Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid util: Cum se fabrica PAL-ul si de ce este materialul preferat al industriei de mobila

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 16.03.2020 / Timp lectură: 3 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/03/0mcbjmpuxckqyu5hkfunjhttivfn3x-hlsurjbexoxnnmzwckv9vvuu5rdka_lpihnfburjwohmbwskcgv13dtg6ztkzyfmjrrndsba0fvwyhtqlfhue08jefk7wyyq_ppwh2lyv-jpeg.jpg

Fie ca este vorba de mobila din bucatarie, de un dressing, te intrebi ce material sa folosesti. Cu totii am auzit de PAL si il asociem cu fabricarea pieselor de mobilier, o optiune accesibila la pret, in locul lemnului masiv, foarte costisitor. Daca te afli in etapa de mobilare a locuintei, consulta acest ghid de cumparaturi despre PAL, pentru a-ti putea forma o imagine clara asupra caracteristicilor produsului.

Cuprins

Ce este PAL-ul?

Ce este PAL-ul?

PAL-ul (placa aglomerata din lemn) este un produs obtinut prin presarea la cald a rumegusului in amestec cu diversi adezivi. Este un material prietenos cu mediul, rumegusul folosit fiind rezultat in urma proceselor de fabricare a produselor din lemn.

PAL-ul este utilizat in principal in industria mobilei si a decoratiunilor interioare. Pentru ca se poate degrada, este de evitat utilizarea sa in zonele predispuse la umezeala.

De retinut:

  • placa de PAL bruta se foloseste de regula la structura canapelelor si a fotoliilor;
  • dimensiunea standard a placii de PAL este 2800 x 2070 mm;
  • placile de PAL utilizate cel mai frecvent au grosimile 14 - 18 mm;
  • pentru a se obtine un produs finit este nevoie de cantuire - se aplica o folie de cant pe marginea placii pentru a-i oferi protectie si un aspect estetic placut;

PAL melaminat

PAL melaminat

Cu totii ne dorim in casa aspectul placut si natural al lemnului. Tocmai pentru a se apropia cat mai mult de textura lemnului, peste placa de PAL se aplica melamina, compusa dintr-o folie protectoare si stratul decor, adica o hartie imprimata care permite apropierea de aspectul diferitelor esente de lemn, de stejar, de fag, de cires s.a.m.d

Asadar, melamina ofera PAL-ului valoare datorita varietatii de texturi, dar si de culori (rosu, roz, verde, albastru s.a.).

De retinut:

  • PAL-ul melaminat se foloseste in principal pentru mobilierul intalnit in casele noastre si pentru cel de birou;
  • PAL-ul melaminat are de regula grosimea de 18 mm;
  • PAL-ul melaminat se poate prezenta in diferite modele, fie ca este vorba de o culoare (alb, gri, mov) sau de imitatia fidela a lemnului (cires, fag, stejar);
  • PAL-ul melaminat poate avea diferite finisaje: lucios, mat, structurat (aspect tridimensional al suprafetei);

PAL furniruit

PAL furniruit

PAL-ul furniruit ofera clientilor si mai mult aspectul natural al lemnului masiv, precum si o senzatie tactila aparte. Peste placa de PAL, in locul melaminei, se asaza de data aceasta un alt fel de decor, mai precis se lipeste un strat foarte subtire de lemn (aproximativ de 1 mm), numit furnir estetic. Se foloseste inclusiv pentru aspectul placilor din MDF.

De retinut:

  • PAL-ul furniruit permite producatorilor de mobila sa realizeze produse cu un aspect superior, la preturi avantajoase;
  • dat fiind faptul ca furnirul este un produs realizat din lemn, PAL-ul furniruit este mai scump decat cel melaminat;
  • furnirul poate proveni atat din esentele de lemn moale (rasinoase) - brad, pin, cat si din cele de esenta tare (foioase) - nuc, cires, stejar, fag;

Pal melaminat

Avantajele PAL-ului

  • pret mai mic nu doar fata de lemnul masiv, cat si in comparatie cu MDF-ul;
  • este o alegere excelenta pentru componentele de mobilier care nu se afla la vedere (compartimentari interioare, structuri de sustinere);
  • suprafata PAL-ului este neteda si plata si accepta cu usurinta adezivul;
  • placile cu grosime mai mare ofera rezistenta mai ridicata;
  • exista o diversitate de modele, astfel este foarte usor de dus la indeplinire proiectul de amenajare;
  • finisajele care imita lemnul ofera un aspect placut, natural, la un cost redus;
  • are rezistenta excelenta la indoire, patare, zgariere, crapare, abraziune;
  • se poate prelucra cu lejeritate pentru a obtine dimensiunile dorite;
  • este un produs ecologic, dat fiind faptul ca este realizat din resturi de lemn;
  • este un material cu greutate mai mica, se transporta si se manevreaza cu lejeritate;
  • mobila din PAL este usor de curatat si de intretinut;

Dezavantajele PAL-ului

  • o varietate de substante chimice, inclusiv formalehida, sunt utilizate in procesul de fabricatie; cand placile sunt taiate si slefuite, aceste substante chimice sunt eliberate, prin urmare, trebuie limitat timpul de expunere;
  • Nu este recomandata utilizarea sa in baie, fiind un material sensibil la umiditate;
  • placile de PAL mai subtiri nu sunt recomandate pentru rafturile care trebuie sa sustina greutati mari;
  • daca se doreste un mobilier de calitate superioara, cu durata mare de viata, rezistent si la umflare, se va folosi o alternativa a PAL-ului si anume MDF-ul;

PAL-ul este un material care indeplineste la ora actuala cerintele multor cumparatori. A devenit popular datorita modului fericit in care a substituit folosirea lemnului masiv, foarte costisitor. Trebuie stiut ca mobilierul din PAL va trebui inlocuit mai devreme, nu se ridica la standarde inalte de performanta. Gaseste materialul potrivit pentru mobilierul casei tale, in concordanta cu bugetul si calitatea dorita.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mobila alba este cea mai buna alegere pentru o camera de dimensiuni mici, deoarece mareste vizual incaperea, insa este potrivita si pentru locuinte mai generoase din punct de vedere al spatiului. Se integreaza cu usurinta in orice stil de design interior si poate fi alaturata oricarei alte nuante. Te vei convinge de acest lucru dupa ce vei citi sfaturile noastre si vei privi imaginile de mai jos.
Daca urmeaza sa renovezi sau sa amenajezi o garsoniera, trebuie sa fii pregatit pentru o provocare. Spatiul mic impune cateva reguli de design care te vor determina sa-ti depasesti limitele creativitatii. In continuare, iti vom da cateva idei nu doar pentru a face locuinta sa para mai spatioasa, ci si pentru a folosi in mod eficient fiecare metru patrat pe care il ai la dispozitie.
Asamblarea componentelor din lemn in L sau T se poate face prin utilizarea cepurilor, pe care le introducem in gauri de prindere. Se poate apela la tehnica asamblarii cu cepuri, atunci cand abordam lucrari de tamplarie si vrem sa realizam un raft sau o mica piesa de mobilier, avand ca scop un mod invizibil de prindere a pieselor de lemn.
Piatra naturala se foloseste de cateva secole in amenajarile interioare si este apreciata deopotriva pentru calitatile sale estetice si pentru longevitatea sa. Este folosita atat pentru placarile interioare, cat si pentru cele exterioare si poate fi gasita in varietati care sa se potriveasca oricarui stil de amenajare. Avantajele elementelor naturale sunt numeroase si incontestabile, iar posibilitatile utilizarii pietrei naturale in amenajari sunt, de asemenea, multiple. Afla totul despre aceste materiale organice si despre cum le poti folosi in designul casei tale.