Găsește repede ce ai nevoie

Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas

Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior.

Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.

Ce metode de altoire exista?

In functie de specie si de perioada anului, principalele metode de altoire folosite sunt urmatoarele:

 • Altoirea sub coaja, in forma de L. Aceasta tehnica implica taierea altoiului si a portaltoiului intr-un stil asemanator, in oglinda, asadar acestea sa poata fi prinse impreuna. Grefa creata se acopera cu banda adeziva si cu panza curata sau ceara pentru altoi astfel incat ranile sa fie sigilate.
 • Altoirea in despicatura. Aici vorbim despre un procedeu usor, des intalnit, ce poate fi folosit pe toata durata primaverii. Prin altoirea in despicatura se asigura recuperarea pomilor fructiferi cu valoare biologica redusa. In acelasi timp, aceasta metoda permite altoirea mai multor specii de pomi plecand de la un singur copac.
 • Altoirea sub scoarta dupa ce ramura a fost taiata transversal. Altoirea sub scoarta este o tehnica simpla, care porneste de la realizarea unei grefe in scoarta copacilor.
 • Altoirea in forma de T, cu mugure dormind (altoirea prin oculatie). Metoda aceasta este una frecvent utilizata, rapida si eficienta care presupune o taietura in forma literei T in scoarta portaltoiului. Una dintre optiunile des folosite este altoirea in ochi dormind care se realizeaza intre jumatatea lui iulie si jumatatea lui septembrie. Se poate aplica si la soiuri precum liliac, lamai, sau trandafir.

Care este cea mai buna perioada pentru altoirea pomilor?

Exista doua perioade optime pentru altoirea pomilor fructiferi:

 • Primavara (martie - mai);
 • Vara - toamna (iulie - septembrie).

Care sunt uneltele necesare pentru altoirea pomilor?

Uneltele de gradina potrivite contribuie semnificativ la succesul altoirii. Acestea sunt:

 • Foarfece pentru altoit. Se folosesc pentru realizarea taieturilor in V.
 • Cutite sau bricege pentru altoit. Asigura precizia necesara, usurand astfel intregul proces de altoire.
 • Banda autoadeziva pentru altoit sau unguent cicatrizant pentru pomi. Banda se aplica rapid si nu necesita noduri. In timp ce fereste mugurele de insecte daunatoare si boli, ii permite sa respire si sa creasca. Produsul va fi strapuns de mugure pe masura ce acesta se dezvolta. Fiind biodegradabila, banda se va degrada in aproximativ 6 luni de expunere la soare. Unguentul cicatrizant va proteja, de asemenea, copacii de conditiile extreme de mediu, ciuperci si anumiti agenti patogeni.

 •  

Ce este portaltoiul si ce rol joaca in altoirea pomilor?

Portaltoiul este planta pe care se face altoirea. In cazul pomilor fructiferi, portaltoiul reprezinta buturuga unui soi inrudit care are deja un sistem radicular foarte bine definit. Rolul sau este de a asigura rezistenta pomilor. Portaltoiului ii este atasat, prin altoire, un altoi de pom fructifer.

Preferabil, portaltoiul trebuie sa fie tanar (nu mai mult de 4 ani) si cu o grosime intre 1,5 si 5 cm, care sa permita zonei altoite sa se vindece rapid. Doar unele plante pot fi folosite ca portaltoi, deoarece compatibilitatea dintre altoi si portaltoi este esentiala. Iata niste exemple de asocieri:

 • cires (altoi) - cires salbatic sau visin (portaltoi)
 • visin (altoi) - visin, cires sau cires salbatic (portaltoi)
 • mar (altoi) - mar paduret sau franc, obtinut din seminte (portaltoi)
 • par (altoi) - par sau par paduret (portaltoi)
 • piersic (altoi) - piersic, corcodus sau midgal (portaltoi)
 • prun (altoi) - prun, piersic, corcodus, sau zarzar (portaltoi)
 • Portaltoiul se poate obtine pe cale generativa sau vegetativa:
 • Portaltoiul generativ se obtine din samanta unor specii locale sau soiuri salbatice care sunt rezistente la daunatori, seceta si ger.
 • Portaltoiul vegetativ se obtine prin inmultire vegetativa sau prin butasi. Este mai putin rezistent la ger decat cel generativ, insa asigura o foarte buna productivitate.

Ce este altoiul si ce rol joaca in altoirea pomilor?

Altoiul este o ramura mica, detasata dintr-o planta-mama sanatoasa pentru a fi folosita la altoire. De obicei, este necesar ca altoiul sa fie din acelasi gen sau aceeasi specie ca portaltoiul.  

Rolul altoiului este de a imbunatati insusirile viitoarei plante. Este recomandat ca pentru altoi sa se aleaga lastari puternici, nu foarte tineri. Pana la altoirea din primavara, acestia pot fi pastrati in nisip umed, intr-o pivnita.

Care sunt etapele altoirii pomilor?

Altoirea se realizeaza folosind unelte de mana, dupa urmatoarea schema:

Pregatirea portaltoiului. Se alege o ramura si se scurteaza printr-o taietura precisa. Rana rezultata se netezeste cu un cosor (un cutit folosit in pomicultura si viticultura). Capatul se despica pana la aproximativ 5 cm adancime, iar in mijlocul taieturii se adauga o pana de lemn.  

 • Pregatirea altoiului. Lastarul ales se ciopleste la baza in forma de pana. Taieturile se vor face cu aproximativ 1 cm mai sus fata de mugure.  
 • Altoirea. Lastarul cioplit se introduce in despicatura portaltoiului. Se acorda o atentie sporita la realizarea taieturilor, astfel incat mugurii de pe altoi sa ramana la exterior. Apoi, spatiul care a ramas liber se va umple cu mastic pentru a facilita vindecarea. In continuare, intregul altoi se sigileaza (cu vopsea pe baza de ulei) si se fixeaza in locul unde se intalnesc cele doua parti (portaltoi si altoi).  

Materiale Necesare

Te-ar putea interesa și: