Casa pe roti
O locuinta mobila este diferita de o rulota. Aceasta este construita pe un sasiu cu roti si poate fi transportata cu ajutorul unui autoturism. Poti alege sa ridici singur casa, sa contractezi o echipa sau sa o cumperi de-a gata.
De asemenea, ai posibilitatea de a plasa locuinta intr-o zona in care autoritățile nu iti pot elibera autorizatia de constructie. Asa cum este in cazul unui teren traversat de conducta subterana.
Avantajul este ca o poti muta, insa traseul trebuie planificat cu atentie. O constructie usoara fara autorizatie poate fi incadrata ca o remorca pentru categoria B, daca nu depaseste 3,5 tone.
Astfel, poate fi ridicata din lemn de esenta moale sau din placi OSB, cu rezistenta la umezeala. In plus, citeste in urmatorul articol despre beneficiile acestui tip de material si afla care sunt utilizarile lui in constructii.
O casa pe roti poate fi racordata la utilitatile publice, dar ti s-ar putea solicita eliberarea unor documente suplimentare, in functie de cerintele fiecarei primarii. Mai mult, poti asigura un confort termic cu un sistem propriu de incalzire si prin limitarea pierderilor de caldura: utilizarea usilor si ferestrelor din PVC si cu geam termopan, precum si termoizolarea peretilor, pardoselii si acoperisului.
De asemenea, iti poti asigura autonomia fata de retelele publice prin construirea unei fose septice, instalarea unor panouri solare pentru apa calda si generarea de energie electrica, construirea unui put sau unei surse de apa potabila s.a.
Casa din containere
Atat o constructie pe roti, cat si una din containere pot fi folosite ca locuinte de vacanta, spatii suplimentare de locuit, anexe, case provizorii, locuinte sociale etc. In plus, ambele pot reprezenta o alternativa buna pentru un domiciliu permanent, al unei singure persoane sau al unei familii.
Nu ai nevoie de autorizatie de constructie pentru casa din containere. Mai mult, acest tip de locuinta poate fi construita modular, astfel incat sa ai la dispozitie o suprafata suficient de mare pentru traiul zilnic. Se pot obtine constructii cu doua sau trei etaje cu un aspect modern, iar costurile pot fi mai mici decat in cazul caselor din materiale traditionale.
Din acest motiv, constructiile din containere sunt folosite ca sedii pentru firme, ca anexe la scoli si ca spatiu pentru desfasurarea unor afaceri mici. Containerele maritime necesita o termoizolare eficienta, iar pe tavan si pereti se pot atasa placi de gips carton, pentru un aspect placut.
Dupa indepartarea vopselii toxice de pe suprafata exterioara a containerelor, aplica un strat de email pentru metal, rezistent la intemperii sau cu rol termoizolator. Pentru mai multe idei si informatii folositoare, consulta acest ghid despre construirea caselor din containere.
Reparatii
Se pot executa mai multe tipuri de lucrari fara autorizatie de constructie, atat timp cat nu este modificata structura de rezistenta si aspectul arhitectural. Astfel, poti efectua finisaje si amenajari interioare: inlocuirea tamplariei, realizarea de tencuieli si zugraveli, montarea de pardoseli s.a.
Sunt permise reparatii si consolidari la acoperisuri si terase, inlocuirea tamplariei, zugravelilor, placajelor si finisajelor exterioare, fara schimbarea formei si cu pastrarea elementelor de fatada si culorilor anterioare.
Alte tipuri de lucrari care nu necesita autorizatie de constructie sunt: reparatiile la imprejmuiri cu acelasi tip de materiale si fara a schimba forma; lucrarile de reabilitare sau inlocuirea trotuarelor, zidurilor de sprijin, scarilor de acces si teraselor, tot fara modificarea calitatii si formei arhitecturale.
De asemenea, se pot inlocui sau repara sobele si cosurile de fum, instalatiile interioare ale casei, bransamentele si racordurile exterioare de pe proprietate. Este permisa si montarea sistemelor de incalzire a apei calde menajere si a aparetelor de climatizare, tot fara autorizatie de constructii.
Compartimentari
Doar compartimentarile nestructurale, care se pot demonta si realizate din materiale usoare sunt permise fara emiterea unei autorizatii de constructii. Acestea nu afecteaza structura de rezistenta si sunt provizorii.
Pentru ridicarea sau eliminarea unui perete despartitor din BCA sau din gips carton este nevoie de obtinerea unei autorizatii de constructie, respectiv de demolare. Descopera mai multe despre cum inalti un zid separator, astfel incat sa compartimentezi eficient locuinta.
Comanda materialele de constructii si uneltele necesare pentru proiectele tale direct pe santier sau viziteaza magazinele MatHaus.