Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Zugravirea locuintei: cum sa aplici vopseaua lavabila pas cu pas

Actualizat: 03.04.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 7 min

Iti doresti ca locuinta ta sa arate impecabil? Este important ca toate finisajele sa fie executate corect. Fie ca alegi sa-ti vopsesti singur peretii, fie ca apelezi la un mester, este bine sa cunosti dinainte in ce consta procesul aplicarii lavabilei pe peretii tencuiti.

Cuprins

Cum alegi vopseaua potrivita?

„Lavabil” se refera la un material care poate fi spalat fara a-si pierde proprietatile. Altfel spus, odata ce vopseaua lavabila se va usca, iti poti murdari si apoi spala peretii fara ca straturile de vopsea sa se deterioreze

Pentru a alege corect vopseaua lavabila de interior sau de exterior care se poate spala, trebuie sa tii cont de mai multe proprietati ale produsului. In continuare, am detaliat cele mai importante caracteristici ale vopselei: durabilitatea, nivelul de rezistenta la umezeala si textura. 

Citeste si: Ghid pentru zugraveli: cum alegi culoarea potrivita pentru peretii casei

Nivelul de rezistenta a vopselei

Orice vopsea are o rezistenta limitata, iar din acest motiv trebuie sa stii de la inceput ce tip de lavabila este potrivita pentru proiectul tau de amenajare sau renovare. Poti opta pentru:

  • vopsea semilavabila - varianta economica, rezistenta la aproximativ 50 de spalari;
  • vopsea lavabila - varianta standard, rezistenta la aproximativ 100 de spalari;
  • vopsea superlavabila - uneori intarita cu teflon, rezistenta la peste 150 de spalari;
  • vopsea ultralavabila - uneori intarita cu latex, foarte rezistenta in timp, la multe spalari si la orice tip de murdarie.

Desi majoritatea oamenilor tind sa foloseasca acelasi tip de lavabila in toata locuinta, poti alege in mod variat vopseaua pentru fiecare incapere.

Pentru camerele de zi precum livingul si dormitorul, vopseaua lavabila alba va fi chiar mai rezistenta decat ai nevoie. Daca doresti sa faci economii, poti folosi si vopseaua semilavabila pentru aceste incaperi.

In baie si bucatarie, unde vei avea multa umezeala, este recomandat sa folosesti o vopsea superlavabila. Afla mai multe in cele ce urmeaza!

Rezistenta la fungi si bacterii

Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiului, motiv pentru care este recomandat sa folosesti o vopsea lavabila antimucegai pentru tavanul si peretii baii, bucatariei sau ai subsolului. Aceasta formeaza o pelicula rezistenta la fungi si bacterii. 

O alta varianta ar fi sa alegi o vopsea lavabila antibacteriana, care, prin continutul sau de ioni de argint, distruge microorganismele din incapere si purifica aerul. Acest tip de vopsea este recomandat mai ales pentru amenajarea camerelor copiilor.

Textura vopselei

vopsea lavabila alba

In functie de textura, vopseaua lavabila poate fi:

  • mata;
  • semi-lucioasa;
  • lucioasa;
  • satinata.

Desi vopseaua lucioasa este mai dificil de folosit in designul interior, este adevarat ca petele de pe peretii luciosi sunt mai usor de curatat.

Vopseaua lavabila pentru exterior

Pentru fatada casei, trebuie sa alegi o vopsea diferita de cea pe care o folosesti la interior. Lavabila pentru exterior trebuie sa aiba o rezistenta crescuta la diversi factori de mediu, precum: precipitatii, actiunea razelor UV, agenti poluanti agresivi din mediu, ger, caldura excesiva sau vant.

Cum determini cantitatea necesara de vopsea?

Pentru a determina suprafata pe care trebuie sa o zugravesti, trebuie doar sa masori inaltimea si latimea peretelui si apoi sa le inmultesti. Cand cumperi vopsea, citeste toate instructiunile de pe ambalaj pentru a afla ce suprafata acopera. De asemenea, consumul poate fi diferit in functie suprafata.

In plus, tine cont de numarul de straturi necesare pentru zugraveli interioare sau exterioare cu lavabila. Este recomandat sa cumperi mai multa vopsea decat ai nevoie. Surplusul poate fi folosit pentru a ajusta eventualele nereguli ale finisajului.

Afla mai multe: Cum calculez necesarul de vopsea lavabila?

Pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila

Pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila

Inainte de a explica pas cu pas cum se da cu var, este necesar sa vorbim despre curatarea, nivelarea si amorsarea suprafetelor. Pentru un finisaj estetic si eficient, va trebui sa pregatesti corespunzator peretii si tavanul inainte de a-i vopsi.  

Curatarea suprafetelor

Cu ce se spala peretii inainte de lavabil? In cazul in care vrei sa renunti la vechea zugraveala, prima etapa va fi decopertarea. Aceasta se realizeaza prin umezirea suprafetelor cu un trafalet inmuiat in apa si apoi prin indepartarea fostelor finisaje cu ajutorul spaclului.

Daca insa doresti pur si simplu sa aplici un strat nou de vopsea peste cel vechi, va trebui sa speli suprafetele. Intr-o galeata cu apa, toarna putin detergent de vase (cat sa nu faca multa spuma). Apoi alege o carpa care nu face scame si, cu apa cu detergent, curata bine suprafetele pentru a elimina cat mai bine praful, murdaria, fumul si grasimile.

Nivelarea suprafetei

Sunt sanse mari ca peretii si tavanul pe care urmeaza sa ii vopsesti sa nu mai fie perfect drepte. Diversi factori pot duce la deteriorarea tencuielii, astfel incat va trebui sa te asiguri ca noua vopsea va fi aplicata pe o suprafata neteda.

Posibilele denivelari se indreapta prin aplicareau unui strat de glet, cu o drisca. Daca fisurile sau gaurile din perete sunt prea adanci, le poti umple cu ipsos, urmand sa aplici gletul abia dupa aceasta operatiune.

Odata ce gletul este uscat, va trebui sa il slefuiesti cu hartie abraziva, pentru o netezire completa. Nu uita sa maturi praful rezultat, pentru ca apoi sa poti trece la urmatorul pas.

Amorsarea suprafetei

Pentru ca vopseaua sa aiba o aderenta corespunzatoare pe suprafetele pe care va fi aplicata, va fi necesara folosirea unei amorse. Aceasta are rolul de a reduce sau de a regla gradul de absorbtie a peretilor si tavanelor. De asemenea, umple porii si ofera o acoperire superficiala.

Poti pregati o solutie dintr-un amestec de o masura de aracet la 10 masuri de apa. Este insa recomandat sa achizitionezi o amorsa care sa fie produsa de aceeasi firma care a fabricat lavabila pe care o vei folosi.

Aplica, pe rand, 1 sau 2 straturi de amorsa, cu o pensula, bidinea sau pulverizator. Inainte de a incepe vopsirea, va trebui sa astepti pana ce suprafata va fi complet uscata.

Ultimele pregatiri inainte de a vopsi

Ultimele pregatiri inainte de a vopsi

Peretii sunt gata acum pentru vopsire, dar, inainte de a trece efectiv la aplicarea lavabilei, mai ai doar cateva pregatiri de facut.

Acoperirea mobilierului, pardoselii si a altor suprafete

Pentru a nu distruge mobila, parchetul sau alte suprafete invecinate cu pete de vopsea lavabila, este important sa le acoperi cu folii speciale din plastic. Foloseste o banda adeziva lata pentru a lipi bine marginile foliei.

Banda de mascare din hartie poate fi utilizata pentru a acoperi complet si a proteja de stropi si pete de vopsea tocurile usilor si ale geamurilor, intrerupatoarele si prizele.  

Care sunt conditiile optime pentru aplicarea vopselei?

Temperatura aerului in timpul aplicarii vopselei nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius, dar nici sa creasca peste 30-35 grade Celsius. Este important ca incaperea a carei suprafete sunt vopsite sa fie aerisita sau sa aiba o ventilatie, pentru a facilitata uscarea vopselii.

In schimb, daca vopsesti exterior, nu va fi o idee buna sa vopsesti in timp ce bate soarele in pereti. Altfel, lavabila se va usca prea repede si nu va mai avea aderenta corespunzatoare. De asemenea, va trebui sa eviti sa vopsesti fatada in zilele ploioase sau in cele in care umiditatea aerului este mai mare de 70%.       

Cum pregatesti vopseaua inainte de aplicare?

Pe eticheta cutiei de vopsea ar trebui sa ai toate infomatiile necesare pentru pregatirea materialului. In general, lavabila va trebui diluata cu apa potabila, insa cu o cantitate mica, suficienta cat sa poata fi apoi aplicata cu trafaletul.

vopsea lavabila

Foloseste o masina de gaurit peretii dotata cu o tija de tip malaxor pentru a amesteca vopseaua cu apa. Testeaza culoarea si consistenta direct pe perete.

Vei proceda la fel si in cazul vopselelor colorate, dar si in cazul lavabilelor albe pe care le amesteci cu pigmenti pentru colorare. Vezi aici video -> https://www.youtube.com/watch?v=4E3tOJjlREw

Cata apa se pune in lavabila?

Pentru primul start, va trebui sa diluezi vopseaua cu maximum 5-10% apa, iar pentru al doilea strat cu 5% sau il poti aplica nediluat, in functie de specificatiile producatorului. 
Prea multa apa va reduce calitatea vopselei si te va obliga sa aplici mai multe straturi.

Aplicarea vopselei lavabile

Aplicarea vopselei lavabile

Cum se da cu lavabil corect? Foloseste intai o pensula de 5-6 cm latime pentru a vopsi toate marginile peretilor si toate colturile dintre pereti si tavan. In cadrul acestui contur vei aplica vopseaua lavabila cu trafaletul.

Incepi cu tavanul, pentru a nu murdari peretii vopsiti. Cand acesta are primul strat aplicat, continua si cu peretii.

Este important sa vopsesti o singura suprafata (tavanul sau unul din pereti) pana o termini, fara sa faci pauza. Daca vei da timp unor dungi sa se usuce prematur, acestea vor avea un aspect neplacut, neuniform.

Alternativ, poti folosi un pistol de vopsit electric pentru a intinde lavabila. Acesta are avantajul de a fi mult mai rapid si de asigura un finisaj mai uniform. Asigura-te insa ca te echipezi corect inainte de a-l folosi, cu tot cu manusi, ochelari de protectie si masca.

Zugravit interior cu vopsea lavabila in doua straturi 

Pentru o acoperire totala a suprafetelor, zugravirea unei camere ar trebui facuta in cel putin 2 straturi. Fiecare strat de vopsea se poate aplica intr-o singura etapa, fara intrerupere (,,umed pe umed”). Astfel, se previne aparitia nazilor si a depunerilor.

Daca alegi aplicarea celui de-al doilea strat de lavabila pe suprafata uscata, este recomandat sa astepti intre 2 si 6 ore de la prima mana de vopsea.  

Aplicare vopsea lavabila peste cea veche 

Pentru zugravit cu lavabila peste lavabila, suprafata trebuie curatata de praf sau fum cu o carpa sau un prosop inmuiat in apa cu putina solutie degresanta. Dupa uscare, aplica amorsa cu o pensula, o bidinea sau un trafalet. In acest fel, vechiul strat de vopsea va fi aderent si va permite adaugarea unui nou strat.

In cat timp se usuca lavabila? 

In general, timpul de uscare a lavabilei este de 4-6 ore, la +20 grade Celsius si 65% umiditate. Daca temperatura este mai scazuta de atat sau gradul de umiditate este mai mare, vopseaua va avea nevoie de o perioada mai indelungata pentru uscare. Pentru informatii exacte, verifica specificatiile producatorului de pe eticheta produsul achizitionat de tine sau din fisa tehnica a acestuia. 

Vopsitul locuintei nu este o etapa deosebit de grea si poate fi foarte placuta si satisfacatoare. Totusi, este necesar sa acorzi o atentie deosebita fiecarui detaliu, daca vrei pereti uniformi si tavane varuite estetic. 

Acum, ca ai aflat cum se zugraveste, comanda online toate produsele de care ai nevoie si incepe cu incredere proiectul de amenajare sau renovare a locuintei.

vopsea lavabila

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.