Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Actualizat: 05.03.2024 / Publicat: 06.04.2022 / Timp lectură: 3 min

Autorizatia de constructii este emisa de catre primarii si necesita depunerea unui dosar in prealabil. Documentul este obligatoriu pentru anumite consolidari, modificari sau reparatii la casa, anexe si imprejmuiri, insa nu toate lucrarile au nevoie de acesta.  

Conform aliniatului 11 din Legea 50/1991, cu actualizarile ulterioare, se pot realiza fara autorizatie de construire activitati de reparatie, consolidare sau inlocuire care nu modifica structura de rezistenta si aspectul arhitectural al constructiilor. Iata principalele lucrari pe care le poti executa fara emiterea autorizatiei.

Cuprins

Casa pe roti

O locuinta mobila este diferita de o rulota. Aceasta este construita pe un sasiu cu roti si poate fi transportata cu ajutorul unui autoturism. Poti alege sa ridici singur casa, sa contractezi o echipa sau sa o cumperi de-a gata. 

De asemenea, ai posibilitatea de a plasa locuinta intr-o zona in care autoritățile nu iti pot elibera autorizatia de constructie. Asa cum este in cazul unui teren traversat de conducta subterana.

Avantajul este ca o poti muta, insa traseul trebuie planificat cu atentie. O constructie usoara fara autorizatie poate fi incadrata ca o remorca pentru categoria B, daca nu depaseste 3,5 tone. 

Astfel, poate fi ridicata din lemn de esenta moale sau din placi OSB, cu rezistenta la umezeala. In plus, citeste in urmatorul articol despre beneficiile acestui tip de material si afla care sunt utilizarile lui in constructii.

O casa pe roti poate fi racordata la utilitatile publice, dar ti s-ar putea solicita eliberarea unor documente suplimentare, in functie de cerintele fiecarei primarii. Mai mult, poti asigura un confort termic cu un sistem propriu de incalzire si prin limitarea pierderilor de caldura: utilizarea usilor si ferestrelor din PVC si cu geam termopan, precum si termoizolarea peretilor, pardoselii si acoperisului.

De asemenea, iti poti asigura autonomia fata de retelele publice prin construirea unei fose septice, instalarea unor panouri solare pentru apa calda si generarea de energie electrica, construirea unui put sau unei surse de apa potabila s.a.

Casa din containere

Atat o constructie pe roti, cat si una din containere pot fi folosite ca locuinte de vacanta, spatii suplimentare de locuit, anexe, case provizorii, locuinte sociale etc. In plus, ambele pot reprezenta o alternativa buna pentru un domiciliu permanent, al unei singure persoane sau al unei familii. 

casa din containere​​​​​​​

Nu ai nevoie de autorizatie de constructie pentru casa din containere. Mai mult, acest tip de locuinta poate fi construita modular, astfel incat sa ai la dispozitie o suprafata suficient de mare pentru traiul zilnic. Se pot obtine constructii cu doua sau trei etaje cu un aspect modern, iar costurile pot fi mai mici decat in cazul caselor din materiale traditionale. 

Din acest motiv, constructiile din containere sunt folosite ca sedii pentru firme, ca anexe la scoli si ca spatiu pentru desfasurarea unor afaceri mici. Containerele maritime necesita o termoizolare eficienta, iar pe tavan si pereti se pot atasa placi de gips carton, pentru un aspect placut.

Dupa indepartarea vopselii toxice de pe suprafata exterioara a containerelor, aplica un strat de email pentru metal, rezistent la intemperii sau cu rol termoizolator. Pentru mai multe idei si informatii folositoare, consulta acest ghid despre construirea caselor din containere.

Reparatii

Se pot executa mai multe tipuri de lucrari fara autorizatie de constructie, atat timp cat nu este modificata structura de rezistenta si aspectul arhitectural. Astfel, poti efectua finisaje si amenajari interioare: inlocuirea tamplariei, realizarea de tencuieli si zugraveli, montarea de pardoseli s.a.

Sunt permise reparatii si consolidari la acoperisuri si terase, inlocuirea tamplariei, zugravelilor, placajelor si finisajelor exterioare, fara schimbarea formei si cu pastrarea elementelor de fatada si culorilor anterioare. 

Alte tipuri de lucrari care nu necesita autorizatie de constructie sunt: reparatiile la imprejmuiri cu acelasi tip de materiale si fara a schimba forma; lucrarile de reabilitare sau inlocuirea trotuarelor, zidurilor de sprijin, scarilor de acces si teraselor, tot fara modificarea calitatii si formei arhitecturale. 

De asemenea, se pot inlocui sau repara sobele si cosurile de fum, instalatiile interioare ale casei, bransamentele si racordurile exterioare de pe proprietate. Este permisa si montarea sistemelor de incalzire a apei calde menajere si a aparetelor de climatizare, tot fara autorizatie de constructii.

 reparatii fara autorizatie​​​​​​​

Compartimentari

Doar compartimentarile nestructurale, care se pot demonta si realizate din materiale usoare sunt permise fara emiterea unei autorizatii de constructii. Acestea nu afecteaza structura de rezistenta si sunt provizorii. 

Pentru ridicarea sau eliminarea unui perete despartitor din BCA sau din gips carton este nevoie de obtinerea unei autorizatii de constructie, respectiv de demolare. Descopera mai multe despre cum inalti un zid separator, astfel incat sa compartimentezi eficient locuinta. 

Comanda materialele de constructii si uneltele necesare pentru proiectele tale direct pe santier sau viziteaza magazinele MatHaus. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.