Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Lumina calda sau rece: ce becuri alegi pentru fiecare incapere?

Actualizat: 08.06.2023 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min

Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.

Cuprins

Ce trebuie sa stii despre temperatura de culoare?

Temperatura de culoare este modul in care lumina emisa de o sursa de iluminat se prezinta. Aceasta se bazeaza pe raportul dintre cantitatea de lumina rosie si cea de lumina albastra. Unitatea de masura in care este exprimat acest raport este gradul Kelvin (K):

  • o lumina mai calda are o temperatura de culoare mai scazuta (spre exemplu, 2700K);
  • o lumina mai rece are o temperatura de culoare mai ridicata (spre exemplu, 4500K);
  • o lumina neutra se situeaza in intervalul 3500-4100K.
  • lumina naturala poate avea intre 4000 si 6500K, in functie de momentul zilei, anotimp si locatie.

scara iluminata cald si rece

Principalele tipuri de lumina din locuinta

Sursele de lumina si corpurile de iluminat utilizate pot schimba radical atmosfera dintr-o locuinta. Iata care sunt principalele tipuri si invata cum sa le folosesti in amenajare, astfel incat sa obtii efectele pe care ti le doresti.

Lumina generala

Iluminatul general reprezinta sursele principale de lumina, care lumineaza in intregime o incapere. Acesta asigura un nivel uniform de iluminare in spatiul respectiv. Mai mult, activitatile si traficul din camera se realizeaza cu usurinta si in siguranta si se creeaza o imagine de ansamblu asupra amenajarii.

Lumina ambientala

Iluminatul ambiental este utilizat pentru a crea o atmosfera intima, potrivita pentru spatiile destinate relaxarii. Lumina ambientala are, de multe ori, o temperatura de culoare calda si se poate reflecta intr-un mod placut pe pereti.

Iti recomandam si: Sfaturi pentru iluminatul casei - Idei pentru fiecare camera

Lumina de accent

Lumina de accent este folosita in principal pentru a evidentia un anumit punct de interes sau pentru a obtine un anumit efect. Este cel mai des folosita pentru a accentua o caracteristica arhitecturala, o planta, o sculptura sau o colectie de obiecte.

Ca regula generala, pentru un iluminat de accent eficient, este necesara o cantitate de lumina de trei ori mai mare decat cantitatea de lumina asigurata de iluminatul ambiental.

Lumina decorativa

Iluminatul decorativ este folosit doar din considerente estetice. Spre exemplu, poti folosi benzi LED pentru corpurile de mobilier din bucatarie, rafturile unei biblioteci, tablia patului, trepte s.a.m.d. De asemenea, iti recomandam becurile decorative LED, care au un design aparte si pot fi folosite atat cu scop functional, cat si decorativ. 

Lumina functionala

Iluminatul functional asigura lumina buna pentru sarcini precum citit, gatit sau lucrat la calculator. Acest tip de iluminat se caracterizeaza printr-o lumina puternica, concentrata intr-un punct focal al incaperii (birou, blat de bucatarie etc.).

Lumina calda, rece sau neutra: ce trebuie sa stii?

Alegerea intre becuri cu lumina calda, rece sau neutra influenteaza atmosfera si starea - de relaxare, de concentrare etc. Totodata, poate modifica felul in care este perceputa amenajarea. Mai exact, iluminatul poate pune in evidenta sau nu diferite elemente din incapere. Afla, in cele ce urmeaza, mai multe despre fiecare tip de lumina. 

Ce inseamna lumina calda?

Lumina calda are o temperatura de culoare care poate varia de la 1700-2700K (similara luminii unui apus sau a unei lumanari) la 3000-3200K (creeaza o atmosfera confortabila, dar care permite realizarea unor activitati precum gatitul). 

  • Avantaje. este ideala pentru spatiile de relaxare ale locuintei, precum dormitor, living, camera copilului si hol. Este potrivita pentru crearea unei atmosfere primitoare si armonioase. In acelasi timp, becurile cu lumina calda pot fi folosite pentru iluminatul ambiental cu lampadare, veioze sau alte surse secundare.
  • Dezavantaje. Lumina calda dintr-o incapere poate fi obositoare pentru ochi, ceea ce, in timp, iti va reduce puterea de concentrare.

iluminat solar - energie verde

Ce inseamna lumina neutra?

Lumina neutra se situeaza in jurul temperaturii de culoare de 3500K. Este asemenea luminii naturale de la amiaza, puternica, dar placuta pentru ochi. 

  • Avantaje. Poate fi utilizata in zone precum bucatarii, bai sau biroruri, deoarece faciliteaza concentrarea si productivitatea, fara a obosi ochii.
  • Dezavantaje. Poate fi o lumina care creeaza umbre dure.

Ce inseamna lumina rece?

Lumina rece poate avea o temperatura de culoare in intervalul 4100K (lumina clara) - 5000K (lumina puternica). 

  • Avantaje. Ofera un aer modern, scot detaliile in evidenta si imita lumina naturala. Acestea sunt recomandate pentru zonele din casa unde se lucreaza sau se gateste, precum si in baie. Este ideala in incaperile decorate in stil minimalist sau scandinav. Poti folosi becurile LED cu lumina rece pentru sursele principale de lumina: lustre, plafoniere etc.
  • Dezavantaje. Nu redau culorile cu exactitate si pot cauza leziuni la nivelul ochilor.​​​

Lumina calda vs. lumina rece sau neutra in locuinta

Este bine de stiut ca lumina calda, rece si cea neutra pot face casa buna, chiar si in spatiul aceleiasi incaperi. De exemplu, in bucatarie, deasupra blatului de lucru, poti amplasa corpuri de iluminat cu becuri ce emana lumina neutra sau rece, iar candelabrul de deasupra mesei sa emane lumina calda. Astfel, se va crea o atmosfera relaxanta acolo unde iei masa, iar in zona in care se gateste, lumina rece iti va stimula productivitatea.

Mai mult, poti alege surse de iluminat cu temperarura variabila de culoare, in functie de nevoile pe care le ai intr-o anumita parte a zilei. Asadar, cu acelasi bec poti citi dupa amiaza o carte la lumina rece, iar seara sa te bucuri de atmosfera relaxata creata de lumina calda.

Care este lumina potrivita pentru fiecare incapere?

Schema de iluminat a locuintei trebuie planificata in functie de activitatile desfasurate in general in fiecare incapere. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont.

Living

iluminare living

Este recomandat ca lumina din living sa fie calda, pentru a se crea o atmosfera confortabila, relaxanta, care sa invite la socializare. Daca ai o sufragerie spatioasa, poti opta pentru un candelabru si cateva veioze ori lampi de birou, iar daca nu dispui de un living generos, alege o lustra simpla si cateva aplice.

Bucatarie

In bucatarie este ideal un mix de lumina calda si lumina rece sau neutra. Aceasta incapere este un spatiu in care ai nevoie atat de relaxare, cat si de putere de concentrare. Asadar, poti instala cateva spoturi cu LED (lumina rece sau neutra) deasupra blatului si o lustra sau un candelabru cu lumina calda (emisa, de exemplu, de becuri decorative LED) deasupra mesei. 

Citeste in acest ghid mai multe informatii utile despre iluminatul bucatariei.

​​​​​​​Dormitor

iluminare dormitor

In dormitor, lumina calda este esentiala pentru a te putea relaxa si bucura de un somn linistitor. Pentru un cadru intim si confortabil, pune cate o veioza pe fiecare noptiera din dormitor, iar pe tavan o lustra clasica ori un candelabru.

Birou

Aici ai nevoie de lumina rece sau nutra. Opteaza pentru o lustra simpla si o lampa de birou. Daca ai suficient spatiu, poti opta si pentru un lampadar cu lumina calda pe care sa-l asezi langa un fotoliu, unde te poti odihni pret de cateva minute.

corpuri de iluminat

Baie

iluminare baie

Lumina rece sau cea neutra este perfecta pentru becurile din baie, deoarece aceasta te va energiza si astfel iti vei incepe ziua in forta. Alege spoturile LED, plafonierele, aplicele de perete sau chiar oglinzile cu lumina ambientala emisa de becuri LED sau cu halogen.

Hol 

Luminile potrivite pentru aceste spatii de tranzitie sunt atat cele calde, cat si cele reci sau neutre Acest mix face trecerea de la o atmosfera relaxanta, precum cea din dormitor catre un spatiu dinamic, cum este biroul sau bucataria. Poti opta pentru becurile cu halogen cu lumina calde si cele cu lumina rece.​​​​​​​

Ne dorim sa iti fim de ajutor si cu sfaturi si cu materiale, acum si pe viitor. Cu MatHaus iti poti amenaja locuinta sau orice alt spatiu doar pe baza de comanda online, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.

Ramai la noi pe site, completeaza adresa de livrare si comanda tot ce ai pe lista. Iti trimitem produsele la orice adresa din Romania; beneficiezi de transport specializat cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.
Principiile Feng Shui pot fi folosite in amenajarea casei cu scopul de a crea un mediu placut, in care sa resimti sentimente de dragoste, sprijin, fericire. Sfaturile de decorare folosite sunt diferite de regulile de design interior traditionale si oricine le poate pune in practica. Daca ai auzit de Feng Shui, dar nu stii sigur ce presupune, iti vom explica in acest articol. Mai exact, este o arta veche chineza. Tradus cuvant cu cuvant, feng shui inseamna vant si apa, elemente care sunt asociate cu noroc si o stare buna de sanatate. Se spune ca o casa care a respectat principiile Feng Shui ofera senzatia de pace si armonie.