Rolul betonului armat in rezistenta materialelor
In realizarea zidariei din caramida, rosturile din mortar si caramizile asigura o rezistenta buna la compresiune, insa nu prezinta aceeasi fermitate in cazul intinderii. Mai mult decat atat, constructiile din zidarie simpla, prin lipsa unor structuri suplimentare de rezistenta, se pot rupe brusc (rupere casanta) in cazul unui cutremur.
De aceea, constructiile moderne prezinta in structura lor structuri de rezistenta cu beton armat. Acesta este un material compozit, obtinut prin turnarea betonului in jurul unei armaturi formate din bare si sarme de otel, ce se transforma (in urma uscarii) intr-un compus dur si rigid.
Ce sunt stalpisorii si centurile de beton armat?
Stalpisorii si centurile (zidaria confinata) sunt elemente de beton armat ale peretilor structurali din caramida.
- Incadrarea unui perete in centuri si stalpisori de beton armat garanteaza o rezistenta sporita in cazul unui seism.
- Turnarea betonului monolit in elementele de zidarie confinata (stalpisori - verticala / centuri - orizontala), garanteaza un comportament unitar (de tip monolit) a intregii structuri, deci toti peretii vor contribui la rezistenta acesteia.
- Aceste structuri pot suporta solicitari mult mai mari de INTINDERE si COMPRESIUNE, iar ruperea lor este mai putin casanta decat cea a unui perete simplu de zidarie.
Cum se construiesc in prezent casele cu zidarie confinata?
- Caramizile clasice (120 X 270 X 40 mm), utilizate in trecut pentru ridicarea constructiilor, au fost inlocuite de caramizi cu goluri verticale, de mari dimensiuni (365 X 200 X 238 mm), iar timpul de ridicare a unui perete a scazut simtitor.
- Intersectiile colturilor cu peretii se realizeaza astazi foarte simplu, prin turnarea unui stalpisor de beton armat (sambure) intre spaletii de zidarie.
- Zidaria din caramida se poate ancora cu usurinta in stalpisorii de beton, lasandu-se agrafe din rosturi in cofrajul stalpului.
- Cofrarea elementelor de zidarie confinata este simplu de realizat, panourile de cofraj acoperind ulterior fetele libere delimitate de peretii ziditi.
- Stalpisorii si centurile se realizeaza extrem de simplu, zidindu-se la multiplu de caramida si completandu-se apoi cu beton, pana la cota specificata in proiectul constructiei.
De ce “stalpisori” si nu “stalpi” din beton armat?
Utilizarea acestui diminutiv are menirea de a separa doua componente diferite din aceeasi structura de rezistenta a zidariei:
Stalpisorii (sau samburii) - alaturi de centurile din beton armat, inrameaza un perete de zidarie;
Stalpii (minim 40 X 40) - elemente pentru rezistenta de dimensiuni mari, utilizate pentru structurile din beton armat in cadre.
Stalpii si stalpisorii in cadrul aceleiasi structuri
- In cazul in care structurile din beton armat cedeaza, ruperea stalpilor este o consecinta directa a acestui fapt.
- In momentul in care un stalp s-a rupt, ceilalti stalpi se vor confrunta cu absorbtia unor forte din ce in ce mai mari. Daca structurile ramase inca intacte nu asigura o rezistenta suficient de puternica, o intreaga fatada a cladirii se poate prabusi.
- Integrarea elementelor de zidarie confinata in structurile din beton armat in cadre se face cu scopul de a nu fi posibila ruperea stalpilor, iar in cazul in care totusi cedeaza, sa nu existe o rupere brusca, ci o curgere (ductilitate).
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.