Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 21 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Renovarea unei case vechi: etape si materiale necesare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 13.07.2022 / Timp lectură: 4 min
Majoritatea proiectelor pentru renovarea unei case vechi necesita o atentie sporita la micile detalii, nu doar la peretii ce trebuie tencuiti, la instalatia electrica precara sau la schimbarea usilor si ferestrelor trecute de vreme, stricate sau sparte. Consolidarea locuintei este o activitate care implica multa munca si timp, insa cu ajutorul materialelor potrivite si a etapelor de lucru necesare, vei putea duce modernizarea casei vechi la aspectul, integritatea si functionalitatea dorita.

Cuprins

Materiale necesare pentru renovarea unei case vechi

Materiale necesare pentru renovarea unei case vechi

Pentru renovarea unei case vechi, fie aceasta mostenita sau cumparata, la oras sau la in spatiul rural, vei avea nevoie de un arsenal de materiale de constructie, scule si diferite accesorii pentru fiecare zona de consolidat a locuintei. 

In functie de structura, zidaria, anul in care a fost ridicata cladirea, modul de amenajare, perspectiva ta asupra proiectului de restructurare si alte specificatii particulare casei, iata care sunt materialele de care vei avea cu siguranta nevoie. 

Materiale de zidarie

materiale de zidarie​​​​​​​

Inainte de a incepe lucrarea propriu-zisa de renovare, este important sa verifici structura casei de rezistenta, starea peretilor si a instalatiilor.

In cazul proprietatilor vechi se pot face lucrari de reconsolidare din caramizi, blocuri de BCA, beton sau alte materiale de zidarie. In cazul in care peretii au nevoie de reparatii sau de adaugari, asigura-te ca o faci din acelasi tip de material din care a fost construit intial.

Materiale prafoase

materiale prafoase

Materialele prafoase (glet, sapa, liant, ciment etc) sunt nelipsite indiferent daca renovezi o locuinta veche sau una noua. Cu ajutorul acestora vei putea acoperi gaurile din pereti, nivelarea lor, reparatiile necesare pentru pardoseli, pivnita, pod sau mansarda etc. 

Printre materialele intalnite la orice santier se afla cimentul, mortarul, sapele, gletul, ipsosul si diferitii adezivi pentru gresie, faianta, piatra, polistiren, lemn, vata etc.

Fisuri in ziduri, denivelari sau aspect inestetic? Afla cum poti repara si renova pas cu pas peretii si tavanul locuintei tale.

Materiale pentru termoizolare

materiale pentru termoizolare

Casele vechi dispun adesea de o termoizolare slaba, asa ca pentru a economisi energie si pentru a te bucura de un camin primitor in orice moment din an, este indicat sa investesti si in sistemul de termoizolare. Alege dintre: polistiren expandat sau extrudat, vata minerala de sticla sau bazaltica, folii termoizolante, pluta, spuma sau alte materiale potrivite bugetului si tipului de zidarie.

Materiale pentru finisaje

materiale pentru finisaje​​​​​​​

Dupa ce ai reusit sa consolidezi peretii si tavanul casei vechi, alege materialele necesare pentru finisarea si amenajarea interioara a locuintei. Fie ca vrei sa acoperi zidul cu gips carton sau lavabila, asigura-te ca investesti in materialele potrivite proiectului. Totodata, nu uita de pardoseala din camerele de locuit. O varianta estetica, rapida de montat si rezistenta in timp este parchetul.

Casa veche necesita renovare exterioara? Afla din articolul „Culori zugraveli exterioare: Idei, modele, recomandari” cum alegi nuantele potrivite si ce rol are vopsirea locuintei.

Elemente de fixare

elemente de fixare

In proiectul pentru renovarea locuintei vechi vei folosi numeroase suruburi, dibluri si alte elemente de fixare, mai ales atunci cand vrei sa modifici structura interioara a casei, sa construiesti pereti din lemn, gips carton sau alte materiale, dar si pentru reparatia structurii anterioare, a pieselor de mobilier si chiar a accesoriilor. 

Alege-le intotdeauna pe cele potrivite planului tau de lucru, de la suruburi si conectori pentru lemn si PAL si pana la suruburi de metal, tabla, pentru acoperis, de gips carton, piulite, dibluri, agatatori, cuie sau tije.

Echipament de protectie

Echipament de protectie​​​​​​​

Chiar daca esti la primul proiect de renovare sau ai deja experienta in domeniu, echipamentul de protectie nu ar trebui sa lipseasca! Pentru punerea termoizolatiei pe baza de vata minerala, fie ea de sticla sau bazaltica, este necesar sa-ti protejezi atat mainile, dar si ochii, nasul si gura, de exemplu. Asigura-te ca alaturi de sculele necesare proiectului ai la indemana o varietate de articole: manusi, ochelari, masti, imbracaminte, casti etc.

Materialele mentionate anterior fac parte din produsele de baza ce vor fi folosite in renovarea unei case vechi. Totusi, in functie de proiectul propus si de modul in care doresti sa utilizezi proprietatea: pentru locuit, birouri etc, vei avea nevoie si de alte scule si articole, iar daca lucrezi la inaltime, atunci nu uita de o scara sau o schela in dimensiunile necesare.

Renovarea unei case vechi: etape de urmat

renovarea unei case vechi - etape de urmat​​​​​​​

Evaluarea starii actuale a casei vechi

Pentru inceput, este necesar sa faci o evaluare amanuntita a casei pentru a determina corect toate renovarile ce trebuie planificate. Aceasta estimare ar trebui sa includa reparatiile pentru terenul propriu-zis, structura de rezistenta a casei, izolatia, sistemul sanitar, sistemul electric, pivina, acoperisul etc. Apeleaza la un profesionist in domeniu care sa te indrume catre cele mai bune rezultate si etape de lucru.

Consolidarea locuintei

Odata ce ai aflat care sunt problemele cu care se confrunta casa veche si ce materiale si scule ai nevoie pentru renovarea acesteia, atunci poti incepe etapa de consolidare. Peretii, planseele, fundatia si acoperisul ar trebui sa fie primele locuri in care investesti. In functie de bugetul alocat, poti alege sa lucrezi cu doua echipe de experti pentru ca renovarea sa fie realizata mai usor si mai rapid.

Imbunatatirea izolatiilor 

Izolarea locuintei nu doar ca-ti ofera confort termic pe toata perioada din an, ci vei dispune si de costuri reduse din perspectiva energetica. In functie de materialul utilizat, poti hidroizola si izola acustic si calitativ intreaga casa. Alaturi de peretii proprietatii, ferestrele si usile trebuie etansate perfect.

Schimbarea conductelor si a retelei electrice

Inainte de a schimba conductele sau cablurile, nodurile, prizele, intrerupatoarele etc ale retelei electrice, afla daca acestea functioneaza corespunzator. Pe parcursul anilor, fostii proprietari ar fi putut investi in modernizarea lor. Daca pentru gletuirea si vopsirea peretilor ai putut chema un prieten in ajutor, pentru reparatiile sanitare si electrice vei avea nevoie de profesionisti.

Renovarea fatadei si interiorului locuintei

Dupa ce ai consolidat structura casei, ai imbunatatit termoizolatia si schimbat toate conductele si retelele de cabluri din locuinta, este timpul sa-i oferi acesteia finisajul dorit. 

Renovarea fatadei si a interiorului locuintei nu este doar un proiect de estetica, ci ajuta la o rezistenta crescuta la intemperii, lovituri si la trecerea timpului.

Renoveaza casa veche intocmai asa cum iti doresti, de la structura locuintei, pereti, jgheburi si burlane, ferestre si geamuri, pardoseala, mobila si alte aranjamente necesare cu ajutorul tuturor materialelor utile si rezistente pe care le poti achizitiona online din magazinul MatHaus.ro
Adauga in cosul de cumparaturi tot ceea ce ai nevoie pentru lucrarea desfasurata, iar noi o livram la orice adresa din Romania cu flota proprie sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.