in industria auto (in locul traditionalului metal), datorita unui excelent raport rezistenta-greutate sau a comportamentului foarte bun la uzura si coroziune.

In industria auto, cresterea rezistentei concomitent cu scaderea greutatii reprezinta un castig considerabil. Cele mai multe utilizari ale materialelor compozite polimerice se folosesc la constructia elementelor de caroserie a autovehiculelor: aripi, usi, pavilioane, capote.

Reducerea greutatii autovehiculului implica consum mai mic de carburant, mai putina poluare si o crestere a performantelor.

4. Polistiren in industria farmaceutica si medicala

Industria medicala si farmaceutica beneficiaza si ea de pe urma proprietatilor polistirenului. Acesta este folosit pentru dispozitive medicale (inclusiv carcase si capace), ambalajele medicamentelor, capacele flacoanelor, pompe si inhalatori, componente pentru perfuzii s.a.

Prelucrarea usoara, rigiditatea, componentele curate reprezinta avantajele polistirenului care il recomanda pentru a fi utilizat cu succes in sectorul medical.

5. Polistiren pentru proiectele decorative

Polistirenul decorativ este tot mai des intalnit in amenajarea locuintelor, fie in interior, fie pe peretii exteriori ai caselor.

Ornamentele din polistiren sunt de diferite tipuri - cornise, brauri, arcade, panouri decorative s.a. Foarte populara este bagheta din polistiren, folosita pentru ornamentarea plafonului sau pentru finisarea imbinarii dintre perete si tavan. Exista proprietari care opteaza chiar pentru un tavan fals din polistiren, datorita aspectului decorativ sau din dorinta de a masca anumite fisuri ori pete.

Profilele decorative din polistiren inlocuiesc ornamentele clasice din ipos, fiind mult mai usor de fabricat. In plus, se manevreaza si se monteaza cu lejeritate, sunt durabile si au un pret avantajos. Rolul lor este atat decorativ, cat si functional (pot fi folosite pentru a masca cabluri electrice sau diferite rosturi prezente la ferestre ori usi). Pentru mai multe informatii, iti recomandam si articolul: https://mathaus.ro/blog/ce-sunt-si-cum-se-monteaza-profilele-decorative-si-baghetele-din-polistiren-Art269 

Tu ce utilizari ale polistirenului cunosti?

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Zgomotele de afara si galagia din locuintele invecinate pot fi deosebit de deranjante, afectandu-ti orele de odihna, concentrarea si buna dispozitie. Din fericire, izolarea cu vata minerala ajuta la rezolvarea acestei probleme si implicit la sporirea confortului acustic. In acest ghid iti prezentam principalele tipuri de zgomote, iti explicam care sunt avantajele izolarii cu vata minerala si cum se aplica aceasta pentru a izola fonic peretii interiori. Izolare fonica: principalele tipuri de zgomote Care sunt avantajele izolarii cu vata minerala? Cum se aplica vata minerala pentru izolarea fonica a peretilor interiori?