Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 37 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi parchetul? Ghid de cumparare

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 24.01.2021 / Timp lectură: 5 min

Alegerea parchetului se poate dovedi un pas care necesita timp, multe nuante, decoruri si stiluri. Trebuie sa stii si cateva detalii tehnice despre parchet in functie de camera in care il montezi plus bataia de cap cu alegerea mesterului. In randurile urmatoare ti-am pregatit un ghid pentru a stii care este diferenta dintre parchetul laminat, stratificat sau din lemn masiv si cum sa il alegi in functie de sufragerie, dormitor sau alta camera. 

Cuprins

Ce tipuri de parchet exista?

Pe piata se gasesc trei tipuri de parchet, fiecare avand anumite recomandari de utilizare si caracteristici.

Parchet laminat

Parchetul laminat este cea mai populara optiune datorita montajului simplu si rapid, ce nu necesita neaparat ajutorul unui mester profesionist. Placile se fixeaza in doi timpi si trei miscari, prin sistemul click and lock, fara a avea nevoie de adezivi sau cuie.

In acest articol gasesti mai multe informati despre cum se monteaza corect parchetul.

Parchetul laminat este realizat din fibre sintetice presate, acoperite cu un strat foarte subtire de hartie, ce imita anumite esente de lemn. Gasesti in magazine modele cu aspect natural si textura foarte asemanatoare cu cea a lemnului. Mai mult, exista variante concepute special pentru incaperile cu trafic intens. Grosimea placilor de parchet laminat poate fi de 8, de 10 sau de 12 mm, iar cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat parchetul este mai calitativ.

Parchetul laminat este simplu de intretinut si se curata repede. Unele modele sunt tratate cu solutii speciale pentru a deveni rezistente la umezeala. Asadar, astfel de placi de parchet laminat pot fi montate inclusiv in bucatarie sau baie.

Dezavantajul principal al acestui tip de parchet este zgomotul nenatural pe care-l face atunci cand mergi pe el. Este un sunet diferit de al placilor din lemn, insa poate fi atenuat de materiale care izoleaza fonic. Un alt dezavantaj este acela ca durabilitatea sa este mai scauzta decat cea a parchetului stratificat si din lemn masiv.

Parchet laminat

Parchet stratificat

Este un parchet format din mai multe straturi din lemn, unite intre ele cu solutii de lipit si tratate cu vopseluri, pentru a forma o placa. Grosimile lamelelor de parchet stratificat sunt intre 10 si 22 mm.

Stratul superior este din lemn masiv de diferite esente si, daca se strica, poate fi raschetat pentru a-si recapata aspectul original. Acest strat este, in majoritatea cazurilor, tratat cu un ulei ce are rolul de a-l proteja chiar si in conditii de trafic intens. Parchetul stratificat se poate monta flotant, prin sistem click and lock, ori prin lipire.

Parchetul stratificat, indiferent ca vorbim despre cel dublu stratificat, parchet triplustratificat sau multistrat, este mai durabil decat cel din lemn masiv, deoarece nu se deformeaza la umiditate la fel de repede. Prin urmare, se poate monta in orice incapare. Se intretine usor si nu necesita finisare inainte de montaj. Are un aspect placut, iar alternand placile lungi cu cele scurte, se pot obtine modele deosebite.

Dezavantajele acestui tip de parchet sunt pretul mai ridicat decat cel placilor laminate, rezistenta scazuta la zgariere si amprentare, precum si produsele specifice necesare pentru intretinere.

Parchet din lemn masiv

Este un parchet potrivit pentru holuri, sufragerii, dormitoare sau alte zone unde umiditatea este scazuta. Fiecare placa de parchet este realizata dintr-o singura bucata de lemn, grosimile variind intre 18 si 28 mm. Montajul implica fixarea prin cuie sau lipirea, asadar este nevoie de ajutorul unui specialist.

La fel ca parchetul stratificat, cel din lemn masiv poate fi raschetat in situatia in care se deterioreaza, recapatandu-si, astfel, aspectul initial. Parchetul din lemn masiv este o alegere buna daca iti doresti un design elegant, clasic sau retro.

Dezavantajele principale ale acestui tip de parchet sunt pretul ridicat si necesitatea unei intretineri delicate, ce consta in lustruirea si tratarea regulata cu ceara. Daca umezeala din camera este prea mare, parchetul din lemn masiv se umfla, iar daca mediul este prea uscat, se strange. De aceea, nu se recomanda montarea sa la parterul locuintelor, in beciuri, bucatarie sau baie. Tot din cauza umiditatii, nu se fixeaza niciodata direct pe beton. Un alt aspect care merita mentionat este ca nu izoleaza fonic, ci dimpotriva, amplifica zgomotele.

Parchet din lemn masiv

Cum alegi parchetul in fiecare camera?

Cum alegi parchetul in fiecare camera?​​​​​​​

Cum se alege parchetul pentru dormitor

In dormitor, opteaza pentru un parchet silentios: cel laminat si cel stratificat sunt potrivite din acest punct de vedere. Este un spatiu dedicat odihnei, asadar podeaua trebuie sa ofere o buna izolatie fonica. Confortul este un alt criteriu important: asigura-te ca parchetul are proprietati termice optime. Referitor la design, indreapta-te spre un model in culori neutre, pentru o atmosfera calma si relaxanta.

Cum alegi parchetul pentru sufragerie

Sufrageria este o incapere foarte circulata, motiv pentru care este recomandat sa te orientezi spre pentru un parchet ce nu se uzeaza usor si care va rezista cu brio trecerii timpului, cum sunt parchetul stratificat, cel din lemn masiv si placile groase de parchet laminat. Fiind un spatiu in care cei dragi se aduna sa discute, poti opta pentru un model care sa nu faca mai mult zgomot. In acest caz, cele mai potrivite sunt parchetul laminat si stratificat.

Ce tip de parchet sa alegi pentru hol

Parchetul din hol trebuie sa fie rezistent circulatiei intense - o suprafata tratata si intarita este ideala pentru culoarele casei. Pentru ca holurile sunt curatate frecvent, este de preferat sa alegi un model de parchet simplu de intretinut, precum cel stratificat si laminat.

Cum se alege parchetul pentru bucatarie

Durabilitatea este un criteriu cheie pe care trebuie sa-l ai in vedere. Bucataria este un spatiu circulat, unde se mai intampla ca diferite obiecte sa fie scapate pe podea. Prin urmare, este recomandat sa alegi un parchet rezistent la lovituri si durabil. De asemenea, este important ca podeaua sa fie simplu de curatat. Parchetul laminat si cel stratificat sunt optiuni potrivite pentru bucatarie.

Ce tip de parchet este optim pentru baie

In baie, monteaza un parchet rezistent la apa si usor de intretinut, cum este parchetul stratificat sau parchetul laminat. Un model cu proprietati termice bune este de preferat pentru a mentine o temperatura confortabila in incapere.

Tipuri de parchetul pentru camera copilului

Parchetul din camera celui mic trebuie sa fie, in primul rand, rezistent la pete, zgarieturi si indoituri. Curatenia este esentiala in aceasta incapere, de aceea este bine sa te indrepti spre un model care se curata simplu si rapid. Placile laminate si cele stratificate sunt optiuni potrivite si pentru acest spatiu.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul online, economisești timp pentru alte activități.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice timp de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.