Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid pentru realizarea zidariei de caramida - avantaje, pasi de urmat si sfaturi practice

Actualizat: 29.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/09/shutterstock_462908392-1-800x533.jpg

Caramida este un material de constructie folosit inca din Epoca Bronzului datorita numeroaselor sale avantaje, a durabilitatii crescute si a faptului ca poate fi folosita in diferite lucrari de constructie. In acest articol vei afla care sunt caracteristicile caramizilor si de ce sunt recomandate pentru lucrarile de zidarie, dar si cum pui in practica o astfel de lucrare.

Cuprins

Clasificarea tipurilor de caramida pentru zidarie

Clasificarea tipurilor de caramida pentru zidarie

Caramida este un material de constructie realizat din argila arsa sau ceramica si poate fi clasificata in doua tipuri: caramida plina sau caramida cu goluri. Iata care sunt caracteristicile fiecarui tip de caramida si cum poti sa le folosesti in proiectele de zidarie:

Zidaria din caramida plina

Caramida plina sau blocul ceramic este un material cu durabilitate mare si poate fi folosita pentru constructia peretilor de rezistenta, protejat pe ambele parti cu tencuiala, a stalpilor si a cosurilor de fum. Pentru constructia cosurilor de fum poti folosi si caramizi refractare. Caramizi cu ce se pot construii si gratarele.

Pe de alta parte, caramida plina nu are proprietati termoizolante, insa poate fi folosita ca material de finisaj atat pentru peretii interiori, cat si pentru cei exteriori, astfel incat sa creezi un design placut si deosebit.

Zidaria din caramida cu goluri

Caramida cu goluri este realizata din argila si este prelucrata cu ajutorul unor matrite care creeaza mai multe spatii goale in interiorul sau. Spre deosebire de caramizile pline, zidaria din caramida cu goluri are proprietati termoizolante si fonoizolatoare, fapt care se datoreaza tocmai spatiilor goale specifice.

Acest tip de caramida are o durabilitate mare si ofera rezistenta sporita la cutremure, fiind un bun material ignifug, rezistent la temperaturi ridicate.

Blocurile ceramice cu goluri pot fi de doua tipuri: cu goluri orizontale si verticale. Caramizile cu goluri verticale, de exemplu, sunt potrivite pentru constructia peretilor exteriori si sunt cele mai folosite tipuri de caramizi pentru zidarii.

Caramizile cu goluri orizontale au o greutate redusa si sunt folosite in special pentru peretii nestructurali de interior sau pentru pereti despartitori, indiferent de tipul structurii de rezistenta.

caramia

Executarea zidariei de caramida - pasi de urmat si sfaturi practice

Executarea zidariei de caramida - pasi de urmat si sfaturi practice

Atunci cand executi o lucrare de zidarie cu caramizi, modul in care asezi caramizile are un rol important in ce priveste rezistenta si durabilitatea lucrarii. Iata tot ce trebuie sa stii despre montarea caramizilor si efectuarea unui astfel de proiect de zidarie:

Stabilirea proiectului

Inainte sa incepi lucrarea de zidarie propriu-zisa, este necesar sa trasezi locul in care vei ridica zidurile. In planul pentru trasarea zidurilor trebuie sa incluzi toate elementele, precum colturi sau golurile pentru ferestre si usi. Trasarea o poti face cu ajutorul sforilor, dreptarelor sau sabloanelor de metal.
Sfoara se fixeaza la extremitatile zidului si trebuie sa fie bine intinsa. O vei folosi si ulterior ca sa verifici daca structura de caramida este pozitionata corect.

Pentru golurile usilor si ferestrelor, ai nevoie de sabloane de metal sau bucati de lemn asezate in aceste spatii si sustinute cu spraituri pe durata lucrarii de zidarie. Aceste elemente de constructie sunt cunoscute si sub numele de buiandrugi.

Asezarea caramizilor

Grosimea zidariei depinde intr-o mare masura de modul in care asezi caramizile. Totodata, rosturile verticale ale randurilor suprapuse de caramizi nu trebuie asezate unul peste celalalt deoarece zidul se poate desprinde foarte usor.
Rosturile reprezinta spatiile umplute cu mortar si sunt cunoscute si sub numele de legatura sau tesatura. Legatura zidariei cu caramida pentru zidurile de o caramida poate fi de mai multe feluri, dupa cum urmeaza:

  • pe lungime - caramizile sunt asezate pe lungime, iar la fiecare al doilea rand de la capatul zidului se aseaza cate o jumatate de caramida, astfel incat rosturile sa nu se suprapuna
  • pe latime - caramizile sunt asezate pe latime, iar la fiecare al doilea rand de la capatul zidului se aseaza cate doua caramizi de ¾
  • in cruce sau pe randuri suprapuse - practic, acesta combina cele doua tipuri de zidarie cu caramizi prezentate anterior, pe lungime si pe latime. De retinut faptul ca, pe straturile cu caramizi asezate pe latime, la capatul zidului se aseaza cate doua caramizi de ¾
  • in bloc - caramizile sunt asezate ca la zidaria in cruce, cu singura diferenta ca, se vor aseza cate doua caramizi de ¾ la capatul zidului doar pe straturile cu caramizi montate pe lungime

Stabilirea grosimii zidurilor

In cazul caramizilor cu goluri, poti realiza ziduri cu urmatoarele grosimi:

  • ½ caramida, cu o grosime cuprinsa intre 12.5 si 15 cm - pentru pereti despartitori
  • 1 caramida, cu grosimi de 25, 30 sau 37.5 cm - zidurile de 25 cm sunt ideale pentru peretii interiori din locuinta, zidurile de 30 cm sunt ideale pentru peretii exteriori ai casei, iar zidurile cu grosime de 37.5 cm sunt ideale pentru pereti exteriori din zone cu temperaturi mici
  • 1 ½ caramida, cu grosime de 37.5 sau 45 cm - pentru peretii exteriori ai cladirilor

In cazul peretilor din caramizi pline, peretii pot avea urmatoarele grosimi:

  • ¼ caramida, cu o grosime de 7.5 cm - pentru pereti despartitori, care nu depasesc inaltimea de 2.70 m, si 3.30 m lungime, atunci cand nu sunt armati sau 3.5 m inaltime, respectiv 5 m lungime, in cazul peretilor armati
  • ½ caramida, cu grosime de 12.5 - pentru pereti despatitori pe care se pot monta radiatoare sau obiecte sanitare
  • 1 caramida sau 1 ½ caramida, cu grosime de pana la 37.5 cm - pentru pereti de rezistenta. In cazul zidurilor dintre apartamente sau cel de pe holuri si casa scarii, grosimea poate fi de 25 de cm
  • 2 caramizi, cu grosime de 50 cm - pentru zidurile exterioare din zonele cu temperaturi joase

Rosturile pentru legaturi

Caramizile mai pot fi asezate si pe muchie (pe cant), cu exceptia caramizilor cu goluri pe verticala, care vor fi asezate numai pe latime. In ce priveste grosimea legaturii zidariei, aceasta trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni:

  • rosturile orizontale trebuie sa aiba 12 mm
  • resturile verticale trebuie sa aiba 10 mm

In cazul zidurilor care se intalnesc si formeaza colturi, legaturile trebuie facute astfel incat zidaria sa nu se desfaca, iar caramizile se tes, imbinandu-se intre ele pe fiecare rand.

Dupa nivelarea mortarului se aseaza caramizile pe randul urmator. Atunci cand asezi fiecare caramida, aceasta trebuie impinsa usor catre caramida asezata anterior, lovind usor cu manerul mistriei. La final trebuie indepartat excesul de mortar iesit printre rosturi.

Materialele folosite pentru mortar

Mortarul folosit pentru realizarea legaturii dintre caramizi poate fi pe baza de var, ciment sau ipsos.

Atunci cand aplici mortarul pentru rosturile orizontale, acestea trebuie umplute complet. Pentru rosturile verticale, mortarul va fi aplicat cu ajutorul mistriei pe portiunile marginale. Intinderea si nivelarea mortarului se poate face cu lopata cancioc.

Cateva sfaturi utile pentru o lucrare de zidarie de caramida rezistenta

Cateva sfaturi utile pentru o lucrare de zidarie de caramida rezistenta

Pentru o lucrare de zidarie rezistenta, tine cont de sfaturile de mai jos:

  • pentru peretii de caramida, grosimea recomandata este de 25 de cm
  • verificarea orizontalitatii zidariei se poate face cu o sfoara de trasare intinsa cat mai bine intre extremitatile zidariei sau cu firul cu plumb
  • foloseste un boloboc ca sa verifici daca ai asezat corect caramizile
  • pentru sporirea gradului de rezistenta a zidurilor din caramida, se adauga armaturi de otel-beton sau beton simplu armat, asa cum este cazul centurilor de beton (zidarie armata)
  • zidaria se executa in randuri orizontale si asezarea caramizilor incepe de la colturi
  • in cazul in care intrerupi lucrarea de zidarie, nu aseza mortar peste ultimul rand de caramizi deoarece acesta se va intari si nu iti va permite o legatura buna cu noul strat de mortar pe care il vei aseza cand vei relua lucrul
  • totodata, intreruperile din timpul zidariei se lasa sub forma unor trepte cu o inaltime care nu trebuie sa depaseasca 1 m
  • nu sunt recomandate intreruperile deasupra sau in dreptul capetelor buiandrugilor
  • primul si ultimul rand trebuie executat din caramizi asezate in curmezis
  • inainte de folosire, caramizile trebuie udate bine cu apa
  • pentru taierea caramizilor vei folosi un ciocan de zidar sau  o unealta electrica prevazuta cu disc abraziv, iar taierea trebuie efectuata transversal

Realizarea unei zidarii din caramida are numeroase avantaje, de la faptul ca este solida si rezistenta si pana la faptul ca este usor de intretinut si nu necesita multe reparatii in timp. Caramida poate fi astfel folosita pentru realizarea structurilor de rezistenta, zidurilor interioare si exterioare, dar si pentru decorarea suprafetelor.

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.