Ce este o tencuiala bruta?
Anumite suprafete nu necesita o acoperire estetica prin tencuiala. Iata cateva exemple:
- Peretii despartitori din spatiul podului.
- Peretii despartitori din spatiul unei pivnite.
- Calcane (peretii exteriori si fara deschidere ai unei case).
Pe alte suprafete de zidarie (cosuri de fum, ventilatii din podul casei), se poate aplica totusi un strat de tencuiala, cu toate ca acest strat nu este vizibil.
In cazul in care se aplica doar din considerente practice, nu se va acorda o grija deosebita pentru obtinerea unor suprafete plane.
Se iau totusi in calcul urmatoarele aspecte:
- Acoperirea cu mortar pe intreaga suprafata de lucru;
- Grosimea tencuielii aplicate pe suprafata de lucru.
Aceste tencuieli poarta denumirea de tencuieli brute si se executa fara pregatirile intalnite in cazul celorlalte tipuri de tencuieli, precum trasare sau stalpisori.
Specificatii tehnice ale tencuielile brute
- Tencuielile brute sunt alcatuite fie din mortar de var gras, fie din mortar fara adaos de ciment si netezit in stare bruta.
- Stratul de mortar al tencuielii brute masoara 1-1.5 cm grosime, fiind aplicat pe stratul de suport prin mijloace manuale sau mecanizate.
- Pentru aplicarea mecanizata, consistenta mortarului trebuie sa fie de 8 cm, iar pentru aplicarea manuala, consistenta mortarului trebuie sa fie de 10 cm.
- Pentru executarea tencuielor brute in incaperi uscate, se utilizeaza mortarele pe baza de var, iar pentru executarea tencuielilor in incaperi cu umiditate ridicata (sau la exterior), se utilizeaza mortarele de var cu adaos de ciment.
Cum aplici tencuiala bruta?
- In cazul in care suprafata de lucru este uscata, se va umezi cu apa inainte de aplicarea mortarului; este foarte important sa se faca acest lucru, pentru ca in caz contrar, suprafata va absorbi apa din mortar.
- Mortarul se aplica manual, prin aruncarea sa cu putere pe suprafata de lucru, utilizandu-se un cancioc, o mistrie si un faras pentru constructii.
- Mortarul se aplica de jos in sus, printr-o miscare continua de mana, nivelandu-se apoi cu dosul mistriei. Grosimea stratului de tencuiala trebuia sa masoare in final aproximativ 1-1,5 cm.
- Pentru anumite portiuni vizibile - depozite de magazine, calcane vizibile - stratul de tencuiala bruta se poate driscui. In caz de nevoie, suprafata de lucru se va stropi cu apa inainte de driscuire.
- Netezirea cu drisca se va realiza dupa intarirea partiala a mortarului. Aceasta nivelare consta in frecarea suprafetei tencuite, apasandu-se concomitent cu drisca, pentru indesarea mortarului aplicat.
- In timpul netezirii, nu se urmareste obtinerea unei suprafete plane, ci doar a unei suprafete cat mai netede posibil.
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.