Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se monteaza placile de faianta? [Ghid complet]

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 14.10.2021 / Timp lectură: 7 min
/medias/sys_master/root/h1e/hb5/h00/9426486165534/Cum-se-monteaza-placile-de-faianta.jpg

Montarea placilor de faianta si de gresie este un proiect usor de realizat pentru renovarile din bucatarie, baie, balcon sau hol.

Vrei sa-ti montezi singur placile de faianta? Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru montarea faiantei si de ce materiale ai nevoie.

Cuprins

Materialele de care ai nevoie pentru montarea faiantei

Materialele de care ai nevoie pentru montarea faiantei ​​​​​​​

Pentru montarea placilor de faianta vei avea nevoie si de cateva materiale indispensabile procesului de lucru alaturi de sculele si uneltele necesare.

In cazul in care incaperile pe care doresti sa le renovezi au forme neregulate si asimetrice sau esti incepator in montarea faiantei iti recomandam sa cumperi suplimentar o cutie sau doua de fainta.

Daca placile nu sunt suficiente si nu ai achizitionat de la inceput cateva piese “de rezerva,” exista posibilitatea sa nu mai gasesti modelul placilor cumparate anterior. Asa cum spuneam alaturi de faianta, pentru aceasta lucrare vei avea nevoie si de alte materiale si accesorii.

Adeziv pentru faianta

Adezivul pentru fixarea placilor ceramice de faianta este materialul principal care sustine placa de faianta de perete.  In magazinul nostru online, ai posibilitatea sa alegi si sa comanzi dintr-o gama variata de adezivi de la cei mai mari producatori. In functie de greutatea si tipul placilor ceramice, suprafata suport sau camera in care se va face placare cu faianta, va trebui sa ai in vedere cateva aspecte inaintea achizitionarii adezivului potrivit.

In primul rand, tipul de adeziv trebuie sa fie potrivit spatiului proiectului. Pentru bucatarie sau pentru baie, vei avea nevoie de un adeziv rezistent la umiditate, apa si temperaturi ridicate, pentru a evita dezlipirea, craparea sau infiltratiile de apa in material.

Culoarea, rezistenta si modelul placilor de faianta influenteaza, de asemenea, decizia de achizitionare a adezivului.
●    Placile de faianta transparente necesita un adeziv de culoare alba.
●    Placile subtiri au nevoie de un adeziv cu densitate redusa si putere buna de acoperire.
●    Placile din piatra naturala se pot pata, astfel incat va trebui sa alegi un adeziv potrivit pentru tipul de piatra folosita (marmura, granit, travertin).
●    Placile de dimensiuni mari necesita un adeziv gros si flexibil. 

Codurile de pe etichetele adezivilor iti ofera principalele informatii despre produs si te ajuta sa-l alegi rapid pe cel de care ai nevoie. Litera „C” inseamna ca adezivul este pe baza de ciment: „C1” inscriptionat pe sac indica ca este un adeziv normal doar pe baza de ciment, fara alti aditivi suplimentari. 

Indicativul “C2”  ne spune ca adezivul este imbunatatit cu aditivi care ajuta placarea in conditii de: umiditate, aciditate sau in cazul placarii peste o alta placa existenta. Practic, asigura o mai buna prindere si rezistenta in timp. 

Litera „R” de pe etichetele adezivilor inseamna ca acestea au baza de rasina. Adevizul pe baza de rasina este un produs dur, neabsorbant si rezistent la socuri mecanice si chimice. Litera „D” este folosita pentru adezivii cu dispersie apoasa.

Aditivii din formulele de adeziv pentru gresie si faianta au anumite caracteristici.
●    Litera „F” este specifica adezivilor cu intarire rapida.
●    Litera „E”  indica faptul ca nu este un adeziv cu intarire rapida
●    Litera „T”  este utilizata in cazul adezivilor cu alunecare redusa. Acest tip de adeziv este preferat pentru placarile pe verticala.
●    Literele „S1”  si „S2”  sunt utilizate pentru a semnaliza ca adezivul este unul flexibil. „S1” garanteaza o buna rezistenta la deformare, iar „S2” are si o buna capacitate de preluare a deformarilor din substrat sau placa. 

Aparat pentru taiat placile de faianta

Masina de taiat gresia si faianta decorativa este o unealta ce usureaza procesul de montare a placilor. Aceasta este utilizata pentru ajustarea dimensiunii placi in cazul in care ai ajuns foarte aproape de marginea peretelui. 

Distantiere

Distantierele sunt unele dintre cele mai importante accesorii de montaj pentru faianta si gresie; ele se gasesc si sub denumirea de „cruciulite”. Acestea sunt necesare si potrivite pentru orice incapere.

Distantierele sunt necesare pentru montaj, pentru ca placile sa fie mentinute la o distanta constanta si egala, indiferent de umiditatea sau socurile la care acestea sunt supuse. In plus, accesoriile ofera un aspect estetic, deoarece rosturile vor fi uniforme.

Chit pentru rosturi

Un criteriu important pentru montarea si fixarea placilor de faianta este alegerea si aplicarea chitului potrivit pentru rosturi. Exista 3 aspecte pe care va trebui sa le iei in considerare.

➔    Latimea rosturilor depinde de modelul si dimensiunile placilor de faianta. Este de preferat ca latimea dintre placi sa fie cat mai redusa. 
➔    Culoarea rosturilor trebuie sa se potriveasca cu nuanta placilor. Daca alegi sa pui faianta in baie, rosturile pot avea si o culoare mai inchisa: negru, maro, gri, verde sau albastru inchis dar tot in ton cu nuanta placii. 
➔    Materialul de baza folosit pentru fabricarea chitului de rosturi este cimentul. Alege-l pe cel rezistent la agenti chimici, socuri fizice, umiditate crescuta sau temperaturi ridicate. Aplicat corect si la dimensiunle corecte chitul pentru faianta va oferi un aspect placut si ingrijit al intregii incaperi.

Alte materiale si ustensile necesare

●    Nivela. Nivela este ustensila ce masoara diferenta de nivel pe o suprafata.
●    Galeata. Galeata de plastic este necesara in orice proiect de bricolaj. Cu ajutorul unui accesoriu de amestecat, vei putea crea diferite retete de adeziv, chit de rosturi sau vei avea la indemana apa pentru curatat suprafata.
●    Racleta. Cu ajutorul acestei unelte vei putea indeparta excesul de material de pe suprafete.
●    Gletiera zimtata. Acest instrument ajuta, pe de-o parte la nivelarea terenului de lucru, iar pe de alta parte, la masurarea distantelor dintre placaje, pentru crearea rosturilor.
●    Alte accesorii: burete, echipament de protectie: manusi, fir de trasat, ciocan, ruleta, creion, smirghel.

Cum calculezi corect cantitatea de faianta de care ai nevoie?

Cum calculezi corect cantitatea de faianta ​​​​​​​

Este foarte important ca inainte de inceperea propriu-zisa a proiectului, sa ai toate materialele necesare si cantitatea potrivita de placi la indemana. Necesarul de produse se afla in urma unor calcule matematice.

Dupa ce calculezi cantitatea necesara de placi de faianta sau gresie, asigura-te ca vei achizitiona cateva in plus, in cazul in care in timpul lucrarii unele placi se vor crapa.

Calculul pentru suprafata 

Pentru a afla suprafata de acoperire cu placile de faianta, va trebui sa inmultesti lungimea cu latimea camerei (L x l). Spre exemplu, daca incaperea are 5 m lungime si 4 latime, atunci rezultatul va fi 5 x 4 = 20 m2.

Daca vrei sa montezi placile de faianta doar pe un spatiu anume, suprafata va fi calculata asemanator cu cea anterioara: lungimea si inaltimea zonei. Este important sa scazi din suma totala suprafata zonelor cu deschidere. 

Calcului numarului de placi pentru faianta

Pentru a cunoaste cantitatea necesara de placi de faianta se va afla, pentru inceput, suprafata in cm pe care o va ocupa o placa in functie de dimensiuni: Placa = Lungime x Latime/ 10000. De exemplu, daca ai placi de 25 x 25, atunci calculul este: (25 x 25 cm)/10000 = 0,0625.

Ca sa poti afla numarul de placi, formula este: Suprafata de placat (in m2) impartita la suprafata ocupata de o placa (in m2). Cu alte cuvinte, pentru o suprafata de 25m2 cu placi de 25 x 25 cm inseamna 25 / 0.065 = 384, 61 placi.

Pasii care trebuie urmati pentru montarea placilor de faianta

montarea placilor de faianta

Montarea si fixarea placilor de faianta este un proces ce poate dura pana la 3-4 ore, in functie de suprafata de lucru, de nivelul de pregatire si de modelul de montare a acestora (clasic, diagonal, tesatura mixta, zig-zag sau la jumatate de placa). 

Dupa etapa de montare, spatiul de lucru va avea nevoie de un repaus de 24-48 ore, in care adezivul si restul materialelor se vor prinde intre ele cat mai bine, urmand apoi ultima etapa - cea de aplicare a chitului si curatarea surplusului.

A. Pregatirea suprafetei

Suprafetele pe care se vor aplica placile de faianta trebuie sa fie netede, curatate de praf, de grasime sau de apa si sa aiba un aspect perfect plan.

Se recomanda ca peretii cu mult calciu sau cu un strat foarte gros de tencuiala sa fie curatati foarte bine. Peretii vor avea nevoie si de umplerea gaurilor cu tencuiala. Suprafata se va freca cu smirghel, pentru a deveni aderenta.

Cu ajutorul firului de trasare si al unui creion, se va realiza schita cu repere pentru amplasarea placilor. Traseaza coltul din care vei incepe montarea. Faianta se instaleaza de sus in jos.

B. Aplicarea adezivului

Prepararea amestecului de adeziv este urmatorul pas pentru aplicarea placilor de faianta. Pentru rezultate reusite, asigura-te ca ai ales adezivul potrivit pentru tipul de suport (perete de beton, rigips, lemn) si pentru pozitionare (de interior, bucatarie, baie, hol).

Amestecul de adeziv se obtine prin omogenizarea materialului cu apa curata. Poti folosi o unealta tip mixer, pentru ca substanta sa fie cat mai uniforma.

C. Montarea placilor de faianta

Montarea placilor ar trebui sa se realizeze din aproape in aproape, pentru a putea avea sa timp sa modifici eventualele greseli sau sa stergi repede suprafata placilor cu un burete, in special daca acestea sunt din piatra naturala. 

Prima placa se pune intr-un colt, apasand usor pana se prinde de adeziv. Dupa fiecare placa trebuie montate in adeziv distantierele. Testeaza planeitatea placilor cu ajutorul unei nivele. Nu uita sa pui braurile intre coloanele de placi pentru un aspect placut al camerei.

Pentru ultimile placi, aplica adevizul direct pe spatele acestora, ca sa nu se murdareasca materialul vecin. In cazul in care trebuie sa tai placa in diferite forme, traseaza zona respectiva cu un creion, apoi foloseste unealta de taiat.

D. Chituirea rosturilor

Ultimul pas al proiectului este cel de aplicare a chitului pentru rosturi. Placile de gresie trebuie curatate, sterse si lasate sa se fixeze foarte bine in perete, inainte de a pune chitul. Astfel, se recomanda sa astepti cel putin de 24 de ore.

Chitul se aplica intre placi cu ajutorul unei gletiere, iar surplusul sau murdaria aparut pe placi se va sterge cu un burete umed. 

Speram ca ghidul nostru despre montajul placilor de faianta ti-a fost de ajutor. In magazinul online MatHaus gasesti materialele necesare pentru astfel de lucrari, de la placi de faianta si brauri, pana la consumabile si accesorii. Indiferent de cantitatea dorita, comanda online, iar noi livram oriunde, acasa sau santier, fie prin flota noastra de camioane specializate cu descarcare mecanizata sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.