Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 32 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructie gard in panta: Cum nivelezi terenul si cum realizezi fundatia

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 16.03.2022 / Timp lectură: 4 min
Construirea unui gard in panta este mai dificila decat pe un teren drept, insa poate fi realizata cu succes daca urmaresti cativa pasi. Afla care sunt materialele de care ai nevoie, cum trebuie sa realizezi masuratorile, nivelarea terenului, turnarea fundatiei si ridicarea gardului. 

Cuprins

Constructia unui gard in panta: Aspecte importante

  • Obtine autorizatia de constructie a gardului de la primarie si discuta cu vecinii despre intentia ta;
  • Stabileste dimensiunile gardului si a fundatiei (lungime, inaltime, grosime), materiale (metal, lemn, piatra etc.) si modul de constructie (urmezi inclinatia terenului sau il faci in trepte);
  • Alege unul dintre modelele de garduri in panta, in functie de preferinte si de buget;
  • Tine cont de locul si dimensiunile cailor de acces;
  • Calculeaza necesarul de materiale si achizitioneaza tot ce ai nevoie, inainte de a incepe constructia gardului;
  • Asigura-te ca ai uneltele si echipamentele necesare;
  • Formeaza o echipa din cel putin doi oameni. 

Materiale si unelte necesare pentru constructia unui gard in panta

​​​​​​​In functie de tipul gardului (din fier forjat, panouri cu fir metalic, lemn, piatra, caramida, BCA, PVC etc.), iti trebuie diferite materiale si unelte. Iata care sunt produsele de care poti avea nevoie.

Panouri pentru gard

Un mod rapid de a imprejmui un perimetru este utilizarea de panouri metalice zincate sau plastifiate. Construieste gardul bordurat in panta cu panouri care au, de regula, o lungime de 2 - 2,5 metri, iar inaltimea lor este cuprinsa intre 1,20 - 2 metri.

panouri de gard montaj

Plasa de gard 

De asemenea, gardul in panta se poate realiza din rola de plasa zincata sau plastifiata, de culoare gri sau verde. Grosimea firului este, în general, de 1,6 - 2,8 milimetri, mai subțire decât este firul panourilor (3,2 - 5 milimetri).

Stalpi si accesorii de prindere
Panourile sau plasele se monteaza pe stalpi zincati pentru gard cu accesorii de prindere. Fixeaza stalpii in pamant sau beton si in capatul lor pune capace din PVC, pentru a nu se aduna apa in interior. Ataseaza de acestia elementele de gard prin cleme de prindere.  

Boltari de beton

Pentru gardul de beton în pantă ai nevoie de boltari de fundatie si de zidarie. Montajul lor necesita armarea si umplerea gaurilor din boltari cu beton. Finisajul se face in functie de preferinte, cu materiale pentru exterior. 

Porti si feronerie

Inainte de a face gardul, stabileste caile de acces, unde pot fi montate porti metalice, de diferite dimensiuni. Pentru prinderea si buna functionare a acestora ai nevoie de balamale si alte elemente de feronerie

Ciment, betoniera si roaba

Pentru fundatie sau pentru umplerea boltarilor din beton, alege saci de ciment, in functie de timpul initial de priza, rezistenta la compresiune si de cantitatea necesara. Pentru amestecarea si manevrarea cimentului utilizeaza betoniera si roaba, precum si alte unelte, cum ar fi lopata si mistrie.

Instrumente de masurat

Traseaza cu precizie locul viitorului gard si calculeaza atent dinainte cum trebuie asezati stalpii si celelalte elemente. Foloseste instrumente de masurat, nivela, dreptar, sfoara, spray de marcaj si tarusi. 

Scule de mana si electrice

Pentru nivelarea terenului sau saparea fundatiei, poti avea nevoie de cazmale si tarnacoape, lopeti si alte unelte de mana sau un motoburghiu, care foreaza pamantul. In functie de tipul gardului, ridicarea lui s-ar putea sa necesite utilizarea unor scule electrice, cum ar fi polizorul, pentru plasele din fier, sau un pistol de vopsit, pentru panourile din lemn. 

Echipament de protectie

Pe langa hainele de lucru, adaptate conditiilor meteorologice, ai nevoie de echipament de protectie. Acesta poate consta din vesta reflectorizanta, manusi si bocanci cu bombeu metalic. 

construcite gard​​​​​​​

Constructia unui gard in panta: Pas cu pas

Sunt mai multe modalitati de construire a unui gard pe teren in panta:

  • Urmezi inclinatia parcelei de pamant (gardul este paralel cu panta);
  • Torni o fundatie care corecteaza inclinatia (gardul poate fi montat drept, la acelasi nivel pe toata lungimea lui, fara a fi influentat de gradul pantei);
  • Realizezi gardul in trepte, cu diferenta dintre acestea egala. 

Iata care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru constructia gardurilor pe terenuri cu diferite grade de inclinatie. 

1. Realizarea masuratorilor

Este important sa te asiguri care sunt hotarele terenului pe care vrei sa il imprejmuiesti, iar gardul nu trebuie sa depaseasca limitele exterioare ale acestuia. Pentru o constructie in panta este necesar sa masori atat perimetrul, cat si inclinatia terenului, cu ajutorul unei nivele cu apa sau unui furtun de nivel. 

Delimiteaza zona unde trebuie amplasat gardul cu tarusi si sfoara, iar cu spray de marcare sau cu praf de var poti indica portiunile de pamant care urmeaza sa fie sapate pentru fundatie sau pentru stalpi. Alte masuratori, precum inaltimea gardului sau grosimea temeliei, iti sunt de folos pentru achizitionarea materialelor. 

2. Nivelarea terenului

Pentru un gard paralel cu panta si fara temelie, este necesar sa nivelezi pamantul, pentru a nu exista goluri la baza constructiei. Acest lucru se poate face fie prin uniformizarea terenului, fie prin adaugarea unei cantitati suplimentare de pamant acolo unde sunt gropi.

Un alt motiv pentru care poti nivela terenul este reducerea gradului de inclinatie sau chiar eliminarea diferentei de nivel, daca panta nu este foarte mare. Operatiunea poate fi realizata de un buldoexcavator. Ulterior, poti tasa pamantul cu un cilindru nivelator sau cu alte masinarii.

nivelarea terenului pentru constructia gardului​​​​​​​

3. Realizarea fundatiei

Dupa ce ai marcat si ai sapat terenul pentru fundatie, monteaza cofrajul din panouri de lemn. Asigura-te ca pastrezi aceleasi dimensiuni pe toata lungimea gardului. Adauga sipci atat intre peretele de pamant si cofraj, cat si intre panouri, in partea superioara, pentru a le fixa. 

Monteaza stalpii de sustinere la distante egale si la inaltimea corespunzatoare. Urmatorii pasi este turnarea betonului facut de mana sau cu pompa (cifa) si nivelarea cu un dreptar sau cu o mistrie. 

In functie de tipul de ciment, specificatiile referitoare la timpul de uscare difera. De asemenea, tine cont de recomandarile referitoare la udarea fundatiei dupa turnare, pentru a impiedica formarea fisurilor si scaderea durabilitatii. Cand acesta este uscat, indeparteaza cofrajul si continua constructia gardului. 

4. Montarea gardului

Instaleaza si fixeaza materialele alese de tine pentru gard. De exemplu, prinde panourile sau plasele metalice cu ajutorul clemelor speciale si adauga stalpilor capacele de plastic. Apoi monteaza balamalele, incluietorile si clantele pentru porti. 

Pentru informatii suplimentare, consulta acest ghid practic pentru construirea si intretinerea unui gard.

gard in panta finializat​​​​​​​​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.