Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea unei garsoniere: idei practice pentru un decor spectaculos intr-un spatiu mic

Actualizat: 26.09.2023 / Publicat: 01.02.2019 / Timp lectură: 7 min

Daca urmeaza sa renovezi sau sa amenajezi o garsoniera, trebuie sa fii pregatit pentru o provocare. Spatiul mic impune cateva reguli de design care te vor determina sa-ti depasesti limitele creativitatii. In continuare, iti vom da cateva idei nu doar pentru a face locuinta sa para mai spatioasa, ci si pentru a folosi in mod eficient fiecare metru patrat pe care il ai la dispozitie.

Cuprins

Cum alegi mobilierul pentru garsoniera?

Mobilierul masiv nu are ce cauta in garsoniere. Acesta nu ocupa doar mult spatiu, dar tinde sa blocheze lumina.

Inca de la inceput trebuie sa tii cont de faptul ca lumina este cea care te va ajuta sa creezi iluzia spatiului mai mare si ca ai nevoie ca ea sa fie din abundenta.

Pe langa dimensiunile pieselor de mobila, este foarte important sa tii cont si de utilitatea lor. In aceasta privinta, exista cateva solutii recomandate de majoritatea designerilor: mobilier multifunctional sau pe roti.

In aceasta privinta, exista cateva solutii recomandate de majoritatea designerilor.

Mobilier multifunctional

Ideal pentru economisirea spatiului intr-o garsoniera este mobilierul care are mai multe functii. Un exemplu clasic este canapeaua extensibila pe care o poti folosit si ca pat.

Un alt exemplu de moblier multifunctional este patul rabatabil, ce poate fi incorporat fie in perete, fie in alte piese de mobilier.

Mesele extensibile devin si ele o solutie practica, ele jucand atat rolul de masuta de cafea, cat si de masa mare, pentru serile in care vrei sa iei cina cu mai multi prieteni.

Alte mese sunt prevazute cu locuri speciale pentru depozitarea scaunelor. Incearca sa gasesti piese de mobilier ale caror componente pot fi usor rearanjate dupa nevoile tale.

Mobila pe roti

mobila pe roti

Rotile pot fi aplicate meselor, etajerelor sau chiar dulapurilor. Astfel, le poti muta dintr-un loc in altul si depozita intr-un colt atunci cand nu le folosesti.

Pe langa spatiul economisit, mobila pe roti iti da posibilitatea sa rearanjezi camera oricand te plictisesti de designul initial.

Citeste si: Cum alegi o mobila de calitate

Cum folosesti spatiul vertical?

Pare o idee buna sa montezi dulapuri suspendate ca spatiu de depozitare, pana iti dai seama ca, daca folosesti prea multe, acestea iti pot bloca lumina si face garsoniera sa para mai inghesuita.

Secretul e sa nu faci exces si sa le amplasezi cat mai departe de ferestre. Daca vrei doar un loc bun pentru tinut carti si cateva obiecte decorative, poti folosi etajere, fie intinse pe lungimea unui perete, fie in forma de cuburi. Acestea lasa peretele la vedere si fac camera sa para mai aerisita.

Inaltimea tavanului este un factor foarte important in amenajarea garsonierei. Daca aceasta iti permite, poti lua chiar si un pat suspendat.

Sub el iti poti amenaja unu birou sau chiar un spatiu de living.

Alte lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi mobila

  • Ia-ti mobila fara manere. Manerele de la sertare si usi dau senzatia unui spatiu aglomerat. Poti opta fie pentru manere frezate, fie pentru usi care se deschid prin sistemul push (apasand pur si simplu pe ele).
  • Ia-ti mobila cu picioare mai lungi. Daca mobila e pusa pe picioare, cei care o vor privi vor vedea si podeaua de sub ea. Astfel vei crea iluzia unui spatiu mai mare.
  • Cauta si mobila facuta la comanda. Chiar daca aceasta va fi mai costisitoare, numeroase ateliere vor fi gata sa raspunda cerintelor tale prin crearea unor piese multifunctionale si foarte atragatoare. 

Idei de amenajare a garsonierei

Odata ce ai stabilit care tip de mobila este cel mai potrivit garsonierei tale, inca sunt numeroase lucruri pe care le poti face pentru a amenaja un mic spatiu dotat cu diverse electrocasnice, placut din punct de vedere cromatic si cu decoratiunile ideale.

Cum alegi culorile intr-o garsoniera?

Solutia cea mai evidenta este sa vopsesti toti peretii in alb si sa alegi mobila deschisa la culoare. Insa oricat de multa luminozitate ar aduce in plus spatiului, excesul de alb ar fi nu doar monoton, ci si obositor pentru ochi.

Alternativele poti fi bej, gri, galben, bleu, verde deschis, turcoaz sau, de ce nu, roz deschis. Daca insa culorile luminoase nu sunt pe placul tau, poti incerca sa lasi peretii albi si sa optezi pentru mobila mai inchisa la culoare.

De asemenea, poti crea un perete de accent, prin vopsirea lui intr-o culoare diferita. Acesti pereti au rolul de a atrage privirea, in acelasi timp distragand atentia de la lipsa de spatiu.

Usile glisante

In anumite garsoniere mici, poti crea inghesuiala doar prin simpla deschidere a unei usi. Pentru a evita aceasta problema, ai putea sa instalezi usi pliante sau glisante la intrarea din baie, bucatarie sau chiar balcon.

Oglinzile

Niciun element decorativ nu creeaza mai bine iluzia de marire a spatiului decat oglinda. Daca nu vrei sa o pui pe un perete (pentru a lasa loc pentru alte elemente decorative), poti alege un sifonier care are usa cu oglinda.

Poti plasa si o sursa de lumina precum un lampadar in fata oglinzii, astfel incat sa luminezi mai bine intreaga camera.

Ce obiecte electrocasnice si sanitare alegi pentru garsoniera?

Produsele electronice si electrocasnice din ziua de azi vin in numeroase forme si marimi, potrivite oricarui tip de spatiu. Poti opta pentru frigidere si masini de spalat cu un volum mai redus.

Poti alege o plita electrica si un cuptor electric care ar ocupa mult mai putin spatiu decat un aragaz.

Foarte importanta este si alegerea obiectelor sanitare. Chiar daca o chiuveta cu picior este o alegere mai eleganta, intr-o baie de garsoniera vei avea mare nevoie de spatiul de depozitare de sub o chiuveta cu dulapior.

Oricat de confortabila ar parea cada de baie, gandeste-te la cat spatiu ai economisi prin inlocuirea ei cu o cabina de dus. Acesta sunt doar cateva dintre trucurile folosite pentru a amenaja o garsoniera mica si a folosi intr-un mod ingenios fiecare metru patrat. 

Cum delimitezi spatiul intr-o garsoniera?

Poate suna paradoxal, dar o metoda foarte buna de a face spatiul sa para mai generos este chiar delimitarea lui. Acest lucru nu se face prin realizarea unor pereti despartitori, ci prin marcarea unor zone din locuinta cu ajutorul finisajelor diferite, covoarelor, mobilierului sau a iluminarii distincte. 

Incepi delimitarea odata cu finisajele

Pentru a amenajara o garsoniera open space, este recomandat sa aplici un tip de gresie pentru hol, alt tip pentru bucatarie si parchet in camera de locuit. Cu cat creezi mai multe zone bine definite, cu atat va disparea mai repede senzatia de inghesuiala.

Delimitarea spatiului cu ajutorul covoarelor

delimitare spatiu cu mobila

Mici covoare sau carpete pot imbunatati designul oricarui tip de locuinta. Ele functioneaza la fel de bine si pentru garsoniere, daca nu exagerezi cu marimea sau cu numarul lor.

Foloseste-le pentru a incadra anumite piese de mobilier precum patul, biroul sau canapeaua.

Delimitarea spatiului cu ajutorul mobilei

delimitare spatiu

Mici covoare sau carpete pot imbunatati designul oricarui tip de locuinta. Ele functioneaza la fel de bine si pentru garsoniere, daca nu exagerezi cu marimea sau cu numarul lor.

La fel de bine poti folosi un paravan. Ocupa mult mai putin loc decat celelalte optiuni si poti crea astfel o zona de intimitate.

Descopera mai multe: Living cu bucatarie open space: idei de amenajare si recomandari

Delimitarea spatiului cu ajutorul luminilor

delimitarea spatiului cu lumina

Ai inteles deja ca lumina naturala este importanta pentru a face incaperea sa para mai spatioasa. Dar lumina artificiala este cea care te va ajuta sa delimitezi mai bine spatiul garsonierei.

Lumina alba si lumina rece sunt bune pentru baie si bucatarie, iar pentru spatiile de living si dormit poti opta pentru lumina calda.

Foloseste-te in mod inteligent de spoturi cu becuri de temperaturi de culoare diferite.

Incearca sa instalezi LED-uri in locurile in care mobila se uneste cu peretele (sub etajerele de deasupra birourilor sau sub dulapurile suspendate din bucatarie). Evita lustrele sau aplicele, deoarece pot aglomera vizual incaperea.

Mai degraba, poti opta pentru un lampadar cu lumina calda pentru a accentua senzatia de confort in zona de living.

In final, poti instala si un bec mai puternic decat toate celelalte pentru a crea o lumina de accent. Il poti folosi, de exemplu, pentru a lumina un tablou, un poster mare sau rafturi cu obiecte decorative.

Afla mai multe: Lumina calda sau rece: ce becuri alegi pentru fiecare incapere?

Stiluri potrivite pentru amenajarea garsonierei tale

Daca ai destula rabdare si ochiul suficient de antrenat, poti incerca sa-ti decorezi locuinta intr-un mod unitar, apeland la indicatiile date de unul dintre stilurile de design interior recomandate pentru a amenaja o garsoniera.

Stilul modern

Caracterizat printr-un numar redus de decoratiuni, forme patrate, culori si lumini intense si suprafete lucioase, acest stil este o reflexie a lumii in care traim. Desigur, garsonierele amenajate modern nu trebuie sa arate ca un birou de corporatie.

Poti combina elemente moderne in ce fel vrei, pana gasesti senzatia de confort pe care o cauti.

Stilul minimalist

stil minimalist

Adesea, stilul modern de design interior este confundat cu minimalismul. Daca insa in designul modern poti abuza de obiecte decorative, in cazul minimalismului trebuie sa pui accentul doar pe strictul necesar. Daca vrei sa incerci un decor simplu, va trebui sa lasi peretii cat mai liberi. Acesta poate fi un avantaj pentru garsoniere, datoria luminii pe care o creeaza.

Stilul loft

stilul loft

Acest stil se refera la un decor industrial, cu bare de metal proeminente si pereti finisati cu bucati de caramida. Desi este mai dificil de aplicat intr-o garsoniera, implica de obicei folosirea culorilor calde, sporind senzatia de confort.

Stilul retro

stilul retro

Nu in ultimul rand, te poti inspira din trecut pentru a realiza un spatiu colorat si plin de personalitate. Am stabilit deja ca mobilierul vechi, masiv, nu are ce cauta in garsoniera, insa nu trebuie sa privesti mai departe de sfarsitul anilor ‘50-’60 pentru a gasi surse de inspiratie.

Urmand aceste sfaturi si idei, vei reusi sa-ti valorifici in mod spectaculos spatiul garsonierei si te vei putea bucura din plin de confortul locuintei tale. Vezi gama diversificata de finisaje, mobilier si decoratiuni de pe mathaus.ro, adauga in cos tot ce iti trebuie pentru amenajarea casei tale si noi ne asiguram ca produsele ajung la tine in cel mai scurt timp!

Te-ar putea interesa și:

Mobila alba este cea mai buna alegere pentru o camera de dimensiuni mici, deoarece mareste vizual incaperea, insa este potrivita si pentru locuinte mai generoase din punct de vedere al spatiului. Se integreaza cu usurinta in orice stil de design interior si poate fi alaturata oricarei alte nuante. Te vei convinge de acest lucru dupa ce vei citi sfaturile noastre si vei privi imaginile de mai jos.
Fie ca este vorba de mobila din bucatarie, de un dressing, te intrebi ce material sa folosesti. Cu totii am auzit de PAL si il asociem cu fabricarea pieselor de mobilier, o optiune accesibila la pret, in locul lemnului masiv, foarte costisitor. Daca te afli in etapa de mobilare a locuintei, consulta acest ghid de cumparaturi despre PAL, pentru a-ti putea forma o imagine clara asupra caracteristicilor produsului.
Asamblarea componentelor din lemn in L sau T se poate face prin utilizarea cepurilor, pe care le introducem in gauri de prindere. Se poate apela la tehnica asamblarii cu cepuri, atunci cand abordam lucrari de tamplarie si vrem sa realizam un raft sau o mica piesa de mobilier, avand ca scop un mod invizibil de prindere a pieselor de lemn.
Piatra naturala se foloseste de cateva secole in amenajarile interioare si este apreciata deopotriva pentru calitatile sale estetice si pentru longevitatea sa. Este folosita atat pentru placarile interioare, cat si pentru cele exterioare si poate fi gasita in varietati care sa se potriveasca oricarui stil de amenajare. Avantajele elementelor naturale sunt numeroase si incontestabile, iar posibilitatile utilizarii pietrei naturale in amenajari sunt, de asemenea, multiple. Afla totul despre aceste materiale organice si despre cum le poti folosi in designul casei tale.