Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce inseamna gresie portelanata: 3 curiozitati care te vor ajuta in amenajari

Actualizat: 19.04.2024 / Publicat: 22.03.2024 / Timp lectură: 3 min
Forma, culoare, model, textura si finisaj - acestea sunt principalele aspecte luate in considerare in procesul de alegere a gresiei. Cu toate acestea, in titlul de prezentare al multor produse observi ca placile ceramice sunt portelanate. Iata ce inseamna acest aspect si ce proprietati imbunatatite ofera! Mai mult, afla cateva trucuri utile pentru montare. 

Cuprins

Tipuri de gresie portelanata

Placile de gresie portelanate reprezinta o alegere durabila pentru amenajarile interioare si exterioare. In cele ce urmeaza, iti prezentam pe scurt prin ce se caracterizeaza fiecare tip de placa ceramica.

gresie gri

Gresie portelanata de interior

Gresia portelanata are un grad de absorbtie al apei foarte mic, de sub 0,5%. Prin comparatie, placile ceramice simple se incadreaza, in general, intre 6 si 10%. Astfel, reprezinta alegerea ideala pentru placarea bailor, bucatariilor sau altor incaperi cu umiditate crescuta, dar si spatiilor interioare cu trafic mare. 

Iti recomandam si: Ce tip de gresie sa pui in baie: criterii de alegere in afara de decor

Gresie portelanata de exterior

Placile ceramice portelanate de exterior sunt rezistente la ciclurile de inghet-dezghet si antiderapante. Totusi, suprafetele poroase sunt mai greu de intretinut si este necesara folosirea unor solutii pentru curatenie destinate gresiei, care nu formeaza o pelicula alunecoasa.

Gresie portelanata colorata

Daca ne referim la decor, placile ceramice pot fi fie simple, cu finisaj mat sau semi-mat, fie glazurate, cu o varietate mai mare de modele. Gresia portelanata cu un strat suplimentar de culoare poate fi mata sau lucioasa, insa nu mai are o singura nuanta in sectiune.

Proprietati gresie portelanata

meserias ce monteaza gresie

Procesul de fabricare a gresiei portelanate consta in turnarea in masa si coacerea la temperaturi ridicate in cuptoare speciale, ceea ce ii confera proprietati superioare placilor ceramice obisnuite. 

Totodata, pentru ca are mai multa sticla in compozitie, gradul de elasticitate a gresiei portelanate este mai mare. Pentru a face o alegere potrivita proiectului tau de amenajare interioara sau exterioara, verifica specificatiile din fisele tehnice, pentru ca nu toate produsele au aceeasi rezistenta crescuta la soc mecanic si aceleasi proprietati.

Iata cele mai importante caracteristici de care poti beneficia cand achizitionezi gresie portelanata!

Durabilitate

Decorul placilor ceramice portelanate simple este obtinut prin presare, iar suprafata acestora este rezistenta la actiuni mecanice, zgarieturi, ciobiri si crapaturi. Materialul este unul dens si produsele sunt destinate spatiilor cu trafic pietonal intens. In acest fel, lucrarea va fi una de lunga durata chiar si in conditii mai putin favorabile.

Rezistenta la inghet-dezghet

Datorita gradului de absorbtie a apei redus si densitatii mari, gresia portelanata are o rezistenta inalta la ciclurile de inghet-dezghet. Din acest motiv, este recomandata pentru placarile exterioare sau incaperilor neincalzite pe perioada iernii. Mai mult, suprafata poate fi antiaderenta, proprietate foarte importanta pentru prevenirea accidentarilor in zonele expuse ploilor, zapezilor sau umiditatii.

Afla mai multe: Gresie de exterior - Ce trebuie sa stii inainte de achizitie?

Impermeabilitate

Turnarea in masa si compacta a gresiei portelanate nu permite apa sa se infiltreze in profunzimea placilor ceramice. In acest fel, nu risti decolorarea, patarea sau formarea mucegaiului. De asemenea, produsul este potrivit chiar si pentru placarea piscinelor.  

Curiozitati despre gresia portelanata

distantieri gresie

Gresia portelanta poate avea un cost de achizitie mai mare decat cea obisnuita, insa si avantajele oferite sunt mai multe. Descopera cateva informatii cunoscute de profesionisti, care sa te ajute in procesul de selectie si de montare! 

Are aceeasi culoare in sectiune

Pentru ca este turnata in masa si modelul este obtinut prin presare, gresia portelanata are aceleasi culori si texturi in sectiune. Mai exact, in momentul in care placa ceramica este taiata cu o masina speciala, se va observa o nuanta uniforma, nu 2 straturi distincte ca la produsele glazurate - unul de culoarea argilei si cel subtire pentru decor. Acest lucru permite placarea estetica a scarilor si colturilor exterioare.

Are un aspect mat sau semi-mat

Un dezavantaj al placilor ceramice portelanate fata de cele glazurate este decorul. Acestea sunt disponibile in mai putine variate, cum ar fi: gresie alba, neagra, gri, gresie tip parchet, marmura, piatra etc. Cu toate acestea, are o serie de avantaje importante. Suprafata este mult mai rezistenta la socuri mecanice, ciobiri, patari, zgarieturi si nu doar atat. Produsele au un aspect mat sau semi-mat, astfel incat scade considerabil riscul de alunecare si murdaria sau urmele nu se observa la fel de usor precum la modelele lucioase.

Citeste si: Gresie tip parchet - 9 motive ca sa faci aceasta alegere

Este compatibila cu pardoselile incalzite

Rezistenta la diferente mari si schimbari bruste de temperatura este doar unul dintre motivele pentru care gresia portelanata se potriveste pentru placarea suprafetelor incalzite. Citeste cu atentie specificatiile din fisa tehnica, pentru a vedea daca produsul ales de tine este combatibil sau nu cu sistemul de incalzire in pardoseala!

Descopera intreaga oferta de gresie portelanata pentru interior/exterior disponibila pe MatHaus.ro si alege produsul care indeplineste toate cerintele proiectului si se pliaza pe preferintele tale! Nu uita sa treci pe lista adezivul si accesoriile de montaj potrivite, pentru a asigura succesul lucrarii! 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.