Găsește repede ce ai nevoie

Cum se executa corect o tencuiala bruta

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli.

Dupa modul de prelucrare, exista urmatoarele tipuri de tencuieli:

1.Tencuieli sclivisite si gletuite

Aplicate in 2 straturi (grund si tinci) pe elemente de zidarie. Sunt compacte, impermeabile si garanteaza suprafete netede. La tencuielile sclivisite, stratul vizibil se netezeste cu o drisca din otel. La cele gletuite, stratul vizbil se executa cu un strat subtire din pasta de ipsos, netezindu-se ulterior cu o drisca pentru glet.

2.Tencuieli pe beton

Tencuiala de var pe beton nu adera bine si poate cadea in timp. De aceea, pe beton se aplica o tencuiala in 3 straturi: sprit, grund, tinci. Inainte de a se aplica grundul, se aplica (prin stropire) un spirt mortar fluid. Tencuiala pe beton reprezinta astazi o tehnica din ce in ce mai putin utilizata.

3.Tencuieli pe rabitz

Aplicate pentru obtinerea unor suprafete plane (ex: tavanele planseelor cu nervuri din beton armat, zidarie din caramida). Plasa de rabitz se aplica peste suprafata cu cea mai mica variatie de volum, executandu-se apoi tencuiala. Astfel, tencuiala pe rabitz nu va fi expusa variatiilor de volum ale celorlalte elemente din structura constructiei. Tencuiala pe rabitz se executa tot in 3 straturi: spirt, grund, tinci.

4.Tencuieli impermeabile

Se aplica pe elemente de constructie aflate in contact permanent cu medii in care umiditatea atinge valori ridicate, precum peretii subsolurilor, peretii canalelor, soclurile, tuburile de scurgere si interioarele rezervoarelor. Mortarul pentru tencuieli impermeabile se utilizeaza drept liant: ciment aluminos.

5.Tencuieli decorative

Tencuielile decorative sunt paste predozate, utilizate pentru realizarea tencuielilor subtiri structurate (cu santuri sau zgariate). Se aplica pe peretii interiori si exteriori ai cladirilor civile si industriale, noi sau in curs de renovare. Se aplica folosind varul stins in praf, cimentul alb (se poate poate utiliza si cimentul colorat), agregate din roci colorate (cum sunt deseurile din marmura ori cele din ceramica).

Ce este o tencuiala bruta?

Anumite suprafete nu necesita o acoperire estetica prin tencuiala. Iata cateva exemple:

 • Peretii despartitori din spatiul podului.
 • Peretii despartitori din spatiul unei pivnite.
 • Calcane (peretii exteriori si fara deschidere ai unei case).

Pe alte suprafete de zidarie (cosuri de fum, ventilatii din podul casei), se poate aplica totusi un strat de tencuiala, cu toate ca acest strat nu este vizibil.

In cazul in care se aplica doar din considerente practice, nu se va acorda o grija deosebita pentru obtinerea unor suprafete plane.

Se iau totusi in calcul urmatoarele aspecte:

 • Acoperirea cu mortar pe intreaga suprafata de lucru;
 • Grosimea tencuielii aplicate pe suprafata de lucru.

Aceste tencuieli poarta denumirea de tencuieli brute si se executa fara pregatirile intalnite in cazul celorlalte tipuri de tencuieli, precum trasare sau stalpisori.

Ce este o tencuiala bruta?

Specificatii tehnice ale tencuielile brute

 • Tencuielile brute sunt alcatuite fie din mortar de var gras, fie din mortar fara adaos de ciment si netezit in stare bruta.
 • Stratul de mortar al tencuielii brute masoara 1-1.5 cm grosime, fiind aplicat pe stratul de suport prin mijloace manuale sau mecanizate.
 • Pentru aplicarea mecanizata, consistenta mortarului trebuie sa fie de 8 cm, iar pentru aplicarea manuala, consistenta mortarului trebuie sa fie de 10 cm.
 • Pentru executarea tencuielor brute in incaperi uscate, se utilizeaza mortarele pe baza de var, iar pentru executarea tencuielilor in incaperi cu umiditate ridicata (sau la exterior), se utilizeaza mortarele de var cu adaos de ciment.

Cum aplici tencuiala bruta?

 • In cazul in care suprafata de lucru este uscata, se va umezi cu apa inainte de aplicarea mortarului; este foarte important sa se faca acest lucru, pentru ca in caz contrar, suprafata va absorbi apa din mortar.
 • Mortarul se aplica manual, prin aruncarea sa cu putere pe suprafata de lucru, utilizandu-se un cancioc, o mistrie si un faras pentru constructii.
 • Mortarul se aplica de jos in sus, printr-o miscare continua de mana, nivelandu-se apoi cu dosul mistriei. Grosimea stratului de tencuiala trebuia sa masoare in final aproximativ 1-1,5 cm.
 • Pentru anumite portiuni vizibile - depozite de magazine, calcane vizibile - stratul de tencuiala bruta se poate driscui. In caz de nevoie, suprafata de lucru se va stropi cu apa inainte de driscuire.
 • Netezirea cu drisca se va realiza dupa intarirea partiala a mortarului. Aceasta nivelare consta in frecarea suprafetei tencuite, apasandu-se concomitent cu drisca, pentru indesarea mortarului aplicat.
 • In timpul netezirii, nu se urmareste obtinerea unei suprafete plane, ci doar a unei suprafete cat mai netede posibil.

Cum aplici tencuiala bruta?

 

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și: