Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gresie de exterior - Ce trebuie sa stii inainte de achizitie?

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/09/jtyv-bx6tkbqzq2bbfb0nmaf_rfuqltnznr1celhswgch0ma4f1l53enmcphgcnrbp1-7lqdazhsxkiac7ev1l9burjwhrocb0fecnwnslrxtjo6eggfbyoftroijhjo0ie23rn-jpeg-2.jpg

Gresia de exterior este o optiune excelenta pentru amenajarea curtii, a terasei sau a balconului, se gaseste intr-o gama larga de culori, texturi si finisaje. Este special creata pentru a rezista la temperaturile calde de vara, la ploaie, zapada sau inghet si, datorita modelelor variate, ofera posibilitati nelimitate de design.

Daca termeni precum gresie portelanata, gresie rectificata, te induc in eroare, daca vrei sa afli mai multe despre caracteristicile gresiei de exterior, in acest articol vei gasi informatia pe care o cautai.

Cuprins

La ce sa te uiti cand cumperi gresie de exterior?

Gresia se aplica podelelor si este o alegere des intalnita atat in interior, cat si in exterior, datorita avantajelor sale, precum intretinere usoara, montare rapida, varietate de modele sau rezistenta in timp.

Gresia de exterior prezinta numeroase caracteristici, lucru care determina paleta larga de optiuni. Pentru ca decizia de achizitie sa nu ti se mai para dificila, iata ce trebuie sa stii!

Gresie portelanata

      Gresia portelanata a rezultat in urma evolutiei proceselor de productie. Prin urmare, placile de ceramica sunt arse la temperaturi foarte ridicate, astfel, in loc sa isi pastreze textura poroasa, incep sa se topeasca partial. Are loc procesul de vitrifiere, adica topitura rezultata in urma temperaturilor foarte ridicate umple porii ambelor fete ale placii, iar rezultatul este o gresie compacta si rezistenta.

De retinut:

  • gresia portelanata datorita compozitiei sale dense, este un produs care se foloseste in conditii de uzura intensa;
  • gresia portelanata datorita duritatii, a rezistentei la trafic intens este folosita pentru pardoselile de exterior;
  • gresia portelanata este varianta superioara a gresiei glazurate in ceea ce priveste rezistenta la trafic intens; gresia glazurata nu este destinata spatiului exterior, aceasta se caracterizeaza prin porozitate, in alcatuirea ei se observa un strat separat de glazura (un font de discontinuitate), prin urmare nu va rezista variatiilor de temperatura sau uzurii sporite;
  • gresia portelanata are in urma procesului de productie un aspect mat, insa se poate obtine si un finisaj lucios prin slefuire;
  • gresia portelanata poate fi utilizata inclusiv pentru interior;

Gresie rectificata

Gresia rectificata nu are legatura cu proprietatile fizico-mecanice, este vorba de un proces de rectificare a placilor, adica o indreptare a suprafetelor. In varianta standard, placile de gresie pot prezenta mici diferente ale dimensiunilor, de 1-2 mm. Pentru ca in urma montarii aspectul sa fie unul impecabil, s-a optat pentru o etapa in plus in procesul de productie care implica taierea sau slefuirea. Rezulta gresia rectificata, astfel placile au toate grosimi identice pentru o potrivire uniforma pe suprafata de lucru.

De retinut:

  • gresia rectificata, in urma procesului de taiere sau slefuire prezinta unghiuri precise de 90 de grade;
  • rosturile sunt recomandate si in cazul gresiei rectificate, spartierea intre placi in cazul amenajarii exterioare se recomanda a fi minim 3 mm;

gresie si faianta

Indicele de rezistenta la abraziune 

Asadar, pentru exterior se instaleaza gresia portelanata, care are un grad superior de rezistenta. Dar nu toate placile de gresie portelanata reactioneaza la fel la presiunea exterioara. Exista o clasificare, Porcelain Enamel Institute (PEI), care masoara asadar rezistenta placilor ceramice cu ajutorul unui dispozitiv cu role abrazive. In functie de urmele de uzura rezulta 5 stadii de clasificare. Vei alege gresia portelanata inclusiv in functie de indicele de rezistenta la uzura:

  • PEI I - se foloseste in zone de locuit cu trafic usor (baie, dormitor)
  • PEI II - se foloseste in zone de locuit cu trafic moderat (living, balcon)
  • PEI III - se foloseste in zone de locuit cu trafic intens (bucatarie, hol, scari, zona de intrare in casa, terasa, foisor, pavaje in curti, alei)
  • PEI IV - se foloseste in zone comerciale cu trafic mediu (birouri, camere de hotel)
  • PEI V - se foloseste in zone comerciale cu trafic intens (magazine, drumuri pietonale orasenesti)

Indicele de rezistenta la alunecare

Un criteriu important de luat in considerare atunci cand achizitionezi gresie pentru exterior este si indicele antiderapant. Este importanta rezistenta la alunecare, sa stii ca tu si intreaga familie aveti o siguranta sporita in zona piscinei sau iarna pe scarile de la intrare. Clasificarea pentru rezistenta la alunecare a unei podele se numeste Rating for Shod Feet:

  • R9 - grad foarte usor de antiderapare (holuri, scari, zone de intrare, cabinete medicale)
  • R10 - grad usor de antiderapare (restaurante mari, cabinete medicale)
  • R11 - grad mediu de antiderapare (hale, cantine, service auto)
  • R12 - grad bun de antiderapare - (camere frigorifice, unitati de pompieri)
  • R13 - grad foarte bun de antiderapare (rampe auto, parcari, bucatarii foarte mari)

Finisaje gresie de exterior

Unul dintre avantajele gresiei de exterior este varietatea de modele pusa la dispozitie cumparatorilor. Aspectul conteaza, iar datorita nenumaratelor modele de finisaje, gresia de exterior poate fi usor adaptata oricarui proiect de amenajare, indiferent de culoarea dorita, fie ca iti doresti sa ai o gresie care imita piatra naturala sau lemnul. Finisajele pentru gresie sunt asadar distincte:

  • lucioasa
  • mata
  • semilucioasa
  • cu aspect de piatra
  • cu aspect de lemn
  • cu aspect de beton

La ce sa te uiti cand cumperi gresie de exterior?

Galerie

Ce trebuie sa mai stii?

Daca iti doresti sa montezi gresia de exterior in timpul liber, fara a mai apela la mesteri, vei lua in considerare urmatoarele:

  • montarea se va face pe un strat suport (beton) sau sapa; nu este posibila plasarea gresiei pe o terasa de lemn;
  • este important ca suprafata de beton peste care se face instalarea sa fie perfect plana, astfel incat sa nu apara posibile deteriorari ulterioare ale placilor de gresie;
  • este nevoie de adeziv si chit special pentru gresia de exterior (rezistenti la temperaturi scazute)
  • se va respecta distanta pentru rosturi indicata de producatorul gresiei achzitionate;
  • este necesar ca stratul suport sa fie curat, fara praf;
  • se va alege alege o zi cand temperatura nu depaseste 30 de grade Celsius in cazul anotimpului cald, iar in sezonul rece sa nu fie sub 5 grade Celsius;

Tine cont asadar de destinatia in care iti doresti sa montezi gresia de exterior, fie pe treptele de la intrare, ca alei si pavaje, in zona piscinei si alege modelul care sa indeplineasca atat cerintele in materie de design, cat si pe cele functionale.

La ce sa te uiti cand cumperi gresie de exterior?

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.