Găsește repede ce ai nevoie

Lumina calda sau lumina rece - becuri potrivite pentru diferite spatii din casa

Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze atunci cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand socializezi cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand ai de lucrat. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei tale.

Ce este lumina calda?

Lumina calda (1700-3200°K) este ideala pentru spatiile de relaxare ale locuintei, precum dormitor, living, camera copilului si hol. Este potrivita pentru crearea unei atmosfere primitoare si armonioase. Dezavantajele luminii calde sunt acelea ca este obositoare pentru ochi si duce la scaderea puterii de concentrare.

Ce este lumina rece? Dar cea neutra?

Lumina rece (5000-6500°K) si cea neutra (4000-4500°K) ofera un aer modern, scot detaliile in evidenta si imita lumina naturala. Acestea sunt recomandate pentru zonele din casa in care lucrezi, in incaperile in care iti incepi ziua si iti desfasori activitatea: birou, bucatarie si baie. Lumina rece si cea neutra sunt ideale in incaperile decorate in stil minimalist sau scandinav. Dezavantajele lor sunt acelea ca nu redau culorile cu exactitate si pot cauza leziuni la nivelul ochilor.

Lumina calda vs. lumina rece in locuinta

Este bine de stiut ca lumina calda si lumina rece pot face casa buna, chiar si in spatiul aceleiasi incaperi. De exemplu, in bucatarie, deasupra blatului de lucru, poti amplasa corpuri de iluminat cu becuri ce emana lumina neutra sau rece, iar candelabrul de deasupra mesei sa emane lumina calda. Astfel, se va crea o atmosfera relaxanta acolo unde iei masa, iar in zona in care se gateste, lumina rece iti va stimula productivitatea.

Mai mult, poti alege surse de iluminat cu temperarura variabila de culoare, in functie de nevoile pe care le ai intr-o anumita parte a zilei. Asadar, cu acelasi bec poti citi dupa amiaza o carte la lumina rece, iar seara sa te bucuri de atmosfera relaxata creata de lumina calda.

Lumina potrivita pentru living

Este recomandat ca lumina din living sa fie calda, pentru a se crea o atmosfera confortabila, relaxanta, care sa invite la socializare. Daca ai o sufragerie spatioasa, poti opta pentru un candelabru si cateva veioze ori lampi de birou, iar daca nu dispui de un living generos, alege o lustra simpla si cateva aplice.

Lumina potrivita pentru bucatarie

In bucatarie este ideal un mix de lumina calda si lumina rece. Aceasta incapere este un spatiu in care ai nevoie atat de relaxare, cat si de putere de concentrare. Asadar, poti instala cateva spoturi cu LED (lumina rece) deasupra blatului si o lustra sau un candelabru cu lumina calda deasupra mesei.

Lumina potrivita pentru dormitor

In dormitor, lumina calda este esentiala pentru a te putea relaxa si bucura de un somn linistitor. Pentru un cadru intim si confortabil, pune cate o veioza pe fiecare noptiera din dormitor, iar pe tavan o lustra clasica ori un candelabru.

Lumina potrivita pentru birou

Aici ai nevoie de lumina rece. Opteaza pentru o lustra simpla si o lampa de birou. Daca ai suficient spatiu, poti aseza si un lampadar cu lumina calda pe care sa-l asezi langa un fotoliu, unde te poti odihni pret de cateva minute pe parcursul zilei.

Lumina potrivita pentru baie

Lumina rece este perfecta pentru becurile din baie, deoarece aceasta te va energiza si astfel iti vei incepe ziua in forta. Alege spoturile led, plafonierele, aplicele de perete sau chiar oglinzile cu lumina ambientala.

Lumina potrivita pentru hol

Luminile potrivite pentru aceste spatii de tranzitie sunt atat cele calde, cat si cele reci. Acest mix face trecerea de la o atmosfera relaxanta, precum cea din dormitor catre spatiu dinamic, cum este biroul sau bucataria.


 

Te-ar putea interesa și: