Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

28 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unui gard pas cu pas: materiale necesare si sfaturi utile

Actualizat: 11.09.2024 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 8 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2019/01/ghid-practic-pentru-constructia-unui-gard-materiale-recomandate-si-sfaturi-pentru-intretinere-cover.jpg

Gardul este un element care delimiteaza gradina si are rolul de a proteja proprietatea. Insa, pe langa aceste aspecte functionale, el are si un rol estetic. Construirea gardului nu este un proiect greu de realizat, iar cu putin indemanare poti sa obtii un gard rezistent in timp. 

Cuprins

Din ce materiale poti construi un gard?

gard casa

Materialul folosit pentru constructia gardului este unul dintre principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte sa incepi lucrarea. In functie de design, dar si de bugetul disponibil, poti sa alegi intre diferite materiale pentru gard.

Lemn

Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale pentru constructia unui gard. Este avantajos datorita faptului ca are un pret accesibil, un metru patrat construit pornind de la 50 de lei, este practic, ofera un aspect elegant gradinii si poate fi construit cu usurinta, chiar si daca nu ai experienta in domeniu. Un alt avantaj al gardului din lemn este acela ca poate fi reparat cu usurinta.

Pentru o rezistenta mai mare in timp, alege lemnul rasinos, adica de brad, molid sau pin. Daca este tratat cu o substanta protectoare, durata de viata a unui gard din lemn poate ajunge pana la 30 de ani. Un alt tip de lemn care este rezistent si nu putrezeste rapid este lemnul taninos, cel mai popular la noi in tara fiind salcamul, care, de obicei, este folosit pentru stalpii de sustinere ai gardului. Exista doua tipuri de garduri din lemn, cel clasic cu scandurile din lemn montate vertical si cel de tip ranch, cu scandurile montate orizontal. Cel de tip ranch nu este foarte inalt, nu necesita folosirea multor materiale de constructie si este usor de montat.

sisteme de garduriTotodata, este necesar sa tratezi lemnul daca vrei sa reziste in timp. Este recomandat ca, inainte de vopsire, sa aplici un strat de grund care va proteja lemnul impotriva mucegaiului. Ca sa il protejezi impotriva factorilor naturali poti sa aplici un strat de bait sau lac ignifug dupa finalizarea constructiei. De asemenea, poti sa optezi si pentru o vopsea pentru lemn, pe care va trebui sa o reaplici atunci cand se deterioreaza.

Piatra

Piatra este un material mult mai rezistent in timp spre deosebire de lemn, insa constructia unui astfel de gard este minutioasa si complexa. Cu toate acestea, odata construit, gardul din piatra nu va avea nevoie de reparatii la fel de dese precum cel din lemn. Poti sa alegi intre piatra naturala, in stare bruta, sau cea prelucrata. Varianta bruta are forme neregulate si nuante diferite, in timp ce versiunea prelucrata este taiata si slefuita, fiind mai usor de montat.

In functie de preferinte, ai la dispozitie cateva variante de materiale pentru constructia gardului din piatra:

  • piatra de rau - este usor de montat si are preturi accesibile, oferind un aer rustic gradinii; este rezistenta in timp si nu necesita lucrari de intretinere;
  • marmura - este un material elegant si poate fi gasita intr-o varietate de culori si venaturi; cea pentru gard este taiata la dimensiuni de 3 cm, 5 cm, sau 10 cm lungime si este foarte rezistenta la schimbarile de temperatura (ciclul inghet - dezghet);
  • ardezie - este foarte rezistenta la schimbarile de temperatura, dar si la umiditate; ardezia este un material care se desprinde din rocile subterane, formate din depuneri de argila, atunci cand temperaturile sunt ridicate; are o nuanta pamantie si este usor de intretinut;
  • travertin - este disponibil intr-o varietate de nuante si tipuri de finisaje, de la mat si lucios, pana la antichizat, periat sau buciardat.

Caramida

Caramida este folosita in constructia gardului de secole, structuri ce in ultimul timp au devenit din ce in ce mai folosite datorita faptului ca sunt rezistente in timp si au costuri reduse de intretinere. Gardurile din caramida sunt ideale pentru o constructie moderna. In plus, caramida poate fi folosita si pentru constructia unui gard in panta, pe mai multe nivele.

Tabla

Tabla este un material ieftin si accesibil pentru constructia gardului, fiind mai usor de folosit spre deosebire de beton sau piatra. Daca alegi sa contruiesti un gard din tabla, tine cont de faptul ca este necesar sa torni si o fundatie de beton. Placile de tabla sunt disponibile in mai multe culori, de la argintiu, la wenge aramiu sau verde.

Plasa bordurata

Gardul din plasa bordurata are un design simplu si este usor de construit. Totodata, este necesar sa torni si o fundatie de beton, inainte sa montezi stalpii de metal si plasa bordurata. Gardul din plasa bordurata este ideal pentru imprejmuirea gradinilor, dar si a terenurilor sportive sau a altor tipuri de spatiu.

Plasa cu piatra maruntita

Gardurile din plasa cu piatra maruntita sau gabioanele sunt construite din doua randuri paralele de plasa sudata din otel, montata pe stalpi metalici, umpluta apoi cu piatra maruntita. Astfel de constructii rezista in timp, iar daca vrei sa le oferi un aspect natural, le poti acoperi cu plante cataratoare. In plus, poti sa folosesti in locul pietrei maruntite caramida sparta, gresie sau chiar si lemne taiate marunt.

PVC

PVC-ul folosit pentru constructia gardului este un material in care sunt adaugati inhibitori UV si substante care ii cresc rezistenta la impact, motiv pentru care este rezistent in timp. Gardul din PVC nu necesita multe lucrari de intretinere si poate fi spalat rapid cu un aparat de curatare cu apa sub presiune.

Beton

Gardul din beton este unul dintre cele mai rezistente tipuri de garduri, fiind construit din panouri prefabricate, usor de montat. In plus, acest tip de grad ofera intimitate si are un design placut. Nu necesita lucrari speciale de intretinere, avand o garantie de pana la 50 de ani.

Metal

Materialul folosit pentru construirea gardului din metal este fierul forjat, ce asigura o rezistenta sporita in timp si, totodata, adauga o nota de eleganta spatiului pe care il inconjoara. Gardul din metal nu necesita lucrari speciale de intretinere. Trebuie doar sa ii aplici o vopsea pe baza de ulei care sa il protejeze impotriva ruginei. In cazul in care apare rugina, o poti indeparta cu usurinta cu ajutorul unei hartii abrazive sau spaclu si apoi poti aplica un strat de vopsea pentru protectie.

Tipuri de garduri in functie de stil

tipuri de gard

Gardurile moderne nu se refera neaparat la tipul de material folosit ci, mai degraba, la design si la culorile utilizate. In functie de stilul casei si de amenajarea gradinii poti sa alegi intre urmatoarele tipuri de garduri!

Moderne 

garduri moderne din fier  forjat

De obicei, gardurile moderne se diferentiaza prin faptul ca materialele folosite sunt dipuse orizontal. Culorile folosite sunt negru si wenge. In ceea ce priveste tipul de materiale, poti sa optezi pentru lemn, metal (fier forjat), caramida sau beton, cu panouri prefabricate

Rustice 

garduri rustice​​​​​​​

Pentru constructia unui gard rustic poti sa folosesti materiale precum lemnul, piatra sau chiar metal, cu diferite modele si ornamente. Totodata, gardul din lemn de tip ranch este un alt exemplu de gard rustic.

Citeste si articolul nostru despre diferite tipuri si modele de garduri!

Pasi premergatori pentru construirea unui gard

gard in zona rurala tip ferma

Construirea unui gard nu este un proiect greu de realizat, insa trebuie sa stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi inainte sa incepi lucrarea propriu-zisa. Cu putina indemanare si cu sfaturile utile pe care ti le vom prezenta in continuarea articolului, vei putea sa construiesti un gard rezistent si estetic. Iata ce trebuie sa stii despre construirea gardului!

1.Obtinerea autorizatiilor necesare de constructie

Cnform Legii nr. 50/1991, pentru orice tip de gard, din orice material, cu exceptia celui din panouri mobile, este necesar sa obtii o autorizatie de construire, inainte de incepi lucrarile. Autorizatia de construire a gardului trebuie sa o obtii de la primarie, dupa ce vei depune actele necesare: certificat de urbanism, titlul de proprietate asupra terenului, avizele si acordurile legale necesare, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor, dovada achitarii taxelor

2.Alegerea tipului de gard

Dupa ce ai obtinut autorizatia de construire a gardului, poti sa alegi ce tip de material vrei sa folosesti. In functie de buget, de stilul casei, de dimensiunile spatiului de imprejmuit si de functionalitatea fiecarui tip de material, poti sa alegi unul dintre materialele prezentate mai sus

3.Stabilirea cailor de acces si dimensiunea portilor

Pasul urmator este stabilirea si definitivarea proiectului de construirea a gardului. Tine cont ca trebuie sa stabileste cate cai de acces vrei sa montezi, dimensiunea portilor, dar si locul in care le vei pozitiona 

Cum se construieste un gard?

Dupa ce ai pus la punct toate lucrurile mentionate mai sus, poti trece la constructia propriu-zisa a gardului. Iti vom detalia in randurile urmatoarele aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere.

Pasul 1. Saparea fundatiei

In functie de materialul ales, dar si de design, primul pas este executarea fundatiei gardului. Adancimea fundatiei gardului trebuie sa fie de aproximativ 50 de cm, cu o latime cuprinsa intre 30 si 40 de cm.

Pasul 2. Alinierea stalpilor de sustinere

Stalpii pentru gard trebuie sa fie din fier sau beton, astfel incat sa ofere rezistenta la conditiile meteo. Distanta dintre stalpi este recomandat sa fie de 2,5 m pentru gardurile lungi si inalte si de 1,5 m pentru garduri joase si scurte.

Pasul 3. Turnarea cotei zero 

In fundatia sapata, unde ai pozitionat stalpii de sustinere, poti incepe sa torni betonul.

Pasul 4. Turnarea fundatiei gardului

In cazul in care construiesti un gard care necesita fundatie, urmatorul pas este sa torni betonul in cofraje de lemn. Dupa ce se usuca fundatia, aproximativ o zi, poti sa indepartezi cofrajele.

Pasul 5. Ridicarea gardului

Urmatorul pas este fixarea materialului ales pentru constructia gardului (scanduri de lemn, panouri de fier, sipca metalica, tabla, plasa bordurata).

Pasul 6. Montarea accesoriilor pentru gard

Monteaza feroneria: incuietori, balamale si clanta de metal. Poti sa optezi si pentru o cutie postala, montata intr-un loc in care sa fie usor accesibila. De asemenea, poti sa alegi o sonerie sau interfon fara fir, care pot fi actionate de la o distanta de minimum 50 de m.

Construirea unui gard zincat - o optiune accesibila pentru imprejmuirea curtii

construirea unui gard zincat

Pentru constructia unui gard zincat ai nevoie de panouri de plasa bordurata, stalpi zincati, elemente de fixare de tip U si capace PVC. Uite care sunt pasii de urmat:

Pasul 1. Saparea si turnarea fundatiei

Poti opta pentru turnarea fundatiei inainte sa ridici gardul, insa stalpii zincati ii poti fixa si direct in pamant.

Pasul 2. Fixarea stalpilor

Stalpii trebuie sa fie cu cel putin 50 cm mai inalti decat panourile de plasa zincata, deoarece in vei monta direct in pamant pentru mai multa stabilitate a gardului. Stalpii sunt formati din doua laturi, cu dimensiuni de 60 x 40 mm.

Pasul 3. Fixarea panourilor de plasa bordurata

Dupa fixarea stalpilor, panourile vor fi prinse pe latura de 40 mm a stalpilor, cu elementele de fixare in U, dupa urmatoarele masuratori:

  • 2 elemente de fixare pentru panourile de 1.2 x 2 m, 1.2 x 2.5 m;
  • 3 elemente de fixare pentru panourile de 1.5 x 2 m, 1.5 x 2.5 m;
  • 4 elemente de fixare pentru panourile de 1.7 x 2 m, 1.7 x 2.5 m;
  • 5 elemente de fixare pentru panourile de 2 x 2 m, 2 x 2.5 m.

Pasul 4. Fixarea capacelor de plastic

Capacele din PVC se monteaza in partea superioara a stalpului, prin presare, pentru a impedica patrunderea apei in interiorul stalpului, care poate favoriza in timp aparitia ruginii.

capc de plastic gard
De la tipul de material folosit si pana la design, ai la dispozitie numeroase variante din care poti sa alegi atunci cand construiesti un gard. Odata ce te-ai hotarat asupra proiectului, poti trece la treaba si poti incepe sa contruiesti un gard asa cum iti doresti.

Intra in magazinul online MatHaus, pune in cos materialele si unelte necesare pentru lucrarea ta, iar noi iti livram totul la orice adresa din Romania, prin flota proprie de camioane sau prin curierii parteneri.

garduri si panouri metaluce cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.