Dimensiunile placilor de gips carton
Grosimile placilor de rigips uzuale variaza intre 6,5 si 15 mm.
- Placile de gips carton cu grosime de 6,5 mm nu sunt indeajuns de rezistente pentru a oferi suport, insa pot fi montate peste o suprafata-suport deja instalata. Aceste placi sunt de obicei folosite pentru diverse reparatii. Sunt suficient de subtiri incat sa poata fi modelate, ceea ce le face potrivite pentru pereti curbati sau bolte.
- Placile de gips carton cu grosime de 9,5 mm pot fi, de asemenea, montate peste un suport deja existent atunci cand suprafata respectiva necesita o reparatie. Mai pot fi folosite si pentru suprafete curbate.
- Placile de gips carton cu grosime de 12,5 mm sunt cele mai versatile si des intalnite placi. Ofera un echilibru bun intre rezistenta si greutate, fiind folosite pentru peretii interiori din majoritatea spatiilor.
- Placile de gips carton cu grosime de 15 mm sunt foarte rezistente, motiv pentru care se utilizeza la placarea tavanelor si a peretilor structurali. Grosimea acestor placi le imbunatateste si calitatile de izolare acustica, ceea ce le face ideale pentru placarea tavanelor si a peretilor din dormitoare si sufragerii.
Latimea standard a placilor de rigips este de 1200 mm, iar lungimea de 2600 mm dar functie de aplicatie pot fi produse si la alte lungimi,1200,2000,3000 mm.
Tipuri de placi din gips carton
- Placi de gips carton (rigips) standard - sunt de culoare gri si se folosesc in spatii cu umiditate scazuta, precum blocuri de locuinte, spatii de birouri sau comerciale.
- Placi de rigips rezistente la umiditate sporita si mucegai - sunt de culoare verde si sunt tratate cu un strat impotriva umezelii si mucegaiului. Se folosesc in spatii cu umiditate ridicata, cum sunt bucatariile si baile.
- Placi de gips carton rezistente la foc - sunt de culoare rosie sau roz si au in compozitie fibra de sticla sau alte materiale ignifuge. Pot fi folosite in toate tipurile de spatii.
- Placi de rigips pentru izolatie fonica (acustica) - au, de obicei, culoarea albastra si sunt rezistente si la foc, umiditate si impact. Se utilizeaza in spatii unde este necesara reducerea zgomotului.
- Placi de gips carton speciale - pentru placari exterioare au o compozitie diferita care le ofera rezistenta la umiditate si impact sporita.
Unelte pentru montarea placilor din gips carton
Iata principalele accesorii si unelte de care ai nevoie pentru montarea placilor din gips carton.
- Profilele metalice din table zincata de tip UD/CD sau UW/CW
- Suruburile autofiletante , autoperfornate si diblurile
- Surubelnita si/sau bormasina electrica.
- Banda autoadeziva gips carton. De asemenea se poate utiliza banda din fibra de sticla alba sau cea de hartie microforata.Benzile au rolul de armare a rosturilor dintre placi.La placarile unde sunt cerinte de rezistenta la foc se utilizeaza exclusiv benzile din fibra de sticla.
- Dispozitiv de ridicat placi gips carton. Te ajuta sa ridici placile de pe podea si sa le montezi la inaltimea dorita. Ofera posibilitatea montarii placilor de gips carton de catre o singura persoana.
- Maner pentru transportul placilor gips carton. Permite transportul placilor de gips carton de catre o singura persoana.
- Cutit circular sau cutter.Sunt folosite pentru a marca si a taia placile conform cu tipul de placi si destinatia acestora.
- Gletiera din otel. Utilizata pentru aplicarea, intinderea si nivelarea pastei de imbinare si separat a gletului cand se impune gletuirea pe intreaga suprafata a placilor de gips carton.
- Spaclu pentru placi gips carton. Folosit pentru a elimina surpusul de pasta de imbinare de la nivelul rosturilor sau din zonele unde s-au folosit suruburile.
- Dreptar. O unealta plana, din metal, este folosit la verificarea planeitatii peretilor placati cu gips carton.
- Mistrie. Folosita pentru a prelua materialul gata preparat (pasta imbinare sau glet) si a-l pune pe gletiera din otel.
- Dibluri, cuie si suruburi pentru fixare.