Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa proiectez un dressing de la zero: ghid practic

Actualizat: 14.06.2024 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/07/efndhqklqwx-0mcwkxxt1b3jmjmtecrgtymouoiyq0yu2-pliwpoyb6_eejjodcmoec8sy_uqknzxwz36pre6_hn2rhk0ine10oaruouwzgg0mo_ci-uetbiftbhle6evwpnzomh-jpeg-2.jpg

Provocarea care se da atunci cand iti mobilezi noua locuinta este aceea de a folosi spatiul in mod eficient. Daca ai constatat ca dulapurile de haine prezente in magazine nu indeplinesc cerintele tale si vrei un dressing care sa se incadreze perfect in spatiul existent, inseamna ca te afli in etapa de proiectare.  Chiar daca locuintele noastre nu dispun de spatiul caselor din reviste, unde un dressing inseamna o camera separata, in acest articol vei afla idei pentru a proiecta un astfel de mobilier. 

Cuprins

Proiectarea unui dressing: cum te pregatesti

Proiectarea unui dressing: cum te pregatesti

Inainte de a citi mai departe, iti recomandam sa citesti si articolul nostru despre ce materiale, iluminare si organizare ai nevoie pentru construirea unui dressing. Revenind la proiectarea dressingului, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte, precum locul, dimensiunile si cum il vei organiza. Astfel, decide locul unde il doresti, de exemplu:

  • pe un intreg perete din dormitor;
  • pe unul dintre peretii holului;
  • in balcon;
  • in debaraua desfiintata;
  • in mansarda;
  • intr-o camera separata (unde poate sa ocupe mai mult de un perete, de exemplu un dressing in forma de L sau de U);

realizarea masuratorilor pentru dressing

Realizeaza masuratorile spatiului pe care il ai la dispozitie cu foarte multa atentie:

  • masoara lungimea, latimea si inaltimea cu ajutorul unor instrumente de masura, dar tine cont si de existenta ferestrelor si a usilor (pentru a exclude situatia in care usa loveste oglinda glisanta a dressingului s.a.);
  • masoara usa de intrare in camera cu pricina, pentru a nu exista surpriza neplacuta de a nu putea introduce una dintre piesele dressingului la destinatie;
  • noteaza toate datele masuratorilor intr-o agenda.

Un dressing reusit este cel care are o organizare foarte buna, care serveste in mod ideal nevoile de depozitare ale familiei; in cazul in care dressingul va fi doar al tau, este simplu, stii exact ce iti doresti; daca este, de exemplu pentru tine si sotie, trebuie sa ai in prealabil o discutie cu ea pentru a-ti spune nevoile sale (isi cunoaste cel mai bine garderoba, numarul de haine si de pantofi s.a.);

Iti recomandam si: Construirea unui dressing - materiale, iluminare, organizare​​​​​​​​​​​​​​

Ce pasi trebuie sa urmez inainte de a proiecta dressingul?

Ce pasi trebuie sa urmez inainte de a proiecta dressingul

​​​​​​Realizeaza o schita a dressingului

Proiectarea unui dressing inseamna realizarea unei schite (cu creionul pe hartie), care ii va furniza producatorului de mobila detalii despre spatiul pe care il ai disponibil si modul de compartimentare dorit (cu toate masurile disponibile). Este important sa acorzi multa atentie schitei dressingului tau, pentru ca o buna organizare si compartimentare va insemna un spatiu folosit eficient, dar si un mod facil de a avea acces la garderoba. In plus, vei avea o imagine de ansamblu a hainelor tale. 

Ce adancime trebuie sa aiba dressingul?

Adancimea dressingului este necesar sa fie de 60 cm pentru a putea avea haine expuse pe umerase (agatate pe bara). In cazul in care spatiul pe care il ai disponibil nu permite aceasta adancime, o varianta de solutionare pentru a nu renunta la hainele depozitate pe umerase o reprezinta bara glisanta (hainele sunt asezate cu fata spre tine si tragi de sina pentru a ajunge la camasile, rochiile din spate).

Nu uita de barele pentru umerase

Decide cat din spatiul dressingului il aloci pentru barele cu umerase. Tine cont ca pe umerase poti tine camasi, rochii, fuste, pantaloni, sacouri, paltoane. Hainele nu trebuie sa stea inghesuite, unele intr-altele si sa se sifoneze. Pe o bara de 100 cm este indicat sa se aseze 8, 9 umerase.

Alege tipul de usi

Daca vrei sa amenajezi dulapurile in hol sau intr-o incapere ingusta, opteaza pentru sisteme de glisare pentru usi  pentru perete sau dressing, astfel incat sa ai acces usor la rafturi. In cazul in care dressingul este construit intr-o debara sau intr-o camera separata, poti alege o usa plianta.

Opteaza pentru un numar mai mare de sertare

In felul acesta iti va fi usor sa pastrezi o foarte buna ordine. Inaltimea pentru sertarul de haine dintr-un dressing poate fi de 30 - 40 cm. Spre deosebire de hainele asezate pe bara de umerase, cele pe care le pastrezi impachetate necesita un spatiu ce are o adancime de 40-45 cm.

Astfel, daca ai un spatiu mai ingust in casa, il poti aloca pentru un dulap cu rafturi. In cazul unui dressing in dormitor, dedicat pentru doi membri (sot si sotie), care se afla pe un intreg perete, impartirea se va face jumatate pentru el, jumatate pentru ea. Partea de sus va trebui alocata articolelor pe care le folositi rar.

Cum sa proiectez un dressing?

Masoara rochiile cele mai lungi, paltoanele, pentru a sti inaltimea necesara pe care trebuie sa o aiba nisele din dressing destinate barelor de umerase; dimensiunile standard sunt:

  • 135 cm pentru paltoane, pardesiuri, rochii;
  • 80 - 100 cm pentru camasi, sacouri;
  • 80 cm pentru pantalonii dispusi pe umerase;
  • 70 cm pentru fuste;
  • 160 cm pentru rochiile de seara.

Sertarele, pe care le poti calcula la o inaltime de 20 cm, sunt ideale pentru depozitarea lenjeriei intime, a dresurilor, a sosetelor. Opteaza pentru unele cu amortizare, astfel atunci cand te grabesti si impingi cu forta sertarul, nu se va produce niciun zgomot.  Aspectuoase sunt si sertarele cu front de sticla. Pe site-ul nostru vei gasi si sisteme de sertare cu laterale metalice

Usile dressingului pot fi glisante sau batante (se deschid in exterior) - cele glisante te ajuta sa economisesti spatiu. Daca optezi pentru usi cu oglinda, acestea vor crea senzatia unei incaperi mai mari, dar au si rolul functional de a-ti putea admira tinuta.

usi cu oglinda pentru dressing

O alta optiune este ca dressingul tau sa nu aiba usi, adica rafturile cu haine si bara cu umerase sa fie la vedere. Nu uita de spatiile de depozitare pentru accesorii: genti, palarii, curele, esarfe, cravate, bijuterii, cat si de cel pentru incaltaminte. Tine cont si de optiunile de iluminat pentru dressingul tau. Spoturile, ledurile luminoase iti vor fi de un real ajutor cand vei fi nevoit sa iti cauti hainele pentru nu va trebui sa mai aprinzi lumina).

 Citeste articolul nostru si afla ce becuri sa alegi pentru fiecare incapere!

Nota: Tine cont de accesoriile utile pentru garderoba ta: umerase care au clipsuri, ideale pentru fuste, umerase pentru pantaloni (de tip etajat), umerase pentru curele sau cutii compartimentate ori pentru pantofi.​​​​​

Din ce material sa fac dressingul?

din ce material fac dressingul

Pal

Una dintre cele mai accesibile optiuni este PAL-ul, acesta il poti folosi pentru compartimentarea interioara (polite, tablie posterioara, fundul sertarului). Mai mult, poti alege PAL melaminat, disponibil intr-o gama diversificata de culori si texturi. Indiferent de ideile tale pentru compartimentarea dressingului, acest tip de material reprezinta o solutie eficienta si avantajoasa financiar.

​​​​​​​​Poti alege si MDF pentru usile dulapurilor

MDF-ul este un material mai dens si mai solid decat PAL-ul, dar are un cost de achizitie mai mare. Fie ca optezi pentru PAL, fie pentru MDF in cazul usilor dressingului, ai ca variante nuantele uni, dar si decoruri de lemn (de stejar, fag, nuc, cires). Atat placile din PAL, cat si cele din MDF sunt prelucrate (cu ajutorul melaminei, a furnirului). Ca atare, textura frumoasa a lemnului este imitata in mod fidel.

Gips carton

De asemenea, dulapul pentru dressing poate fi din rigips. Foloseste placi de gips carton pentru compartimentare si alege finisaje corespunzatoare. Indiferent de materialele folosite, asigura-te ca aerul din incapere este improspatat cu ajutorul unui ventilator pentru dressing.

Asadar, proiectarea unui dressing trebuie realizata cu grija si atentie, tinand cont de aspectele mentionate in acest articol. Acceseaza categoriile noastre de produse menite sa te ajuta in etapa de realizare a acestui tip de mobilier!

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.