Găsește repede ce ai nevoie

Cum se aplica amorsa?

Iubesti proiectele DIY, ai decis sa vopsesti chiar tu peretii cu lavabila si te afli in plin proces de pregatire. Iti doresti sa aplici vopseaua in mod uniform si rapid, iar rezultatul sa fie cel scontat. Pentru ca vopseaua lavabila sa adere cu usurinta, iar misiunea ta sa fie mult simplificata, aplica amorsa in prealabil. Pregatirea suprafetei de lucru este o etapa preliminara care nu trebuie sarita. Prin urmare, pentru a face totul ca la carte, asemeni unui mester profesionist, va trebui sa te asiguri ca peretii sunt curati si ca aplici corect amorsa. Cand peretii sunt bine pregatiti, procesul de vopsire devine rapid si usor. Afla din randurile de mai jos cum se aplica amorsa.

Ce rol are amorsa?

Amorsa, cunoscuta si sub numele de grund de amorsare, este un produs omogen-lichid folosit ca etapa pregatitoare inainte de vopsirea suprafetelor (pereti, tavane, podele).

Amorsa se aplica atat la interior, cat si la exterior. Suprafetele de lucru peste care se poate utiliza amorsa sunt:

 • suprafata cu tencuiala de var-ciment;
 • suprafata cu glet de ipsos, beton;
 • suprafata deja acoperita cu vopsea;
 • placi de gips-carton;
 • sapa.

Rolul amorsei este important si nu trebuie neglijat, daca-ti doresti ca rezultatele muncii tale sa fie cele la care te-ai asteptat:

 • ajuta vopseaua sa adere usor la suprafata de lucru (formeaza o pelicula omogena);
 • ajuta vopseaua sa se aplice uniform;
 • ajuta vopseaua sa se aplice peste un strat vechi de lavabila, chiar daca este o culoare puternica;
 • ajuta vopseaua sa se usuce uniform;
 • reduce consumul de vopsea, asadar economisesti bani deoarece amorsa este mai ieftina decat vopseaua;
 • impiedica aparitia petelor (ulterior procesului de vopsire);
 • confera aspect uniform vopselei.

Atentie: este  contraindicat sa sari aceasta etapa si sa aplici un strat de amorsa amestecata cu vopsea.  

Cum pregatesc peretii pentru a aplica amorsa?

amorsa

Peretii trebuie sa fie uscati si curati, fara urme de praf, resturi neaderente, pete de ulei. In functie de stratul suport, realizeaza pregatirea corespunzatoare:

 • suprafete cu crapaturi, zone lovite, gauri - se astupa fisurile cu ajutorul unui chit de cutit, se lasa sa se usuce potrivit indicatiilor producatorului, se slefuieste zona, iar la final se curata praful rezultat;
 • suprafete cu tencuiala noua - se lasa sa se usuce perfect, timp de 28 de zile de la punerea in opera;
 • suprafete cu tencuiala veche - se curata de praf si murdarie;
 • suprafete cu glet - se curata de praf si murdarie (gletul are un timp de uscare rapid, deci nu ai de ce sa iti faci griji in aceasta privinta);
 • suprafete cu vopsea veche, neaderenta - se indeparteaza vopseaua prin razuire si slefuire sau cu ajutorul unei solutii chimice;
 • suprafete cu vopsea veche, aderenta - se curata de praf si grasime;

 Cum se prepara amorsa?

Amorsa este un produs pe care il gasesti, de regula, gata preparat in magazine. Exista, insa si varianta de amorsa sintetica, concentrata pentru suprafete critice care necesita dilutie de 1 la 4.

Singura procedura pe care o ai de facut inainte de aplicare este sa o diluezi cu apa potrivit indicatiilor de pe eticheta, apoi sa amesteci continutul pana vei obtine o compozitie omogena.

Tine cont ca anumite marci de amorsa nu necesita diluarea cu apa, prin urmare este necesar sa urmezi indicatiile producatorului.

Recomandare: Alege o amorsa de la aceeasi firma cu vopseaua lavabila pe care urmeaza sa o folosesti.

Cum se aplica amorsa?

Aplicarea amorsei este un proces cat se poate de simplu, se intinde uniform cu trafaletul, bidineaua sau pensula. Mai jos sunt descrisi cu exactitate pasii pe care ii ai de urmat:

 1. Protejeaza suprafetele din jur - podeaua cu folie de acoperire, iar pentru prize, tocurile usilor si ale ferestrelor sau conturul tavanului, foloseste banda adeziva de mascare.
 2. Toarna amorsa intr-un vas curat si daca se mentioneaza pe eticheta, dilueaza continutul cu apa. Amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
 3. Asigura-te ca peretele este pregatit sa primeasca amorsa. Prin urmare, este obligatoriu sa ai o suprafata de lucru uscata, neinghetata si curata, fara urme de praf sau grasimi.
 4. Aplica stratul de amorsa cu trafaletul sau bidineaua in mod uniform. Pentru zonele mai greu accesibile, cum ar fi unghiurile dintre pereti, marginile tavanului sau in apropierea intrerupatoarelor si a prizelor electrice, foloseste o pensula.
 5. Lasa amorsa sa se usuce conform indicatiilor de pe eticheta produsului (in caz contrar vopseaua lavabila nu va adera pe perete).

Dupa aplicarea amorsei vei putea trece la etapa de vopsire a peretilor cu lavabila. Afli detalii din articolul nostru de blog, Zugravirea locuintei - Cum sa aplici vopseaua lavabila pas cu pas.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

Galerie

Te-ar putea interesa și: