Ce metode de altoire exista?
Descopera pe site-ul nostru foarfeci si cutite pentru gradinarit!
In functie de specie si de perioada anului, se utilizează diferite metode de altoire.
Altoirea sub coaja, in forma de L
Tehnica implica taierea altoiului si a portaltoiului intr-un stil asemanator, in oglinda, asadar acestea sa poata fi prinse impreuna. Grefa creata se acopera cuiva banda adeziva si cu panza curata sau ceara pentru altoi, astfel incat ranile sa fie sigilate.
Altoirea in despicatura
Aici vorbim despre un procedeu usor, des intalnit, ce poate fi folosit pe toata durata primaverii. Prin altoirea in despicatura se asigura recuperarea pomilor fructiferi cu valoare biologica redusa. In acelasi timp, metoda permite altoirea mai multor specii de pomi plecand de la un singur copac.
Altoirea sub scoarta
Se realizeaza dupa ce ramura a fost taiata transversal si este o tehnica simpla, care porneste de la realizarea unei grefe in scoarta copacilor.
Altoirea in forma de T, cu mugure dormind (altoirea prin oculatie)
Este frecvent utilizata, rapida si eficienta si presupune o taietura in forma literei T in scoarta portaltoiului. Una dintre optiunile des folosite este altoirea in ochi dormind, care se realizeaza intre jumatatea lui iulie si jumatatea lui septembrie. Se poate aplica si la soiuri precum liliac, lamai, sau trandafir.
Perioada optima pentru altoirea pomilor fructiferi
Primavara sau toamna
Cu 2-3 saptamani inainte de venirea toamnei si caderea frunzelor, pomii incep sa stocheze rezerve nutritive in ramuri, tulpina si radacini. Respectivele resurse ating un nivel maxim la finalul perioadei de vegetatie, dupa care se diminueaza treptat pana la debutul unui nou ciclu de crestere. Toamna tarziu este momentul in care mugurii sunt cel mai inactivi, motiv pentru care ramurile destinate altoirii trebuie recoltate din timp, cand rezervele de substante nutritive sunt inca suficiente. In cazul pomilor samburosi, momentul potrivit pentru altoire este la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lui decembrie, in zilele fara inghet.
Vara
Altoirile de vara se realizeaza in perioada de la inceputul lunii iulie pana in septembrie, folosind lastari din soiuri nobile care au crescut in acelasi an. Indiferent de tehnica de altoire utilizata, este recomandat sa alegi parti din mijlocul lastarilor, pentru ca partea superioara este adesea prea ierboasa, iar cea inferioara nu este suficient dezvoltata. Temperaturile ridicate din timpul verii pot reprezenta un obstacol in succesul altoirilor, motiv pentru care este indicat sa eviti realizarea operatiunii in perioadele caniculare.
Daca pomii se deshidrateaza din cauza caldurii excesive, exista riscul de a pierde altoiul. Lastarii pentru altoire se taie foarte devreme dimineata, iar frunzele trebuie indepartate imediat, pentru ca acestea contribuie cel mai mult la pierderea de apa. Pentru a altoi corect, se recomanda sa folosesti o foarfeca pentru pomi, lasand un fragment de petiol de aproximativ 1 cm. Este esential sa folosesti portaltoi din aceeasi specie pentru a asigura cele mai mari sanse de succes ale altoirii.
Care sunt uneltele necesare pentru altoirea pomilor?
Uneltele de gradina potrivite contribuie semnificativ la succesul altoirii pomilor fructiferi; includ:
- foarfece pentru altoit; se folosesc pentru realizarea taieturilor in V;
- cutite sau bricege pentru altoit; asigura precizia necesara, usurand astfel intregul proces de altoire a pomilor;
- banda autoadeziva pentru altoitul pomilor sau unguent cicatrizant pentru pomi.
Banda autoadeziva se aplica rapid si nu necesita noduri. In timp ce protejeaza mugurele de insecte daunatoare si boli, ii permite sa respire si sa creasca. Produsul va fi strapuns de mugure pe masura ce acesta se dezvolta. Fiind biodegradabila, banda se va degrada in aproximativ 6 luni de expunere la soare. Unguentul cicatrizant va proteja, de asemenea, copacii de conditiile extreme de mediu, ciuperci si anumiti agenti patogeni.
Ce este portaltoiul si ce rol joaca in altoirea pomilor?
Portaltoiul este planta pe care se face altoirea. In cazul pomilor fructiferi, portaltoiul reprezinta buturuga unui soi inrudit care are deja un sistem radicular foarte bine definit. Rolul sau este de a asigura rezistenta pomilor. Portaltoiului ii este atasat, prin altoire, un altoi de pom fructifer.
Te poate interesa si articolul nostru despre pomii columnari.
Preferabil, portaltoiul trebuie sa fie tanar (nu mai mult de 4 ani) si cu o grosime intre 1,5 si 5 cm, care sa permita zonei altoite sa se vindece rapid. Doar unele plante pot fi folosite ca portaltoi; compatibilitatea dintre altoi si portaltoi este esentiala. Iata niste exemple de asocieri:
- cires (altoi) - cires salbatic sau visin (portaltoi);
- visin (altoi) - visin, cires sau cires salbatic (portaltoi);
- mar (altoi) - mar paduret sau franc, obtinut din seminte (portaltoi);
- par (altoi) - par sau par paduret (portaltoi);
- piersic (altoi) - piersic, corcodus sau midgal (portaltoi);
- prun (altoi) - prun, piersic, corcodus, sau zarzar (portaltoi).
Portaltoiul se poate obtine pe cale generativa sau vegetativa:
- portaltoiul generativ se obtine din samanta unor specii locale sau soiuri salbatice care sunt rezistente la daunatori, seceta si ger;
- portaltoiul vegetativ se obtine prin inmultire vegetativa sau prin butasi; este mai putin rezistent la ger decat cel generativ, insa asigura o foarte buna productivitate.
Mastic pentru altoire si alte tratamente pentru sigilarea ranilor la pomi
Altoitul pomilor formeaza rani pe lastari, ramuri sau trunchi. Cu exceptia altoirilor prin oculatie, aceste rani trebuie protejate cu clei de pom sau cu un mastic/unguent fie preparat acasa la cald sau la rece, fie achizitionat. Tratamentul pentru cicatrizare trebuie aplicat cu grija, evitandu-se formarea golurilor intre pasta si scoarta.
Masticul pentru procesul de altoire pomi poate contine:
- o substanta solida la rece, precum rasina sau sacazul;
- o substanta care previne craparea, precum ceara;
- o substanta grasa, precum seul sau untura;
- alcool denaturat industrial in cazul masticului preparat la rece.
Care sunt etapele altoirii pomilor?
Altoirea se realizeaza folosind unelte de mana, tinand cont de urmatoarele aspecte!
Pregatirea portaltoiului
Se alege o ramura si se scurteaza printr-o taietura precisa. Rana rezultata se netezeste cu un cosor (un cutit folosit in pomicultura si viticultura). Capatul se despica pana la aproximativ 5 cm adancime, iar in mijlocul taieturii se adauga o pana de lemn.
Pregatirea altoiului
Lastarul ales se ciopleste la baza in forma de pana. Taieturile se vor face cu aproximativ 1 cm mai sus fata de mugure.
Altoirea
Lastarul cioplit se introduce in despicatura portaltoiului. Se acorda o atentie sporita la realizarea taieturilor, astfel incat mugurii de pe altoi sa ramana la exterior. Apoi, spatiul care a ramas liber se va umple cu mastic pentru a facilita vindecarea. In continuare, intregul altoi se sigileaza cu vopsea pe baza de ulei. Se fixeaza in locul unde se intalnesc cele doua parti (portaltoi si altoi).
Altoirea marului, ciresului si nucului in Romania
Alegerea celor mai potriviti portaltoi este esentiala pentru succesul cultivarii, avand in vedere ca acestia influenteaza rezistenta la boli, adaptabilitatea la conditiile de mediu si productivitatea pomilor fructiferi. In selectia portaltoilor trebuie sa iei in considerare atat caracterul specific al livezii, cat si destinatia productiei, tipul de sol, clima si alti factori ecologici.
Portaltoii marului
In Romania, altoirea marului se face cu portaltoi generativi de vigoare mare proveniti din seminte precum P.F. Cretesc, P.F. Patul, P.F. Bistrita 50 sau cu portaltoi vegetativi, precum M106, M4, M7. M106 este cel mai raspandit portaltoi in Romania. Confera soiurilor altoite precocitate in rodire, incepand din al treilea an de la plantare. Se remarca prin longevitate, calitatea fructelor si constanta productiei. Este rezistent la seceta, dar o livada eficienta va necesita un sistem de irigare.
Portaltoii ciresului
Altoirea ciresului se face cu portaltoi generativi Portavium, Semavium, Mahaleb, cires franc si cu portaltoi vegetativi seria IP-C obtinut la ICDPP Pitesti.
Portaltoii nucului
Pentru altoirea nucului se prefera portaltoii rezistenti la ger, precum Portval, Secular R-M si Tg. Jiu 1. Alegerea unor portaltoi robusti este relevanta pentru a asigura adaptabilitatea nucului la conditiile de mediu si pentru a maximiza productivitatea.
Altoirea pomilor batrani
Altoirea la pomii batrani se face in despicatura pe cresterile anuale, asa numitii lastari lacomi. Daca altoirea se realizeaza pe trunchi sau pe ramuri groase, dezvoltarea va intampina dificultati din cauza grosimii suprafetei care trebuie sa se vindece. Prin contrast, cresterile anuale, fiind subtiri, se vindeca rapid si se dezvolta cu usurinta.
Prin alegerea metodei corespunzatoare de altoire a pomilor fructiferi, adaptate fiecarei specii si perioadei anului, poti asigura recolte bune si pomi vigurosi. Spor la gradinarit!