Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid pentru prepararea si utilizarea ipsosului in proiecte de constructii

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 3 min

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul).

Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.

Cuprins

Cate feluri de ipsos exista?

Exista 3 categorii principale:

  1. Ipsosul de constructii - se obtine prin arderea pietrei de gips la temperaturi cuprinse intre 180-200°C. Culoarea acestuia poate fi alb-cenusie sau galbuie. Ipsosul de constructii se utilizeaza pentru pregatirea mortarelor pentru tencuieli si gleturi. Priza si intarirea acestuia incep dupa aproximativ 3-4 minute de la aplicare si dureaza aproximativ 6-30 de minute.
  2. Ipsosul de modelaj (alabastru) - utilizat in realizarea de ornamente si lucrari de finete si a mulajelor. Culoarea acestuia este alba.
  3. Ipsosul de stucatura (de alaunat) - deserveste lucrarilor de stucatura, sau in realizarea imitatiilor de marmura. Culoarea ipsosului de stucatura este alba sau cenusiu-deschisa.

Ce calitati prezinta ipsosul?

Ipsosul prezinta o serie de particularitati tehnice, pozitionandu-se de altfel in topul preferintelor constructorilor:

  • Este un bun izolator termic si acustic;
  • Este un material ieftin, netoxic si reciclabil;
  • Asigura protectie materialelor pe care le acopera;
  • Permite o buna aerisire a materialelor acoperite;
  • Protejeaza suprafetele, in caz de incendiu;
  • Regleaza umiditatea din camera, prin absorbtia apei;
  • O tenc uiala din ipsos se usuca mai repede deca una din ciment.

Unde se foloseste ipsosul de constructii?

Unde se foloseste ipsosul de constructii?

Ipsosul se utilizeaza in spatii interioare, fiind aplicat ca tencuiala pe anumite suprafete, ce pot fi  ulterior finisate, in functie de planul pentru amenajare. Cu ajutorul ipsosului, se pot realiza lucrari de vopsire, tapetare, lacuire, zugravire, umplere a golurilor, mulaje si chiar finsaje decorative (exista ipsosuri colorate).

Iata o lista cu recomandari de utilizare a ipsosului:

  • Refacerea peretilor - mici reparatii ale peretilor sau a tavanului, prin acoperirea unor sparturi sau fisuri ale acestora;
  • Montarea instalatiei electrice - fixarea si acoperirea coloanelor electrice in santurile sapate, dupa introducerea firelor in tuburi de copex, plastic. Iposul poate la fel de bine acoperi instalatii electrice fixate in polistiren;  
  • Reparatii in dreptul tevilor de calorifer - ipsosul poate acoperi gaurile prin care au fost trecute coloanele de apa calda, in timpul montarii centralei termice de apartament. Pentru un control foarte bun, mai ales in zonele greu accesibile din dreptul tevilor, se poate folosi o sipca mica din lemn sau chiar degetul, in locul spaclulului;
  • Reparatii in dreptul tamplariei PVC - dupa ce tamplaria a fost montata, iar spuma poliuretanica a fost indepartata, golurile pot fi acoperite cu ipsos.

Cum se prepara ipsosul?

Cum se prepara ipsosul?

Pregatirea ipsosului se realizeaza in cancioc sau in galeata, necesarul de material fiind stabilit in functie de dimensiunea lucrarii.

Un sfert de cancioc se umple cu apa rece si curata;

  • Se presara apoi ipsos peste apa din cancioc, pana cand materialul depaseste nivelul apei;
  • Se amesteca apoi continutul, cu ajutorul unui spaclu cu lama medie; trebuie sa se amestece si ipsosul de pe fundul canciocului, pana cand intregul continut devine o pasta omogena;
  • Dupa cateva minute, aceasta pasta incepe sa se ingroase, semn ca putem incepe aplicarea ipsosului. Cu cat aceasta pasta este mai groasa, cu atat ipsosul se va usca mai repede;
  • In cazul in care mai ramane material in cancioc si se intareste inainte de aplicarea sa pe suprafata respectiva, NU se va razui cu spaclul si nici NU se va adauga apa, incercandu-se astfel diluarea amestecului.

In caz contrar, ipsosul:

  • Nu se mai intareste;
  • Se usuca si crapa;
  • Se poate desprinde;
  • La contactul cu apa (in cazul aplicarii unui strat de vopsea peste) se inmoaie.

RECOMANDARE: in cazul in care ipsosul din cancioc s-a intarit, se va arunca intreaga cantitate de material neutilizat, canciocul se va spala foarte bine si se va prepara apoi o alta cantitate de ipsos.

Ce conditii trebuie asigurate inainte de aplicarea ipsosului?

Ce conditii trebuie asigurate inainte de aplicarea ipsosului?

Pregatirea suprafetei este o etapa importanta in procesul de aplicare a ipsosului, indiferent de modul in care acesta se aplica - manual sau mecanizat.

Conditii ce trebuie indeplinite, inainte de aplicarea acestui material:

  • Suprafata-suport trebuie curatata foarte bine de praf si impuritati;
  • Suprafata-suport trebuie umezita inainte de tencuire;
  • Temperatura suprafetei-suport trebuie sa fie intre 5 si 30°C, inainte de tencuire;
  • Suprafata-suport nu trebuie expusa vantului sau curentilor de aer. In caz contrar, ipsosul se poate usca prea rapid, crapand ulterior.

La noi gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online, rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.
Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, să fie gata doar să te apuci de mobilat și decorat. 
 Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cand vine vorba de prepararea betonului, ai doua optiuni: fie il prepari manual, fie te folosesti de o betoniera. In acest articol, vom analiza ambele variante si iti vom prezenta masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei in fiecare caz. Astfel, iti va fi mai usor sa decizi care este metoda pe care o vei alege.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Polistirenul este un material polimeric folosit pentru o mare diversitate de aplicatii, fiind deosebit de util pentru ambalarea produselor. De asemenea, prin proceduri chimice avansate de procesare, polistirenul este divizat in doua tipuri de materiale spumoase. Cele doua materiale sunt: polistirenul extrudat (XPS) si polistirenul expandat (EPS), pentru a fi utilizat preponderent in domeniul constructiilor la izolarea peretilor interiori sau exteriori. Desi ambele tipuri de izolatie sunt compuse din polistiren, cele doua procese de fabricatie produc produse finite cu performante distincte. Polistirenul extrudat este fabricat printr-un proces de extrudare continua, rezultand panourile izolante cu structura celulara omogena. Polistirenul expandat este produs prin expandarea granulelor sferice intr-o matrita, folosind caldura si presiune pentru a uni perlele de polistiren.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.