Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de dibluri si folosirea corecta a acestora

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 14.06.2022 / Timp lectură: 3 min

Prinderea in perete sau in tavan a corpurilor de iluminat, a mobilei, tablourilor si multor altor obiecte se realizeaza cu ajutorul diblurilor. Acestea sunt adesea din plastic sau metal si au rolul de a fixa in zidarie cuie si suruburi. 

Pentru montarea corecta a diblurilor, gaurile din diverse materiale trebuie sa aiba dimensiunile potrivite. Daca diametrul este prea mare, diblurile nu se pot ancora suficient de bine in perete sau in tavan. Diametrul burghiului ar trebui sa aiba aceeasi dimensiune cu diblul.

De asemenea, pentru fixarea anumitor produse din plastic, spre exemplu, este necesara o gaura cu o lungime mai mare cu cativa milimetri. In acest caz, surubul se ancoreaza in varful diblului si are nevoie de spatiu suplimentar in golul din perete.  

Foloseste o masina de gaurit fara percutie pentru materialele cu goluri si cu percutie usoara pentru materialele pline. In acelasi timp, poti opta pentru o scula cu gaurire rotativa. Iata in continuare principalele tipuri de dibluri si cum il poti alege pe cel potrivit pentru proiectul tau. 
 

Cuprins

Dibluri universale

Pentru materiale uzuale, precum BCA, caramida sau gips carton, poti folosi dibluri universale. Acestea se fixeaza fie prin extindere, in cazul betonului si a altor suprafete dure, fie prin innodare, in peretii realizati din produse cu goluri. 

Dibluri pentru zidarie

Sunt disponibile mai multe tipuri de dibluri pentru zidarie: cu gheare, pentru BCA si alte tipuri de materiale; cu cap inecat de tip S sau W; cu surub L pentru fixarea tablourilor, de pilda; diblu pentru caramida cu goluri s.a. 

Citeste si: Ghid pentru realizarea zidariei de caramida - avantaje, pasi de urmat si sfaturi practice
diblu zidarie

Dibluri pentru beton

Pentru betonul proaspat sau cand este necesara fixarea fara presiune de extindere, opteaza pentru acorele chimice. Surubul este introdus intr-un cartus cu mortar de legare. Sunt si alte tipuri de dibluri pentru beton pe care le poti folosi: cu montaj prin lovire, cu expansiune s.a.

diblu beton​​​​​​​

Dibluri pentru gips carton

Pentru fixarea unor obiecte pe pereti din gips carton, ai nevoie de ancore speciale pentru cavitati. Astfel, diblurile pentru rigips pot fi autoperforante, de tip T, rabatabile cu arc, de tip Y etc.

Dibluri pentru polistiren

Ancorele pentru polisiren sunt folosite pentru fixarea placilor pe diferite suprafete, cum ar fi cele din lemn, OSB sau BCA. Diblurile pentru polistiren au o forma speciala si trebuie alese in functie de materialul de suport. Cuiul pentru aceste ancore este din plastic. 

Iti recomandam si: Cum se monteaza placile de polistiren?  

diblu gips carton​​​​​​​​​​​​​​

Dibluri pentru vata minerala

Fixarea termoizolatiilor pe suport de beton, BCA sau caramida plina se realizeaza cu dibluri pentru vata minerala. Ansamblul de ancorare este constituit dintr-o flansa, un diblu si un cui.

diblu polistiren​​​​​​​

Citeste si: Cum se monteaza vata minerala bazaltica?

Mai mult, ai la dispozitie o serie de dibluri speciale: de fixare a obiectelor sanitare; sub forma conica pentru ancorarea unor obiecte pe fatada, in termosistem; cu tija lunga pentru montarea ramelor sau cadrelor. 

Mai mult, in aceasta categorie putem introduce conexpandurile, care sunt ancore folosite pentru asamblarea unor elemente de structura sau cu rol decorativ. Astfel de produse sunt de mai multe tipuri, potrivite pentru diverse materiale. 

Cum alegi diblurile potrivite?

Primul aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este materialul. Iti este folositor un diblu universal sau te-ar ajuta mai mult un element de fixare pentru BCA, caramida cu gauri, beton, polistiren, gips carton sau vata minerala? De asemenea, iata care sunt alte elemente pe care sa le iei in considerare, astfel incat diblul sa fie potrivit pentru proiectul tau.

Dibluri cu gaurire sau autoperforante 

Pentru diblurile cu gaurire ai nevoie de o bormasina si un burghiu cu dimensiunile potrivite: acelasi diametru ca diblul si o lungime cel putin la fel de mare. In cazul in care nu ai la dispozitie o masina de gaurit si vrei sa ancorezi elemente de un perete din gips carton, de pilda, poti folosi dibluri rapide, autoperforante. 

Iti recomandam si: Cum realizezi izolatia interioara a locuintei, pas cu pas. Avantaje si materiale recomandate

 dibluri​​​​​​​

Dimensiunile diblului

Alege diametrul diblului in functie de incarcatura pe care trebuie sa o suporte, adica de sarcina elementului care trebuie ancorat. Cu cat diametrul este mai mare, cu atat lungimea ar trebui sa fie mai mare. 

In acelasi timp, ia in calcul grosimea peretelui sau a tavanului. Pentru o fixare cat mai sigura, alege o lungime cat mai mare a diblului, dar care sa fie in concordanta cu grosimea materialului suport. 

Elementul care trebuie fixat

Pe langa incarcatura elementului care trebuie fixat cu dibluri, tine cont si de natura acestuia. Spre exemplu, pentru montarea plintei pentru parchet sunt folositoare diblurile cu surub, iar cele care au cui pot fi utilizate pentru ancorarea tablourilor. Mai mult, poti alege intre cele normale sau cu cap ingropat. 

Vezi oferta variata de produse pe mathaus.ro si achizitioneaza dibluri si alte accesorii potrivite pentru proiectele tale. Daca ai nelamuriri sau ai nevoie de un sfat, contacteaza specialistii nostri.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.