Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se monteaza vata minerala bazaltica?

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min

Daca cunosti importanta izolatiei exterioare a casei tale, inseamna ca ai cautat un material de top care sa iti ofere confort termic atat iarna, cat si vara, precum si facturi mai mici la utilitati. Vata minerala bazaltica este un produs de izolatie devenit deja popular, obtinut din materiale naturale, cu proprietati care asigura eliminarea pierderilor de caldura in anotimpul rece, iar in sezonul cald protejeaza casa de arsita soarelui. Daca aceasta a fost si alegerea ta, felicitari! In acest articol iti vom spune pas cum pas cum se monteaza vata minerala bazaltica.

Cuprins

Cum se monteaza vata minerala bazaltica?

1. Pregateste suprafata de lucru. Etapa de pregatire inseamna sa te asiguri ca peretii peste care vei monta vata bazaltica sunt in perfecta stare, au suprafata stabila, curata si uscata:

 • daca sunt pereti cu tencuiala sau vopsea veche, se verifica sa nu existe lipsuri, denivelari sau bucati de vopsea care se desprinde; se curata de praf si murdarie;  
 • daca sunt pereti cu tencuiala noua, aceasta trebuie sa fie maturata (3-4 saptamani), deci se lasa o perioada de timp pana cand tencuiala face priza, devenind suficient de rezistenta; se va curata de praf;

Nota: Tencuielile slabe, care se desprind trebuie indepartate. Golurile poti fi umplute cu ajutorul gletului. Bucatile de vopsea se indeparteaza prin razuire si slefuire ori solutie chimica, iar curatarea se face cu un jet puternic de apa sau cu o perie.

2. Instaleaza profilul de soclu. Suportul care va sustine vata bazaltica se monteaza de regula la o inaltime de 30 cm deasupra solului. Decupeaza-l potrivit dimensiunilor corespunzatoare si fixeza-l in perete cu ajutorul diblurilor (inserate din 30 in 30 de cm). Cu ajutorul conectorilor de plastic vei imbina profilele intre ele. Verifica, de fiecare data, cu nivela ca profilul este asezat perfect orizontal.Utilizeaza pene pentru reglarea planietatii si elemente de imbinare intre profile (lasand un rost de 2-3 mm pentru a evita dilatarile termice). Profilul de soclu, montat în zona colțului clădirii,  se decupeaza la unghi de 45° asigurandu-va ca nu deteriorati picuratorul.

3. Pregateste mortarul adeziv. Intr-un recipient cu apa curata potabila (nu apa de ploaie, nu apa din rau) se toarna pulberea de adeziv si amesteca cu un mixer electric la viteza redusa. Lasa timp de 5 minute, apoi se amesteca inca o data. Odata ce ai obtinut o consistenta omogena inseamna ca mortarul adeziv este gata pentru a fi aplicat.

Important! Dupa ce ai pregatit mortarul adeziv acesta trebuie folosit in urmatoarele doua ore. Daca incepe sa faca priza nu mai este bun pentru utilizare

4. Aplica mortarul adeziv pe placile de vata minerala bazaltica. Iti prezentam mai jos doua posibile metode de aplicare a mortarului adeziv. Unealta ajutatoare de care te vei folosi este gletiera sau mistria:

 • pe conturul placii: oficial se numeste metoda cordon perimetral - puncte, adica adezivul se aplica de-alungul marginilor panoului (intr-un stat de 1 - 2 cm), iar in mijloc se pun 3 cercuri, fiecare de dimensiunea unei palme;
 • pe toata suprafata placii: mortarul adeziv se aplica continuu pe toata suprafata placii de izolatie;

5. Lipeste placile de vata minerala bazaltica.      

 • Incepe prin montarea primului panou in centrul profilului de soclu si continua sa montezi panourile urcand pe fatada cladirii. Amplaseaza panourile astfel incat imbinarile dintre ele sa fie decalate vertical;
 • Pozitioneaza corect panourile lovindu-le usor;
 • Nu monta panouri cu latimea sau inaltimea mai mica de 200 mm.
 • Amplaseaza panourile asigurandu-te ca nu raman spatii goale intre ele. Nu se aplica in niciun caz mortar adeziv pe muchie.
 •  Elimina surplusul de mortar care iese din imbinările panourilor, pentru a evita puntile termice si fisurarea tencuielii decorative.
 • Nu incerca sa corectezi pozitia unui panou după ce l-ai lipit, deoarece risti sa rupi legaturile dintre mortar si suport.
 •  In spatiile ce corespund deschiderilor din fatada, este necesara decuparea panoului izolator in forma de steag, pentru a ne asigura ca imbinarile verticale si orizontale nu se suprapun peste marginile deschizaturii respective.
 •  Muchia panoului izolator trebuie instalata la o distanta de cel puţin 200 mm de marginea deschiderii.
 • Imbinarile panourilor in unghiurile fatadei/colturi trebuie sa fie decalate in sistem pieptan/tesut.
 • Umpleti rosturile mai mari de 2 mm dintre panourile izolatoare cu straifuri de placi de vata bazaltica. NU umpleti niciodata rosturile cu mortar, deoarece ar putea cauza punti termice si fisurarea tencuielii!

Important! Rosturile care raman NU le umple cu mortar, ci cu straifuri de vata minerala bazaltica.

6. Fixeaza mecanic placile de izolatie

Odata lipite toate placile de vata minerala bazaltica urmeaza prinderea lor de perete cu dibluri, dibluirea se face la 1-3 zile de la lipirea placilor termoizolante cu mortar adeziv. Lungimea si diametrul elementelor de fixare mecanica depind de tipul de suport (in functie de categoria de folosinta indicata in ETAG004) si de grosimea panoului de vata minerala folosit.

 • Gaurile din panou se vor efectua prin materialul izolator in substrat, folosind un burghiu si tehnica specifica in functie de suportul folosit. Ex. caramida cu goluri - fara percutie
 • Adancimea de fixare va fi cea indicata in proiect. Cresteti intotdeauna adancimea cu 10 mm pentru a va asigura ca praful rezultat din operatiune nu va interfera cu fixarea.
 • Numarul de dibluri variaza in functie de inaltimea cladirii si suprafata respectiva, precum si de zona de vant si gradul de expunere a cladirii. Se recomanda oricum cel putin 5/6 dibluri pe m2 . Se va folosi un ciocan de cauciuc pentru introducerea perfecta a diblurilor prin vata minerala bazaltica.
 • Numarul de dibluri trebuie stabilit printr-un calcul static care va tine seama de amplasarea cladirii si fortele vantului. Forta vantului este mai mare pe marginile cladirii, drept pentru care in aceste zone este nevoie sa se distribuie un numar mai mare de dibluri.
 • Introducerea diblului trebuie sa se faca cu atentie, prin insurubare. Rozeta elementului de fixare trebuie fixata astfel incat sa fie in planul fetei panoului izolator. Nu introduceti prea mult capatul diblurilor in interiorul panoului. Daca diferenta de nivel este mai mare de 5 mm, diblul va fi eliminat si se va realiza un nou punct de fixare in zona adiacenta.

​​​​​​​7. Pregateste mortarul pentru plasa de armare. Toarna continutul intr-un recipient cu apa curata. Amesteca cu mixerul la turatie mica. Lasa mortarul sa se odihneasca 10 minute, apoi amestecati din nou. Cand obtineti o compozitie omogena este gata de aplicat.

Dupa ce este gata, produsul trebuie folosit in maxim 3 ore. In timpul aplicarii, masa de spaclu trebuie amestecata aproximativ o data la 30 de minute.​​​​​​​

8. Intinde mortarul de armare pe suprafata peretelui.

Pentru aplicarea masei de spaclu se vor avea in vedere conditiile climatice, in care temperatura aerului trebuie sa fie mai mare de +5 °C si mai mica de 30° C.

​​​​​​​Cu ajutorul unei gletiere dintate de 10 mm, aplica pe suprafata panourilor de vata bazaltica minerala primul strat de mortar de armare. Intinde-l in fasii verticale de aceleasi dimensiuni ca si plasa de armare.

​​​​​​​9. Fixeaza plasa de fibra de sticla. Aplica fasiile de plasa de armare de sus in jos si preseaza-le pentru o buna fixare. In zona colturilor ferestrelor este necesar ca acestea sa se aplice in unghi la 45 de grade pentru a preveni aparitia fisurilor.

​​​​​​​10. Aplica al doilea strat de mortar de armare. Dupa ce ai terminat de intins plasa, pentru o foarte buna fixare a acesteia intinde un al doilea strat de mortar. Niveleaza acest ultim strat cu ajutorul dreptarului, astfel suprafata va fi pe deplin plana pentru aplicarea tencuielii decorative.

​​​​​​​11. Realizeaza finisarea peretilor. Odata ce ai incheiat procesul de armare si te-ai asigurat ca peretii sunt nivelati, vei astepta cel putin 72 de ore pentru uscarea suprafetei. Apoi vei putea aplica amorsa  cu ajutorul unei role.

​​​​​​​12. Aplica tencuiala decorativa. Dupa ce amorsa s-a uscat (aproximativ 24 de ore) vei aplica tencuiala decorativa.

​​​​​​​Respectarea cu rabdare a pasilor de montare a vatei minerale bazaltice, conduce la un proiect de succes, o investitie de durata pentru casa ta.​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.