Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Zidul de sprijin: cum se construieste si de ce materiale ai nevoie?

Actualizat: 23.04.2024 / Publicat: 19.12.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/hfe/hf7/h00/9512939978782/Zidul-de-sprijin.jpg
Zidurile de sprijin sustin un masiv de pamant si creeaza un spatiu util in curte sau gradina, dar au si un important rol estetic. Afla mai multe despre ce presupun acestea, care sunt tipurile principale, de ce materiale ai nevoie pentru construirea lor si care sunt pasii de lucru! 

Cuprins

Ce este un zid de sprijin?

Un zid de sprijin este o constructie stabila, ce sustine sau intareste un masiv de pamant. Trebuie sa fie suficient de puternic pentru a suporta presiunea orizontala data de greutatea solului. Acesta impiedica alunecarile de teren, eroziunea sau prabusirea unui mal. In functie de scopul principal, putem vorbi despre:

  • Zid de sprijin mic, pentru gradina - Sustine un perete mic de pamant, de pana la 1-1,5 metri. Se pune accent in special pe partea estetica. Daca panta terenului este mare si exista o diferenta de nivel considerabila, gradina poate fi amenajata cu mai multe ziduri de sustinere, dispuse in trepte.
  • Zid de sprijin armat, cu o inaltime mare - Asigura stabilitatea unei sapaturi sau umpluturi care exercita o presiune orizontala mare. Se construieste in conformitate cu un calcul pentru zid de sprijin realizat de un proiectant, care include capacitatea portanta a terenului, stabilitatea, rezistenta la alunecare si rasturnare a structurii s.a.

Citeste si: Zidaria portanta: ce inseamna si cum se realizeaza?

Tipuri de ziduri de sprijin

Un mod de a clasifica zidurile de sprijin este in functie de material. Fiecare optiune are avantaje si dezavantaje, iar pentru a alege cea mai buna varianta pentru proiectul tau tine cont de: volumul peretelui de pamant care trebuie sustinut, inaltimea zidului, caracteristicile estetice, bugetul, timpul de executie etc. Iata cele mai comune tipuri de ziduri de sprijin!

Zid de sprijin din beton armat

Zid de sprijin din beton armat
Un zid de sprijin rezistent se poate realiza din beton clasic - ciment, pietris si nisip - sau poate fi intarit cu armaturi din otel beton. O astfel de constructie poate avea chiar si peste 10 metri inaltime si sustine o presiune orizontala mare. In aceste situatii, proiectul trebuie realizat si executat de o echipa de profesionisti, conform normelor in vigoare privind proiectarea lucrarilor de sustinere. 

Afla mai multe: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice

Zid de sprijin din boltari de beton

​​​​​​​Zid de sprijin din boltari de beton
O alternativa cu un aspect estetic mai placut la zidurile de beton armat este folosirea boltarilor de beton pentru zidarie si fundatie. Sistemul de montaj este simplu si usor: pe fundatie se aplica un strat de mortar, dupa care randurile de pietre de zid se asaza pe uscat. In interiorul acestora se toarna beton si, in plus, se pot folosi armaturi pentru a asigura rezistenta crescuta.

Zid de sprijin din piatra

​​​​​​​ 
Un zid de sprijin cu rezistenta buna, dar care sa indeplineasca si un rol estetic poate fi construit fie integral din piatra, fie din beton sau zidarie si finisat cu piatra naturala decorativa. Placile pot avea suprafata neregulata, pentru un aspect rustic si deosebit, sau standard, pentru amenajari mai ordonate. Materialul este usor de montat si de intretinut. In plus, rezista in timp la socuri mecanice, zgarieturi si pete. 

Zid de sprijin din gabioane

Zid de sprijin din gabioane
Gabionele sunt niste structuri din sarma sau plasa sudata, umplute cu pietris sau alte materiale rezistente. Pot fi montate sub forma unui perete simplu sau in trepte, daca inaltimea zidului este mai mare. Totodata, pe langa functia de sprijin a terasamentului, indeplinesc un rol de infrumusetare a gradinii. Granularea pietrelor trebuie aleasa in functie de dimensiunile ochiurilor de sarma.  

Zid de sprijin din BCA

Zid de sprijin din BCA
Daca iti doresti un zid de sprijin decorativ, poti opta pentru zidarie din boltari de BCA si un tip de finisaj care se potriveste stilului de amenajare ales de tine. Principalele benficii ale BCA-ului sunt greutatea redusa si usurinta de manipulare, executia rapida si costul avantajos de achizitie si montaj.

Iti recomandam si: Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material?

Zid de sprijin din caramida

Zid de sprijin din caramida
Acest tip de zid de sprijin poate fi realizat integral din caramizi sau, asa cum am discutat la piatra naturala decorativa, din zidarie/beton si finisat cu caramida aparenta. Reprezinta o alegere excelenta pentru infrumusetarea gradinii si crearea unor platouri sau terase pe terenurile in panta. 

Zid de sprijin din lemn

Zid de sprijin din lemn​​​​​​​
Daca zidul de sprijin este construit din scanduri si produse din lemn de buna calitate si cu o grosime adecvata, poate rezista unei presiuni orizontale mari. Eventual, poate fi intarit cu stalpi solizi verticali. Din punct de vedere estetic, se potriveste gradinilor rustice, cu straturi de flori si gazon. 

De asemenea, pentru lucrari ample si rezistente, care trebuie realizate intr-un timp scurt, poti opta pentru un zid de sprijin prefabricat din elemente de beton. In schimb, un zid decorativ cu un cost redus poate fi facut din cauciucuri sau alte materiale ingenioase. 

Constructia unui zid de sprijin: materiale si unelte necesare

Tine cont ca necesarul de materiale si unelte poate fi diferit in functie de tipul de zid si de caracteristicile proiectului. In afara de beton, boltari, piatra sau alte materiale pentru constructia zidului de sprijin, ai nevoie, orientativ, de urmatoarele produse: 

Cum se construieste un zid de sprijin pas cu pas?

Pentru construirea unui zid de sprijin ai nevoie de un proiect si, in functie de tipul si de caracterul lucrarii, de autorizatie obtinuta de la autoritatile locale. 
Doar in cazul in care zidul este din lemn, gabioane, piatra sau cauciucuri si, in acelasi timp, are un caracter provizoriu, planul este unul simplu si nu ai nevoie de autorizatie de constructii.

Pregatirea terenului

pregatirea terenului pentru zid de sustinere 
Un zid de sprijin solid are nevoie de o fundatie, iar din acest motiv trebuie sa sapi un sant si sa pregatesti terenul. De asemenea, trebuie excavata o mica parte din malul de pamant, care se va umple dupa finalizarea constructiei. 

Vezi si: Constructie gard in panta: cum nivelezi terenul si cum realizezi fundatia?

Turnarea fundatiei turnarea fundatiei
Fundatia zidului de sprijin poate fi din beton armat si, pentru aceasta etapa, trebuie sa realizezi un cofraj din lemn sau placaje. Dupa uscarea fundatiei, poti folosi o solutie speciala pentru decofrarea usoara. Totodata, poti opta pentru o fundatie din boltari de gard de beton. 

Ridicarea zidului de sprijin

ridicarea zidului de sprijin
In functie de tipul de material ales, acest pas poate presupune: realizarea armaturilor si turnarea betonului, zidirea blocurilor de BCA, caramizilor sau boltarilor de beton, amenajarea zidului din piatra sau din lemn etc. Daca peretele are mai mult de 50-60 de centimetri, adauga un sistem de drenaj

Daca ai intrebari, consultantii MatHaus te pot ajuta sa calculezi necesarul de materiale pentru proiectul tau si iti pot da indicatii pentru montajul materialelor achizitionate de la noi. Descopera toate categoriile de produse disponibile pe mathaus.ro si plaseaza o comanda online! Transportul este disponibil oriunde in tara. 

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.