De ce trebuie curatate rosturile?
Rosturile dintre placile de gresie si faianta sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. De asemenea, chitul se ingalbeneste sau se innegreste cu timpul, ceea ce creeaza un aspect inestetic. In plus, daca se aduna mizerie intre placile ceramice, se slabesc aderenta si rezistenta acestora.
Citeste si: Cum se monteaza placile de faianta? [Ghid complet]
Ce ustensile trebuie sa ai pentru curatarea rosturilor?
Pentru a curata eficient rosturile, nu ai nevoie de articole de menaj speciale. Spatiile dintre gresie si faianta pot fi sterse usor cu:
- bureti si lavete;
- o perie - unele persoane folosesc o periuta de dinti, datorita dimensiunilor mici. mai mult, poti utiliza o perie rotativa, pentru a-ti usura considerabil munca;
- un recipient pentru mixarea solutiilor facute in casa, daca este cazul;
- manusi de menaj pentru protejarea pielii;
- o matura sau un aspirator pentru curatarea prealabila de praf si mizerie grosiera;
- un mop si o galeata pentru clatirea placilor montate orizontal.
Daca vrei sa indepartezi chitul dintre rosturile gresiei si ale faiantei, poti folosi un spaclu, un cutit special sau o racleta electrica. Aceste unelte trebuie folosite cu atentie, pentru a nu deteriora placile ceramice.
Ce solutii te ajuta la curatarea rosturilor?
Solutiile pentru curatarea rosturilor dintre faianta si gresie pot fi facute in casa sau pot fi profesionale. Produsele create in casa sunt mai naturale, insa persoana care se ocupa de curatenia incaperii va depune un efort in plus pentru aceasta activitate.
Pe de alta parte, solutiile profesionale pentru curatenie actioneaza rapid, insa trebuie folosite cu echipament adecvat de protectie. Astfel, poti folosi fara griji si aceasta metoda de eliminare a mizeriei.
Solutii DIY
Daca nu ai la indemana produse speciale de curatarea a rosturilor sau preferi sa prepari in casa solutii, iata 3 substante utilizate adesea. Poti incerca toate variantele prezentate mai jos, pentru a descoperi ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
- Solutiile de curatat cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai utilizate produse de casa pentru curatenia si ingrijirea incaperilor. Rosturile dintre gresia si faianta locuintei tale pot fi curatate cu o solutie de bicarbonat de sodiu cu apa fierbinte. Pentru un rezultat mai bun si rapid, poti adauga o lingurita de suc de lamaie sau otet.
- Solutiile de curatat cu apa oxigenata
Apa oxigenata este la fel de eficienta atat pentru curatarea ranilor corpului tau, in cazul in care te-ai zgariat sau taiat, cat si pentru curatarea locuintei. Apa oxigenata va curata si dezinfecta rosturile cu ajutorul unei cantitati mici de amidon. Aplica solutia pe rosturi si gresie timp de o ora, apoi clateste.
- Solutiile de curatat cu otet
Otetul este un ingredient ce a fost folosit pentru curatarea suprafetelor perioade lungi. Acesta ingrijeste suprafetele si te scapa de mirosurile nedorite. Poti sa-l folosesti nediluat cu ajutorul unei sticle cu pulverizator. Aplica otetul, lasa-l sa actioneze intre 5-10 minute, apoi sterge zonele respective.
Solutii profesionale
Daca esti in cautarea unor solutii mai puternice de curatarea a rosturilor dintre placile de gresie si faianta, opteaza pentru produse din comert speciale pentru indepartarea mizeriei si a mucegaiului de pe liniile de chit. Iata cateva optiuni!
- Solutiile de curatat cu clor
Clorul este un inalbitor bun atat pentru produsele textile cat si pentru suprafetele locuintei tale. Desi este toxic pielii si are un miros intepator, poti folosi acest produs pentru curatarea rosturilor deoarece ofera rezultate rapide. Nu uita de un minim de protectie pentru maini, ochi si buze!
- Solutiile de curatat prin abur
Murdaria dintre rosturi poate fi indepartata cu ajutorul unui aparat de curatat cu abur. Ingrijirea camerelor va fi realizata intr-un timp scurt si fara a depune efort. In urma folosirii aparatului, poti curata suprafetele cu o carpa sau o laveta.
- Solutii dedicate pentru curatarea rosturilor
Daca detergentii universali sau solutiile preparate in casa nu te ajuta sa obtii rezultatele dorite, iti recomandam produsele dedicate pentru indepartarea urmelor de murdarie persistenta, grasime sau depunerile de pe chit.
Cum se curata rosturile de la gresie si faianta de chit?
Indiferent ca renovezi o casa veche sau vrei sa inlocuiesti chitul inestetic, iti poti usura considerabil munca daca folosesti o racleta manuala sau electrica cu grosimea potrivita. Asigura-te ca aspiri sau strangi toate resturile inainte de a reface rostuirea placilor ceramice.
Etapele pentru curatarea rosturilor dintre gresie si faianta
Pasii necesari pentru curatarea rosturilor colorate sau albe de la gresie si faianta sunt simpli, insa pot exista mici diferente in functie de gradul de murdarie si de efectele dorite: timpul de actiune a subtantelor mai mic sau mai mare, folosirea unor ustensile usor abrazive sau moi etc.
Aplicarea solutiei de curatare a rosturilor
Fie ca decizi sa creezi o solutie in propria casa, fie ca apelezi la produsele de curatare profesionale de la comerciantii specializati, aplicarea substantei respective este primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa ingrijesti podeaua si peretii placati cu gresie sau faianta.
Sunt necesare solutii speciale pentru a curata incaperile acoperite cu gresie sau faianta: indiferent ca este vorba despre bucatarie, baie, hol sau balcon. Cand pui produsul pe rosturi, va trebui sa iei in calcul modalitatea de aplicare si timpul in care actioneaza aceasta.
Perierea rosturilor murdare
Cea mai facila modalitate de a peria rosturile din podeaua sau peretii unei incaperi acoperiti cu gresie sau faianta este folosirea unei perii rotative care poate ajunge cu usurinta si in locurile mai greu accesibile.
Daca o perie rotativa nu este in avantajul tau, poti recurge la bureti rezistenti de curatare sau alte articole de menaj si sa freci zonele respective de mai multe ori, pana cand solutia acopera fiecare spatiu.
Clatirea suprafetelor incaperii
Dupa perioada in care solutia a actionat asupra mizeriei rosturilor dintre gresie si faianta, poti clati si curata zona cu apa calda, prin ajutorul unei lavete din microfibra. In cazul in care rosturile sunt inca innegrite, se recomanda sa repeti aplicarea solutiei si perierea spatiilor.
Aplicarea solutiei de protectie pentru rosturi, gresie si faianta
Desi este un pas optional, acesta va ajuta suprafetele incaperilor tale sa se mentina intr-o stare buna perioade mai mari de timp. Exista solutii de tip lac care sunt potrivite pentru marginile gresiei si ale faiantei. Asigura-te ca respecti instructiunile scrise pe ambalaj.
Sfaturi de aplicat atunci cand cureti rosturile dintre gresie si faianta
- Asigura-te ca respecti modalitatea de aplicare si perioada de actiune a produselor speciale pentru curatarea rosturilor dintre gresie si faianta.
- De cele mai multe ori, pielea devine sensibila in contactul cu solutiile puternice de mentenanta a casei. Foloseste manusi de protectie, in special atunci cand folosesti produse din comert pentru ca mainile tale sa fie in siguranta.
- Daca folosesti produse speciale, puternice, nu te limita doar manusile de protectie. Apara zonele sensibile ale fetei, in special ochii si buzele prin utilizarea unei masti si a ochelarilor de protectie.
- Poti investi intr-o perie rotativa, electrica, ce te va ajuta la o curatenie de profunzime a rosturilor.
- In cazul in care folosesti produse profesioniste, asigura-te ca achizitionezi si solutii speciale pentru curatarea rosturilor, nu doar a curateniei generale pentru faianta si gresie deoarece acestea nu vor oferi rezultatele asteptate.
- Daca nu vrei sa aplici un lac de intretinere pentru rosturi, poti intarzia aparitia mizeriei prin folosirea unui produs usor de gasit si convenabil oricarui buzunar, anume: ceara de la lumanari.
- Dupa fiecare curatare asigura incaperii o aerisire optima pentru ca vaporii de produs sa dispara rapid, iar mirosurile deranjante sa se evapore.
Ce solutii preferi pentru curatarea rosturilor? Vezi oferta de articole pentru menaj de pe MatHaus.ro si mentine fiecare suprafata din locuinta impecabila, cu un efort minim!