Setări personalizate Accept toate cookie-urile

Găsește repede ce ai nevoie

Lipirea dalelor adezive

Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in  proiectele DIY.

Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar.

Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.

Pregatirea suprafetei

Pregatirea suprafetei pentru lipirea dalelor adezive

Inainte de a trece la lipirea propriu-zisa a dalelor adezive, va trebui acordata atentia cuvenita suprafetei de lucru, dupa cum urmeaza:

 • Suprafata pe care vor fi lipite dalele trebuie sa fie plana, uscata si curata.
 • Pentru o suprafata care nu este plana, se face un finisaj cu ajutorul unui grund de netezire a suprafetei.
 • Daca suprafata este umeda (dupa spalare) las-o sa se usuce. In cazul unei sape proaspete, asteapta pana la uscarea completa (3 luni).
 • Daca suprafata este umeda din cauza umezelii, trateaz-o cu un hidrofug.
 • Daca suprafata este patata, curata cu multa apa in mai multe reprize.
 • Daca suprafata prezinta mizerie impregnata, spala cu o solutie suficient de concentrata.
 • In toate cazurile de mai sus indeparteaza bine praful de pe suprafata podelei cu ajutorul unui aspirator.

Traseul

Pentru un frumos aspect estetic, dalele se plaseaza de o parte si de alta a axului usii/portii principale de acces in incapere, tocmai pentru a vedea de la intrare doar dalele intregi.

 • Traseaza axul usii de acces (cu un creion) pana in peretele opus.
 • Traseaza o a doua linie de plasare perpendiculara pe prima, ajutandu-te de sfoara si creion.
 • Dispune dalele pe sol fara a le lipi, pentru a vedea care urmeaza sa fie rezultatul final.
 • Incepe din centrul incaperii si pune prima dala la intersectia celor doua axe de plasare.
 • Dezlipeste fasia de pe adeziv, potriveste dala si preseaza cu putere de la centru spre margini. Respecta cu atentie sensul plasarii indicat de sagetile de pe spatele dalei, orientandu-le pe toate in aceeasi directie.
 • Pozitioneaza urmatoarele dale in scari, asezandu-le foarte bine una langa cealalta.
 • Continua lipirea mergand spre marginile incaperii.
 • Realizeaza taierea la margine cu ajutorul unui cuter si foloseste o alta dala in rol de ghid pentru efectuarea taieturii.
 • Rupe partea tai ata, indeparteaza hartia de protectie si asaza dala pe locul ei.

Nota: Pe langa tehnica de lipire pornind de la axul usii, prezentata mai sus, pot fi si alte tehnici de lipire, precum:

 1. lipirea unui intreg sir de dale de-a lungul unuia dintre pereti; toate taieturile vor fi realizate in partea opusa a camerei
 2. lipirea pornind de la centrul incaperii; taieturile vor fi distribuite de jur imprejurul incaperii;
 3. trasarea a doua axe perpendiculare trecand prin centrul incaperii; incepe plasarea mergand din centru spre marginile incaperii;

Trucuri si sfaturi

 • Stocheaza dalele in incaperea unde vor fi instalate pentru doua, trei zile anterior procesului de lipire si pastreaza o temperatura cuprinsa intre 17 si 20ºC (la o temperatura mai mica de 17ºC dalele vor fi rigide si casante).
 • Praful este principalul inamic al dalelor adezive. Nu ezita sa cureti praful de pe sol pe masura ce inaintezi cu lipirea dalelor.

Dalele adezive sunt ideale pentru orice incapere, sunt usor de intretinut, iar in cazul deteriorarii unei singure placi, aceasta poate fi inlocuita in mod rapid (se va folosi o sursa de caldura - fier de calcat). Spor la instalat!

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Culorile sunt folosite cu mare atentie in designul interior. La prima vedere poate parea simplu sa alegi culorile dintr-o camera sau alta, dat fiind faptul ca iti cunosti preferintele. Un rezultat profesionist se bazeaza insa pe o buna cunoastere a imbinarii culorilor, dar si pe efectele psihologice produse de acestea. Iti poti schimba starea de spirit sau poti face o camera sa para mai mare si mai luminoasa ori sa creezi o atmosfera intima, datorita culorilor alese. Astfel, culoarea are un rol central in designul interior, ne influenteaza emotiile si poate transforma spatiul. Pentru a nu folosi la intamplare culorile in proiectul tau de amenajare, afla detalii din randurile de mai jos.
Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Acoperirea peretilor cu vopsea este unul dintre cele mai des intalnite proiecte de bricolaj pe care le fac proprietarii de case. Zugravirea peretilor incepe insa cu alegerea vopselei. Chiar de aici apar intrebarile. Ce vopsea aleg? Optiunile sunt variate, la fel si preturile. Vopsea latex sau vopsea pe baza de ulei? Pentru ca totul sa fie mult mai clar inca de la inceput, acest articol este dedicat vopselei: ce este, de cate tipuri exista, pe ce suprafete se preteaza fiecare si cum alegi finisajul potrivit.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.