Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce tip de gresie sa pui in baie: criterii de alegere in afara de decor

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 25.07.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h38/h4b/h00/9481620488222/Ce-tip-de-gresie-sa-pui-in-baie.jpg
Aspectul si culoarea placilor de gresie reprezinta doua dintre criteriile principale de care cumparatorii tin cont, insa nu sunt cele mai importante. Iata ce trebuie sa iei in considerare, in afara de partea decorativa, cand alegi gresia pentru baie. Descopera cateva sfaturi practice si idei de amenajare din care sa te inspiri. 

Cuprins

Ce tip de gresie se pune in baie: criterii de selectie

Pentru baie, poti achizitiona gresie de interior in functie de bugetul sau directia vizuala a proiectului de amenajare in cazul in care ai lucrat cu un arhitect. 

Afla, in continuare, ce tipuri de placi ai la dispozitie si care sunt criteriile de selectie pe care ar trebui sa te bazezi, inainte de a alege decorul si culorile.

Descopera mai multe: Tot ce trebuie sa stii despre gresie si montarea acesteia

Dimensiunile placilor de gresie

alegerea gresiei

Formele uzuale sunt cele patrate, care pot incepe de la 10x10 cm si ajung chiar si la 100x100 cm. Gresia cu dimensiuni medii, intre aproximativ 30x30 si 60x60 cm, este atat rapid de montat, cat si usor de manevrat. De asemenea, poti alege produse rectangulare, de tip metro sau cu forme speciale, cum ar fi cele hexagonale.

Grosimea placilor

In general, placile au o grosime cuprinsa intre 7 si 20 de milimetri, ceea ce le ofera un grad mai mic sau mai mare de rezistenta. Gresia din baie nu este supusa unui tranzit mare sau socurilor mecanice importante. Din acest motiv, ai posibilitatea de a alege placi mai subtiri, care pot avea un cost de achizitie mai mic.  

Rezistenta si coeficientul de aderenta 

Alte criterii importante de care trebuie sa tii cont sunt rezistenta la uzura (PEI), la spargere, la colorare si la substante chimice. In plus, din cauza umezelii care se formeaza constant in baie, este indicat sa alegi o gresie antiderapanta.

Coeficientul de aderenta R are o valoare cuprinsa intre 9 si 13. In cazul suprafetelor din interiorul casei, este suficient un grad antialunecare R10.

Gresie rectificata sau nerectificata

Gresie rectificata sau nerectificata​​​​​​​

Diferenta principala intre placile ceramice rectificate si cele nerectificate este finisajul marginilor. Astfel, pentru montarea gresiei in baie cu rosturi minime, alege un model rectificat, cu muchii taiate in fabrica la 90 de grade. In schimb, pentru placile nerectificate este necesar un rost de dilatatie de cel putin 2 milimetri. In acest fel, sunt mascate marginile inegale si colturile care nu se aliniaza. 

Citeste mai multe: Gresie rectificata vs nerectificata: Ce inseamna fiecare?

Gresie portelanata sau glazurata

Intre gresia portelanata si cea glazurata poate fi o diferenta considerabila de pret, insa si calitatea este superioara. Placile ceramice portelanate sunt mai rezistente si au o durabilitate mai mare. In plus, sunt colorate in sectiune, ceea ce iti permite placarea estetica a colturilor exterioare.

Gresie mata sau lucioasa

Aspectul mat sau lucios al gresiei nu tine doar de estetica. Placile mate pot fi mai rezistente si cu un grad mai bun de aderenta. Un nivel mai mare de porozitate, insa, necesita intretinere cu produse speciale. Daca optezi pentru gresia lucioasa, o poti curata fara efort, dar si urmele de murdarie se observa mai usor. In acelasi timp, placile de acest tip reflecta lumina si dau impresia unui spatiu mai mare.

Alegerea gresiei pentru baie: sfaturi practice

Daca vrei sa achizitionezi faianta si gresie pentru baie, iata un principiu important pe care sa il respecti: gresia poate fi montata atat pe pardoseala, cat si pe pereti, insa faianta este potrivita doar pentru placarea peretilor. Totodata, descopera alte sfaturi practice.

Iti recomandam si: Cum alegi gresia si faianta? Ghid complet

Tine cont de suprafata baii

meserias care pune faianta

Pentru baile mici sunt potrivite placile cu dimensiuni reduse sau medii, astfel incat suprafata sa para mai mare. Tot pentru a da impresia de mai mult spatiu, alege gresie deschisa la culoare, lucioasa si, suplimentar, adauga mai multe oglinzi si lumini. 

In cazul bailor mari, evita placile cu dimensiuni prea mici. Montajul acestora poate dura mai mult si aspectul nu este intotdeauna unul placut. Pentru o baie minimalista si spatioasa, opteaza pentru gresie patrata de mari dimensiuni, cu un model care imita marmura sau piatra naturala. 

Ia in considerare tipul de montaj

meserias care pune gresie​​​​​​​

Pentru montarea cu rosturi minime este indicata gresia rectificata, care trece printr-un proces suplimentar de finisare a marginilor. Placile au dimensiuni standard si colturile sunt la un unghi de 90 de grade. In acelasi timp, ia in calcul gradul de dilatatie al gresiei si foloseste accesoriile necesare. 

Asa cum am mentionat anterior, placile mici se monteaza intr-un timp mai indelungat decat cele ample. Daca vrei sa finalizezi lucrarea cat mai repede, opteaza pentru gresia de 60x60 sau de 100x100 cm, spre exemplu.

Idei pentru amenajarea baii cu gresie

Dupa ce ai selectat cateva modele de gresie de calitate si potrivite pentru nevoile tale, poti sa te axezi pe aspect. Ti-am pregatit cateva idei de faianta si gresie pentru baie din care sa te inspiri.  

Citeste si: 7 combinatii moderne de gresie si faianta in baie

Gresie si faianta cu modele creative

Gresie si faianta cu modele creative

Ai la dispozitie multe modelele de gresie pentru baie sau de faiata cu un aspect modern si creativ: de la placi hexagonale cu print geometric, la cele de 20x20 cu modele florale sau spaniole.

Gresie pentru baie alba si neagra

Gresie pentru baie alba si neagra

Combinatia dintre gresia neagra lucioasa pentru baie si cea alba poate fi considerata clasica si, totusi, mereu actuala. Poti sa te axezi fie pe un model simplu, dar de efect, fie pe un design inedit, care sa atraga atentia si admiratia. 

Gresie pentru baie tip parchet

Gresie pentru baie tip parchet

Placile ceramice care imita fibra lemnoasa sunt o varianta ideala pentru baile mici. Alege un model de gresie tip parchet cu o culoare luminoasa, pentru a crea senzatia unei incaperi mai spatioase decat este in realitate. 

Gresie pentru baie gri

Gresie pentru baie gri

Daca vrei sa amenajezi o baie in stil minimalist, scandinav si nu numai, o optiune excelenta este reprezentata de gresia si faianta gri. Completeaza spatiul cu mobilier simplu si functional.

In afara de modelul si culoarea gresiei, tine cont de rezistenta si de raportul calitate-pret. Descopera oferta diversificata de produse pe mathaus.ro si comanda direct la tine acasa tot ce ai nevoie. 

Te-ar putea interesa și:

Un element principal si de atractie al baii este chiuveta. Alegerea ei poate fi usor intimidanta, dat fiind gama variata de dimensiuni, stiluri si finisaje disponibile. Indiferent de spatiul pe care il ai in baie sau de preferintele tale, urmareste ghidul de achizitie de mai jos, pentru ca misiunea ta sa devina una simpla!
Daca a sosit momentul sa iti alegi gresia si faianta pentru baie, alege o combinatie indrazneata, care sa fie in acelasi timp in acord cu starea de spirit pe care vrei sa o transmita aceasta incapere. Multi designeri de interior apeleaza la psihologia culorilor atunci cand realizeaza proiectele de amenajari interioare. Daca vrei o baie moderna, care sa nu plictiseasca cu aspectul ei, poti lua in considerare urmatoarele 7 combinatii de gresie si faianta.
Atunci cand iti doresti sa amenajezi o baie mica, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. De la culori, mobilierul de baie, dimensiunile camerei si finisaje, orice mic detaliu este important atunci cand vrei sa creezi un spatiu organizat. Daca tii cont de cateva sfaturi practice si idei de amenajare, poti crea si tu o baie potrivita pentru stilul si nevoile tale.
Fiecare proces de amenajare / renovare din spatiul unei bai trebuie sa inceapa cu stabilirea unei strategii cromatice. Deoarece nuantele placilor ceramice din baie influenteaza atat starea de spirit, cat si perceptia ochiului asupra dimensiunilor acestui spatiu, gasirea unei asocieri cromatice inspirate reprezinta o adevarata provocare. Insa noi iti vom arata in randurile de mai jos ce combinatii de culori pentru placile de gresie si faianta pot garanta efecte vizuale pe masura asteptarilor: