Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bucatarii moderne: ghid amenajare si alegere mobilier

Actualizat: 25.05.2023 / Publicat: 08.09.2021 / Timp lectură: 7 min

Bucataria este una dintre incaperile cel mai des utilizate dintr-o locuinta. De aceea, amenajarea si dotarea acesteia cu piesele de mobilier si electrocasnicele necesare este o etapa importanta.

Iti prezentam in continuare o serie de solutii simple si practice pentru amenajarea unei bucatarii moderne, indiferent de dimensiunea si de forma incaperii. 

Cuprins

Reguli esentiale pentru amenajarea bucatariei

Reguli esentiale pentru amenajarea bucatariei

Pentru ca amenajarea si alegerea pieselor de mobila de bucatarie sa fie un proces eficient, va trebui sa iei in considerare urmatoarele reguli si sfaturi.  

Materialul pieselor de mobilier 

Pentru mobilierul de bucatarie se aleg materialele cu rezistenta crescuta la temperaturi mari, la foc, la umezeala si chiar la socuri mecanice: 
•    alege piese de mobilier tratate chimic: palul melaminat sau MDF-ul, metalul, sticla si inoxul. 

Mobila pe comanda 

Poti avea o buca pozitionarii ferestrelor, a usii, sa poata cuprinde toate electrocasnicele dintr-o bucatarie moderna si, nu in ultimul rand, sa se plieze pe dimensiunea si forma incaperii. 

Esteticatarie moderna la comanda si la preturi pentru orice buzunar. Piesele de mobilier pot fi modificate in functie de cerintele tale. Asa cum am mentionat anterior, materialele potrivite sunt palul melaminat si MDF-ul, cu elemente din inox, metal si sticla. 

Mobila realizata pe comanda este recomandata in special pentru bucatariile cu un design aparte. Piesele de mobilier si amplasarea acestora va trebui sa se potriveasca 

Aspectul estetic al bucatariei este dat de imbinarea cromatica a culorii peretilor si cel al pieselor de mobilier. Pentru un design uniform, poti achizitiona un set complet de mobila sau poti sa comanzi piesele pe bucati.  

Lumina naturala si cea artificiala 

Bucataria are nevoie de lumina in fiecare colt al camerei. Daca lumina naturala nu este suficienta, doteaza incaperea cu spoturi, aplice, plafoniere, pendule sau sisteme de iluminat pentru mobilier, care pot fi montate in corpurile suspendate si oferi o atmosfera aparte amenajarii. 

Opteaza pentru becuri cu o temperatura de culoare neutra pentru zona de gatit si calda pentru cea de dining, deoarece creeaza o stare de relaxare cand iei mesele cu familia sau cu prietenii. 

Afla mai multe: Sfaturi pentru iluminatul casei - idei pentru fiecare camera 

Instalatia electrica 

Intr-o bucatarie moderna vei gasi multe aparate ce au nevoie de curent pentru a fi utilizate. Asigura-te ca ai suficiente prize in bucatarie, insa ai grija la locurile unde vor fi amplasate. Este bine sa eviti zonele unde apare riscul de umezeala, cum este cea a chiuvetei.  

Triunghiul bucatariei 

Bucataria are nevoie de 3 elemente principale: frigiderul, aragazul si chiuveta. Acestea trebuie sa fie la indemana, indiferent de zona in care te afli in bucatarie. Daca alegi un design cu insula, va fi usor sa implementezi regula triunghiului: suma celor 3 laturi trebuie sa fie de cel putin 4 metri si de cel mult 8 metri. 

Aragazul si hota 

Amplasarea aragazului si a hotei este importanta atat din perspectiva designului, cat si a functionalitatii bucatariei. Se recomanda sa fie asezate in apropierea tevilor de gaz, pentru a nu strabate intreaga camera, dar si pe un perete exterior sau cat mai aproape de acesta. 

Electrocasnice incorporabile 

Pentru bucatariile de dimensiuni mici si foarte mici, electrocasnicele incorporabile ofera mai mult spatiu si un aspect modern. Totodata, acestea se pliaza foarte bine si in zonele cu dimensiuni generoase. 

Alegerea mobilierului in functie de dimensiunea bucatariei

Alegerea mobilierului in functie de dimensiunea bucatariei

Este important sa cunosti dimensiunile exacte ale bucatariei pentru a determina spatiul disponibil pentru piesele de mobilier, dar si pentru electrocasnice si accesorii. Masoara perimetrul incaperii si verifica informatiile tehnice disponibile pe site pentru a fi sigur ca dimensiunile si cotele mobilierului se incadreaza in spatiul masurat. 

Amenajari bucatarii mici si foarte mici moderne

Bucatariile de dimensiuni mici si foarte mici sunt intalnite in locuintele de bloc, in special in garsoniere. Alege piese de mobilier modulare, potrivite pentru un spatiu restrans. Daca vrei o incapere eficienta si organizata, alege electrocasnice incorporabile si mobilier pliabil.

Daca arhitectura constructiei iti permite, poti avea o bucatarie de tip open space. In caz contrar, vopseste peretii in culori deschise, coloreaza un perete-accent sau instaleaza intre blatul de lucru si dulapurile suspendate oglinzi astfel incat camera sa para mai mare.

Amenajare bucatarie mare moderna

Bucataria mare permite o plaja ampla de stiluri pe care le poti introduce in amenajarea de interior, dar si o alegere mai variata a pieselor de mobilier si a electrocasnicelor. Poate fi dotata cu numeroase instrumente de gatit, dar si cu un spatiu de dining pentru cinele in familie sau pentru evenimentele indoors. 

Pastreaza un echilibru intre piesele de mobilier, decoratiuni, paletele cromatice si finisajele folosite. Limiteaza-te la 3 culori principale pentru un aspect uniform, care sa nu incarce sau intunece incaperea.

Alegerea mobilierului in functie de forma bucatariei

Alegerea mobilierului in functie de forma bucatariei

Forma bucatariei poate influenta designul, piesele de mobilier achizitionate si culorile folosite. Atunci cand te decizi sa cumperi cele necesare pentru o camera complet utilata, tine cont de formele si dimensiunile tuturor obiectelor. Exista incaperi in forma de „L”, „V” sau „U”, dar si bucatarii ce au fost amenajate in alte spatii ale locuintei, precum balconul. 

Iata cum poate fi realizata amenajarea bucatariei de la bloc sau casa, in functie de forma sa. 

Bucatarii patrate

Intr-o bucatarie cu forma patrata este usor sa creezi un echilibru intre piesele de mobilier, electrocasnice, decor si peretii incaperii. Daca spatiul permite, amplaseaza masa de dining in mijlocul incaperii. O poti folosi pentru a manca, dar si pentru a gati. Poti aborda atat un stil modern, aerisit sau chiar si unul rustic, in functie de aranjamentul interior si materialele folosite.

Bucatarii lungi si inguste

Amenajarea bucatariei inguste si lungi poate fi uneori dificila daca nu sunt alese piesele de mobilier potrivite. Foloseste spatii de depozitare, electrocasnice incorporate, rafturi si etajere pentru ustensilele si recipientele pentru condimente si alimente de baza. 

Concentreaza dulapurile si electrocasnicele pe un perete, iar vis-a-vis poti pune masa de dining. Opteaza pentru una lunga si ingusta, sau chiar pentru un blat. Pentru a avea mai mult spatiu, alege scaune fara spatar si manere, ele putand fi depozitate sub masa sau blat.

Bucatarii in „L”

Piesele de mobilier functionale si cele pentru depozitare sunt recomandate pentru bucatariile in „L”, indiferent de dimensiunea incaperii, asemenea bucatariilor lungi si inguste. Coltul camerei este un spatiu ce poate fi folosit pentru asezarea unor corpuri de mobilier sau electrocasnice. Creeaza un echilibru intre acestea, formand in zona mai lata un unghi de 90 de grade, lasand restul spatiului din bucatarie liber pentru a da senzatia de incapere mai mare.

Bucătăriile în balcon

Balconul poate fi folosit pentru a extinde bucataria. Instaleaza aragazul cât mai aproape de geam pentru o aerisire mai buna sau pune frigiderul in noua incapere. O bucatarie pe balcon are nevoie neaparat de izolatie buna si sursa de incalzire pentru sezonul rece.

Vezi si: Amenajare balcon: 10+ idei si sfaturi pentru balcoane inchise si deschise 

Solutii de amenajare in functie de tipul bucatariei

Solutii de amenajare in functie de tipul bucatariei

Bucatariile pot fi in regim inchis sau open space. Exista diferite etape de amenajare in functie de tipul incaperii..

Amenajarea bucatariei inchise 

Bucataria moderna inchisa poate fi amenajata intr-un stil de design interior modern, contemporan, minimalist, mediteranean, industrial sau shabby chic. Stilul ales poate fi diferit de cel folosit in restul locuintei.

Amenajarea bucatariei inchise si alegerea pieselor de mobilier se realizeaza in functie de dimensiunea acesteia si de forma sa, aspecte despre care am discutat mai sus. 

Amenajarea bucatariei open space

Bucatariile open space pot fi amenajate in numeroase moduri. Pentru ca incaperile deschise au mai mult spatiu la dispozitie, vei putea alege dintr-o gama extinsa de piese de mobilier si electrocasnice. Bucatariile de acest tip maresc vizual spatiul.

Este esential ca pentru plita si cuptor sa instalezi o hota, iar peretii aferenti bucatariei sa se armonizeze cu restul camerei, respectiv livingul. Masa de dining poate fi pozitionata in sufragerie, in bucatarie, sau poti transforma zona de perete ce desparte cele doua incaperi intr-un spatiu multifuctional, drept masa si blat de lucru. 

Amenajarea bucatariei open space cu insula

Masa de dining poate fi inlocuita cu bucataria open space cu insula, o piesa de mobilier fixa. Insula poate fi folosita atat pentru depozitarea alimentelor si a diferitelor ustensile de bucatarie, pentru gatit, cat si pentru servirea meselor. 

In cazul unei amenajari open space, alege modele de bucatarii moderne care sa se potriveasca designului intregii locuinte. Paleta cromatica trebuie sa fie, de asemenea, unitara.  

Integrarea electrocasnicelor in mobilierul de bucatarie

Integrarea electrocasnicelor in mobilierul de bucatarie

Electrocasnicele incorporate in piesele de mobilier creeaza un design aparte pentru bucatariile moderne. Datorita acestui concept, spatiul va fi mult mai generos, indiferent de dimensiunea incaperii, iar intregul set de mobilier va avea atat un aspect placut, integrat, cat si un grad mai mare de functionalitate.

Exista o ordine a electrocasnicelor in bucatarie, care difera in functie de forma camerei. Frigiderul, aragazul si chiuveta se recomanda a fi pozitionate la distante mici, pentru a se putea ajunge rapid la ele.

●    Frigiderul. Este unul dintre aparatele indispensabile bucatariei. Poate fi incorporat intr-un spatiu dedicat, mutat pe hol sau pe balcon in cazul unei bucatarii de dimensiune mica si foarte mica sau poate ramane un obiect de sine statator. Daca doresti o bucatarie monocroma, alege culoarea frigiderului in tonul nuantelor pieselor de mobilier.

●    Plita. In functie de zona in care locuiesti, alege o plita pe gaz sau una electrica. Daca stai intr-o zona de periferie, de munte sau mai izolata, sau vrei sa o instalezi intr-o bucatarie de vara, atunci recomandam plita electrica in defavoarea celei pe gaz. Plitele pot fi incorporate in blat si sunt confectionate din diferite materiale.

●    Cuptorul. Asemeni plitei, poti instala un cuptor electric sau unul pe gaz. Alege un cuptor modern, cu functii utile si usor de folosit pentru retetele tale.

●    Masina de spalat vase. Masina de spalat vase te va scapa de grija curatarii vaselor. Poate fi incorporata in mobilier sau instalata separat. Orice bucatarie moderna are nevoie de acest aparat electrocasnic.

Bucatariile amenajate modern sunt functionale si au un aspect estetic armonios. Ne dorim sa fim mereu de ajutor, atat cu sfaturi utile, asa cum sunt cele din articolul de mai sus, cat si cu materialele si uneltele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat.  

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp si efort.  

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. Iti livram comanda oriunde in tara, prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: