Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare

Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.

Adezivi pentru lemn - poliacetat de vinil PVA

Poliacetatul de vinil PVA sau aracetul - denumirea mult mai cunoscuta a acestui adeziv - este potrivit pentru a lipi suprafete lemnoase ale obiectelor de uz casnic. Garanteaza o lipire excelenta si de lunga durata, insa are nevoie de un timp de reactie mai mare, de aceea, partile lipite trebuie prinse in toata aceasta perioada cu un set de cleme. Se curata extrem de usor, fiind realizat pe baza de apa si nu prezinta risc de toxicitate ridicat.

Aracetul pentru lemn poate fi folosit pentru:

 • lipirea sertarelor;
 • fixarea picioarelor de lemn a scaunelor;
 • refacerea furnirelor rupte sau dezlipite.

Se aplica pe suprafata lemnoasa cu ajutorul unui trafalet, pentru un control mult mai bun asupra cantitatii de adeziv utilizate. Dupa aplicare, sunt utilizate cleme de prindere, pentru ca timpul de lipire este unul mai mare. Tine cont de faptul ca o temperatura mai mare grabeste procesul de lipire. Dupa aplicarea adezivului, excesul se inlatura cu ajutorul unei carpe uscate.

2. Adezivi pentru lipirea pieselor mici - cianacrilatii

Aceasta clasa de adezivi asigura o lipire extrem de ferma, chiar si atunci cand discutam despre suprafete dure. Cianacrilatii mai sunt cunoscuti si sub numele de adezivi “Super Glue”, fiind un exemplu de brand transformat cu timpul in substantiv comun si acceptat de limba romana ca atare.

Acest tip de adeziv reprezinta o alegere inspirata pentru:

 • lipirea pieselor mici din plastic;
 • lipirea talpilor dezlipite de la pantof;
 • alte reparatii rapide din casa.

Atentie! Timpul de reactie al acestui adeziv este unul extrem de scurt, iar inlaturarea sa de pe degete nu este chiar cea ma simpla treaba din lume. De aceea, iti recomandam sa porti o pereche de manusi, atunci cand vrei sa lipesti ceva in casa cu ajutorul unui “Super Glue”, pentru ca degetele se pot lipi instant unul de celalalt.

 

Galerie

3. Adezivi pentru lucrari interioare si exterioare - epoxidici

Particularitatea adezivilor epoxidici este data de faptul ca acestia functioneaza ca urmare a amestecului dintre 2 componente separate. Chiar daca durata de reactie a acestora este destul de mare (exact ca in cazul poliacetatului de vinil PVA, clemele sunt necesare in tot acest timp), dar in final se obtine o lipitura extrem de durabila.

Daca iti doresti un astfel de adeziv pentru unul dintre proiectele tale, afla ca exista atat variante pentru lucrari interioare, cat si variante pentru exterior. Deci informeaza-te in privinta produselor pe care vrei sa le achizitionezi, pentru a face mereu cele mai bune decizii de cumparare.

 

 

4. Adezivi pentru mai multe tipuri de material - poliuretanici

Sunt adezivi ce se intaresc imediat, datorita umiditatii inregistrate in aer, fiind utilizati indeosebi in cazul lucrarilor rapide de montaj. Adera excelent la o multime de suprafate:

 

 • Baze minerale: beton, caramida, zidarie, tencuieli;
 • Membrane bituminoase destinate lucrarilor de hidroizolare;
 • Suprafete din lemn, metal, sticla, plastic, spuma poliuretanica.

 

In cazul lemnului, sunt cei mai buni adezivi, fiind mai rezistenti si mai durabili fata de alte tipuri de adeziv, utilizate pentru lipirea unor structuri lemnoase. Adezivii poliuretanici sunt recomandati atat lipirea structurilor din lemn masiv, cat si pentru alte derivate din lemn.

 

5. Adezivi aplicati cu pistolul de lipit - termofuzibili

Pentru a aplica acest tip de adeziv pe o suprafata, vei avea nevoie de un pistol special. Temperatura foarte mare din varful pistolului va topi adezivul (inainte de topire, este o tija opaca sau transparenta de plastic). Este un adeziv usor de controlat, pentru ca nu curge incontinuu, ci doar in momentul in care varful pistolului de lipit este activ. Dupa racire, adezivul lipeste foarte bine suprafetele peste care a fost aplicat.

 

Din punct de vedere al manevrabilitatii, este un adeziv extrem de potrivit pentru suprafetele inguste sau greu accesibile, lipind fara probleme materiale precum:

 

 • lemn;
 • sticla;
 • plastic;
 • ceramica;
 • materiale organice;
 • hartie.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: