Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi izolatia pentru parchet - tipuri de materiale si sfaturi de montare

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 3 min

Nu degeaba parchetul este, in ziua de azi, alegerea numarul 1 in privinta finisajelor de pardoseli din locuinte. Printre avantajele pe care le ofera, enumeram: aspectul, rezistenta in timp si usurinta de intretinere. Totusi, pentru a te bucura din plin de toate aceste avantaje, este obligatoriu ca in timpul montajului sa treci prin etapa izolarii parchetului.

Cuprins

Care este rolul izolatiei?

Indiferent de tipul de izolatie pe care il alegi, principalul sau rol este de a creste durata de viata a pardoselii realizata din parchet laminat. O izolatie buna va absorbi tensiunea, vibratiile si va tempera presiunea exercitata de piesele de mobilier.
Izolatia asigura rezistenta in timp a parchetului si, daca lucrarea este realizata corect, poate elimina zgomotul de impact - temutul scartait al pardoselii din lemn.
Nu in ultimul rand, izolatia ofera confort termic sporit, protejeaza lemnul si locuinta de acumularea de umiditate si ofera protectie impotriva sunetelor. Aceste proprietati depind insa si de materialele izolante alese, pe care le vom discuta in continuare.

parchet laminat

Tipuri de izolatii pentru parchet

Poti alege dintre mai multe tipuri de izolatii, fiecare cu avantaje semnificative pentru pardoseala si locuinta ta.

Folie din polietilena expandata
Folia pentru parchet din polietilena expandata (sau PEE) este materialul standard folosit pentru izolare. Grosimea unei astfel de folii poate varia intre 2 si 5 milimetri; cu cat folia este mai groasa, cu atat materialul este mai dens, ceea ce, evident, inseamna o izolatie mai eficienta.
Rolul foliei PEE este, in primul rand, cel de a asigura o montare corecta a parchetului si de a prelua vibratiile traficului (amortizarea pasilor). Chiar daca materialul poate oferi un minim de izolatie fonica si o bariera contra vaporilor de apa, folia PEE nu are o proprietate izolanta iesita din comun, precum materialele urmatoare.

Polistirenul extrudat
Desi polistirenul este cunoscut si ca un bun izolant termic, placile din polistiren extrudat sunt in special recomandate celor care doresc sa aiba o podea foarte bine izolata fonic. In general, grosimea placilor poate fi de 3 sau 6 milimetri. Chiar daca polistirenul extrudat este mai costisitor decat folia PEE, rezistenta sa in timp este crescuta.

Fibrele din lemn
Daca ceea ce doresti pentru locuinta ta este un confort termic deosebit, atunci cea mai buna optiune pentru izolatia parchetului o reprezinta placile din fibra de lemn. Acestea sunt realizate, de obicei, la o grosime de 5 milimetri, sunt rezistente in timp, usor de montat si au si proprietatea de a izola fonic pardoseala.

Alte materiale naturale
Exista insa doua materiale ecologice care, desi nu sunt inca folosite chiar atat de des pentru izolarea parchetului, prezinta totusi niste avantaje pe care trebuie sa le mentionam. Materialele in discutie sunt fibrele din canepa si fibrele din lana (pasla).
Avantajul cel mai evident este provenienta lor naturala. Canepa, de exemplu, poate absorbi dioxidul de carbon din locuinta, ajutand astfel la pastrarea unui climat sanatos atat pentru locatarii casei, cat si pentru animalele de companie.
Printre avantajele tehnice se numara:


  • performanta higroscopica (capacitatea de a absorbi umiditatea);
  • o buna izolatie termica, asigurand o temperatura constanta in locuinta;
  • asigura o izolatie fonica eficienta;
  • rezistenta la mucegai sau la insecte daunatoare (precum moliile).

Materialele au o densitate mare, sunt usor de prelucrat, dar si usor de montat, dovedind stabilitate dimensionala sporita.
Desi am discutat deja despre izolatia din fibra din lemn, nu putem sa trecem mai departe fara a mentiona si izolatia din pluta. Materialul este unul ecologic deorece realziarea sa nu implica taierea copacilor, ci doar decojirea acestora. Pluta este recunoscuta pentru proprietatile sale de izolatie termica si fonica foarte eficienta, astfel incat poate fi folosita nu doar la izolatia pardoselii, ci si la izolatia plafonului sau a peretilor, daca scopul constructiei o cere (de exemplu, un studio profesionist de inregistrari).

Exceptie - ce folosesti in cazul incalzirii prin pardoseala
Intr-adevar, incalzirea in pardoseala iti poate aduce in anotimpul rece un nivel de confort greu de egalat. Daca ai in plan un astfel de sistem pentru locuinta ta, atunci in locul materialelor prezentate mai sus ar trebui sa folosesti doar o folie speciala cu orificii, pentru a permite desfasurarea in mod corespunzator a transferului termic. Acesta material are, in general, o grosime redusa, de doar 1,5 milimetri.

Sfaturi pentru montarea izolatiei pentru parchet

Inainte de a monta izolatia, trebuie sa te asiguri ca sapa nu are o umiditate mai mare de 2%. De asemenea, este important sa nu existe diferente vizibile de nivel; cel mult este admisa o diferenta de nivel de 3 milimetri. De aceea este recomandata folosirea unei sape autonivelante in realizarea suportului de baza al pardoselii.
Dupa ce sapa este perfect uscata, ea va fi acoperita in totalitate cu folie sau cu placi izolante. Asa cum am mentionat deja, este recomandata folosirea unui material cat mai gros (5-6 milimetri) pentru a asigura o izolatie cat mai eficienta si o rezistenta sporita in timp.
Este absolut obligatoriu ca, inainte de a monta materialul izolant, sa montezi un substrat din folie de polietilena de grosime foarte redusa (in jur de 0,2 milimetri). Aceasta va actiona ca o bariera de umiditate sporita, protejand parchetul de excesul de umiditate.
Retine ca nu este deloc o idee buna sa combini si sa suprapui diverse materiale izolante. Acestea nu vor duce decat la un parchet care „va juca”, oferindu-ti senzatia ca pasesti pe o saltea, nu pe o suprafata solida. Analizeaza nevoile locuintei tale si apoi alege materialul izolant potrivit pentru pardoseala.
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.