Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 30 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Imprejmuirea unui teren: Ce optiuni exista?

Actualizat: 14.10.2023 / Publicat: 18.05.2022 / Timp lectură: 5 min
Imprejmuirea unui teren este necesara atat pentru delimitarea proprietatii, cat si pentru protejarea spatiului de animale sau de orice tip de intruziune. Indiferent ca detii un teren agricol, o gradina, o livada sau un teren de sport, iata care sunt materialele din care poate fi construit un gard simplu si eficient. 

Cuprins

Este nevoie de autorizatie pentru imprejmuirea unui teren?

Pentru imprejmuirea unui teren extravilan sau intravilan ai nevoie de autorizatie de construire, potrivit Legii 50/1992 privind autorizarea executarii contructiilor. Aceasta se obtine de la primariile locale, pe baza unei cereri si a unui dosar, care trebuie sa contina, printre altele: titlul asupra terenului, proiectul de gard si dovezile ca taxele necesare au fost achitate. 

Totusi, poti construi si cateva tipuri de gard fara autorizatie: spre exemplu, poti imprejmui un teren agricol extravilan cu plasa impletita, fara temelie, cu caracter provizoriu. De asemenea, nu ai nevoie de autorizatie de constructie pentru reparatiile sau consolidarile imprejmuirilor, daca nu se modifica forma acestora si se folosesc aceleasi categorii de materiale. 

Citeste si: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Amenda pentru constructia unui gard fara autorizatie este cuprinsa intre 1.000 si 100.000 de lei. Asadar, iti recomandam sa nu imprejmuiesti un teren fara a obtine, in prealabil, autorizatia de constructie. Dupa emiterea acesteia, ai la dispozitie 12 luni sa incepi lucrarile. In caz contrar, documentul expira si este nevoie sa reiei tot procesul de emitere.

Optiuni pentru imprejmuirea unui teren

Indiferent de tipul de gard, acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie rezistent si durabil, montajul sau constructia sa se realizeze usor, sa nu necesite multe actiuni de intretinere, sa fie avantajos financiar s.a. Iata cateva dintre recomandarile noastre pentru imprejmuirea unui teren, care sa aiba toate caracteristicile prezentate anterior. 

Pentru mai multe informatii, citeste urmatorul articol: Cel mai ieftin gard de imprejmuire - ce material sa alegi?

Panou de gard bordurat
panouri de gard bordurat

Daca iti doresti o imprejmuire solida, panoul de gard bordurat reprezinta o solutie foarte buna. Acesta este realizat din otel, ceea ce ii ofera o rezistenta ridicata. De asemenea, panourile sunt rigide si nu pot fi deformate de animale. Inaltimea de 2-2,5 metri contribuie la gradul de siguranta al proprietatii imprejmuite. 

Panoul de gard bordurat poate fi folosit pentru delimitarea terenurilor agricole sau de sport, gradinilor, parcurilor, zonelor de joaca pentru copii, zonelor rezidentiale sau industriale etc. In acelasi timp, din aceste panouri se pot construi custi sau tarcuri pentru animale, cotete pentru pasari s.a. 

Pentru fixarea panourilor de gard, ai nevoie de stalpi si accesorii de prindere. Montajul se realizeaza foarte usor si rapid. Pentru construirea acestui tip de imprejmuire este indicat sa torni centura de beton fie pe toata lungimea gardului, fie sa fixezi stalpii in beton.

 cofrag pentru gard 

In cazul panoului bordurat pentru gard, ai mai multe optiuni:

●    Panou de gard bordurat zincat - este rezistent si rigid, datorita sarmei zincate termic si ranforsarilor orizontale in forma de V;
●    Panou de gard plastifiat bordurat verde - este realizat din sarma zincata, plastifiata in culoarea verde. Avantajul acestora este rezistenta crescuta impotriva coroziunii, datorita procesului suplimentar de plastifiere;
●    Panou de gard plastifiat bordurat gri (antracit) - si aceasta varianta de panou este realizata din sarma zincata. Plastifierea de culoare gri asigura, de asemenea, o rezistenta sporita la coroziune.

Plasa de gard impletita

plasa de gard impletita

Acest tip de plasa poate fi folosit pentru imprejmuirile provizorii sau permanente ale gradinilor, livezilor, terenurilor agricole si tarcurilor pentru animale. Plasa de gard impletita este un produs accesibil ca pret, flexibil si rezistent la intemperii. 

Acest produs este realizat din sarma moale si se monteaza pe stalpi cu bare de tensionare. Acestea se impletesc in gaurile de pe margine. De asemenea, plasa trebuie rigidizata cu sarma de tensionare in partea superioara. Daca iti doresti o stabilitate mai mare, iti recomandam sa utilizezi cleme si elemente suplimentare de tensionare.

Citeste si: Plasa pentru gard: Ghid complet

Plasa de gard sudata

plasa de gard sudata

Spre deosebire de plasa impletita, cea sudata este mai rigida si prezinta rezistenta ridicata la intruziune, ceea ce inseamna ca poate fi rupta sau taiata mai greu cu clestele. De asemenea, poate fi utilizata pentru imprejmuirea oricarui tip de perimetru sau pentru realizarea custilor si cotetelor pentru animale. 

Montarea plaselor de gard sudate este usoara si asemanatoare cu cea pentru instalarea panoului de gard bordurat. Acestea se pot fixa simplu de stalpi, cu cleme de otel. Pretul gardului din plasa sudata este avantajos si acesta se poate intretine cu efort minim. 

Sipca metalica pentru gard

gard din sipca metalica

Daca iti doresti mai multa intimitate, poti alege gardul din sipci metalice. Acestea sunt asemanatoare sipcilor din lemn si sunt disponibile in numeroase culori si modele. Anumite produse imita fibra lemnoasa, pentru a obtine un aspect cat mai natural si mai placut. 

Sipcile metalice sunt rezistente la intemperii si la deformari. Acestea nu necesita o ingrijire speciala, deoarece au o protectie sporita impotriva agentilor corozivi. Montajul se realizeaza usor, fara a fi nevoie de cunostinte specifice sau de echipamente deosebite. 

Un alt avantaj al gardului din sipci metalice este versatilitatea. In functie de nevoi si de preferinte, acestea pot fi instalate pe o structura din piatra decorativa sau din piatra maruntita, din caramida, din BCA s.a.

Tabla cutata pentru gard

gard din tabla cutata​​​​​​​

Tabla cutata zincata se poate utiliza, printre altele, si pentru imprejmuirea terenurilor. De asemenea, aceasta este rezistenta si durabila. Reprezinta o alegere foarte buna pentru gardul intre vecini, datorita gradului sporit de intimitate. Produsul este disponibil in mai multe variante de culori, astfel incat sa se incadreze cat mai bine in amenajare.

Gardul din tabla cutata se realizeaza usor, iar costul de achizitie si de instalare este redus. Daca folosesti suruburi autoperforante pentru prindere, este indicat sa optezi pentru produse cu garnitura anticoroziva si sa le vopsesti. In acest mod, previi ruginirea si deterioarea tablei. 

Iti recomandam si: Constructia unui gard pas cu pas: Materiale necesare si sfaturi utile

Imprejmuirea unui teren: Sfaturi practice

In continuare, iata cateva sfaturi practice si recomandari de care sa tii cont inainte de a imprejmui terenul si de a alege un model de gard potrivit pentru proprietatea ta.

Stabileste pozitionarea si demensiunea cailor de acces

Cand faci proiectul gardului, nu uita de portile si accesoriile necesare pentru montarea acestora. In acelasi timp, ia in considerare dimensiunile optime pentru caile de acces pietonale sau a celor duble, pentru autovehicule. 

teren imprejmuit cu gard​​​​​​​
 

Ia in considerare elevatia terenului

Daca terenul este drept, trebuie sa decizi doar daca ai nevoie de o imprejmuire cu fundatie sau fara. In schimb, daca proprietatea este in panta, este necesar sa stabilesti ce fel de gard iti doresti: care urmeaza panta terenului sau realizat in trepte. 

Citeste si: Constructie gard in panta: Cum nivelezi terenul si cum realizezi fundatia

Calculeaza inaltimea stalpilor 

Un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi atentie este alegerea stalpilor de metal potriviti pentru constructia gardului cu panouri sau cu plasa. Recomandarea este ca inaltimea stalpilor sa fie cel putin cu 50 de centimetri mai mare decat inaltimea panourilor de gard, astfel incat sa poata fi fixati suficient de bine in ciment sau in pamant.

Alege o solutie eficienta si avantajoasa de imprejmuire a unui teren, in functie de necesitati si de preferinte. Gaseste online toate produsele de care ai nevoie si comanda-le oriunde in tara.    
 

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.