Ce trebuie sa stii despre temperatura de culoare?
Temperatura de culoare este modul in care lumina emisa de o sursa de iluminat se prezinta. Aceasta temperatura se bazeaza pe raportul dintre cantitatea de lumina rosie si cea de lumina albastra. Unitatea de masura in care este exprimat acest raport este gradul Kelvin (K).
O lumina mai calda are o temperatura de culoare mai scazuta, pe cand o lumina mai rece are o temperatura de culoare mai ridicata.
Principalele tipuri de lumina din locuinta
Lumina ambientala
Lumina ambientala sau generala lumineaza in intregime o incapere. Acest tip de lumina asigura un nivel uniform de iluminare in spatiul respectiv, independent de alte surse.
Mai mult, obiectivul luminii ambientale este sa asigure ca traficul din camera se face cu usurinta si in siguranta, dar si de a crea o imagine de ansamblu asupra incaperii. Aceasta lumina se reflecta pe pereti, iluminand, astfel, cat mai mult spatiu.
Lumina de accent
Lumina de accent este folosita in principal pentru a evidentia un anumit punct de interes sau pentru a obtine un anumit efect. Este cel mai des folosita pentru a accentua o caracteristica arhitecturala, o planta, o sculptura sau o colectie de obiecte.
Ca regula generala, pentru un iluminat de accent eficient, este necesara o cantitate de lumina de trei ori mai mare decat cantitatea de lumina asigurata de iluminatul ambiental.
Lumina functionala
Iluminatul functional asigura lumina buna pentru sarcini precum citit, gatit sau lucrat la calculator. Acest tip de iluminat se caracterizeaza printr-o lumina puternica, concentrata intr-un punct focal al incaperii (birou, blat de bucatarie etc.).
Lumina calda, rece sau neutra: Ce trebuie sa stii?
Lumina calda
- Avantaje. Lumina calda (1700-3200°K) este ideala pentru spatiile de relaxare ale locuintei, precum dormitor, living, camera copilului si hol. Este potrivita pentru crearea unei atmosfere primitoare si armonioase.
- Dezavantaje. Lumina calda dintr-o incapere poate fi obositoare pentru ochi ceea ce, in timp, iti va reduce puterea de concentrare.
Lumina rece si lumina neutra
- Avantaje. Lumina rece (5000-6500°K) si cea neutra (4000-4500°K - valoare care raspunde la intrebarea ce inseamna lumina neutra?) ofera un aer modern, scot detaliile in evidenta si imita lumina naturala. Acestea sunt recomandate pentru zonele din casa unde se lucreaza sau se gateste, precum si in baie. Lumina rece si cea neutra sunt ideale in incaperile decorate in stil minimalist sau scandinav.
- Dezavantaje. Nu redau culorile cu exactitate si pot cauza leziuni la nivelul ochilor.
Lumina calda vs. lumina rece in locuinta
Este bine de stiut ca lumina calda si lumina rece pot face casa buna, chiar si in spatiul aceleiasi incaperi. De exemplu, in bucatarie, deasupra blatului de lucru, poti amplasa corpuri de iluminat cu becuri ce emana lumina neutra sau rece, iar candelabrul de deasupra mesei sa emane lumina calda. Astfel, se va crea o atmosfera relaxanta acolo unde iei masa, iar in zona in care se gateste, lumina rece iti va stimula productivitatea.
Mai mult, poti alege surse de iluminat cu temperarura variabila de culoare, in functie de nevoile pe care le ai intr-o anumita parte a zilei. Asadar, cu acelasi bec poti citi dupa amiaza o carte la lumina rece, iar seara sa te bucuri de atmosfera relaxata creata de lumina calda.
Care este lumina potrivita pentru fiecare incapere?
- Living. Este recomandat ca lumina din living sa fie calda, pentru a se crea o atmosfera confortabila, relaxanta, care sa invite la socializare. Daca ai o sufragerie spatioasa, poti opta pentru un candelabru si cateva veioze ori lampi de birou, iar daca nu dispui de un living generos, alege o lustra simpla si cateva aplice.
- Bucatarie. In bucatarie este ideal un mix de lumina calda si lumina rece. Aceasta incapere este un spatiu in care ai nevoie atat de relaxare, cat si de putere de concentrare. Asadar, poti instala cateva spoturi cu LED (lumina rece) deasupra blatului si o lustra sau un candelabru cu lumina calda (emisa, de exemplu, de becuri decorative led) deasupra mesei. Citeste in acest ghid mai multe informatii utile despre iluminatul bucatariei.
- Dormitor. In dormitor, lumina calda este esentiala pentru a te putea relaxa si bucura de un somn linistitor. Pentru un cadru intim si confortabil, pune cate o veioza pe fiecare noptiera din dormitor, iar pe tavan o lustra clasica ori un candelabru.
- Birou. Aici ai nevoie de lumina rece. Opteaza pentru o lustra simpla si o lampa de birou. Daca ai suficient spatiu, poti opta si pentru un lampadar cu lumina calda pe care sa-l asezi langa un fotoliu, unde te poti odihni pret de cateva minute.
- Baie. Lumina rece este perfecta pentru becurile din baie, deoarece aceasta te va energiza si astfel iti vei incepe ziua in forta. Alege spoturile led, plafonierele, aplicele de perete sau chiar oglinzile cu lumina ambientala emisa de becuri LED sau cu halogen.
- Hol. Luminile potrivite pentru aceste spatii de tranzitie sunt atat cele calde, cat si cele reci. Acest mix face trecerea de la o atmosfera relaxanta, precum cea din dormitor catre un spatiu dinamic, cum este biroul sau bucataria. Poti opta pentru becurile cu halogen cu lumina calde si cele cu lumina rece.
Ne dorim sa iti fim de ajutor si cu sfaturi si cu materiale, acum si pe viitor. Cu MatHaus iti poti amenaja locuinta sau orice alt spatiu doar pe baza de comanda online, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.
Ramai la noi pe site, completeaza adresa de livrare si comanda tot ce ai pe lista. Iti trimitem produsele la orice adresa din Romania; beneficiezi de transport specializat cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri.
