Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid de cumparare a placilor de gips carton

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 3 min

Gips cartonul, denumit in mod uzual si nu tocmai corect rigips (denumirea produsului data de producator), este un material pentru constructii disponibil sub forma unor placi de gips turnate intre doua straturi de carton special. Aceste placi se monteaza usor si au pe langa rolul constructiv din sistemele de pereti si plafoane rol de izolare termica, acustica, protectie impotriva incendiilor si a umezelii. Placile de gips-carton se folosesc la placarea tavanelor si peretilor, realizarea pardoselilor si constructia peretilor despartitori. In cele mai multe cazuri, aceste placi sunt utilizate la interior. Exista, insa, placi tratate suplimentar pentru a impiedica aparitia mucegaiului si absorbtia apei, care sunt destinate pentru placari interioare la poduri si mansarde ,pentru placari exterioare ori pentru placarea peretilor despartitori dintre balcoane etc

Cuprins

Dimensiunile placilor de gips carton

Grosimile placilor de rigips uzuale variaza intre 6,5 si 15 mm.

  • Placile de gips carton cu grosime de 6,5 mm nu sunt indeajuns de rezistente pentru a oferi suport, insa pot fi montate peste o suprafata-suport deja instalata. Aceste placi sunt de obicei folosite pentru diverse reparatii. Sunt suficient de subtiri incat sa poata fi modelate, ceea ce le face potrivite pentru pereti curbati sau bolte.
  • Placile de gips carton cu grosime de 9,5 mm pot fi, de asemenea, montate peste un suport deja existent atunci cand suprafata respectiva necesita o reparatie. Mai pot fi folosite si pentru suprafete curbate.
  • Placile de gips carton cu grosime de 12,5 mm sunt cele mai versatile si des intalnite placi. Ofera un echilibru bun intre rezistenta si greutate, fiind folosite pentru peretii interiori din majoritatea spatiilor.

gips carton

  • Placile de gips carton cu grosime de 15 mm sunt foarte rezistente, motiv pentru care se utilizeza la placarea tavanelor si a peretilor structurali. Grosimea acestor placi le imbunatateste si calitatile de izolare acustica, ceea ce le face ideale pentru placarea tavanelor si a peretilor din dormitoare si sufragerii.

Latimea standard a placilor de rigips este de 1200 mm, iar lungimea de 2600 mm dar functie de aplicatie pot fi produse si la alte lungimi,1200,2000,3000 mm.

montaj rigips

Tipuri de placi din gips carton

  • Placi de gips carton (rigips) standard - sunt de culoare gri si se folosesc in spatii cu umiditate scazuta, precum blocuri de locuinte, spatii de birouri sau comerciale.
  • Placi de rigips rezistente la umiditate sporita si mucegai - sunt de culoare verde si sunt tratate cu un strat impotriva umezelii si mucegaiului. Se folosesc in spatii cu umiditate ridicata, cum sunt bucatariile si baile.
  • Placi de gips carton rezistente la foc - sunt de culoare rosie sau roz si au in compozitie fibra de sticla sau alte materiale ignifuge. Pot fi folosite in toate tipurile de spatii.
  • Placi de rigips pentru izolatie fonica (acustica) - au, de obicei, culoarea albastra si sunt rezistente si la foc, umiditate si impact. Se utilizeaza in spatii unde este necesara reducerea zgomotului.
  • Placi de gips carton speciale - pentru placari exterioare au o compozitie diferita care le ofera rezistenta la umiditate si impact sporita.

gips carton depozitat

Unelte pentru montarea placilor din gips carton

Iata principalele accesorii si unelte de care ai nevoie pentru montarea placilor din gips carton.

  • Profilele metalice din table zincata de tip UD/CD sau UW/CW
  • Suruburile autofiletante , autoperfornate si diblurile
  • Surubelnita  si/sau bormasina electrica.
  • Banda autoadeziva gips carton. De asemenea se poate utiliza banda din fibra de sticla alba sau cea de hartie microforata.Benzile au rolul de armare a rosturilor dintre placi.La placarile unde sunt cerinte de rezistenta la foc se utilizeaza exclusiv benzile din fibra de sticla.
  • Dispozitiv de ridicat placi gips carton. Te ajuta sa ridici placile de pe podea si sa le montezi la inaltimea dorita. Ofera posibilitatea montarii placilor de gips carton de catre o singura persoana.
  • Maner pentru transportul placilor gips carton. Permite transportul placilor de gips carton de catre o singura persoana.
  • Cutit circular sau cutter.Sunt folosite pentru a marca si a taia placile conform cu tipul de placi si destinatia acestora.
  • Gletiera din otel. Utilizata pentru aplicarea, intinderea si nivelarea pastei de imbinare si separat a gletului cand se impune gletuirea pe intreaga suprafata a placilor de gips carton.
  • Spaclu pentru placi gips carton. Folosit pentru a elimina surpusul de pasta de imbinare de la nivelul rosturilor sau din zonele unde s-au folosit suruburile.
  • Dreptar. O unealta plana, din metal, este folosit la verificarea planeitatii peretilor placati cu gips carton.
  • Mistrie. Folosita pentru a prelua materialul gata preparat (pasta imbinare sau glet) si a-l pune pe gletiera din otel.
  • Dibluri, cuie si suruburi pentru fixare.

gips carton bormasina montaj

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.