Tipuri de gresie portelanata
Placile de gresie portelanate reprezinta o alegere durabila pentru amenajarile interioare si exterioare. In cele ce urmeaza, iti prezentam pe scurt prin ce se caracterizeaza fiecare tip de placa ceramica.
Gresie portelanata de interior
Gresia portelanata are un grad de absorbtie al apei foarte mic, de sub 0,5%. Prin comparatie, placile ceramice simple se incadreaza, in general, intre 6 si 10%. Astfel, reprezinta alegerea ideala pentru placarea bailor, bucatariilor sau altor incaperi cu umiditate crescuta, dar si spatiilor interioare cu trafic mare.
Iti recomandam si: Ce tip de gresie sa pui in baie: criterii de alegere in afara de decor
Gresie portelanata de exterior
Placile ceramice portelanate de exterior sunt rezistente la ciclurile de inghet-dezghet si antiderapante. Totusi, suprafetele poroase sunt mai greu de intretinut si este necesara folosirea unor solutii pentru curatenie destinate gresiei, care nu formeaza o pelicula alunecoasa.
Gresie portelanata colorata
Daca ne referim la decor, placile ceramice pot fi fie simple, cu finisaj mat sau semi-mat, fie glazurate, cu o varietate mai mare de modele. Gresia portelanata cu un strat suplimentar de culoare poate fi mata sau lucioasa, insa nu mai are o singura nuanta in sectiune.
Proprietati gresie portelanata
Procesul de fabricare a gresiei portelanate consta in turnarea in masa si coacerea la temperaturi ridicate in cuptoare speciale, ceea ce ii confera proprietati superioare placilor ceramice obisnuite.
Totodata, pentru ca are mai multa sticla in compozitie, gradul de elasticitate a gresiei portelanate este mai mare. Pentru a face o alegere potrivita proiectului tau de amenajare interioara sau exterioara, verifica specificatiile din fisele tehnice, pentru ca nu toate produsele au aceeasi rezistenta crescuta la soc mecanic si aceleasi proprietati.
Iata cele mai importante caracteristici de care poti beneficia cand achizitionezi gresie portelanata!
Durabilitate
Decorul placilor ceramice portelanate simple este obtinut prin presare, iar suprafata acestora este rezistenta la actiuni mecanice, zgarieturi, ciobiri si crapaturi. Materialul este unul dens si produsele sunt destinate spatiilor cu trafic pietonal intens. In acest fel, lucrarea va fi una de lunga durata chiar si in conditii mai putin favorabile.
Rezistenta la inghet-dezghet
Datorita gradului de absorbtie a apei redus si densitatii mari, gresia portelanata are o rezistenta inalta la ciclurile de inghet-dezghet. Din acest motiv, este recomandata pentru placarile exterioare sau incaperilor neincalzite pe perioada iernii. Mai mult, suprafata poate fi antiaderenta, proprietate foarte importanta pentru prevenirea accidentarilor in zonele expuse ploilor, zapezilor sau umiditatii.
Afla mai multe: Gresie de exterior - Ce trebuie sa stii inainte de achizitie?
Impermeabilitate
Turnarea in masa si compacta a gresiei portelanate nu permite apa sa se infiltreze in profunzimea placilor ceramice. In acest fel, nu risti decolorarea, patarea sau formarea mucegaiului. De asemenea, produsul este potrivit chiar si pentru placarea piscinelor.
Curiozitati despre gresia portelanata
Gresia portelanta poate avea un cost de achizitie mai mare decat cea obisnuita, insa si avantajele oferite sunt mai multe. Descopera cateva informatii cunoscute de profesionisti, care sa te ajute in procesul de selectie si de montare!
Are aceeasi culoare in sectiune
Pentru ca este turnata in masa si modelul este obtinut prin presare, gresia portelanata are aceleasi culori si texturi in sectiune. Mai exact, in momentul in care placa ceramica este taiata cu o masina speciala, se va observa o nuanta uniforma, nu 2 straturi distincte ca la produsele glazurate - unul de culoarea argilei si cel subtire pentru decor. Acest lucru permite placarea estetica a scarilor si colturilor exterioare.
Are un aspect mat sau semi-mat
Un dezavantaj al placilor ceramice portelanate fata de cele glazurate este decorul. Acestea sunt disponibile in mai putine variate, cum ar fi: gresie alba, neagra, gri, gresie tip parchet, marmura, piatra etc. Cu toate acestea, are o serie de avantaje importante. Suprafata este mult mai rezistenta la socuri mecanice, ciobiri, patari, zgarieturi si nu doar atat. Produsele au un aspect mat sau semi-mat, astfel incat scade considerabil riscul de alunecare si murdaria sau urmele nu se observa la fel de usor precum la modelele lucioase.
Citeste si: Gresie tip parchet - 9 motive ca sa faci aceasta alegere
Este compatibila cu pardoselile incalzite
Rezistenta la diferente mari si schimbari bruste de temperatura este doar unul dintre motivele pentru care gresia portelanata se potriveste pentru placarea suprafetelor incalzite. Citeste cu atentie specificatiile din fisa tehnica, pentru a vedea daca produsul ales de tine este combatibil sau nu cu sistemul de incalzire in pardoseala!
Descopera intreaga oferta de gresie portelanata pentru interior/exterior disponibila pe MatHaus.ro si alege produsul care indeplineste toate cerintele proiectului si se pliaza pe preferintele tale! Nu uita sa treci pe lista adezivul si accesoriile de montaj potrivite, pentru a asigura succesul lucrarii!