Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

5 secrete de la cunoscatori despre izolarea acoperisului

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 4 min

Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.

Cuprins

1. Alege materialul de izolatie potrivit

Cu siguranta iti doresti o izolatie eficienta la un pret avantajos. Trebuie punctat inca de la inceput ca investitia in termosistemul pentru acoperis este una pe termen lung, iar costurile sunt amortizate, datorita facturilor mai mici la intretinere.

Este important sa stii ca materialele existente de termoizolare au caracteristici care le fac adecvate pentru diferite tipuri de aplicatii:

  • fundatii, socluri - se recomanda polistirenul extrudat, pentru ca are rezistenta ridicata la compresiune (nu isi modifica forma);
  • fatade, pereti interiori - este folosit polistirenul expandat, care este special destinat spatiilor fara incarcare mare;
  • acoperisul inclinat si mansarda locuibila - este recomandata vata minerala de sticla, o solutie care se adapteaza excelent:
  • placile sunt flexibile, astfel sunt utilizate cu usurinta in spatii neregulate sau greu accesibile, cum este mansarda;
  • placile sunt cu 60% mai usoare decat polistirenul sau vata de sticla (care sunt materiale rigide) si ofera avantajul de a nu incarca structura de rezistenta a acoperisului;
  • situatii speciale: acoperis tip terasa sau casa situata in apropierea unor surse mari de zgomot (ex. o autostrada) - este recomandata vata bazaltica care are rezistenta mecanica mai mare (se caracterizeaza prin placi rigide), totodata ofera o mai buna izolare acustica;
  • In concluzie, termosistemul se va alege potrivit cerintelor de izolare care se doresc satisfacute. Ca sa-ti raspunzi la intrebarea vata bazaltica sau polistiren ori pentru a avea o foarte buna imagine de ansamblu a acestor materiale principale de izolare, te invitam sa afli informatii de baza din articolul de mai jos:

Cel mai bun material izolator: vata bazaltica, vata de sticla sau polistiren?

Nota: Conductivitatea termică λ arata capacitatea unui material de a transmite caldura. Cu cat valoarea λ este mai mare, cu atat inseamna ca acel termosistem pierde mai multa caldura, deci izoleaza mai slab acoperisul.

 Alege materialul de izolatie potrivit

2. Instaleaza o folie anticondens ca prim strat

Materialul de izolatie pe care l-ai ales nu se monteaza direct pe suprafata acoperisului, primul strat va fi reprezentat de o folie hidroizolatoare (de protectie). Etanseitatea este un factor important pentru ca limiteaza pierderea aerului cald sau rece prin locurile de imbinare a materialelor. Prin urmare, o izolatie realizata corespunzator va incepe cu aplicarea foliei anticondens, iata mai jos care sunt avantajele sale:

  • impiedica patrunderea apei;
  • opreste fenomenul de condens;
  • stopeaza formarea mucegaiului;
  • protejeaza impotriva aerului rece produs de vant;

De stiut: Folia anticondens, cunoscuta si sub numele de folie de difuzie, are o fata permeabila la vapori, care se monteaza spre astereala si una impermeabila, care trebuie sa fie spre exterior (spre tine).

acoperisuri si hidroizolatii

Cum se monteaza folia anticondens?

Folia de difuzie (anticondens) se monteaza in spatele capriorilor in fasii orizontale, se incepe de la coama spre streasina de sus in jos, astfel incat condensul ce se creeaza sa nu se infiltreze pe la imbinari si sa ajunga in vata minerala. Se fixeaza in capse, iar suprapunerea dintre o folie si urmatoarea, este recomandat sa fie de minim 10 cm. Toate suprapunerile se vor sigila cu benzi adezive de etansare.

3. Masoara ca vata minerala sa fie putin mai lata decat distanta dintre capriori

Vata minerala de sticla recomandata ca solutie de izolare pentru acoperis, asa cum ai aflat, are avantajul de a fi flexibila, usoara, astfel ca o vei putea manevra fara dificultate. Ea trebuie masurata si taiata la dimensiunea corespunzatoare distantei dintre capriori.

Recomandarea este ca vata minerala de sticla sa fie mai lata decat distanta dintre grinzi cu 0,5 - 1 cm. In felul acesta, fixarea fasiei termoizolante intre capriori va fi usor fortata, iar aceasta va ramane stabila.

De stiut: Vata minerala de sticla se livreaza in saltele comprimate si rulate, care revin imediat la forma initiala. Se taie foarte usor  la dimensiunea dorita, cu ajutorul unui cutit de taiat vata minerala.

Masoara ca vata minerala sa fie putin mai lata decat distanta dintre capriori

4. Monteaza doua straturi de vata minerala de sticla

Dupa ce vei insera bucata cu bucata vata minerala de sticla intre capriori, procesul nu se incheie. Urmatoarea etapa este montarea peste termosistem a unui schelet din lemn sau metal, care va permite asezarea celui de-al doilea strat de material termoizolant. Probabil te intrebi de ce este nevoie de el. Cu ajutorul acestuia vei acoperi capriorii si primul strat de vata minerala, asigurand o uniformizare termica a intregului ansamblu.

Altfel spus, al doilea strat de izolatie este necesar pentru reducerea puntilor termice din dreptul capriorilor. Ce este puntea termica? Este o portiune prost izolata, care duce la pierderi de caldura.

Cum se monteaza cel de-al doilea strat de izolatie?

Al doilea strat de vata minerala termoizolanta se asaza transversal, intre capriori si profilele metalice/de lemn. Se vor umple golurile din schelet, in asa fel incat sa nu existe spatii libere. Si in acest caz va fi nevoie sa faci masuratori, sa tai vata minerala de sticla si sa o instalezi bucata cu bucata prin presare.

5. Instaleaza bariera de vapori

Bariera de vapori este importanta pentru ca previne condensul si impiedica umezeala sa ajunga la vata minerala, ceea ce inseamna ca aceasta nu isi va pierde proprietatiile termice. Fixarea se face cu ajutorul unor benzi de etansare dublu adezive, iar apoi finalizarea montajului termoizolatiei se incheie cu instalarea placilor de gips-carton.

De stiut: Folia anticondens montata la inceput ca prim strat, nu anuleaza folosirea barierei de vapori. Fiecare dintre cele doua are rolul sau bine determinat. Cea dintai protejeaza impotriva patrunderii apei dinspre exterior, in timp ce a doua impiedica patrunderea vaporilor din interiorul locuintei.

Pentru mai multe detalii despre alegerea materialelor de izolatie, nu ezita sa intrebi specialistii MatHaus, fie in magazin, fie telefonic, datorita serviciului de consiliere pe care ti-l punem la dispozitie. Suna-ne si iti raspundem la intrebarile pe care le ai legat de alegerea materialelor, necesarul pentru proiectul tau sau instructiuni de montaj.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Cum cureti si intretii corect jgheaburile si burlanele: pas cu pas Sistemul pluvial (sau sistemul de evacuare controlata a apei) este format din jgheaburi, burlane si alte accesorii si are o influenta semnificativa asupra sanatatii casei si a confortului locatarilor. Rolul acestui sistem este de a colecta apa pluviala de pe acoperis si de o directiona catre sistemul de canalizare. Pentru a-si pastra functionalitatea, jgheaburile si burlanele trebuie intretinute corespunzator si curatate periodic. Daca amani curatarea sistemului pluvial, risti sa trebuiasca sa faci niste reparatii costisitoare. In acest ghid iti explicam cum se curata si cum se intretin corect jgheaburile si burlanele. Cum se intretii jgheaburile si burlanele? Cum cureti sistemul pluvial in siguranta? Care sunt pasii pentru curatarea jgheaburilor si burlanelor? Cum eviti depunerile de gheata?
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: