Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Psihologia culorilor in designul interior

Actualizat: 31.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 6 min

Culorile sunt folosite cu mare atentie in designul interior. La prima vedere poate parea simplu sa alegi culorile dintr-o camera sau alta, dat fiind faptul ca iti cunosti preferintele. Un rezultat profesionist se bazeaza insa pe o buna cunoastere a imbinarii culorilor, dar si pe efectele psihologice produse de acestea. Iti poti schimba starea de spirit sau poti face o camera sa para mai mare si mai luminoasa ori sa creezi o atmosfera intima, datorita culorilor alese. Astfel, culoarea are un rol central in designul interior, ne influenteaza emotiile si poate transforma spatiul. Pentru a nu folosi la intamplare culorile in proiectul tau de amenajare, afla detalii din randurile de mai jos.

Cuprins

Utilizarea culorilor - principii de baza

Ca si in pictura, folosirea culorilor in designul interior se bazeaza pe niste principii de baza care pornesc de la cunoscuta roata a culorilor.

  • Culori complementare (opuse) - sunt culorile aflate diametral opus pe roata de culoare, ele sunt: rosu - verde, galben - violet, albastru - oranj. De obicei sunt folosite in cantitati mici, cu rol de culoare de accent.
  • Culori triadice - formeaza un triunghi pe roata culorilor, cum ar fi galben, albastru si rosu sau portocaliu, verde si violet. Ele pot fi folosite in rolul de culori de accent, dar trebuie sa fie foarte bine echilibrate, pentru a nu se obtine efectul de camera incarcata.
  • Culorile analoage (alaturate) - sunt culorile asezate una langa cealalta pe cercul cromatic (formand un grup), ca de exemplu galben, galben-oranj si oranj.
  • Culorile monocromatice - se foloseste o singura culoare, dar in nuante mai inchise sau deschise (gandeste-te ca este amestecata cu alb sau negru si se obtin diferite tonuri).
  • Culorile calde si reci - sunt folosite pentru a crea starea de spirit intr-o camera. Culorile reci sunt albastru, verde, violet, iar cele calde rosu, galben, oranj.
  • Nonculorile - nu se gasesc pe cercul culorilor, dar joaca un rol important in designul interior; ele sunt alb si negru. Daca albul este alaturat unei culori, o coboara valoric, o inchide. In schimb, negrul asezat langa o culoare o lumineaza

vopsea

Sfaturi de luat in considerare pentru alegerea culorilor

  • Gandeste-te la fiecare camera in parte. Cat timp petreci de regula in acea camera intr-o zi si in ce interval orar? O folosesti pentru relaxare sau ca spatiu de lucru?
  • Ce stare de spirit vrei sa iti induca culoarea folosita? De exemplu, in bucatarie poti dori sa te simti mai energic. In dormitor poate vrei sa adaugi o nota de mister.
  • Este necesar sa observi cand patrunde soarele in camera, la ce ore ale zilei, dimineata, dupa-amiaza sau deloc (depinde de orientarea camerei). Tine cont inclusiv de lumina artificiala. Culoarea difera foarte mult in functie de sursele de lumina.
  • Observa cat de mare este camera. In functie de acest aspect foloseste culori calde sau mai intunecate. Culorile deschise dau senzatia de mai mult spatiu, iar cele inchise fac camera sa para mai mica.

Psihologia culorilor

Culoarea este un element de lumina. Culorile diferite determina stari diverse, emotie, pasiune, seninatate sau mister. Afla, asadar ce efecte psihologice creeaza unele dintre cele mai folosite culori in designul interior?

Ce stare induce culoarea maro in designul interior?

Cu ajutorul culorii maro poti induce un sentiment de naturalete si confort pentru casa ta. Maro este de obicei compus din urmatoarele culori si nuante: negru, galben, gri, verde, rosu sau portocaliu si chiar violet. Le poti folosi ca tonuri de accent atunci cand folosesti culoarea maro ca dominanta.

Deoarece este compus dintr-un amestec de mai multe culori, maro nu se gaseste in cercul cromatic si este adesea considerat o culoare neutra.

 Culoarea maro se intalneste foarte mult in natura. Este culoarea pamantului. Astfel, ne poate da un sentiment de securitate si stabilitate.

  • ofera sentimentul de confort si relaxare
  • este simbol al stabilitatii
  • il poti folosi pentru mobilier, podea, pereti, elemente decorative ale camerei

Ce exprima culoarea alb in designul interior?

 Efectul psihologic al albului este aspectul revigorat si curat oferit camerei. Este folosit pentru a crea un spatiu aerisit si pur. Daca este folosit pentru pereti, mobilier sau podea, albul creeaza impresia ca incaperea este cu mult mai mare.

Daca nu iti doresti o camera excesiv de alba, dar nici una colorata, poti folosi albul in combinatie cu alte culori neutre - negru, maro sau gri.

  • creeaza senzatia de pace, liniste, lumina
  • ofera un aspect de curatenie si prospetime camerei
  • este recomandat in cazul incaperilor mici, pentru a le face sa para mai mari si mai luminoase 

​​​​​​​

Ce sentiment creeaza griul in amenajarile interioare?

Fara a fi considerat plictisitor, griul este si el o culoare la moda in designul interior, care ofera eleganta incaperii si un aer sofisticat.

Este foarte importanta nuanta de gri aleasa, de exemplu, o tonalitate deschisa, in combinatie cu alb, poate oferi camerei un aspect curat si racoritor.

Un lucru cert este faptul ca iti va fi foarte usor sa asortezi o camera in care culoarea dominanta este gri. Vei putea interveni cu pata de culoare preferata de tine, indiferent care ar fi aceasta, precum galben mustar sau turcoaz.

  • ofera rafinament si eleganta camerei
  • creeaza senzatia de stabilitate, echilibru, calm si relaxare
  • este o culoare care poate fi asortata cu oricare alta (rosu, galben, verde)

De ce sa alegi negrul in amenajarea casei?

 Cu ajutorul negrului vei putea crea un aspect elegant camerei. Poate fi folosit cu succes in cantitati mici, alaturi de culori intense, pastelate sau de alte tonuri neutre. O combinatie des intalnita este decorarea in alb si negru. In cantitati dominante, negrul ofera senzatia de putere, drama, mister.

 Folosit pentru piesele de mobilier, le va scoate usor in evidenta.

  • ofera eleganta si un aer indraznet incaperii
  • folosit in mod dominant, face o camera sa para mai mica
  • poate fi folosit ca o culoare de accent pentru mobilier (ca de exemplu o canapea moderna, piesele mobilierului de bucatarie) sau detalii arhitecturale (grinzi, nise, ancadramente)

Ce exprima culoarea galben in amenajarea de interior?

Culoarea galben face ca o camera sa arate vesela, prietenoasa si aerisita. Pentru ca este culoarea soarelui, este asociata cu bucurie, fericire, energie.

Este o alegere excelenta pentru bucatarii, bai, holuri. Galbenul nu este recomandat pentru dormitoare, dat fiind faptul ca nu este o culoare care sa invite la calm, somn si relaxare.

Daca nu este folosita cu rol dominant intr-o incapere, culoarea galben este ideala pentru a fi utilizata cu rol de accent.

  • invoca bucurie, optimism si energie
  • combinatia de galben si gri ofera un aspect sofisticat camerei
  • este folosit cu succes ca o culoare de accent (pentru accesorii, piese de mobilier)

Unde poti folosi culoarea rosu in design?

Rosul invoca pasiune, entuziasm si energie, este totodata asociat si cu ambitia, entuziasmul si energia.

Rosul mai este cunoscut ca ridica nivelul poftei de mancare, prin urmare este o culoare aleasa in bucatarii, iar pentru ca stimuleaza la actiune, este o idee inspirata sa fie folosit in camera de lucru (birou).

Este recomandat a se evita folosirea rosului in cantitati mari, dat fiind faptul ca este o culoare foarte puternica.

  • este culoarea pasiunii si a fortei, te face sa te simti enegic
  • folosit in cantitate dominanta rosul ofera senzatia unei camere mai mici
  • este de evitat vopsirea tuturor celor patru pereti ai camerei in rosu, insa se poate vopsi unul singur (perete de accent)

Ce semnifica culoarea roz in design?

Desi asociat ca fiind potrivit pentru camerele fetitelor, rozul este folosit si el in designul interior, fara a fi deloc o culoare subestimata.

 In amenajarile interioare rozul ofera o atmosfera de prospetime, liniste si confort. Tonurile sale sunt reconfortante, devenind astfel favorite pentru schemele de culoare din amenajarile interioare.

 In cantitati mai mari poate fi folosit impreuna cu alb si gri. De asemenea, rozul este o optiune excelenta pentru elementele de decor, fie in dormitor sau living.

  • este o culoare feminina, delicata, care ofera un efect de liniste, confort si rafinament camerei
  • accentele de roz sunt folosite cu succes in amenajarile interioare
  • se recomanda folosirea nuantelor de roz pastelate, in detrimentul celor aprinse

Ce sentiment induce culoarea violet in amenajarile interioare?

In designul interior, culoarea violet creeaza efectul unui mediu luxos. Reuseste sa faca o incapere sa para cu adevarat speciala.

In functie de nuanta folosita, senzatia oferita poate fi de liniste, calm (tonuri deschise) sau de dramatism, putere (tonuri inchise).  

  • este o culoare asociata cu luxul si regalitatea
  • este usor de asortat cu alte culori
  • violetul poate fi ideal combinat cu bej, galben sau roz

Ce stare induce culoarea albastru cand o folosim in design?

Este o culoare rece, linistita, adesea utilizata cu alb sau nuante pastelate. Albastrul este o culoare care inspira un sentiment de liniste si pace (cand sunt folosite tonuri deschise). Este utilizat adesea in dormitoare, dar si in bai, asadar spatiile unde iti doresti sa te relaxezi.

Cu ajutorul unei tonalitati foarte deschise poti crea senzatia ca incaperea este de fapt mai mare.

  • se foloseste pentru a crea efectul de calm, liniste si relaxare
  • nuantele deschise de albastru se folosesc de regula in combinatie cu alb si culori pastelate
  • albastrul inchis ofera senzatia de lux si eleganta 

Ce sentiment ofera culoarea verde in designul de interior?

 Verdele este culoarea naturii. Considerata cea mai odihnitoare culoare pentru ochi, iar folosita in designul interior, aceasta va oferi un sentiment de calm si siguranta. Verdele simbolizeaza speranta, armonia, prospetimea, fertilitatea.

Culoarea verde poate fi folosita in oricare dintre incaperile casei si poate avea un efect calmant daca sunt folosite nuantele deschise. Tonurile de verde inchis sugereaza eleganta si sobrietate.

Combinatia verde - gri este ideala pentru amenajarea unui spatiu modern.

  • simbolizeaza natura, tineretea, siguranta
  • aduce sentimentul revigorant din natura in spatiul interior
  • creeaza o atmosfera calma si relaxanta in camera, daca sunt folosite nuante deschise

Psihologia culorilor are un rol insemnat in designul de interior. Daca urmeaza sa iti amenajezi casa, este important sa te gandesti la atmosfera dorita si sa alegi culorile in deplina concordanta.

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.