Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se monteaza parchetul. Ghid pas cu pas pe intelesul tuturor

Actualizat: 27.07.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min
Montarea parchetului e mai simpla decat credeai, daca urmezi ghidul potrivit.

Cuprins

Pregatiri pentru montarea parchetului. De ce unelte si materiale ai nevoie?

Montarea parchetului este un pas esential cand vine vorba despre finisarea locuintei sau despre renovarea ei. Din fericire, noile modele de parchet pot fi montate chiar si de amatori. Cu putina indemanare, uneltele potrivite si un ghid explicit, vei vedea ca poti sa te ocupi singur de aceasta lucrare.
Asigura-te ca ai la indemana toate materialele si ustensilele necesare pentru instalarea parchetului. Iata de ce ai nevoie:

  • Materiale necesare pentru montarea parchetului: parchet triplustratificat, folie bariera de vapori, folie de polietilena expandata (PEE) sau polistiren extrudat de 3mm-5mm, silicon acrilic, sau adeziv monocomponent  silanic in cazul in care il montati lipit.
  • Unelte necesare pentru instalarea parchetului: rigla, distantiere, echer, creion, pana pentru parchet, ciocan, fierastrau electric, croseta pentru parchet, bormasina, freza pentru parchet, pieptane.

Etapele montarii parchetului

Iti vom explica, pas cu pas, etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru instalarea parchetului: 

  • Primul pas - Citirea cu atentie a instructiunilor de montaj de pe ambalajul pachetului de parchet pentru a vedea recomandarile producatorilor.
  • Evaluarea suprafetei de montare - Suprafata pe care se monteaza parchetul trebuie sa fie plana, uscata, curata si stabila. Umiditatea suprafetei nu trebuie sa depaseasca 3%. Denivelarile mai mari de 2 mm/ml trebuiesc netezite sau prelucrate.
  • Depozitarea si aclimatizarea parchetului - Parchetul triplu stratificat se aclimatizeaza inainte de montaj, in ambalajul original timp de minim 7 zile la locatie inaintea inceperii montajului. Pachetele trebuie asezate unul langa celalalt, sau suprapuse astfel incat sa se ventileze corect. Nu se vor aseza suprapus, unul peste celalalt. Temperatura aerului din incapere trebuie sa fie de minim 18°C, temperatura suprafetei solului de minim 15°C, umiditate relativa a aerului intre 40% şi 60%. In cazul parchetului laminat, depozitarea se face cu 48 de ore inainte de montare.
  • Tine cont de rosturile de dilatatie - Lasa spatii de dilatatie perimetrale de min. 1 cm sau calculeaza ca fiind egal cu 1,5 mm per ml instalat. Pardoseala din lemn nu trebuie instalata foarte aproape de pereti, alte elemente de constructive sau instalatii fixe deoarece variatiile sezoniere ale pardoselii din lemn sunt intre 30 si 60%. Parchetul trebuie sa aiba spatiu suficient pentru modificari, acesta putand sa se dilate, cat si sa se contract. Eventualele variatii dimensionale nu vor aparea la imbinarile intre placi, datorita sistemului click, dar vor aparea pe capetele exterioare.
  • Potentiale avarii – Se verifica existenta unor potentiale defecte ale placilor de parchet;
  • Montarea primelor placi de parchet de la perete - Recomandarea specialistilor este ca parchetul laminat sa fie montat paralel cu directia sursei de lumina. Se masoara incaperea pentru a stabili daca este necesara reducerea latimii pentru primul rand de placi. Se incepe montarea primului rand in coltul stang al incaperii. Laturile lambei de la primul element trebuie sa fie pozitionat pe directia peretelui, iar laturile ulucului trebuie sa fie pozitinate spre directia instalatorului.
  • Adaugarea si imbinarea placilor de parchet - Pentru a imbina placile lambele de sus se introduc in uluc si se blocheaza profilul prin apasare. Ulterior se blocheaza mecanismul de imbinare prin lovirea lui cu ciocanul de cauciuc in pareta de sus. Ultima placa din primul se taie la lungimea necesara si se ajusteaza in locul de montare. Montarea randului al doilea incepe cu placa ramasa din primul rand in cazul in care lungimea acesteia este de cel putin 20 de centimetri.

parchet laminat

  • Montarea ultimei placi de pe rand - Ultima placa se monteaza dupa ce masuram exact portiunea pe care o avem de completat si dupa ce o taiem astfel incat sa se potriveasca exact pe suprafata respectiva.
  • Montarea plintelor - Acest pas este ultimul si presupune montarea plintelor la perete, astfel incat sa mascheze distanta de dilatare, dar si cabluri sau fire. Alegerea plintei este un aspect deosebit de important pentru a definitiva instalarea parchetului. Pentru a alege plinta potrivita unul dintre cele mai importante aspecte este rostul de dilatatie. Urmareste tabelul de mai jos pentru a stabili care este plinta cea mai potrivita pentru locuinta ta:
Latimea instalata
( ml )
Rostul de dilatatie
(X)
Rostul de dilatatie (X/2) Grosimea plintei
4 m 6 mm 3 mm 15 mm*
6 m 9 mm 5 mm 15 mm*
8 m 12 mm 6 mm 18 mm
10 m 15 mm 7 mm 22 mm
12 m 18 mm 9 mm 27 mm
15 m 22 mm 11 mm 33 mm
18 m 27 mm 13 mm 40 mm

In clipul urmator poti vedea o demonstratie a pasilor de mai sus:

Tipuri de montaj

  • Montajul flotant: Prinderea mecanica a placilor prin intermediul sistemului de imbinare dublu click. Intre sapa si parchet se instaleaza folia bariera de vapori si apoi putem opta intre folie PEE (polietilena expandata) sau un substrat din polistiren extrudat cu grosimi intre 3mm si 5mm sau pentru un substrat din placi din fibre lemnoase. Distanta maxima pe care se poate instala flotant un parchet este de 12 ml pe lungimea placii si 8 ml pe latimea acesteia
  • Montaj lipit de sapa: Utilizarea unui adeziv special pentru parchet, de preferat, un adeziv monocomponent  silanic, ce previne riscul patarii finisajului si permite instalarea de suprafete mari, fara a mai lasa rosturi de dilatatie intre camere.

ATENTIE: In cazul unei umiditati relative in sapa mai mari de 2,5 % se recomanda aplicarea in doua straturi in cruce a unei rasini cu rol de bariera de umiditate.

montaj parchet

Montarea parchetului in zone dificile si conditii deosebite

Pentru anumite zone din incapere, aplicarea placilor poate ridica dificultati, asa ca trebuie sa acorzi un plus de atentie montarii parchetului in acele portiuni. Totodata, exista si situatii deosebite, in care montarea parchetului ridica numeroase intrebari, asa cum este aplicarea parchetului peset incalzirea in pardoseala.

Montarea parchetului in jurul tevilor

Freza pentru parchet si fierastraul electric sunt cele ma importante cand vine vorba despre montarea placii in jurul tevilori. Iata ce ai de facut:

  • Se gaureste placa pentru a se putea face decupajul necesar tevilor de instalatii
  • Gaurile trebuie sa fie cu minim 20 mm mai mari in diametru fata de diametrul tevilor
  • Se decupeaza placa
  • Ulterior, dupa ce bucata este instalata, se pot utiliza elemente de mascare a decupajului asortate

Montarea parchetului la praguri

In zona pragurilor trebuie sa tai placa astfel incat sa lasi distanta de dilatie, iar peste aceasta distanta sa fie asezat pragul.
Asaza placa in portiunea ramasa pana la usa, calculeaza si latimea distantierului, apoi taie placa astfel incat sa aiba exact dimensiunea necesara pentru a se incadra in spatiul respectiv. Asaza aceasta ultima placa si apoi monteaza pragul.

Montarea parchetului la imbinarea cu gresia

Pentru imbinarea parchetului cu gresia ai nevoie de un profil de trecere conceput exact pentru astfel de imbinari. Calculeaza distanta dintre cele doua zone ale camerei, ia in considerare inca circa 6 mm (cat are distantierul) si taie placa astfel incat sa se potriveasca perfect in locul respectiv.
Dupa ce asezi aceasta ultima placa, poti aseza si profiul de trecere.

Cum se realizeaza decupajele la usi

Este recomandata instalarea usilor dupa montajul parchetului, insa, in cazul in care acestea sunt deja montate, pentru a obtine un aspect placut, se recomanda decuparea pervazelor si tocurilor de la usi
Pentru a face decupajul la cotele corecte, se recomanda sa utilizezi pentru trasare o bucata de parchet.

Montarea parchetului peste sistemul de incalzire in pardoseala

Parchetul laminat se poate monta si peste un sistem de incalzire in pardoseala daca se face cu agent termic si nu cu agent electric. In acest caz nu se va mai folosi folia bariera de vapori si  se va folosi o folie pentru parchet PEE perforata pentru a putea face mai facila trecerea caldurii.

Daca in locuinta ta este instalat un sistem de incalzire in pardoseala, in momentul in care montezi parchetul, este recomandat ca instalatia sa fie pornita, iar temperatura la nivelul sapei sa fie cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius. Dupa montaj, temperatura trebuie crescuta in mod treptat cu 3-5 grade Celsius pe zi. In ceea ce priveste tipul de montaj, se recomanda instalarea lipita deoarece transferul termin este mai bun decat in cazul instalarii flotante.

Iata ca montarea parchetului nu este nici pe departe atat de grea pe cat iti imaginai. Cu putina indemanare, instrumentele potrivite si urmarind pasii corecti, cu siguranta vei reusi sa montezi parchetul de unul singur fara probleme. Succes!

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.