Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Piatra naturala in designul interior: avantaje si idei de amenajare

Actualizat: 16.08.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 9 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/04/shutterstock_424843171-800x534.jpg

Piatra naturala se foloseste de cateva secole in amenajarile interioare si este apreciata deopotriva pentru calitatile sale estetice si pentru longevitatea sa. Este folosita atat pentru placarile interioare, cat si pentru cele exterioare si poate fi gasita in varietati care sa se potriveasca oricarui stil de amenajare.

Avantajele elementelor naturale sunt numeroase si incontestabile, iar posibilitatile utilizarii pietrei naturale in amenajari sunt, de asemenea, multiple. Afla totul despre aceste materiale organice si despre cum le poti folosi in designul casei tale.

Cuprins

Despre piatra naturala in amenajari

Din punct de vedere estetic, piatra naturala reprezinta mereu o varianta eleganta, care nu se va demoda niciodata. Indiferent daca optezi pentru placarea soclului casei cu astfel de materiale, pentru construirea unui semineu si a unui blat pentru bucatarie sau pentru a pune in practica diferite idei de placare a peretilor interiori si a podelelor cu piatra naturala, acest material nu te va dezamagi si va arata grozav in locuinta ta.

Totodata, varietatile de roca naturala sunt foarte rezistente la socuri mecanice, zgarieturi si pete, daca sunt tratate corespunzator si au o durata de viata mult mai lunga decat cea a alternativelor ceramice pentru placari.

Piatra decorativa pentru interior este o solutie moderna si de calitate in amenajarile moderne. In ciuda costurilor de achizitie, care sunt uneori mai mari decat in cazul materialelor obisnuite, piatra naturala isi va dovedi calitatile si te va convinge ca a meritat investitia.

Pe langa faptul ca este un material organic rezistent, este si un bun conductor termic, asa ca alocarea sumei mai mari pentru amenajare va fi amortizata prin costuri mai mici pentru energie si caldura.

Tipuri de piatra naturala pentru amenajari

Exista mai multe tipuri de piatra decorativa de interior. Acestea au culori si texturi diferite, asa ca aspectul si caracteristicile lor pot fi mai utile in anumite contexte decat in altele. De asemenea, dimensiunile placilor si preturile pe metrul patrat se deosebesc si ele, astfel ca exista o varietate mare din care poti alege materialele pentru amenajarea propriei locuinte.

Ardezia

Ardezia

Ardezia este o roca argiloasa, din familia gresiilor naturale, formata prin sedimentarea acesteia sau a argilelor, sub influenta presiunii ridicate. Este opaca si culorile ei variaza de la albastru opac la nuante de bej si kaki. Foile de ardezie se desfac cu usurinta in placi subtiri, care pot fi utilizate pentru placarea pardoselilor, pentru confectionarea placilor izolante sau pentru fatadele cladirilor.

Travertinul

travertin

Travertinul este o piatra naturala de origine sedimentara. Textura lui este poroasa, datorita calcitului din componenta. Culorile variaza de la nuante de alb si galben la tonuri maronii.

Acest tip de piatra naturala este de doua feluri: compact si spongios poros. Travertinul compact este mai dens si are limburi subtiri, in nuante mai inchise. Cel spongios poros se mai numeste si tuf calcaros si are o stratificare mai discreta din punct de vedere vizual; lustruit, se aseamana cu marmura si se foloseste in constructii pentru placarea fatadelor, a pardoselilor si a peretilor interiori, dar si ca blat pentru piese de mobilier.

Marmura

marmura

Marmura este o roca metamorfica, rezultata in urma metamorfozei calcarului. Aceasta poate varia cromatic de la nuante rosiatice (datorate sarurilor de fier), brune (datorate sarurilor de mangan), cenusii (datorate grafitului) la alb si gri-albastrui. Rezistenta marmurei la socuri mecanice este foarte mare si poate fi folosita atat in interior, cat si in exterior atunci cand vine vorba despre amenajari. Blocurile de marmura sunt apreciate si in sculptura, atat datorita aspectului lor, cat si insusirii de a nu se fisura sau sparge in timpul cioplirii.

Citeste si: Ce material alegi pentru blatul de bucatarie? Avantaje si dezavantaje pentru pal, lemn, marmura

Granitul

granit

Granitul este o roca magmatica ce are in componenta cuart si minerale in nuante inchise. Granulatia granitului este mare, iar nuanta cea mai frecventa este albastruie, variand insa si cu tonuri de rosu, galben sau cenusiu. Este o piatra naturala foarte rezistenta la erodare si factori de mediu si de aceea se foloseste adesea in amenajarile interioare, dar si pentru pavarea strazilor si a terasamentelor de cale ferata, a fantanilor si a spatiilor exterioare.

Steatitul

steatit

Steatitul este o piatra naturala metamorfica ce are in componenta magneziu si silicat de talc. Culorile sale pot varia de la alb si galbui la cenusiu. In functie de regiunea din care provine, steatitul poate varia ca duritate, densitate si friabilitate. Este folosita adesea pentru placarea semineurilor si a sobelor, dar si pentru blaturi de baie si de bucatarie sau placari interioare.

Avantajele amenajarilor cu piatra naturala

Amenajarile cu roca naturala prezinta o serie de avantaje atat de ordin estetic, cat si practic. Iata care sunt beneficiile utilizarii acestora in designul interior.

Aspectul estetic spectaculos

Indiferent de finisaje, designul interior cu piatra decorativa descrie intotdeauna bunul gust si luxul. Culorile variate ale pietrei naturale, dar niciodata stridente, se potrivesc de minune oricarui interior, indiferent de stilul locuintei. Acest material poate fi folosit atat in amenajari rustice, cat si in locuinte somptuoase.

Peretii placati cu piatra pentru interior, pardoselile de marmura, blaturile din ardezie, semineurile din steatit sau orice alte elemente din locuinta realizate din roca naturala pot fi spectaculoase si vor imbunatati aspectul estetic al amenajarii.

Design atemporal

Marmura, travertinul, granitul sau ardezia nu sunt materiale moderne, ci materiale care nu se demodeaza niciodata. Spre deosebire de alte elemente folosite in constructii, acestea isi pastreaza frumusetea si sunt considerate „micuta rochie neagra” a amenajarilor interioare.

Intretinere facila

Piatra naturala se curata foarte usor cu ajutorul detergentilor special conceputi pentru astfel de materiale organice. In plus, in cazul variantelor lucioase este posibila si reslefuirea, insa nu va fi nevoie sa faci asta daca materialul nu sufera socuri mecanice sau un trafic foarte intens, care sa ii afecteze aceasta calitate.

Descopera mai multe: Intretinerea pietrei decorative de interior: cum ii mentii aspectul in timp?

Sustenabilitate

Rocile naturale, indiferent de provenienta si caracteristici, sunt materiale 100% naturale si ecologice. Optarea pentru astfel de materiale denota, astfel, grija ta pentru mediu.

Termoconductibilitatea

Piatra naturala este o masa termica exceptionala. Atunci cand este folosita pentru placarea interioara a peretilor si a podelelor, mentine o temperatura racoroasa in timpul sezonului cald si conduce caldura in sezonul rece, astfel ca ajuta la economisirea energiei.

Longevitate

Roca naturala rezista la tranzit si este foarte durabila. Durata de viata a lucrarii in sine depinde foarte mult si de calitatea montajului. In vreme ce materialul in sine nu se degradeaza fara actiunea unor factori mecanici, montajul slab calitativ poate reprezenta o problema. De aceea, este foarte important sa lucrezi cu o echipa de mesteri experimentati si specializati in montajul pietrei naturale.

Iti recomandam si: Ce se pune sub piatra  pentru rezistenta in timp?

Varietate

Rocile naturale se regasesc intr-o varietate mare de culori si texturi, astfel ca nu iti va fi greu sa gasesti materiale care sa satisfaca dorintele si gusturile tale si care sa se potriveasca foarte bine cu stilul locuintei.

Raport excelent calitate - pret

In ciuda opiniei populare, preturile rocilor naturale pornesc de la sume rezonabile de aproximativ 100 lei/ mp. Exista si produse de lux mult mai costisitoare, insa, raportat la caracteristicile, aspectul si durabilitatea acestor materiale, raportul calitate - pret este unul favorabil pentru piatra naturala.

Idei de amenajari cu piatra naturala pentru toate incaperile

Piatra naturala se poate folosi atat la exterior, cat si in interior. De la soclul casei si cuptoarele de vara, la placarea peretilor si a podelelor sau construirea blaturilor pentru bucatarie si a semineurilor, piatra naturala poate fi folosita in numeroase feluri pentru amenajarea locuintei.

Amenajarea holului de la intrare si a coridoarelor cu piatra naturala

Holul de la intrare este cea mai importanta incapere a unei case, acesta dicteaza stilul locuintei si este totodata primul contact pe care il ai cu aceasta.

Cele mai populare alegeri pentru intrare sunt piatra naturala neagra, marmura gri sau alba, granitul si travertinul.Pentru holurile de dimensiuni mici, se foloseste de regula piatra naturala intr-o singura culoare, de preferat deschisa, pentru a conferi incaperii iluzia de spatiu.

Pentru holurile si coridoarele mari, se opteaza de regula pentru doua sau mai multe tipuri de piatra polisata. Printre cele mai populare roci naturale folosite in placarea podelelor holurilor se numara marmurele Thassos, Light Emperador, Tundra Grey, Volakas si Calacatta.

Amenajarea livingului cu piatra decorativa

Amenajarea livingului cu piatra decorativa

Exista numeroase idei de amenajare a livingului cu piatra decorativa, pe care le poti pune usor in practica. Pe langa placarea podelelor, poti opta pentru placarea unui perete accent cu piatra naturala. Semineul sau soba pot fi si ele elemente decorative din roca naturala. Pe langa acestea, blaturile pentru mobilier sunt si ele o alta posibilitate pentru folosirea acestor materiale.

Desi piatra naturala se foloseste cel mai des in amenajarea caselor, aceasta poate fi utilizata si pentru apartamente, cu conditia ca structura de rezistenta a blocului sa nu impuna restrictii in acest sens.

Culorile deschise fac incaperile sa para mai spatioase si mai aerisite; nu te feri de ele, daca spatiul nu este punctul forte al livingului din locuinta ta.

In ceea ce priveste stilul de decorare, piatra naturala poate fi folosita atat pentru o sufragerie rustica, cat si pentru una ultra-moderna. In functie de finisajele si culorile pentru care optezi, o poti integra natural in orice decor.

Vezi si: Living modern: 10 idei de amenajare si reguli de care sa tii cont

Amenajarea bucatariei cu piatra naturala

Amenajarea bucatariei cu piatra naturala

O pardosea din granit sau travertin poate constitui elementul perfect pentru o bucatarie mobilata modern, minimalist. Totodata, piatra naturala se potriveste si in amenajarile rustice si arata perfect incadrata de corpuri de mobilier traditionale, din lemn masiv.

In cazul bucatariilor open space, piatra naturala poate fi folosita in mai multe nuante, astfel incat sa creeze un model unitar cu livingul sau sa il delimiteze.

Blaturile de bucatarie din piatra naturala se folosesc atat pentru placarea corpurilor de mobilier obisnuite, cat si pentru insule. Acestea sunt termorezistente, rezistente la socuri si zgarieturi si foarte longevive. Cea mai des utilizata piatra naturala pentru blaturi este granitul.

Amenajarea baii cu piatra naturala

Amenajarea baii cu piatra naturala

Piatra naturala este alegerea perfecta pentru decorul din baie. Rezistenta acesteia la umiditate, indiferent daca este vorba despre marmura, granit sau travertin este foarte mare. In plus, piatra naturala poate fi impermeabilizata si tratata suplimentar in functie de scopul de utilizare.

In ceea ce priveste estetica, se pot face mixuri in functie de preferinte. De la combinatii elegante de alb si negru, usor de realizat cu ajutorul diferitelor tipuri de marmura, la bai cu un aspect natural, in tonuri pamantii sau ruginii, optiunile sunt nenumarate.

Avantajul utilizarii pietrei naturale pentru placarea peretilor si a podelelor este faptul ca o poti asorta si cu un blat pentru chiuveta realizat din acelasi material.

Amenajarea dormitorului cu piatra naturala

Amenajarea dormitorului cu piatra naturala

Utilizarea pietrei naturale in dormitor pare o alegere excentrica, insa adevarul este ca aceasta poate fi folosita si in decoruri simple. Pentru un dormitor elegant sau clasic, poti opta pentru roca semipretioasa, care reflecta lumina, asa cum este onix honey.

Daca nu esti adeptul imbinarilor sofisticate, poti amenaja dormitorul cu piatra decorativa intr-un stil modern, simplu. Opteaza pentru un perete accent intr-o nuanta rece de gri sau albastrui, potrivita pentru o incapere linistita, destinata odihnei, sau pentru placarea podelei cu piatra naturala. Cum aceasta este un bun conductor termic, te vei asigura ca dormitorul va fi foarte confortabil si calduros in timpul iernii.

Sfaturi pentru decorarea locuintei cu piatra naturala

Piatra naturala impresioneaza, mai ales daca este polisata, atunci cand este bine luminata. Opteaza pentru folosirea ei in incaperile unde lumina naturala abunda si foloseste-te de corpurile de iluminat pentru a putea sa o pui in valoare tot timpul.
Montajul conteaza enorm in amenajarile cu piatra naturala. Asigura-te ca vei apela la o echipa de specialisti cu experienta, pentru a beneficia de o lucrare durabila si cu finisaje perfecte.

Daca alegi sa folosesti piatra naturala pentru placarea peretilor sau a podelelor, nu o acoperi ulterior cu polite, dulapuri sau covoare. In cazul in care doresti sa folosesti astfel de obiecte decorative sau de mobilier, opteaza pentru o placare simpla.

Zidaria si tencuielile decorative sunt mai usor de manevrat atunci cand vrei sa gauresti peretii pentru a monta rafturi sau polite. In ceea ce priveste utilizarea covoarelor, trebuie sa stii ca piatra naturala e un bun conductor pentru caldura, asa ca nu vei avea nevoie de acest artificiu; in plus, un covor va acoperi designul spectaculos al rocii, asadar nu este indicata folosirea lui.

Daca utilizezi piatra naturala pentru mai multe incaperi, asigura-te ca acestea sunt similare sau asortate, pentru a obtine un design omogen si unitar.

Alege piatra naturala sau decorativa pentru a imbunatati designul interior al locuintei tale si bucura-te de numeroasele avantaje pe care le ofera acest material. Vezi oferta de produse de pe mathaus.ro si nu mai amana proiectul de amenajare a casei tale!

Te-ar putea interesa și:

Mobila alba este cea mai buna alegere pentru o camera de dimensiuni mici, deoarece mareste vizual incaperea, insa este potrivita si pentru locuinte mai generoase din punct de vedere al spatiului. Se integreaza cu usurinta in orice stil de design interior si poate fi alaturata oricarei alte nuante. Te vei convinge de acest lucru dupa ce vei citi sfaturile noastre si vei privi imaginile de mai jos.
Daca urmeaza sa renovezi sau sa amenajezi o garsoniera, trebuie sa fii pregatit pentru o provocare. Spatiul mic impune cateva reguli de design care te vor determina sa-ti depasesti limitele creativitatii. In continuare, iti vom da cateva idei nu doar pentru a face locuinta sa para mai spatioasa, ci si pentru a folosi in mod eficient fiecare metru patrat pe care il ai la dispozitie.
Fie ca este vorba de mobila din bucatarie, de un dressing, te intrebi ce material sa folosesti. Cu totii am auzit de PAL si il asociem cu fabricarea pieselor de mobilier, o optiune accesibila la pret, in locul lemnului masiv, foarte costisitor. Daca te afli in etapa de mobilare a locuintei, consulta acest ghid de cumparaturi despre PAL, pentru a-ti putea forma o imagine clara asupra caracteristicilor produsului.
Asamblarea componentelor din lemn in L sau T se poate face prin utilizarea cepurilor, pe care le introducem in gauri de prindere. Se poate apela la tehnica asamblarii cu cepuri, atunci cand abordam lucrari de tamplarie si vrem sa realizam un raft sau o mica piesa de mobilier, avand ca scop un mod invizibil de prindere a pieselor de lemn.