Montare mocheta: cum pregatesti suprafata si ce conditii trebuie sa fie in ambient
Inainte de montarea unei mochete pe pardoseala unei camere din locuinta, este important sa parcurgi cativa pasi esentiali. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa eliberezi complet incaperea, indepartand toate piesele de mobilier. Apoi, asigura-te ca temperatura camerei este in jur de 15°C si ca umiditatea nu depaseste 70%. Pentru a permite mochetei sa se aclimatizeze, desfa rolele si lasa-le in camera timp de 24 de ore.
Daca suprafata are neregularitati minore, va trebui sa o slefuiesti, sa o grunduiesti si sa o chituiesti complet. In cazul unei sape cu denivelari mari, este necesara egalizarea cu o masa de spaclu autonivelanta. O sapa anhidra noua necesita slefuire si grunduire, iar pentru o sapa din asfalt turnat se recomanda slefuirea, grunduirea si chituirea, daca este cazul. Daca pardoseala este din nisip, este necesara aplicarea unui grund de aderenta. In cazul placilor aglomerate din gips sau fibra lemnoasa, imbinarile trebuie chituitite, iar suprafata trebuie sa fie slefuita si grunduita. Pentru placile din PVC sau ceramica, asigura-te ca toate placile desfacute sunt lipite inainte de montarea mochetei.
Cum scoti mocheta veche?
Scoaterea plintei vechi
Daca plinta este lipita, straturile de deasupra sa (tapet/zugraveala) se pot deteriora. Prin urmare, zugraveala si tapetul de deasupra plintei se vor cresta cu ajutorul unui cutter cu lama curbata. Pentru ridicarea plintei vechi, se poate utiliza fie un spaclu stabil, fie o dalta. Odata ce ai ridicat plinta, scoate cu grija cuiele, pentru a se evita o accidentare nedorita.
Indepartarea mochetei vechi
Daca exista deja o mocheta si vrei sa montezi acum una noua pe aceeasi suprafata, trebuie mai intai sa scoti mocheta veche pentru ca ea nu poate avea rolul de suprafata-suport pentru una noua. Taie mocheta veche in fasii subtiri, cu ajutorul unui cutter cu lama curbata. Cu cat fasiile vor fi mai subtiri, cu atat se vor desprinde mai usor. Cu ajutorul unui spaclu, indeparteaza apoi urmele de adeziv ramase in urma desprinderii.
Pregatirea pardoselii pentru montarea mochetei
Slefuieste foarte bine pardoseala: pentru suprafete mici, se poate folosi un spaclu; pentru suprafete mari, se recomanda utilizarea unui polizor pentru beton. Va trebuie sa inlaturi apoi praful si reziduurile rezultate in urma slefuirii pardoselii. Verifica cu ajutorul unei nivele cu bula de aer, daca pardoseala este dreapta, pentru a nu exista denivelari pe intreaga sa suprafata. Tocmai din acest motiv se si grunduiesc anumite portiuni din pardoseala, ce prezinta unele carente.
Pe suprafetele-suport absorbante, se recomanda aplicarea unui strat de grund de profunzime. Asteapta ca grundul sa se usuce foarte bine, apoi schituieste intreaga suprafata. Cu ajutorul unei mistrii, aplica intr-un mod plan masa de spaclu pe intreaga suprafata-suport. La final, intreaga suprafata se grunduieste, chiar si pe suprafetele peste care s-a aplicat in prealabil chit.
Montarea noii mochete
La momentul achizitiei, intreaga cantitate de mocheta cumparata trebuie sa provina din aceeasi rola. Se vor evita astfel eventualele diferente de nuanta. In cazul in care respectiva incapere este foarte lata, va fi nevoie de 2-3 benzi de mocheta, ce vor fi aplicate succesiv pe pardoseala. Lungimea unei benzi de mocheta trebuie sa coincida cu lungimea pardoselii + 20 cm. Daca in spatiul respectiv exista calorifer, trebuie sa se tina cont de acest lucru, la calculul dimeniunilor. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de necesarul de mocheta pentru plinte. Rolele de mocheta se deruleaza cu directia firelor pe directia generala de privire in spatiul respectiv. De obicei, aceasta este dinspre usa catre fereastra.
Benzile de mocheta se potrivesc apoi pe pardoseala, astfel incat sa ramana cantitati egale de material in exces, atat de o parte, cat si de cealalta. Mocheta se netezeste apoi, eliminandu-se orice denivelare. Se impinge mocheta in canturi, iar materialul in exces se taie pe verso, cu ajutorul unui cutter cu lama curbata. La colturi, se realizeaza o serie de crestaturi in portiunea suplimentara de material, pentru detensionarea mochetei.
Fiecare banda noua de mocheta va respecta aceiasi pasi de fixare. Benzile de mocheta trebuie sa fie paralele, iar suprapunerile acestora nu trebuie sa masoare mai mult de cativa centimentri. Bucatile in exces taiate in tot acest proces se vor pastra pentru plinte. Dupa efectuarea decupajului, se lasa mocheta in repaos pentru 24 de ore, iar ulterior, benzile de mocheta se pliaza din nou catre mijlocul incaperii (se pot plia si din lateral, pentru a nu se lovi de perete).
Aplicarea adezivului
Dispune adezivul direct pe pardoseala, incepand de la peretele opus mochetei indoite, iar apoi se va uniformiza cu ajutorul unui spaclu cu dinti. Dintii spaclului asigura o grosime optima a stratului de adeziv. Dupa ce ai aplicat adeziv pe pardoseala libera, nu se va pasi peste acea suprafata. Asteapta pana cand adezivul s-a uscat complet, verificandu-se apoi cu degetul daca este pregatit pentru lipire: adezivul sa se simta la atingere ca fiind uscat, fara sa adere pe deget.
Dupa uscarea adezivului, intinde din nou mocheta peste pardoseala si apasa foarte bine mocheta pe patul de adeziv. Pentru debitarea exacta a marginilor, preseaza puternic mocheta in cant, eliminand apoi excesul cu ajutorul unui cutter. Dupa taierea marginilor, mocheta nu trebuie sa mai preseze peretele.
In zona de suprapunere a doua benzi, realizeaza o taietura dubla, ce va elimina simultan surplusul celor doua fasii de mocheta. Pentru acest lucru, utilizeaza lama-trapez si o sina de otel pentru directie (ex: sina pentru tapet), de-a lungul careia se va efectua taietura. Taietura dubla se realizeaza doar pe portiunea in care s-a aplicat adezivul. Dupa taiere, scoate mai intai surplusul de mocheta de deasupra, apoi cel de dedesubt. Repeta intregul proces de aplicare a adezivului si pentru cealalta jumatate de mocheta. Dupa uscare, reaseaza mocheta peste patul de adeziv, presand cu putere. In final, realizeaza o taietura dubla pentru innadire, la fel cum ai procedat in cazul primei jumatati de mocheta.
Alegerea plintei
Taie segmentele de plinta cu ajutorul unui fierastrau pentru metal. Traseul taieturii va fi marcat cu ajutorul unui echer reglabil, apoi se va taia partea superioara, la unghiul potrivit. Partea inferioara a plintei (mai subtire) poate fi crestata mai intai cu ajutorul unui cutter cu lama curbata, apoi rupta manual. Cel mai simplu mod prin care plinta se poate fixa de perete este cu ajutorul cuielor. Inainte de fixare, trebuie verificat daca in spatele plintei exista un traseu de fire sau cabluri.
Benzile de mocheta se vor taia la inaltimea plintei, pe verso. Pentru acest pas, utilizeaza cutterul cu lama curbata. Apoi, fasiile lipeste fasiile de mocheta pe suprafata plintei. In acest scop, plinta este prevazuta cu banda adeziva. Daca se vor lipi mai multe fasii pe aceeasi plinta, trebuie sa respecte acelasi principiu al directiei firelor.
Mathaus te ajuta cu materialele de care ai nevoie pentru montarea mochetei, ca atare, acceseaza categoriile noastre de produse si fii pregatit pentru schimba aspectul oricarei incaperi!
Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.