Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa de tip vagon: cum construiesti un spatiu modern si eficient?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 09.02.2023 / Timp lectură: 5 min

Daca proiectul pe care il ai in desfasurare are ca miza realizarea unui spatiu modern si eficient intr-o casa tip vagon, acest articol iti vine in ajutor. Poate ai mostenit o casa la tara de acest fel, ingusta si lunga sau poate ai cumparat-o, iar acum vrei s-o renovezi si te gandesti la o recompartimentare. Indiferent de situatie, iti oferim cateva sfaturi utile de care sa tii cont pentru transformarea pe care ti-o doresti.

Eficientizarea spatiului, crearea senzatiei de incaperi mai mari sunt aspecte esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand ai o casa pe lung, tip vagon. Este important sa fluidizezi traficul dintr-o astfel de locuinta, astfel ca a crea cat mai mult spatiu liber devine un aspect de baza. Afla mai multe din randurile de mai jos!

Cuprins

Introducerea unei zone open space

open space casa tip vagon​​​​​​​

Notiunea de open space este cunoscuta multora dintre noi. Inseamna ca spatiile comune ale locuintei nu sunt despartite de pereti de compartimentare, oferind astfel marele avantaj al libertatii de miscare. Intr-o casa tip vagon este necesar sa elimini din senzatia de liniaritate data de camerele dispuse una dupa alta. Prin urmare, o solutie o reprezinta comunicarea vizuala intre bucataria moderna, locul de luat masa si living, prin realizarea unui spatiu deschis (open space).

Avantajele unui open space pentru casa tip vagon:

  • spatiul casei devine fluid si aerisit;
  • elimini senzatia de monotonie si liniaritate a planului casei tip vagon;
  • trecerea intre incaperi se face usor, fara a mai exista usi de inchis si deschis;
  • spatiul existent pare mai mare;
  • oferi senzatia de amenajare moderna casei tale de tip vagon;
  • incurajezi socializarea intre membrii familiei;
  • lumina patrunde mai usor, aspect care creeaza din nou senzatia de spatiu marit.

Ce trebuie sa stii pentru a realiza un open space intre bucatarie si living?

  • Este important sa creezi unitatea spatiului deschis prin acceasi culoare a peretilor si acelasi tip de podea pe toata suprafata locului open space; de asemenea, folosirea de piese de mobilier asemanatoare ca forma, material, culoare te pot ajuta si ele sa creezi continuitatea vizuala dintre cele doua spatii.
  • Renunta la piesele de mobilier masive, incearca sa ai un spatiu cat mai aerisit.
  • Alege tonurile calde, culoarea dominanta sa fie deschisa pentru ca interiorul sa para mai spatios si luminos; albul este o culoare moderna, usor de asortat; afla mai multe despre psihologia culorilor in designul interior!
  • Chiar daca este un spatiu deschis, este important sa delimitezi fiecare zona in functie de rolul ei, loc de gatit, de luat masa, de privit la televizor, de citit s.a.; o idee este sa folosesti covoare pentru a delimita fiecare zona; poti utiliza o piesa de mobilier pentru a realiza o delimitare simbolica intre bucatarie si living, ca de exemplu masa unde mancati sau o canapea; totodata, solutiile de iluminat pot fi diferite pentru fiecare zona functionala.

Iti recomandam in acest articol mai multe idei de amenajare pentru un living cu bucatarie open space.

Construirea unei mansarde

mansarda casa tip vagon​​​​​​​

Construirea unei mansarde ofera casei mai mult spatiu util decat in cazul existentei unui singur nivel cu aceeasi amprenta la sol. Iti vei transforma casa de tip vagon pe verticala, fara a ridica un intreg etaj. Daca modelul de casa tip vagon pe care vrei s-o renovezi are pod, atunci iti va fi si mai usor sa realizezi aceasta extindere. 

In mansarda poti amenaja un dormitor al adolescentului, un birou, o camera de oaspeti sau una de relaxare pentru tine si membrii familiei ori poti alcatui dressingul mult visat. Dat fiind casa tip vagon, provocarea va fi aceea a amenajarii unui spatiu lung si ingust.

  • Este important sa izolezi corespunzator mansarda; este recomandata vata minerala de sticla; aceasta se foloseste cu succes si pentru a izola pardoseala mansardei, dat fiind ca nu retine apa si nu intretine arderea.
  • Creeaza senzatia de spatiu largit pentru mansarda ta lunga si ingusta, folosind culori deschise pentru laturile lungi si culori inchise pentru cele scurte; in felul acesta se va produce o apropiere vizuala a celor doi pereti opusi, iar mansarda va parea mai putin ingusta.
  • Sectioneaza spatiul ingust si lung al mansardei prin realizarea mai multor arii de interes, cu ajutorul unor piese de mobilier plasate strategic (indiferent ca ai ales sa faci aici un dormitor sau orice alta camera).
  • Fiind o mansarda lunga si ingusta, iluminatul artificial joaca un rol esential; foloseste surse de iluminat local, precum veioze, lampadare, aplice de perete, spoturi s.a.
  • Indrazneste sa plasezi piese de mobilier in spatiul din mijloc si nu lipite de perete; in felul acesta nu vei accentua senzatia de mansarda lunga si ingusta; de exemplu, poti aseza o canapea perpendicular pe peretii lungi.
  • Prezenta unor oglinzi de o parte si de cealalta a peretilor lungi ai mansardei va crea impresia de mai mult spatiu; in plus vei obtine si o nota estetica aparte. 
  • Imbracarea peretilor in sipci verticale de culoare deschisa, reprezinta o alta idee pentru a atenua din senzatia de mansarda lunga si ingusta.

Nevoile familiei

Indiferent ca vorbim de o casa de tip vagon sau un alt tip de locuinta, trebuie ca toti membrii familiei sa se simta bine in propriul camin. Mai precis, este important sa nu te grabesti sa realizezi o amenajare a casei tip vagon, fara a analiza inainte necesitatile practice ale membrilor familiei tale. Intreaba-te ce fac ei zi de zi in locuinta, astfel incat la final sa obtii o casa tip vagon care pe langa faptul ca arata bine este si functionala. 

Sfaturi utile

  • Persoanele extrovertite, foarte sociabile, dornice sa primeasca musafiri, trebuie sa se gandeasca la o masa suficient de mare, la un numar de scaune adecvat, dar si la o canapea care sa asigure spatiu pentru toti oaspetii.
  • Persoanele cu joburi foarte solicitante, care la locul de munca sunt expuse la stres, pot aloca o atentie sporita amenjarii unor spatii de relaxare bine definite; poate fi vorba de coltul pentru citit sau poate locul in care este instalat sistemul home cinema, in cazul in care este preferata relaxarea cu ajutorul unui film.
  • Amenajarea bazata pe hobby-ul unuia sau ai mai multor membrii ai familiei, este de asemenea de luat in considerare; fie ca este vorba de fotografie, muzica, desen sau poate bricolaj, poti face ca pasiunile voastre sa se reflecte in modul in care alegi sa decorezi zone ale casei; de exemplu, mansarda este un bun spatiu dedicat unui astfel de scop; este importanta insa o discutie in amanunt cu cei care locuiesc in casa pentru a le cunoaste dorintele.
  • Nevoile copiilor trebuie si ele indeplinite; locul de joaca este necesar sa nu prezinte un potential pericol, astfel obiectele mari si grele de mobilier vor fi eliminate din camera copilului; spatiul trebuie gandit astfel incat lucrurile sa fie asezate la nivelul vizual al celui mic. Jucariile, cartile, hainele, toate ar trebui sa poata fi accesate de copil, astfel incat sa isi aleaga ceea ce isi doreste.
  • Adolescentii au nevoie de suficient de multa intimitate, criteriu extrem de important de care trebuie sa tii cont; camera unui adolescent trebuie sa ii exprime personalitatea, asa ca va trebui sa il lasi sa aleaga ce ii place; zona de studiu are un rol semnificativ, asigura-te insa ca este si atractiva.

Ce trebuie sa mai stii?

  • O etapa importanta in proiectul de renovare a casei tip vagon este procesul de izolatie, care te va ajuta sa te bucuri de un confort termic in orice anotimp si sa economisesti bani cu facturile; iti punem la dispozitie ghidul complet pentru izolatia exterioara a casei tale.
  • Daca bugetul iti permite, ia in considerare constructia unei terase pentru casa ta de tip vagon. Aceasta va oferi un spatiu suplimentar pentru relaxare si socializare, dar si o nota moderna. 
  • Acorda atentie gardului! Repara-l pe cel existent sau construieste unul nou. Exista mai multe tipuri de garduri dintre care poti alege.

Daca iti doresti o transformare moderna a casei tip vagon, pe care sa o realizezi la un cost eficient, intr-un timp scurt, tine cont ca in magazinul MatHaus gasesti de la materiale de constructii si finisaje, pana la mobila si decoratiuni. Poti comanda si online, iar noi iti oferim consiliere si transport specializat oriunde in tara.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.