Găsește repede ce ai nevoie

Montarea tavanului casetat

Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare.

Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY.

Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.

Elementele componente ale tavanului casetat

Tavanul casetat are atat rol functional, cat si estetic. Ascunde instalatii electrice, sanitare, cabluri, cu avantajul ca poti avea acces la ele daca este nevoie (prin decuplarea placilor de intreg ansamblul). In acelasi timp, ofera un spatiu luminos, confortabil, iar prin micosrarea inaltimii mari a unei incaperi se obtine si o buna izolare termica si facturi mai mici la energie.

In vederea montarii, primul lucru important este intelegerea elementelor care alcatuiesc tavanul casetat. Asadar, acesta se compune din:

I. Sistemul structural (constructia metalica) care cuprinde:

 • elemente de suspendare 

- se aseamana unor tije si au rolul de a tine suspendate de tavan profilele principale;

- distanta dintre acestea poate fi de maxim 1200 mm;

- distanta intre ultimul sau primul element de suspendare si perete nu va depasi 400 mm;

 • profile principale

- se asaza pe lungimea camerei si reprezinta structura de sustinere a retelei (distanta recomandata intre profilele principale este de 1200 mm (pentru modulul de 600 mm) si 1250 mm (pentru modulul de 625 mm), iar fata de perete nu mai mult de 600 mm;

- se produc la lungime de 3700 mm pentru panourile de 600 x 600 mm si de 3600 mm pentru panourile de 625 x 625 mm;  

- pot fi taiate sau imbinate pentru a corespunde dimensiunilor camerei;

 • profile secundare lungi

- se monteaza perpendicular cu profilele principale;

- se fabrica la dimensiuni de 1200 mm, respectiv 1250 mm;

 • profile secundare scurte (numite si profile secundare de compartimentare)

- se imbina ortogonal cu profilul secundar lung, obtinandu-se caroiajul destinat placilor tavanului casetat;

II. Panourile plafonului casetat (placile decorative) - cu dimensiuni de 600 x 600 mm sau 625 x 625 mm

Tavan casetat - Pasii de montare

Tavan casetat - Pasii de montare

 1. Realizeaza masuratorile exacte ale camerei unde va fi instalat tavanul casetat, cu atentie sporita la grinzi, muchiile intrande si iesinde. Noteaza dimensiunile pe hartie.
 2. Stabileste impartirea plafonului care urmeaza a gazdui tavanul casetat, pornind de la axele incaperii si de la dimensiunile placilor decorative. Traseaza o schita cu dispunerea placilor si tine cont sa nu fii nevoit ca vreuna dintre ele sa fie taiata mai mult de jumatate, pentru ca vei diminua aspectul estetic.
 3. Marcheaza pe perete cu ajutorul aparatului laser sau a furtunului de nivel inaltimea la care vrei sa fie instalat tavanul casetat. Apoi traseaza pe tavan pozitia profilelor principale si insemneaza locurile pentru elementele de suspendare.
 4. Instaleaza profilul perimetral (de jur imprejurul camerei).
 5. Asaza in pozitie verticala elementele de suspendare cu ajutorul diblurilor metalice.
 6. Taie profilele principale la dimensiunile necesare si agata-le in elementele de suspendare deja montate.
 7. Monteaza profilele secundare lungi intre cele principale.
 8. Instaleaza si profilele secundare scurte (de compartimentare), realizand astfel reteaua de patrate la dimensiunea placilor tavanului casetat (600 x 600 mm).
 9. Asaza pe structura metalica placile plafonului casetat prin inclinarea usoara, ridicandu-le deasupra cadrului si lasandu-le sa cada pe pozitie. Se recomanda folosirea manusilor din bumbac pentru a pastra placile curate. Panourile situate pe margine (in cazul in care este nevoie) se pot taia cu un cuter pentru a respecta dimensiunea spatiului din plafon.
 10. Monteaza acolo unde consideri necesar, in locul placilor plafonului, corpuri de iluminat (plafoniere, spoturi incastrate), sisteme de ventilatie (grile de aerisire), sisteme de siguranta (senzori de fum). In acest sens vei folosi elemente de suspendare suplimentare.

Chiar daca instalarea tavanului casetat nu este dificila si se poate transforma intr-un proiect DIY, necesita foarte multa precizie, atentie si o foarte buna impartire a spatiului plafonului. Spor la lucru!

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și: