Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Mobilier gradina lemn: sfaturi pentru curatare si intretinere

Actualizat: 19.09.2023 / Publicat: 18.05.2020 / Timp lectură: 4 min

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.

Cuprins

Tipuri de lemn (de esenta tare si moale)

Pentru a sti cum sa ai grija de mobilierul pentru gradina din lemn, este important sa cunosti specia din care este fabricat.

Lemnul se imparte in doua tipuri: lemn de esenta tare si lemn de esenta moale. Clasificarea lui depinde de semintele copacului din care provine, altfel spus, din specii de foioase sau din specii de rasinoase.

Lemn de esenta tare (specii de foioase)

Un lemn este catalogat ca fiind de esenta tare, daca arborii de provenienta au seminte ce se gasesc in interiorul unui fruct sau sunt acoperite de o structura de protectie. Acestea sunt speciile de foioase: stejar, fag, plop, mesteacan, nuc, cires, tei, frasin, salcam, mahon s.a.

Caracteristici:

  • duritate crescuta;
  • rezistenta sporita la factorii de mediu;
  • folosit pentru mobilierul de inalta calitate;
  • pret mai mare decat lemnul moale.

Lemn de esenta moale (specii de rasinoase)

Lemnul este clasificat ca fiind de esenta moale, daca semintele arborilor de provenienta se gasesc intr-o formatiune numita con. Este vorba de speciile de rasinoase: molid, brad, pin, cedru s.a.

Caracteristici:

  • consistenta moale;
  • sensibil la actiunea daunatorilor externi;
  • folosit intr-o gama larga de aplicatii;
  • pret mai mic decat al lemnului tare.

Mobilierul de gradina din lemn de esenta moale necesita cu atat mai mult protectie si ingrijire speciala. Se recomanda aplicarea unui strat de lac (sau vopsea, in caz ca nu se doreste pastrarea texturii lemnului) la intervale regulate de timp (in functie de conditiile de expunere).

De cealalta parte, mobilierul din lemn de esenta tare are durabilitate mai mare si rezistenta sporita la atacul insectelor. Specii de lemn foarte rezistente si recomandate ca alegere pentru mobila de exterior sunt tecul si mahonul, dar si stejarul sau fagul.

Ingrijirea mobilierului din lemn pentru gradina

Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn

Mobilierul din lemn are o frumusete unica, iar pentru a te bucura cat mai mult de aspectul initial si pentru a-i preungi durata de viata este important sa il ingrijesti si sa il protejezi impotriva factorilor naturali.

Curatare

  • Curatarea de rutina a mobilierului sau a decoratiunilor de gradina din lemn se realizeaza foarte bine cu o laveta moale, curata, imbibata in apa si sapun lichid.
  • Pentru o curatare profunda la inceputul sau la sfarsitul sezonului cald ori in cazul unor pete mai dure, poti curata cu o perie moale, folosind apa si detergent lichid de vase; se curata in directia fibrelor.
  • In cazul in care te confrunti cu pete care persista, foloseste otet diluat cu apa.
  • Acorda atentie produselor din magazin, special dedicate lemnului.
  • Daca vrei sa te ocupi de anexele din curte si te intrebi cu ce se curata lambriul de lemn, alege un detergent special pentru lemn lacuit sau pregateste o solutie formata din apa, otet si zeama de lamaie. 

Protectie si finisare

protectie mobilier de lemn

  • Daca vrei sa protejezi si sa intretii mobilierul exterior o poti face cu ajutorul unui lac pentru lemn in nuanta potrivita cu specia lemnoasa (cel incolor nu ofera suficient de multa protectie impotriva radiatiilor UV). Orice ai alege este necesar ca in prealabil sa slefuiesti suprafata si sa aplici grund. Asadar, lacul are un dublu rol, atat cel estetic, cat si de protectie la exterior (asigura rezistenta impotriva razelor solare, ofera rezistenta mai buna la murdarie, nu permite absorbtia de apa s.a.).
  • Foloseste lazura daca iti doresti sa pastrezi cat mai mult structura naturala a fibrelor lemnoase si sa protejezi mobilierul sau obiectele decorative din lemn pentru gradina. Lazura este special dedicata lemnului exterior, are colorare semitransparenta si, foarte important, ofera protectie impotriva conditiilor atmosferice (intemperii, umiditate, radiatii UV) si a daunatorilor.
  • Un mobilier curat, uscat si in nuanta dorita poate fi finisat cu ajutorul unui ulei de in. Acesta este pasul final, el poate fi aplicat peste lemnul vopsit sau natural. Uleiul ofera si el protectie impotriva murdariei, a conditiilor atmosferice, precipitatiilor, variatiilor de temperatura (nu si radiatiilor UV) si pune in evidenta structura naturala a lemnului. Se recomanda, cu precadere, pentru speciile de esenta tare. Aplicat in fiecare an, va pastra lemnul puternic, sanatos si elastic (fara sa se usuce sau sa apara fisuri), precum si culoarea naturala a acestuia.

Intretinere

  • Ia in considerare acoperirea mobilierului exterior din lemn, daca nu il folosesti pentru perioade mai lungi sau cand vremea este nefavorabila; foloseste huse.
  • Depoziteaza mobilierului de gradina din lemn intr-un loc uscat si acoperit (il vei feri de mucegai). In perioada iernii, tine cont de pastrarea lui in interior.
  • Curata de indata petele de alimente si bauturi.
  • Indeparteaza imediat excrementele de pasari, pentru ca sunt deosebit de daunatoare si pot cauza pete persistente.
  • Daca este vorba de un mobilier nou achizitionat si nu de unul mostenit de la parinti sau bunici, consulta ghidul de intretinere al produsului.
  • Nu utiliza un aparat de spalat cu presiune pentru curatarea mobilierului de lemn din gradina, pentru a evita posibile deteriorari.
  • Foloseste produsele din comert special dedicate lemnului de exterior si urmeaza instructiunile producatorului. Realizeaza un test pe o zona mica, care nu este la vedere si vezi daca suprafata tratata s-a comportat corespunzator.

Este bine sa ai o atitudine preventiva cand vine vorba de aspectul lemnului, astfel incat sa te bucuri de frumusetea lui timp indelungat. Respectarea cerintelor pe care le implica mobilierul de gradina din lemn inseamna cu atat mai mult o investitie inteligenta pentru momentele de relaxare in curte ale intregii familii.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Irigarea este o masura de lucru hidroameliorativa, ce presupune o administrare controlata a debitului de apa, independent de apa cazuta peste sol, in conditii naturale. Sistemele automate de irigare permit udarea plantelor intr-un ritm controlat si constant, intretinerea gradinilor devenind astfel o sarcina mult mai facila, iar timpul economisit fiind unul substantial. Alegerea sistemului potrivit de irigare tine cont de o serie de factori: Dimensiunea suprafetei de vegetatie stropita; Tipul solului de pe suprafata respectiva; Plantele din acea arie si repartizarea lor. Automatizarea acestor sisteme se poate realiza printr-un soft electronic, presetandu-se astfel parametri optimi cu privire la: Pornirea si oprirea stropitorilor; Timpul optim de stropire; Cantitatea de apa utilizata; Principalele sisteme automate de irigare pentru gradini sunt: Sistemul de irigare la suprafata; Sistemul de irigare ingropat; Sistemul de irigare prin aspersie; Sistemul de irigare prin picurare.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.