Găsește repede ce ai nevoie

Cum se demonteaza si cum se monteaza un calorifer?

Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.

Cum demontez caloriferul?

1. Inchide robinetii caloriferului, robinetul de tur (cel din partea de sus) si robinetul de retur (cel din partea de jos).

2. Scoate presiunea din calorifer prin dopul de aerisire. Pregateste un recipient in care sa se scurga apa din calorifer. Desfa dopul cu o cheie de aerisit calorifere sau cu o surubelnita dreapta. Va incepe sa curga apa si sa iasa aerul.

3. Goleste caloriferul de apa. Pregateste o galeata si un recipient mai mic (o caserola) pe care sa o poti manui usor. Desurubeaza doar putin (cu ajutorul unei chei reglabile) filetul de la robinetul de retur (cel de jos).

Pozitioneaza recipentul dedesubtul lui. Este necesar sa desfaci cu grija filetul pentru ca apa sa nu curga pe podea. Astfel, ea se va scurge putin cate putin in recipient. Pe masura ce vasul se umple, toarna continutul in galeata de langa tine. Dupa ce toata apa a iesit din calorifer poti desuruba complet filetul.

4. Indeparteaza caloriferul de pe pozitie. Acum ca l-ai golit de apa, cu ajutorul cheii reglabile desurubeaza si filetul de la robinetul de tur (cel de sus). Desprinde caloriferul din consolele de sustinere aflate pe perete sau daca este calorifer vechi, din fonta, scoate piesele de la insurubare. Apoi trage caloriferul din sistemul de prindere si indeparteaza-l de la spatiul de lucru.

Cum montez caloriferul nou?

1. Pregateste caloriferul. Scoate-l din ambalaj, vei vedea ca vine echipat cu o serie de accesorii precum dopul de inchidere, consolele pentru fixarea in perete, suruburi de prindere.

Prima data va trebui sa scoti dopurile provizorii din plastic cu care este prevazut caloriferul. Mai departe fixeaza ventilul de aerisire in partea de sus si capacul de inchidere jos, pe partea care nu va fi racordata. Urmeaza sa fixezi cate o reductie adaptata robinetului de tur si a celui de retur.

Aplica calti si pasta de etansare pe fiecare filet de reductie inainte de insurubare. Apoi vei monta robinetii de tur si retur.

2. Verifica pozitia caloriferului pe perete in functie de conductele de tur si retur. Prima data insereaza profilele de suport pe spatele caloriferului. Realizeaza cu atentie masuratorile, distanta intre suporti si locul de intrare al tevii, dar si distantele pana acolo unde vor trebui date gaurile. Toate aceste masuratori vor fi notate cu creionul pe perete, pentru a sti astfel unde vor fi pozitionate consolele.

3. Instaleaza consolele de sustinere. Cu ajutorul bormasinii realizeaza gaurile, insereaza apoi diblurile si ultimul pas, insurubeaza consolele de sustinere a caloriferului. Ajuta-te de boloc pentru a verifica ca aliniezi perfect pe orizontala si verticala consolele de prindere a caloriferului.

4. Racordeaza caloriferul. Fixeaza tevile la robinetii de tur si retur. In final, aeriseste caloriferul. Deschide aerisitorul cu cheia lui speciala. Va iesi aerul si apa va curge in recipientul pe care l-ai pregatit in acest scop. Cand ai terminat, inchide robinetul de aerisire si deschide-le pe cele de tur si retur.

Te-ar putea interesa și: