Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas

Actualizat: 09.02.2024 / Publicat: 12.01.2020 / Timp lectură: 4 min

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior.

Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.

Cuprins

Ce metode de altoire exista?

In functie de specie si de perioada anului, se utilizează diferite metode de altoire.

  • Altoirea sub coaja, in forma de L

Aceasta tehnica implica taierea altoiului si a portaltoiului intr-un stil asemanator, in oglinda, asadar acestea sa poata fi prinse impreuna. Grefa creata se acopera cu banda adeziva si cu panza curata sau ceara pentru altoi astfel incat ranile sa fie sigilate.

  • Altoirea in despicatura

Aici vorbim despre un procedeu usor, des intalnit, ce poate fi folosit pe toata durata primaverii. Prin altoirea in despicatura se asigura recuperarea pomilor fructiferi cu valoare biologica redusa. In acelasi timp, aceasta metoda permite altoirea mai multor specii de pomi plecand de la un singur copac.

  • Altoirea sub scoarta dupa ce ramura a fost taiata transversal

Altoirea sub scoarta este o tehnica simpla, care porneste de la realizarea unei grefe in scoarta copacilor.

  • Altoirea in forma de T, cu mugure dormind (altoirea prin oculatie)

Aceasta metoda de altoire este una frecvent utilizata, rapida si eficienta care presupune o taietura in forma literei T in scoarta portaltoiului.

Una dintre optiunile des folosite este altoirea in ochi dormind care se realizeaza intre jumatatea lui iulie si jumatatea lui septembrie. Se poate aplica si la soiuri precum liliac, lamai, sau trandafir.

Perioada optima pentru altoirea pomilor fructiferi

Iata cand se face altoirea pomilor fructiferi:

  • Primavara (martie - mai);
  • Vara - toamna (iulie - septembrie).

Care sunt uneltele necesare pentru altoirea pomilor?

Uneltele de gradina potrivite contribuie semnificativ la succesul altoirii pomilor fructiferi. Acestea sunt:

  • foarfece pentru altoit; se folosesc pentru realizarea taieturilor in V;
  • cutite sau bricege pentru altoit; asigura precizia necesara, usurand astfel intregul proces de altoire a pomilor;
  • banda autoadeziva pentru altoitul pomilor sau unguent cicatrizant pentru pomi.

Banda autoadeziva se aplica rapid si nu necesita noduri. In timp ce fereste mugurele de insecte daunatoare si boli, ii permite sa respire si sa creasca. Produsul va fi strapuns de mugure pe masura ce acesta se dezvolta. Fiind biodegradabila, banda se va degrada in aproximativ 6 luni de expunere la soare.

Unguentul cicatrizant va proteja, de asemenea, copacii de conditiile extreme de mediu, ciuperci si anumiti agenti patogeni.

Ce este portaltoiul si ce rol joaca in altoirea pomilor?

Portaltoiul este planta pe care se face altoirea. In cazul pomilor fructiferi, portaltoiul reprezinta buturuga unui soi inrudit care are deja un sistem radicular foarte bine definit. Rolul sau este de a asigura rezistenta pomilor. Portaltoiului ii este atasat, prin altoire, un altoi de pom fructifer.

Preferabil, portaltoiul trebuie sa fie tanar (nu mai mult de 4 ani) si cu o grosime intre 1,5 si 5 cm, care sa permita zonei altoite sa se vindece rapid. Doar unele plante pot fi folosite ca portaltoi, deoarece compatibilitatea dintre altoi si portaltoi este esentiala. Iata niste exemple de asocieri:

  • cires (altoi) - cires salbatic sau visin (portaltoi);
  • visin (altoi) - visin, cires sau cires salbatic (portaltoi);
  • mar (altoi) - mar paduret sau franc, obtinut din seminte (portaltoi);
  • par (altoi) - par sau par paduret (portaltoi);
  • piersic (altoi) - piersic, corcodus sau midgal (portaltoi);
  • prun (altoi) - prun, piersic, corcodus, sau zarzar (portaltoi).

Portaltoiul se poate obtine pe cale generativa sau vegetativa:

  • Portaltoiul generativ se obtine din samanta unor specii locale sau soiuri salbatice care sunt rezistente la daunatori, seceta si ger.
  • Portaltoiul vegetativ se obtine prin inmultire vegetativa sau prin butasi. Este mai putin rezistent la ger decat cel generativ, insa asigura o foarte buna productivitate.

Mastic pentru altoire si alte tratamente pentru sigilarea ranilor la pomi

Mastic pentru altoire

Altoitul pomilor formeaza rani pe lastari, ramuri sau trunchi. Cu exceptia altoirilor prin oculatie, aceste rani trebuie protejate cu clei de pom sau cu un mastic/unguent fie preparat acasa la cald sau la rece, fie achizitionat. Tratamentul pentru cicatrizare trebuie aplicat cu grija, evitandu-se formarea golurilor intre pasta si scoarta. 

Masticul pentru procesul de altoire pomi poate contine:

  • o substanta solida la rece, precum rasina sau sacazul;
  • o substanta care previne craparea, precum ceara;
  • o substanta grasa, precum seul sau untura;
  • alcool denaturat industrial in cazul masticului preparat la rece.

Care sunt etapele altoirii pomilor?

Altoirea se realizeaza folosind unelte de mana, dupa urmatoarea schema:

  • Pregatirea portaltoiului

Se alege o ramura si se scurteaza printr-o taietura precisa. Rana rezultata se netezeste cu un cosor (un cutit folosit in pomicultura si viticultura). Capatul se despica pana la aproximativ 5 cm adancime, iar in mijlocul taieturii se adauga o pana de lemn.  

  • Pregatirea altoiului

Lastarul ales se ciopleste la baza in forma de pana. Taieturile se vor face cu aproximativ 1 cm mai sus fata de mugure.  

  • Altoirea

Lastarul cioplit se introduce in despicatura portaltoiului. Se acorda o atentie sporita la realizarea taieturilor, astfel incat mugurii de pe altoi sa ramana la exterior. Apoi, spatiul care a ramas liber se va umple cu mastic pentru a facilita vindecarea. In continuare, intregul altoi se sigileaza cu vopsea pe baza de ulei. Se fixeaza in locul unde se intalnesc cele doua parti (portaltoi si altoi).  

Altoirea marului, ciresului si nucului in Romania

Alegerea celor mai potriviti portaltoi este esentiala pentru succesul cultivarii, avand in vedere ca acestia influenteaza rezistenta la boli, adaptabilitatea la conditiile de mediu si productivitatea pomilor fructiferi. In selectia portaltoilor trebuie sa iei in considerare atat caracterul specific al livezii, precum si destinatia productiei, tipul de sol, clima si alti factori ecologici. 

Portaltoii marului

In Romania, altoirea marului se face cu portaltoi generativi de vigoare mare proveniti din seminte precum P.F. Cretesc, P.F. Patul, P.F. Bistrita 50 sau cu portaltoi vegetativi, precum M106, M4, M7. 

M106 este cel mai raspandit portaltoi in Romania. Confera soiurilor altoite precocitate in rodire, incepand din al treilea an de la plantare. Se remarca prin longevitate, calitatea fructelor si constanta productiei. Este rezistent la seceta, dar o livada eficienta va necesita un sistem de irigare.

Portaltoii ciresului

In tara noastra, altoirea ciresului se face cu portaltoi generativi Portavium, Semavium, Mahaleb, cires franc si cu portaltoi vegetativi seria IP-C obtinut la ICDPP Pitesti. 

Portaltoii nucului

Pentru altoirea nucului se prefera portaltoii rezistenti la ger, precum Portval, Secular R-M si Tg. Jiu 1. Alegerea unor portaltoi robusti este cruciala pentru a asigura adaptabilitatea nucului la conditiile de mediu si pentru a maximiza productivitatea.

Altoirea pomilor batrani

Altoirea la pomii batrani se face in despicatura pe cresterile anuale, asa numitii lastari lacomi. Daca altoirea se realizeaza pe trunchi sau pe ramuri groase, dezvoltarea va intampina dificultati din cauza grosimii suprafetei care trebuie sa se vindece. Prin contrast, cresterile anuale, fiind subtiri, se vindeca rapid si se dezvolta cu usurinta. 

Prin alegerea metodei corespunzatoare de altoire a pomilor fructiferi, adaptate fiecarei specii si perioadei anului, poti asigura recolte bune si pomi vigurosi. Spor la gradinarit!

Te-ar putea interesa și:

Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Irigarea este o masura de lucru hidroameliorativa, ce presupune o administrare controlata a debitului de apa, independent de apa cazuta peste sol, in conditii naturale. Sistemele automate de irigare permit udarea plantelor intr-un ritm controlat si constant, intretinerea gradinilor devenind astfel o sarcina mult mai facila, iar timpul economisit fiind unul substantial. Alegerea sistemului potrivit de irigare tine cont de o serie de factori: Dimensiunea suprafetei de vegetatie stropita; Tipul solului de pe suprafata respectiva; Plantele din acea arie si repartizarea lor. Automatizarea acestor sisteme se poate realiza printr-un soft electronic, presetandu-se astfel parametri optimi cu privire la: Pornirea si oprirea stropitorilor; Timpul optim de stropire; Cantitatea de apa utilizata; Principalele sisteme automate de irigare pentru gradini sunt: Sistemul de irigare la suprafata; Sistemul de irigare ingropat; Sistemul de irigare prin aspersie; Sistemul de irigare prin picurare.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.