Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Etrierii - rolul acestor structuri de beton armat in constructii

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 13.03.2020 / Timp lectură: 2 min

In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. 

Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile;

Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.

Cuprins

Rolul betonului armat in rezistenta materialelor

In realizarea zidariei din caramida, rosturile din mortar si caramizile asigura o rezistenta buna la compresiune, insa nu prezinta aceeasi fermitate in cazul intinderii. Mai mult decat atat, constructiile din zidarie simpla, prin lipsa unor structuri suplimentare de rezistenta, se pot rupe brusc (rupere casanta) in cazul unui cutremur.

De aceea, constructiile moderne prezinta in structura lor structuri de rezistenta cu beton armat. Acesta este un material compozit, obtinut prin turnarea betonului in jurul unei armaturi formate din bare si sarme de otel, ce se transforma (in urma uscarii) intr-un compus dur si rigid.

Rolul betonului armat in rezistenta materialelor

Ce sunt stalpisorii si centurile de beton armat?

Stalpisorii si centurile (zidaria confinata) sunt elemente de beton armat ale peretilor structurali din caramida.

  • Incadrarea unui perete in centuri si stalpisori de beton armat garanteaza o rezistenta sporita in cazul unui seism.  
  • Turnarea betonului monolit in elementele de zidarie confinata (stalpisori - verticala / centuri - orizontala), garanteaza un comportament unitar (de tip monolit) a intregii structuri, deci toti peretii vor contribui la rezistenta acesteia.
  • Aceste structuri pot suporta solicitari mult mai mari de INTINDERE si COMPRESIUNE, iar ruperea lor este mai putin casanta decat cea a unui perete simplu de zidarie.

Ce sunt stalpisorii si centurile de beton armat?

Cum se construiesc in prezent casele cu zidarie confinata?

  • Caramizile clasice (120 X 270 X 40 mm), utilizate in trecut pentru ridicarea constructiilor, au fost inlocuite de caramizi cu goluri verticale, de mari dimensiuni (365 X 200 X 238 mm), iar timpul de ridicare a unui perete a scazut simtitor.  
  • Intersectiile colturilor cu peretii se realizeaza astazi foarte simplu, prin turnarea unui stalpisor de beton armat (sambure) intre spaletii de zidarie.
  • Zidaria din caramida se poate ancora cu usurinta in stalpisorii de beton, lasandu-se agrafe din rosturi in cofrajul stalpului.
  • Cofrarea elementelor de zidarie confinata este simplu de realizat, panourile de cofraj acoperind ulterior fetele libere delimitate de peretii ziditi.
  • Stalpisorii si centurile se realizeaza extrem de simplu, zidindu-se la multiplu de caramida si completandu-se apoi cu beton, pana la cota specificata in proiectul constructiei.

Cum se construiesc in prezent casele cu zidarie confinata?

De ce “stalpisori” si nu “stalpi” din beton armat?

Utilizarea acestui diminutiv are menirea de a separa doua componente diferite din aceeasi structura de rezistenta a zidariei:

Stalpisorii (sau samburii) - alaturi de centurile din beton armat, inrameaza un perete de zidarie;

Stalpii (minim 40 X 40) - elemente pentru rezistenta de dimensiuni mari, utilizate pentru structurile din beton armat in cadre.

Stalpii si stalpisorii in cadrul aceleiasi structuri

  • In cazul in care structurile din beton armat cedeaza, ruperea stalpilor este o consecinta directa a acestui fapt.
  • In momentul in care un stalp s-a rupt, ceilalti stalpi se vor confrunta cu absorbtia unor forte din ce in ce mai mari. Daca structurile ramase inca intacte nu asigura o rezistenta suficient de puternica, o intreaga fatada a cladirii se poate prabusi.
  • Integrarea elementelor de zidarie confinata in structurile din beton armat in cadre se face cu scopul de a nu fi posibila ruperea stalpilor, iar in cazul in care totusi cedeaza, sa nu existe o rupere brusca, ci o curgere (ductilitate).

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Cand vine vorba de prepararea betonului, ai doua optiuni: fie il prepari manual, fie te folosesti de o betoniera. In acest articol, vom analiza ambele variante si iti vom prezenta masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei in fiecare caz. Astfel, iti va fi mai usor sa decizi care este metoda pe care o vei alege.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.